PDA

Zobacz pełną wersję : jak zwiększać skuteczność autofocusa w E-510 ?

kranu
25.02.09, 12:49
Witam,

Są jakieś sposoby aby zwiększyć skuteczność autofocusa w Olympus E-510 ?
Nie chodzi mi o wskazówki typu zmiana obiektywu czy kupno lampy.

Denerwujące jest gdy np. w ciemnym pokoju (nie wieczorem / w nocy) jest fajna sytuacja, chce się szybko zrobić fotkę, spawarka pomruga, poślepi, a i tak ostrości nie ustawi..

Mój sposób to środkowe pole autofocusa, szukanie kontrastowego miejsca i przekadrowanie.

Coś może jeszcze pomóc? Przy jakiejś przysłonie, ogniskowej, czułości, odległości od obiektu czy innym ustawieniu aparatu wyjdzie mu to lepiej?

--
pozdrawiam,
Kranu

grizz
25.02.09, 12:50
A może "hiperfokalna"

epicure
25.02.09, 12:56
kranu, oprócz tego, co już robisz, to niewiele więcej możesz. Najskuteczniejsza jest zewnętrzna lampa, która ma diodę wspomagającą AF. Jak robisz zdjęcia w ciemnych pomieszczeniach, to i tak Ci się ona przyda, chyba, że lubisz poruszone zdjęcia ;)

J.Graph
25.02.09, 12:58
Ewentualnie możesz starać sie celować punktem AF w kontrastowe miejsce ...
Napewno szybciej znajdzie ostrość niż na jednolitym tle ...

Pozdrawiam.

PiterS
25.02.09, 13:01
Tak to już jest z kitami w ciemnościach zanim zrobi fotkę to oślepi wszystkich spawarką. Zwykle pomaga zwiększenie ISO w połączeniu z ogniskową (przybliż obiekt) i max otwarta przysłona. Popraktykuj wieczorem w ciemnym pomieszczeniu a znajdziesz sposób na trudne sytuacje.

grizz
25.02.09, 13:01
ew. możesz się wspomóc wskaźnikiem laserowym...

epicure
25.02.09, 13:05
Zwykle pomaga zwiększenie ISO w połączeniu z ogniskową i max otwarta przysłona.

Zwiększenie ISO i maksymalne otwarcie przysłony w niczym nie pomogą, bo czułość matrycy nie ma wpływu na czułość sensora AF, a przysłona i tak jest maksymalnie otwarta - przymyka się dopiero wtedy, jak zwolnisz migawkę.

jaclas
25.02.09, 13:11
Witam,

Są jakieś sposoby aby zwiększyć skuteczność autofocusa w Olympus E-510 ?
...
Mój sposób to środkowe pole autofocusa, szukanie kontrastowego miejsca i przekadrowanie.

...
pozdrawiam,
Kranu

Ewentualnie możesz starać sie celować punktem AF w kontrastowe miejsce ...
Napewno szybciej znajdzie ostrość niż na jednolitym tle ...

Pozdrawiam.

Świetna porada :-)
(może warto czasem w całości przeczytać, to co ktoś napisał i dopiero później doradzać)

J.Graph
25.02.09, 13:29
Świetna porada :-)
(może warto czasem w całości przeczytać, to co ktoś napisał i dopiero później doradzać)

Przeczytałem ... wyszedłem i za chwilke wróciłem do wątku żeby napisać ...
To chyba kwestia niewyspania ... każdy sie może pomylić :roll: chciałem dobrze :???:

dog_master
25.02.09, 13:39
No i dobrze, utwierdziłeś go w tym, że dobrze robi :) Bo tak generalnie się autofokusa powinno używać ;)

Cóż, włączone wspomaganie AF jest imho pomocne [spawarka, trudno, ale działa, gdy aparat w ogóle nie chce nastawić ostrości], ale niestety jest wolne...

Jeżeli chcesz szybko zrobić zdjęcie, to ustaw w aparacie tryb AF-S+MF [możesz podostrzać ręcznie] oraz hmm priorytet ostrości? jakoś tak, nie wiem, jak to jest dokładnie w polskim menu, ale chodzi o to, żeby aparat pozwolił Ci zrobić zdjęcie mimo braku potwierdzenia ostrości. Przy połączeniu podostrzania ręcznego możesz na wyczucie zrobić w miarę ostre zdjęcie. Albo kompletnie polegać na MF, w końcu GO jest duża w kicie, a i potwierdzenie ostrości działa.

