PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus SP-565UZ

Slesh
1.03.09, 20:46
Witam. Jestem początkującym "fotografem" :). Mam aparat Olympus SP-565UZ, Kartę pamięci, torbę, kable, folię na wyświetlacz, akumulatory. Moje pytanie brzmi: Co mogę jeszcze dokupić do tego aparatu ? Chodzi mi o jakieś obiektywy, soczewki itp. Proszę o konkrety :) Pzdr

Ps. Mam nadzieję że wybrałem dobry dział :)

Gregory
1.03.09, 23:13
W sumie to nie jestem żadnym zawodowcem żeby tak mówić ale czy nie lepiej poczekać trochę i "posmakować" tego fotografowania, poczytać, popróbować, poćwiczyć i dopiero wtedy ewentualnie inwestować w dodatkowy sprzęt...? Żeby się poźniej nie okazało że mam tony różnych gadżetów a jednak nie łkatwo pstryknąć dobre foto.

No chyba że zajmujesz się tym już od dawna - wtedy wielkie PRZEPRASZAM i nie było tematu.
Peace :)

Daniello
1.03.09, 23:19
Może jakąś książkę o fotografowaniu?

Agulka
1.03.09, 23:49
No właśnie, z reguły tak jest, że to potrzeba determinuje kolejne zakupy akcesoriów, no ale nie zawsze tak musi być.
Co do obiektywów to tu masz wolną rękę - możesz kupić sobie każdy dostępny na rynku - żadnego jednak nie podepniesz, bo Twój aparat nie ma możliwości wymiany obiektywu.
Możesz kupić sobie filtry - UV, polaryzacyjny, filtry połówkowe kolorowe i neutralne - ale wydaje mi się, że najpierw musisz kupić tulejkę, która pozwoli ci na zamontowanie filtrów - dostępne są na allegro, ale nie wiem, czy konkretnie dla sp565. Możesz sobie także kupić statyw, pilota, osłonę przeciwsłoneczną, konwertery szerokokątne i tele, zestawy do czyszczenia optyki.
Najrozsądniejszym wydatkiem wydaje mi się, że jednak będzie zakup, który poleca Daniello, książki o fotografowniu.

Slesh
2.03.09, 00:05
Książkę sobie kupię :) A co do obiektywu i tulejki, właśnie tu pojawia się problem :) Nie mogę znaleźć takiej do SP-565uz :) Nie ma do tego aparatu tulejki ?? Jeśli jest to proszę o konkretny link gdzie mogę go kupić. Pzdr

Ps. Jakie książki polecacie ? :)

Agulka
2.03.09, 00:20
np:
http://www.allegro.pl/item565521010_ekspozycja_bez_tajemnic_czas_kreatyw na_pakiet.html

Co do tulejki, to jeżeli bardzo Ci zależy na tych filtrach, to możesz zadać pytanie sprzedającemu na allegro, czy te na sp550-sp570 będą pasować do twojego aparatu. Nie wiem skąd jesteś, ale może masz możliwość wzięcia aparatu do jakiegoś sklepu fotograficznego i porównania średnicy wewnętrznej obiektywu, tam, gdzie jest gwint (bo jest gwint, prawda?) z jakimś sp570.

Slesh
2.03.09, 17:55
Dzięki za książki :) Kiedyś się przejdę do miasta to coś sobie wybiorę :) A co do tulejki to niby coś tam jest :) Tzn. chodzi Ci że niedaleko krawędzi obiektywu, tam środku jest taki jak by gwint ?! :)

Agulka
2.03.09, 19:31
Tak, wydaje mi się, że o to mi chodzi :wink: - nie mam przed sobą żadnego z sp, tak więc tylko z pamięci odpowiadam.
Jeszcze tylko zaznaczę, że jeśli uda Ci się zdobyć tulejkę na Twój obiektyw, to musisz pamiętać, że na szerokim końcu jest spora winieta - z założoną tulejką nie uda Ci się zrobić szerokokątnych ujęć - zdjęcie wtedy wygląda jakby było robione przez jakąś rurę, czy tunel. Po prostu jest tak duża winieta, że zdjęcie jest okrągłe. Oczywiście po ruszeniu dźwigienką zmiany ogniskowej winieta znika.

