Zobacz pełną wersję : Problem z WB
Witam. Po ostatnim wypadzie z rodzinką w góry mam wrażenie, że coś nie tak jest z... matrycą, softem ... nie wiem czym. Przedstawiam konkretną sytuację. Fotki robione przy pełnym słońcu w zimie (w tle dużo śniegu). Jaka powinna być ustawiono pi razy oko temperatura? Od razu napiszę że jak wywołuję OM brakuje mi skali. OM2 ma większy zakres więc udaje mi się dobrać. Czy jednak może to być rzędu 12 000 - 15 000 K ??? Body kierowane na biały śnieg w pełnym słońcu potrafi dobrać w miarę WB ale jest to ok 10 000. Późniejszym popołudniem nie daje już rady (pewnie brakuje mu skali).
RadioErewan
23.02.09, 23:07
Witam. Po ostatnim wypadzie z rodzinką w góry mam wrażenie, że coś nie tak jest z... matrycą, softem ... nie wiem czym. Przedstawiam konkretną sytuację. Fotki robione przy pełnym słońcu w zimie (w tle dużo śniegu). Jaka powinna być ustawiono pi razy oko temperatura? Od razu napiszę że jak wywołuję OM brakuje mi skali. OM2 ma większy zakres więc udaje mi się dobrać. Czy jednak może to być rzędu 12 000 - 15 000 K ??? Body kierowane na biały śnieg w pełnym słońcu potrafi dobrać w miarę WB ale jest to ok 10 000. Późniejszym popołudniem nie daje już rady (pewnie brakuje mu skali).
Późnym popołudniem to się robi "czerwono", więc temperatura spada...
Zdjęcia na śniegu można robić w cieniu, gdzie jest niebiesko i w słońcu, gdzie jest czerwono. Pokaż jakieś spaprane zdjęcie.
Pozdrawiam
Wrzucam fotkę z godziny chyba ok. 16. Wywołane na 10 000 K
Dodam jeszcze, że zdjęcia z pochmurnego wieczora dawały jeszcze większe niebieskości i od razu wywalałem.
RadioErewan
23.02.09, 23:23
Słyszałeś kiedyś o perspektywie powietrznej? Perspektywa powietrzna â Wikipedia, wolna encyklopedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Perspektywa_powietrzna)
Pokaż jakieś zdjęcie z obiektami znajdującymi się w odległości kilku metrów od aparatu.
Pozdrawiam
Wrzucam fotkę z godziny chyba ok. 16. Wywołane na 10 000 K
Foto jest jak najbardziej ok :D
Co ty w górach wcześniej zdjęć nie robiłeś? :)
Popatrz na histogram.Moze jak poobcinasz puste miejsca to sie poprawi.Widze,ze jakas brzydka wineta sie wkrada.Pozniej tylko zafarb zlikwidowac i bedzie akceptowalne
Popatrz na histogram.Moze jak poobcinasz puste miejsca to sie poprawi.Widze,ze jakas brzydka wineta sie wkrada.Pozniej tylko zafarb zlikwidowac i bedzie akceptowalne
W jakim programie to grzebiesz ?
Grizz robiłem fotki w górach i wywoływałem je maks ok 6000 K.
W dalszym ciągu chciabym się dowiedzieć czy takie barwy odpowiadają rzeczywiście 10000K? Też "osiągacie" takie temperatury wywołując RAW'y?
Dorzucę 2 fotki: 1 z wczoraj 10000K i 2ga sprzed roku w bardzo podobnych warunkach wykonane i wywołane teraz na 10000K. Różnica bardzo widoczna od razu.
Czy może to być jakaś awaria czy tylko jakaś moja nagła fanaberia. Nigdy nie musiałem korzystać z drugiego programu tylko dlatego że OM ma skalę do 10 000 K.
RadioErewan
24.02.09, 00:00
Napisałem ci już, że w zimie na śniegu mamy do czynienia z dwiema sytuacjami. Kiedy fotografujesz obiekty w cieniu i obiekty na otwartym terenie.
