Zobacz pełną wersję : Olek E520 - zapytania
Marcin.slask
23.02.09, 00:12
Witam.
Mam następujące pytania dotyczące Olympusa E520:
- dlaczego jak mam ustawione w menu aby lampa błyskowa nie była używana, to on mi się otwiera i przy ostrzeniu dale kilka małych błysków, do czasu aż zaświeci się czerwony punkt autofocusu?
- w porównaniu do Panasonica FZ18 dość trudno wykonać fotkę - jak nie zapali się jeden z 3 punktów autofocusa to migawki nie będzie. Czy to normalne?
- czy tryb AUTO zawsze robi takie mało doświetlone fotki?
- ustawioną mam stabilizację obrazu, tryb IS1 i często wychodzą poruszone fotki lub mało ostre. Czy to wina dość ciemnych obiektywów kitowych?
Witam.
Mam następujące pytania dotyczące Olympusa E520:
- dlaczego jak mam ustawione w menu aby lampa błyskowa nie była używana, to on mi się otwiera i przy ostrzeniu dale kilka małych błysków, do czasu aż zaświeci się czerwony punkt autofocusu?
- w porównaniu do Panasonica FZ18 dość trudno wykonać fotkę - jak nie zapali się jeden z 3 punktów autofocusa to migawki nie będzie. Czy to normalne?
- czy tryb AUTO zawsze robi takie mało doświetlone fotki?
- ustawioną mam stabilizację obrazu, tryb IS1 i często wychodzą poruszone fotki lub mało ostre. Czy to wina dość ciemnych obiektywów kitowych?
Wylacz spawarke
Tak ,jest duzo trudniej,wszak to nie rower tylko samochod.Tak to jest normalne.Mozna to zmienic w ustawieniach,tylko po co Ci nieostre foty.To takie zabezpieczenie przed szpamem w focenie.
Auto tak ma-zmien ustawienia
Nie to nie jest wina ciemnych obiektywow tylko tych co obsluguja aparat.Zmien w ustawieniach.
Jak zmieniac ustawienia-poczytaj w instrukcji.
Gdzie znalesc instrukcje-uzyj forumowej szukajki,lub przejzyj dokladnie karton(to taka ksiazeczka)
Czasem się zastanawiam, czy to lenistwo w ludziach siedzi i nie chce się im przeczytać instrukcji od nowej "zabawki", czy coś innego określane wyrazem na "g", które po prostu oznacza niemożność rozsądnego i logicznego działania...
Kolego leniwy Marcinie ze slaska:
Funkcja nazywa sie
AF ILLUMINAT.
Menu użytkownika 1 - AF / MF - minutka szukania i juz wsio jasne.
Instrukcja nie gryzie wręcz czasem pomaga :)
Pzdr
buuuu - coś mi się z czcionką stało :(
lukaszstysiu
23.02.09, 09:43
Witam :)
Zacznę może wprost mam uskładane 2500 zł na nowa puszkę z stajni olympusa i chciałbym zaczac zabawe w troszke zaawansowanej fotografi niż tylko pstrykanie małpką , nie krzyczcie na mnie jaki mam staż , osiagniecia i czy wiem co to jest GO itp przechodząc do pytania to jeste nastepujace mam na oku olka 520 i zebym nie wiem jak szukał nie znalazłem nigdzie w specyfikacjach napisu czy olki maja silnik auto focusa w body czy jak nikon i canon w obiektywach ps nie chodzi mi tu o ultra dziekowy silnik tylko ten co napedza automatycznie ostrosc auto focusa prosze o wyrozumiałą odpowiedz a nie w stylu www.google.pl :esystem:
olkowe obiektywy wszystkie mają silnik w obiektywie :) Niektóre mają ultradźwiękowy (oznaczenie SWD), a niektóre tylko zwykły (ale też cichutki). AF jest z tym wszystkim sprzężony i jako sam nie ma silnika, bo go nie potrzebuje ;)
Mamy na portalu Olypedię, więc możesz tam pozaglądac i poczytać trochę o systemie 4/3 i o obiektywach :)
lukaszstysiu
23.02.09, 10:00
Dziękuje za szybką odpowiedz , mam jeszcze jedno pytanie To ze jesteśmy w Unii Europejskiej upoważnia nas do tzw gwarancji europejskiej np jak kupie Olka e 520 we Włoszech bo mam taka okazje kopić z obiektywami kitowymi oczywiście 14-42 mm f/3.5-5.6 ED i 70-300 mm f/4.0-5.6 ED za 520-530 euro i pytanie brzmi czy zakupiony model marki olympus bedzie respektowana w poslce gwarancja np gdyby coś sie stało, i jeszcze jedno czy bagnet plastikowy na obviektywach kitowych olympusa jest trwały czy tez szybko sie wyciera i narusza sie kanty i rozrusza sie czy nie trzeba sie tym przejmowac:esystem:
Gwarancja jest ważna
jest trwały, nikomu się jeszcze nie zdarzyło, żeby się wytarł.
