PDA

Zobacz pełną wersję : Jak się przygotować do dobrego zdjęcia - samochód ?

efijy
23.02.09, 12:05
Witam,

Czy ktoś może podzielić się doświadczeniem jak przygotować się, na co zwrócić uwagę przy fotografii samochodu; samochód będzie statyczny (nie będzie w ruchu). W sumie mają być to zdjęcia nowego auta na sprzedaż: cała bryła auta, wnętrze; problemem będzie pogoda - jak obecnie: zachmurzone niebo, mokro, trochę śniegu.

Z góry dzięki za wszelkie rady :)

Pozdrawiam

Rennsport
23.02.09, 18:19
niema na takie zdjęcia metody ja patrze na inne zdjęcia i kopiuje niektóre kadry

np.

http://www.snapriot.com/forum/index.php?action=gallery;cat=5

liczy się szeroki kąt i światło

oski
23.02.09, 18:42
jedyne co mogę napisać:

http://fotoryzacja.pl/

powinieneś znaleźć tam pomoc, albo chociaż inspiracje i pomysł, jak wykonać takie fotografie.

Z moich obserwacji wynika, że we wnętrzu bardzo dobrze sprawdzi się HDR.

Agulka
23.02.09, 19:00
Z moich obserwacji wynika, że we wnętrzu bardzo dobrze sprawdzi się HDR.

Nie wydaje mi się, żeby podpowiedź robienia hdra była trafna. Po pierwsze auto ma być na sprzedaż, a więc jak rozumiem, zdjęcia powinny jak najbardziej realnie odwzorowywać towar sprzedawany, hdr natomiast często bardziej przypomina grafikę niż zdjęcie. Po drugie sama sztuka robienia hdrów nie jest łatwa, stąd wydaje mi się, że polecanie jej osobie, która raczej nie jest biegła w fotografii (bez urazy, oczywiście:wink:) nie jest najlepszym pomysłem.

Jeśli miałabym doradzić coś od siebie, to chyba poleciłabym przejrzenie stron poświeconym samochodom, żeby przypatrzeć się najkorzystniejszym kadrom. Czyli generalnie to, co napisał już Rennsport.

e-510
23.02.09, 19:07
Moja krótka rada jest taka :
- pokazuj tylko samochód,jak najmniej otoczenia,
- nie ucinaj samochodu z żadnej strony,
- używaj dużej dziury ale bacz wtedy na ostrośc,
- pokaż go z przodu oraz z przodu pod kątem ok 45 stopni z obu stron,
- tył - j.w
We wnętrzu nie używaj lampy !

Nie zapomnij go ładnie wypucowac ! :)
Pochmurna pogoda będzie po Twojej stronie,w słońcu mógłbyś miec problemy.;)

Powodzenia !

k@czy
23.02.09, 19:15
...na sprzedaż, a więc jak rozumiem, zdjęcia powinny jak najbardziej realnie odwzorowywać towar sprzedawany...
uuuuuu. to wyznaczylas teraz nowy kierunek w reklamie.... :roll:
ma byc kolorowo, blyszczaco, pokazuj auto tylko z najlepszej strony, jak najszerszy kat do zdjec wnetrza, najlepiej wlacz elektryke-swiatelka, te sprawy, z zewnatrz ujecia z mozliwie nieskiego poziomu. jak ci koledzy radzili-popatrz na czasopisma/strony branzowe i staraj sie podazac wzorem.

luc4s
23.02.09, 22:09
Do zdjęc zeznętrznych użyj polara. ciekawie wychodzą zdjęcia fiszajem jeżeli masz. Wewnątrz jak najbardziej możesz użyć HDRa tyle, że w obróbce nie przesadź, ma to dalej wyglądać jak fota. Kiedyś widziałem ciekawy patent z podświetlaniem drugą lampą kolumny kierownicy od dołu i przy takim zdjęciu bardzo mała GO na kierownicę.

Agulka
24.02.09, 00:43

:grin:
masz rację, ale pomarzyć zawsze można :grin: :wink:

kateb
5.03.09, 11:45
No i warto umyć samochód i dookoła poustawiać dużo światełek, wtedy karoseria świeci tysiącami rozbłysków.

J.Graph
5.03.09, 13:27
Moi znajomi gdy sprzedają auto proszą mnie o pomoc w robieniu zdjęć ...
Moim zdaniem im bardziej zdjęcia wyglądają jak z profesjonalnej sesji tym lepiej ...
Najważniejsze miejsce w którym będzie ciekawe tło ,światło ...

Raz robiłem HDR auta na allegro ...
Auto poszło po jednym dniu a kolega był mi bardzo wdzieczny ...

No cóż ... ładne zdjęcia przyciągają ludzi ...
Tamtych zdjęć już nie mam ale mniej więcej wyglądało to tak ...

Korba
12.03.09, 00:46
W życiu bym nie kupił samochodu na podstawie takich grafik (bo trudno to nazwać fotkami. Efekt fajny, ale zupełnie nie jako real foto sprzedawanej aktualnie fury. Do tego tła to bardziej by pasował jakis BatMobile (po naszemu Batmanowóz) niz ta Astra dwójka...

dobas
12.03.09, 01:52
oglądalem te zdjęcia i też pomyślałem że w życiu bym nie kupił na podstawie takich zdjęć

czytam komentarz i proszę... taki sam ;)

Darekw1967
12.03.09, 09:24
Moi znajomi gdy sprzedają auto proszą mnie o pomoc w robieniu zdjęć ...
Moim zdaniem im bardziej zdjęcia wyglądają jak z profesjonalnej sesji tym lepiej ...
Najważniejsze miejsce w którym będzie ciekawe tło ,światło ...