Gregory
2.03.09, 20:25
... A co do tulejki to niby coś tam jest :) Tzn. chodzi Ci że niedaleko krawędzi obiektywu, tam środku jest taki jak by gwint ?! :)

nie chodzi o ten gwint (niby gwint) który jest na końcu obiektywu i rusza sie razem z obiektywem. Chodzi o gwint który jest u podstawy obiektywu - w korpusie można by powiedzieć. Przyjżyj sie dobrze powinien tam być.
To do tego gwintu przykręca sie tulejke...
:)

Slesh
2.03.09, 22:01
Możecie mi mniej więcej pokazać o jakie miejsce wam chodzi ?

W załączniku dodaję 2 zdjęcia (robione telefonem)

Gregory
3.03.09, 17:25
proszę bardzo...
Możesz zmieżyc ten gwint "suwmiarką" i wtedy będziesz wiedział ile musi mieć tulejka.
Jak by co to mam takową na ewentualne sprzedanie :wink:

Slesh
3.03.09, 19:05
No kurczę nie wiem czy tam jest gwint :) jest coś w tym rodzaju, ale czy to gwint to nie jestem pewien :) A jesteś pewien że masz tulejkę właśnie do tego aparatu? Jeśli tak to zapraszam na gg:409913.Pzdr

VERDI
3.03.09, 23:09
Redukcja do olka -550; 560...o która prosił Gregory, którą wkręcamy w najmniejszy gwint (na szkło ), ( filtr 52 mm )....jak na zdjęciu ( sory za kiepską jakość )

Gregory
3.03.09, 23:25
Dzięki Verdi za wrzutke fotosków :grin:
Pytanko dalsze czy można tam wkręcac jakies redukcje?
Obudowa obiektywu to chyba plastik... trochę strach żeby cos nie pękło...
czy tylko mi sie wydaje ? :lol:

VERDI
3.03.09, 23:50
Jeżeli dobrze wykonany jest gwint to powinno się wkręcać lekko...używam tą redukcje od roku i jak do tej pory zdaje egzamin....:grin:

Gregory
4.03.09, 06:30
Dzięki Wielkie...
Swoją drogą szkoda że nikt nie wpadł na pomysł produkcji i sprzedaży czegoś podobnego. Tylko trzeba sobie samemu kąbinować....
No ale cóż.

Slesh
9.03.09, 20:52
Przypuśćmy że kupiłem tuleję do tego aparatu. Mogę zamontować na niej obiektyw ? Lub co mogę zamontować ? Pzdr

Gregory
10.03.09, 00:47
Na owej tulejce możesz zamontować filtry wszelkiego rodzaju, dekielki różnej maści, soczewki makro i nie jestem pewien czy telekonwerter TCON-17...
ponad to "...stanowi ochrone dla obiektywu..."

Slesh
10.03.09, 17:58
Chodzi mi dokładniej o sprzęt (nie wiem co dokładnie bo jestem w tych sprawach zielony) do przybliżania :) Chodzi mi o większe zbliżenie. Pzdr

Gregory
11.03.09, 00:13
Jak wyżej pisałem TCON 17
http://www.allegro.pl/item576152522_tcon_17_olympus_sp_560_570_panasonic _fz50_fz18.html

Adrian
11.03.09, 00:31
Witam. Jestem początkującym "fotografem" :). Mam aparat Olympus SP-565UZ, Kartę pamięci, torbę, kable, folię na wyświetlacz, akumulatory. Moje pytanie brzmi: Co mogę jeszcze dokupić do tego aparatu ? Chodzi mi o jakieś obiektywy, soczewki itp. Proszę o konkrety :) Pzdr

Ps. Mam nadzieję że wybrałem dobry dział :)

No.... obiektywu to do niego raczej nie dokupisz. To przeciez kompakt. Ma niewymienne - zostaja Ci konwertery itp.

Slesh
11.03.09, 21:08
Jak wyżej pisałem TCON 17
http://www.allegro.pl/item576152522_tcon_17_olympus_sp_560_570_panasonic _fz50_fz18.html

To znaczy że nawet bez tulei będzie wszystko działało ? Przypomnę że chodzi mi o aparat Olympus SP-565uz. Pzdr

Gregory
12.03.09, 01:25
NIE
telekonwerter montuje sie na tulejke - nie da sie zamontować bezpośrenio do aparatu.