W cieniu oświetlenie pochodzi od światła odbitego od śniegu i jest niebieskie (znaczny w tym udział koloru nieba).
W słońcu masz normalną sytuację zdjęciową, gdzie o temperaturze barwowej decyduje bezpośrednio świecące słońce.
Pokazałeś dwa zdjęcia z różnych bajek.
Największa tragedia to zdjęcie w którym masz coś w cieniu i w słońcu (ze dwa lata temu ktoś miał problem z WB na zdjęciu, gdzie osoby stały w cieniu schroniska, a horyzont był zalany słońcem).
Pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Czy może to być jakaś awaria czy tylko jakaś moja nagła fanaberia. Nigdy nie musiałem korzystać z drugiego programu tylko dlatego że OM ma skalę do 10 000 K.
Strasznie błądzisz.
OK zrozumiałem. Choć uspokoiła by mnie nieco bardziej odpowiedź typu "TAK NIERAZ MUSIAŁEM USTAWIĆ WB POWYŻEJ 10 000 K" :) Dzięki za zainteresowanie ;)
W jakim programie to grzebiesz ?
A grzebie w jakiejs wtyczce co bedzie dla ubogich.:grin:
Wtyczka z automata tak zrobila,ale narzekala na wage pliku.
Jak cos nie tak to usune fotki.
Mnie to nie przeszkadza. Każdy odzew mile widziany choć ta "poprawa" akurat nie bardzo przypadła mi do gustu.
zapodaj rawy to pogrzebiem :)
Foto jest jak najbardziej ok :D
Co ty w górach wcześniej zdjęć nie robiłeś? :)
Grizz w takim razie mam pytanie konkretne i krótkie. Używasz czasem 10000K lub powyżej żeby fotka była w miarę naturalna?
Grizz w takim razie mam pytanie konkretne i krótkie. Używasz czasem 10000K lub powyżej żeby fotka była w miarę naturalna?
Mam e-1.
E-1 ma zarąbisty system ustawiania WB... ergo nie patrze na cyferki, bo na 97% WB jest dobrze ustawiony - jak nie jest to wskazuje punkt na zdjęciu i program sobie radzi.
W tym sęk że mój e-330 przez prawie dwa lata też sobie świetnie radził aż przestał. Teraz co 3cia fota jest OK a reszta niebieskie bez względu na to czy to w słońcu czy w cieniu (apropos Radka wypowiedzi).
Odświeżam wątek bo po zainstalowaniu Raw therapee widzę, że jednak coś jest na rzeczy. Wywołując zdjęcie w OM fotka przy ustawieniu 6000K jest znacznie zimniejsza od tego na RT (znacznie!). Na OM 10 000 K jest w miarę już OK a w RT 10 000 K to fota czerwona.
Drugą sprawą nie związaną z WB jest że w OM zdjęcie jest obcięte o ok 5 % z każdej strony.
Jeśli mi ktoś na PRV poda maila to wyślę chętnie jakieś RAWy do pogrzebania.
Dzięki z góry za pomoc ;)
Drugą sprawą nie związaną z WB jest że w OM zdjęcie jest obcięte o ok 5 % z każdej strony.
OM obcina (ale nie aż 5%) do wymiarów zapisanych w ORFie.
JPG z aparatu i JPG z orfa powinny idealnie się pokrywać.
Potraktuj to, że nie OM obcina a raczej inne programy dają "bonus".
Odświeżę ponownie wątek. Przykład: zimna fotka wywoływana w OM, ciepła w PS. Oba ustawione na 6200 K. Skąd taka różnica? Chodzi mi cały czas to, że w OM nie mogę uzyskać w miarę ciepłej fotki bo skala jest do 10000 K. Wywołując w PS czy RT ten problem znika.