dog_master
23.02.09, 10:48
Olympus ma gwarancję światową 1 rok, a europejską chyba 2 lata, ale głowy nie dam. Możesz kupować gdziekolwiek ;)
Taka prośba: możesz zacząć używać kropek, przecinków i wielkich liter? Takiego słowotoku nie da się przeczytać :roll:
lukaszstysiu
23.02.09, 10:53
Dzięki za uwagę :wink: będę pamiętał.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Witam mam pytanie Kto robi dla firmy olympus matryce (live mos) obiło mi sie o uszy ze firma panasonic proszę albo mi to tłusto wyjaśnić albo podać namiar na artykuł w internecie bardzo potrzebuj tych informacji z góry dziekuje
Marcin.slask
23.02.09, 21:12
Faktem jest, że instrukcję obsługi tylko pobieżnie przeleciałem.
Powód - brak czasu i lenia tez mam. W sumie w oczekiwaniu już są dwie instrukcje do przeczytania. W środę pewnie znajdę czas na przestudiowanie i dam znać co się zmieniło.
Trochę nie rozumiem, co zmienić w trybie AUTO aby zdjęcia były jaśniejsze. ISO nic nie daje, dam większe, to aparat skraca czas. O wiele lepiej jest w trybie manualnym i jakby jeszcze wyłączyć autofocus i ręcznie kręcić, to o wiele ładniejsze wychodzą niż w trybie auto.
Pogoda kiepska, coś mnie dopada, a jeszcze obowiązki czekają.
W środę lub czwartek dam znać o poprawie lub kolejnych problemach.
Trochę nie rozumiem, co zmienić w trybie AUTO aby zdjęcia były jaśniejsze. ISO nic nie daje, dam większe, to aparat skraca czas.
;)
a może EV lampy na plus ? ;) lol ;)
w trybie Auto to możesz kadr zmienić ;)
nie wiem o co Tobie dokładnie chodzi ale może zobacz sobie w menu AE BKT.
A jeśli chodzi o tryb AUTO to ja mam takie zdanie:
- jest to tryb pracy aparatu którego efekty będą na tym samym poziomie co wiedza człowieka który go ustawił...
bez urazy oczywiście...
Pogoda brzydka wiec na prawdę polecam przeczytać instrukcje obsługi która jest napisana bardzo czytelnie (przynajmniej ta od E-520) ew. zobaczyć sobie płytkę DVD z kursem fotografii którą też otrzymuje sie za free po rejestracji Olka.
Pzdr i miłego wieczoru życzę.
Faktem jest, że instrukcję obsługi tylko pobieżnie przeleciałem.
Powód - brak czasu i lenia tez mam. W sumie w oczekiwaniu już są dwie instrukcje do przeczytania. W środę pewnie znajdę czas na przestudiowanie i dam znać co się zmieniło.
Trochę nie rozumiem, co zmienić w trybie AUTO aby zdjęcia były jaśniejsze. ISO nic nie daje, dam większe, to aparat skraca czas. O wiele lepiej jest w trybie manualnym i jakby jeszcze wyłączyć autofocus i ręcznie kręcić, to o wiele ładniejsze wychodzą niż w trybie auto.
Pogoda kiepska, coś mnie dopada, a jeszcze obowiązki czekają.
W środę lub czwartek dam znać o poprawie lub kolejnych problemach.
kurcze no... z przyjemnoscia bym ci napisal co zrobic, zeby te zdjecia byly jasniejsze i ladniejsze, ale pewnie nie bedziesz mial czasu, zeby to wszystko przeczytac, to pomyslalem sobie, ze nie bede marnowal twojego cennego czasu i zmuszal cie do czytania forum...
pzdr