J.Graph
25.02.09, 13:52
Jeżeli chcesz szybko zrobić zdjęcie, to ustaw w aparacie tryb AF-S+MF [możesz podostrzać ręcznie] oraz hmm priorytet ostrości? jakoś tak, nie wiem, jak to jest dokładnie w polskim menu, ale chodzi o to, żeby aparat pozwolił Ci zrobić zdjęcie mimo braku potwierdzenia ostrości..

Priorytet ostrości ??
Takie cuś uzyskuje sie właśnie poprzez AF-S+MF ;)

Jak jest za ciemno i pomagamy sobie spawarką a chcemy zdjęcie bez flesza to też nie ma problemu ...
Gdy sparawka wypali już oczy ludziom i aparat ustawi ostrość przy wciśniętym spuście do połowy drugą ręka zamykamy flesz ... zmienia sie tez czas naswietlania ...
W małpach tego nie było ... a wkurzało to bo po wyłączeniu aparatu czasami sie resetowały ustawienia na "P" ... i flesz sam wyskakiwał w 98% przypadków ...
Sam czasami korzystam z tego patentu na zamykanie flesza w E-510 ...

ew. możesz się wspomóc wskaźnikiem laserowym...

Rozwiniesz swoją wypowiedź ??
Właśnie kombinuje jak przymocować zwykły chiński laser to statywu ...

Pozdrawiam.

grizz
25.02.09, 13:59
Normalnie... laser z jakąś rozpraszającą końcówką, zeby rzucał obrazek na obiekt, co powoduje zwiekszenie kontrastu i af łapie pewniej. Zupełnie jak wspomaganie z lampy zewnętrznej.

S4INT
25.02.09, 14:02
Rozwiniesz swoją wypowiedź ??
Właśnie kombinuje jak przymocować zwykły chiński laser to statywu ...

Pozdrawiam.

Myślę, że w "rence" można trzymać... trochę karkołomne, ale lepsze niż nic ;]

Swoją drogą Olympus mógłby w końcu dorzucić lampkę wspomagającą AF zamiast tej kretyńskiej spawarki... bardzo irytujacy mankament.

skow
25.02.09, 14:10
Normalnie... laser z jakąś rozpraszającą końcówką, zeby rzucał obrazek na obiekt, co powoduje zwiekszenie kontrastu i af łapie pewniej. Zupełnie jak wspomaganie z lampy zewnętrznej.

Kiedyś myślałem nad laserkiem (plus jakaś elektronika) podpinanym do gniazdka wężyka spustowego.
Przycisk w aparacie do połowy - laser świeci; przycisk wciśnięty do końca - laser gaśnie.

Ale na planach się skończyło.

epicure
25.02.09, 14:12
A taki laser nie wpłynie na pomiar ekspozycji?

grizz
25.02.09, 14:15
A taki laser nie wpłynie na pomiar ekspozycji?

ni... to słabiutkie jest.

kranu
25.02.09, 14:41
A samego małego laserka/diody zapinanego na sanki jeszcze nikt nie wymyślił?

J.Graph
25.02.09, 15:03
Taki patent ma jedną wade ... po oczach nie można walić :D

marecki
25.02.09, 15:08
Taki patent ma jedną wade ... po oczach nie można walić :D

Niebezpieczny dla oczu? Pytam bo chrześniak bawi się takim często w domu i świeci gdzie popadnie.

J.Graph
25.02.09, 15:16
Niebezpieczny dla oczu? Pytam bo chrześniak bawi się takim często w domu i świeci gdzie popadnie.

Chińskie laserki po zaświeceniu w oko podobno powodują odklejanie sie siatkówki ...
Niestety nie znam nikogo kto by ten mit sprawdził :)
Ale warto uważać ...

Na youtube sa filmiki jak na szybko przerobić taki laserek żeby zapałki podpalał :???:

Wieprz
25.02.09, 16:03
Chińskie laserki po zaświeceniu w oko podobno powodują odklejanie sie siatkówki ...
Niestety nie znam nikogo kto by ten mit sprawdził :)

Radzę uważać nie tylko z chińskimi.
Zresztą miałem wątpliwą przyjemność "oberwać" w oko takim laserkiem przez moment. Myślałem że mi oko wypłynie