Naprawdę nikt nic nie wie? Być może to normalne, że różne programy różnie wywołują RAW'y ale jeśli tak jest to prosze o potwierdzenie
A spróbuj odjąć trochę niebieskiego.
Oczywiście, że każdy program może wywoływać inaczej.
Epicure - próbowałem. Różnica jest drastyczna. Fotka żeby była w takim odcieniu musi mieć o ok 2000 K więcej w OM. Dziwne że Camera Raw, RT przy takich samych ustawieniach jest tak samo. Nie próbowalem innych ale wygląda jakby OM ewidentnie działał inaczej. Wkurza mnie to bo często brakuje mi skali w OM a lubię ten program z uwagi na prostotę.
OM nadaje się tylko do aktualizowania firmware'u. Do wszystkich pozostałych zastosować lepiej używać czegoś innego, np. RT.
OK w takim razie przyzwyczajam się od dziś do CR lub RT. Dzięki (+rep podpowiadającym)
Znowu odźwieżam...
Teraz jestem już pewien, że z aparatem (e-330) jest coś nie tak i nie jest to wina ani programu do wywoływania RAW ani też różnych warunków oświetleniowych (cień/słońce). Zdecydowanie WB wariuje. Znalazłem fotki (rawy) sprzed 2 lat. Pstryknąłem przed chwilką zdjęcie w podobnych warunkach (pełne słońce). Jak się okazuje dzisiaj zdjęcia są po prostu niebieskie.
Dla porównania wrzucę je. Oba wywoływane w OM. WB ustawione na 5100.
Jakieś pomysły co z tym fantem zrobić?
Jakieś pomysły co z tym fantem zrobić?
Zdjęcie jest ewidentnie zaniebieszczone. Kurcze, gdzieś czytałem o takim przypadku i to wskazywało na uszkodzenie matrycy czy elektroniki ale nie potrafię tego teraz znaleźć chociaż szukałem :???:. A jak aparat zachowałby się z automatycznym WB? - w takich warunkach powinien dać poprawne zdjęcia...
Można skontaktować się z serwisem poprzez e-mail ale nie wiem czy napiszą cokolwiek ponad standardowe - prosimy o dostarczenie aparatu...
Auto WB jeszcze gorzej wypada. Fotki zupełnie niebieskie. Upewniłem się że jest to jednak jakaś usterka jak chcąc ustawić wb na szary bądź biały karton wyskakuje "error wb". Praktycznie ta metoda działa tylko późnym popołudniem gdy są ciepłe kolory. W normalny słoneczny dzień nie daje rady.
No nic chyba pozostaje mi wyłącznie serwis choć nie wiem czy cena naprawy mnie nie zabije.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
OK po rozmowie z serwisem Olympusa wynika, że trzeba skalibrować balans bieli w aparacie ale z uwagi że okres gwarancyjny już minął to naprawa będzie kosztować tyle co zwykle czyli ponad 600 zł, a to mi się już chyba nie bardzo kalkuluje. Czy zna ktoś może jakiś inny tańszy serwis który mógłby sobie z tym poradzić?
No nic chyba pozostaje mi wyłącznie serwis choć nie wiem czy cena naprawy mnie nie zabije.
E-330 ma cenę zryczałtowaną za naprawę (http://www2.olympus.pl/consumer/downloads/cennik_napraw.pdf), jest to 671 PLN, chociaż nie przesądzam jak Twój przypadek zostanie rozpatrzony.
Człowiek, z którym rozmawiałem twierdzi, że wyłącznie według tego cennika, niestety i z wielką przykrością.
A czasem nie masz w ustawieniach zlikwidowany kolor zolty.
Niestety to nie to. Pozostaje jeszcze ewentualnie wgranie od nowa poprzedniego firmware ale nie wiem jak to zrobić. Reset aparatu też nic nie pomaga. Można oczywiście wywoływać i naciągać te kolory ale więcej z tym zabawy niż pożytku. Praktycznie żadne zdjęcie prosto z aparatu się nie nadaje.