Raz robiłem HDR auta na allegro ...
Auto poszło po jednym dniu a kolega był mi bardzo wdzieczny ...

No cóż ... ładne zdjęcia przyciągają ludzi ...
Tamtych zdjęć już nie mam ale mniej więcej wyglądało to tak ...

Witam !

Na podstawie tych zdjec nie kupilbym tego samochodu.

Bardzo nienaturalnie oddane sa kolory i od razu
widac, ze samochod nie wspolgra z tym co go otacza.

Mozna powiedziec ze tlo bardziej przyciaga niz sam samochod i
wlasciwie marketingowo zrobiles odwrotnie niz powinno byc.

Ale to tylko takie luzne przemyslenia i moze na przyszlosc
unikniesz bledow ktore na tych zdjeciach popelniles.

Pozdrawiam

marecki
12.03.09, 09:29
E tam. Dwa takie HDR'y plus 5 normalnych fot, rzetelny opis i jest git. Ważne żeby czymś zachęcić do wejścia potencjalnego klienta na stronę ogłoszenia. A takie bajery właśnie działają w tą stronę.

Bo.
12.03.09, 11:37
ma byc kolorowo, blyszczaco, pokazuj auto tylko z najlepszej strony, jak najszerszy kat do zdjec wnetrza, najlepiej wlacz elektryke-swiatelka, te sprawy, z zewnatrz ujecia z mozliwie nieskiego poziomu. jak ci koledzy radzili-popatrz na czasopisma/strony branzowe i staraj sie podazac wzorem.

jednak za "Agula" też byłbym za bardziej realną fotą w przypadku prezentacji auta do sprzedaży. Co innego gdyby to miała być fota do publikacji w piśmie czyli do wykorzystania w klasycznej reklamie. Wtedy w zależności od "targetu" można poswawolić z "dodatkami".
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
oczywisci masz rację, z epowinno być czysto i świecąco, czyli powłączać co mozna i trzeba w danym przypadku

J.Graph
12.03.09, 17:25
E tam. Dwa takie HDR'y plus 5 normalnych fot, rzetelny opis i jest git. Ważne żeby czymś zachęcić do wejścia potencjalnego klienta na stronę ogłoszenia. A takie bajery właśnie działają w tą stronę.

Dziękuje za sprostowanie :)
Oczywiście "normalne" zdjęcia też zawsze dołączam ...
Ładny i kolorowy HDR ma tylko zachęcić do zajrzenia na aukcje ;)

Swoją drogą też bym nie kupił takiego auta :)

Podrawiam.

Ruff
12.03.09, 18:12
liczy się szeroki kąt

To nie jest takie oczywiste. Ja osobiście lubię zniekształcenia od szerokiego i nie przeszkadza mi, że to wykrzywia sylwetkę samochodu, w niektórych przypadkach wręcz podkreśla w sposób pożądany, ale do allegrowych zdjęć chyba jednak użyłbym czegoś raczej dłuższego, żeby samochód nie był pokrzywiony.

używaj dużej dziury

Tu też nie jest to jednoznaczna odpowiedź, bo nie wiem co masz na myśli pisząc "duża dziura". Bo jeśli najmniejsza możliwą do osiągnięcia wartość przysłony na danym obiektywie to się nie zgodzę.
W przypadkach takich fot raczej zalecałbym tak dobrać przysłonę, aby głębia ostrości była tak, żeby cały samochód był ostry, a jeśli chcemy rozmyć tło to używamy czegoś dłuższego, żeby się bardziej oddalić i to załatwia nam sprawę i przy okazji zapobiega zniekształceniom od szerokiego.

I tak jak już ktoś wcześniej polecał: www.fotoryzacja.pl (https://forum.olympusclub.pl/www.fotoryzacja.pl) i poogolądac foty niejakiego "Wywara" np. te: http://fotoryzacja.pl/viewtopic.php?f=5&t=80&p=884#p884
to właśnie allegrowa robota - MSZ bardzo dobra.

Korba
13.03.09, 01:05
A może faktycznie taki HDR to niegłupia sprawa w celu zwrócenia uwagi na ofertę? Jeden HDR jako fota główna i reszta normalna. Jak gośc siedzi za kompem i przysypia przeglądając thumbnail'e setek ofert z takimi samymi Astrami, Focusami, Golfami czy innymi Fabiami, ustrzelonymi komórką na przyblokowym parkingu, to taka fota inna niż wszystkie da mu bodźca do luknięcia na dane auto. Ale reszta to już tylko od atrakcyjności oferty zależy...

kateb
13.03.09, 14:46
Tu też nie jest to jednoznaczna odpowiedź, bo nie wiem co masz na myśli pisząc "duża dziura". Bo jeśli najmniejsza możliwą do osiągnięcia wartość przysłony na danym obiektywie to się nie zgodzę.
Ja też się nie zgadzam. Ale widzę że na allegro większość fotek wykonanych za pomocą lustrzanek (na szczęście nie wszystkie) jest tak robiona. Widać tylko napis na przodzie, reszta rozmyta. Romumiem to tak, że rozmycie auta zastępuje jego umycie. A dodatkowo ukrywa wgniecenia itd. A w fotkach obiektywów to już mania. Denerwująca mania. Widać napis przodu obiektywu np. 14-45 a reszta ginie we mgle.

No ale ten wywar to robi tak jak trzeba. Nawet umyte te bryki są:D. Tylko za dużo otoczenia jak dla mnie.