Zobacz pełną wersję : co sie dzieje z cena d700? sony a900 duzo tansze
dziwna sytuacja, na allegro cena d700 dochodzi do 9 tysiecy
fotojoker, ktory mial w sumie d700 najtaniej wsrod sklepow (jego byla cena 6350zl)
na d700 obecnie za 9 988,00 (!!!)
a900 kosztuje 7600 z polskiej dystrybucji na allegro
czemu a900 taka tania a d700 taki drogi???
tym bardziej ze w usa
d700 kosztuje 2,3 tysiaca dolarow, a a900 kosztuje 2.5 tysiace
o co tu chodzi??? wyglada to jakby sprzedawcy a900 w polsce sie pomylili i sprzedaja o minimum 2 tysiace taniej niz powinni
powiem szczerze ze mialem upatrzonego d700 ale patrzac jak jego cena poszybowala z 6300 do prawie 10tysiecy to sie zastanawiam czy nie lepiej sony i zmienic szkla, tym bardziej ze d3x to kosmos skoro d700 taki drogi
czy czasem d700 nie zdrozal? chodzi mi o cene w dolarach, bo chyba kosztowal mniej niz 2.2tysiace dolarow z tego co pamietam
a jesli zdrozal to czemu??? skoro sony stanialo?
RadioErewan
26.02.09, 02:44
dziwna sytuacja, na allegro cena d700 dochodzi do 9 tysiecy
fotojoker, ktory mial w sumie d700 najtaniej wsrod sklepow (jego byla cena 6350zl)
na d700 obecnie za 9 988,00 (!!!)
a900 kosztuje 7600 z polskiej dystrybucji na allegro
czemu a900 taka tania a d700 taki drogi???
tym bardziej ze w usa
d700 kosztuje 2,3 tysiaca dolarow, a a900 kosztuje 2.5 tysiace
o co tu chodzi??? wyglada to jakby sprzedawcy a900 w polsce sie pomylili i sprzedaja o minimum 2 tysiace taniej niz powinni
znaczy chyba ze nic tylko kupowac a900, powiem szczerze ze mialem upatrzonego d700 ale patrzac jak jego cena poszybowala z 6300 do prawie 10tysiecy to sie zastanawiam czy nie lepiej sony i zmienic szkla, tym bardziej ze d3x to kosmos
czy czasem d700 nie zdrozal? chodzi mi o cene w dolarach, bo chyba kosztowal mniej niz 2.2tysiace dolarow z tego co pamietam
a jesli zdrozal to czemu??? skoro sony stanialo?
Jak by ci to powiedzieć? A900 to bardzo fajny aparat do specyficznych zastosowań. Możliwe, że Sony stać na dotowanie tego produktu?
Ktoś, kto kupuje d700 najprawdopodobniej wie dlaczego to robi. Dlaczego zamiast aparatu reporterskiego miał by kupować aparat do widoczków?
d700 sprzedaje się jak świeże bułeczki i pewnie za 10kPLN tez nabywców znajdzie. Jak sądzę to nie koniec podwyżek u wszystkich producentów. Waluta od sierpnia 2008 zdrożała o połowę.
Tu aktualna cena 2200 USD z polskim VATem: http://www.google.pl/search?hl=pl&rlz=1B3GGGL_plPL307PL307&q=2200*1.22+usd+in+pln&btnG=Szukaj&lr=
Pozdrawiam
wiem ze zdroazala waluta
ale podalem ceny na zachodzie gdzie a900 jest przeciez drozsza!!! od d700
a u nas w polsce jest duzo tansza
i o ten paradoks mi chodzi
przeciez a900 nie produkuja w polsce :)
A900 w momencie wprowadzenia we wrzesniu 2008 kosztowala
$2999.99 (to cena sugerowana startowa), obecnie kosztuje 2500
d700 kosztowal na starcie dokaldnie tyle samo, i pojawil sie w tym samym czasie
obecnie kosztuje $2300
wiec skad calkowicie inne proporcje cenowe u nas w kraju?
widac ze aparaty nadal maja ceny zblizone ($200 roznica to okolo 750zl w przeliczeniu na pl), a mimo to w poslce ceny roznia sie bardzo
i o ten wzrost nikona mi chodzi, dlaczego tak podskoczyl, cene dolara oczywiscie uwzgledniam i zdaje sobie z tego sprawe, ale to i tak nieusprawiedliwia takiego skoku
po prostu zastanawiam sie czym jest to spowodowane, bo w usa takich dysproporcji nie widac, a wrecz odwrotne
RadioErewan
26.02.09, 03:13
wiem ze zdroazala waluta
ale podalem ceny na zachodzie gdzie a900 jest przeciez drozsza!!! od d700
a u nas w polsce jest duzo tansza
i o ten paradoks mi chodzi
przeciez a900 nie produkuja w polsce :)
Ale
a) Sony może mieć kaprys i sprzedawać taniej
b) Sony mogło sprowadzić do Polski dużo tych aparatów w zeszłym roku, a one się nie sprzedawały, więc niepodnosząc cen czynią je bardziej konkurencyjnymi i "nic nie tracą".
Cena szuwaksu za 2200 dolarów w PL to w tej chwili jakieś 9900 PLN brutto.
W przypadku flagowca Sony ta cena to nie jest chyba komplement...
Pozdrawiam
fakt, ta hipoteza wydaje sie sluszna, maja ich troche na stanie, nie sprzedaly sie dlatego cen nie podniesli :)
RadioErewan
26.02.09, 03:37
fakt, ta hipoteza wydaje sie sluszna, maja ich troche na stanie, nie sprzedaly sie dlatego cen nie podniesli :)
Możliwe, możliwe, że tak promują ten produkt. Nie wiesz. Tak czy inaczej, cena Nikona jest "normalna", cena Sony zaniżona (względem cen światowych).
Pozdrawiam
Ktoś, kto kupuje d700 najprawdopodobniej wie dlaczego to robi. Dlaczego zamiast aparatu reporterskiego miał by kupować aparat do widoczków?
A czy to ważne jakie ma zastosowanie? Przecież jedno i drugie to FF więc raczej nie ma to znaczenia. :wink:
Niedługo cena d700 dogoni cene na starcie d3 :) Trzeba poczekać aż:
1. Rynek troche si enasyci
2. waluty spadną , bo co jest teraz to paranoja
Miałem kupić d700 jak było po 6600 ale myślałem że spadnie , wiadomo jakto na starcie. A tu taki zonk. A może po prostu okazał sie lepszy niż si e wydawało :0
RadioErewan
26.02.09, 20:44
A czy to ważne jakie ma zastosowanie? Przecież jedno i drugie to FF więc raczej nie ma to znaczenia. :wink:
Eee tam, ma znaczenie na przykład sprawność AF. Bo mazy 25 mpix to ja i komórką zrobię po resamplingu.
Pozdrawiam
Przeciez AF A900 robi ostre zdjecia nawet przy falowaniu goracego powietrza, no co Ty, nie wiesz!!!!1
Piszac powaznie, cena A900 stoi bo prawdopodobnie jak ma to miejsce w przypadku Olympusa wypychaja zapasy lub taka maja strategie.