Zobacz pełną wersję : Olympus SP-565UZ
Witam. Jestem początkującym "fotografem" :). Mam aparat Olympus SP-565UZ, Kartę pamięci, torbę, kable, folię na wyświetlacz, akumulatory. Moje pytanie brzmi: Co mogę jeszcze dokupić do tego aparatu ? Chodzi mi o jakieś obiektywy, soczewki itp. Proszę o konkrety :) Pzdr
Ps. Mam nadzieję że wybrałem dobry dział :)
W sumie to nie jestem żadnym zawodowcem żeby tak mówić ale czy nie lepiej poczekać trochę i "posmakować" tego fotografowania, poczytać, popróbować, poćwiczyć i dopiero wtedy ewentualnie inwestować w dodatkowy sprzęt...? Żeby się poźniej nie okazało że mam tony różnych gadżetów a jednak nie łkatwo pstryknąć dobre foto.
No chyba że zajmujesz się tym już od dawna - wtedy wielkie PRZEPRASZAM i nie było tematu.
Peace :)
Może jakąś książkę o fotografowaniu?
No właśnie, z reguły tak jest, że to potrzeba determinuje kolejne zakupy akcesoriów, no ale nie zawsze tak musi być.
Co do obiektywów to tu masz wolną rękę - możesz kupić sobie każdy dostępny na rynku - żadnego jednak nie podepniesz, bo Twój aparat nie ma możliwości wymiany obiektywu.
Możesz kupić sobie filtry - UV, polaryzacyjny, filtry połówkowe kolorowe i neutralne - ale wydaje mi się, że najpierw musisz kupić tulejkę, która pozwoli ci na zamontowanie filtrów - dostępne są na allegro, ale nie wiem, czy konkretnie dla sp565. Możesz sobie także kupić statyw, pilota, osłonę przeciwsłoneczną, konwertery szerokokątne i tele, zestawy do czyszczenia optyki.
Najrozsądniejszym wydatkiem wydaje mi się, że jednak będzie zakup, który poleca Daniello, książki o fotografowniu.
Książkę sobie kupię :) A co do obiektywu i tulejki, właśnie tu pojawia się problem :) Nie mogę znaleźć takiej do SP-565uz :) Nie ma do tego aparatu tulejki ?? Jeśli jest to proszę o konkretny link gdzie mogę go kupić. Pzdr
Ps. Jakie książki polecacie ? :)
np:
http://www.allegro.pl/item565521010_ekspozycja_bez_tajemnic_czas_kreatyw na_pakiet.html
Co do tulejki, to jeżeli bardzo Ci zależy na tych filtrach, to możesz zadać pytanie sprzedającemu na allegro, czy te na sp550-sp570 będą pasować do twojego aparatu. Nie wiem skąd jesteś, ale może masz możliwość wzięcia aparatu do jakiegoś sklepu fotograficznego i porównania średnicy wewnętrznej obiektywu, tam, gdzie jest gwint (bo jest gwint, prawda?) z jakimś sp570.
Dzięki za książki :) Kiedyś się przejdę do miasta to coś sobie wybiorę :) A co do tulejki to niby coś tam jest :) Tzn. chodzi Ci że niedaleko krawędzi obiektywu, tam środku jest taki jak by gwint ?! :)
Tak, wydaje mi się, że o to mi chodzi :wink: - nie mam przed sobą żadnego z sp, tak więc tylko z pamięci odpowiadam.
Jeszcze tylko zaznaczę, że jeśli uda Ci się zdobyć tulejkę na Twój obiektyw, to musisz pamiętać, że na szerokim końcu jest spora winieta - z założoną tulejką nie uda Ci się zrobić szerokokątnych ujęć - zdjęcie wtedy wygląda jakby było robione przez jakąś rurę, czy tunel. Po prostu jest tak duża winieta, że zdjęcie jest okrągłe. Oczywiście po ruszeniu dźwigienką zmiany ogniskowej winieta znika.
... A co do tulejki to niby coś tam jest :) Tzn. chodzi Ci że niedaleko krawędzi obiektywu, tam środku jest taki jak by gwint ?! :)
nie chodzi o ten gwint (niby gwint) który jest na końcu obiektywu i rusza sie razem z obiektywem. Chodzi o gwint który jest u podstawy obiektywu - w korpusie można by powiedzieć. Przyjżyj sie dobrze powinien tam być.
To do tego gwintu przykręca sie tulejke...
:)
Możecie mi mniej więcej pokazać o jakie miejsce wam chodzi ?
W załączniku dodaję 2 zdjęcia (robione telefonem)
proszę bardzo...
Możesz zmieżyc ten gwint "suwmiarką" i wtedy będziesz wiedział ile musi mieć tulejka.
Jak by co to mam takową na ewentualne sprzedanie :wink:
No kurczę nie wiem czy tam jest gwint :) jest coś w tym rodzaju, ale czy to gwint to nie jestem pewien :) A jesteś pewien że masz tulejkę właśnie do tego aparatu? Jeśli tak to zapraszam na gg:409913.Pzdr
Redukcja do olka -550; 560...o która prosił Gregory, którą wkręcamy w najmniejszy gwint (na szkło ), ( filtr 52 mm )....jak na zdjęciu ( sory za kiepską jakość )
Dzięki Verdi za wrzutke fotosków :grin:
Pytanko dalsze czy można tam wkręcac jakies redukcje?
Obudowa obiektywu to chyba plastik... trochę strach żeby cos nie pękło...
czy tylko mi sie wydaje ? :lol:
Jeżeli dobrze wykonany jest gwint to powinno się wkręcać lekko...używam tą redukcje od roku i jak do tej pory zdaje egzamin....:grin:
Dzięki Wielkie...
Swoją drogą szkoda że nikt nie wpadł na pomysł produkcji i sprzedaży czegoś podobnego. Tylko trzeba sobie samemu kąbinować....
No ale cóż.
Przypuśćmy że kupiłem tuleję do tego aparatu. Mogę zamontować na niej obiektyw ? Lub co mogę zamontować ? Pzdr
Na owej tulejce możesz zamontować filtry wszelkiego rodzaju, dekielki różnej maści, soczewki makro i nie jestem pewien czy telekonwerter TCON-17...
ponad to "...stanowi ochrone dla obiektywu..."
Chodzi mi dokładniej o sprzęt (nie wiem co dokładnie bo jestem w tych sprawach zielony) do przybliżania :) Chodzi mi o większe zbliżenie. Pzdr
Jak wyżej pisałem TCON 17
http://www.allegro.pl/item576152522_tcon_17_olympus_sp_560_570_panasonic _fz50_fz18.html
Witam. Jestem początkującym "fotografem" :). Mam aparat Olympus SP-565UZ, Kartę pamięci, torbę, kable, folię na wyświetlacz, akumulatory. Moje pytanie brzmi: Co mogę jeszcze dokupić do tego aparatu ? Chodzi mi o jakieś obiektywy, soczewki itp. Proszę o konkrety :) Pzdr
Ps. Mam nadzieję że wybrałem dobry dział :)
No.... obiektywu to do niego raczej nie dokupisz. To przeciez kompakt. Ma niewymienne - zostaja Ci konwertery itp.
Jak wyżej pisałem TCON 17
http://www.allegro.pl/item576152522_tcon_17_olympus_sp_560_570_panasonic _fz50_fz18.html
To znaczy że nawet bez tulei będzie wszystko działało ? Przypomnę że chodzi mi o aparat Olympus SP-565uz. Pzdr
NIE
telekonwerter montuje sie na tulejke - nie da sie zamontować bezpośrenio do aparatu.