Zobacz pełną wersję : ...czy potrafię ?
Witam : )
Od pewnego czasu robię zdjęcia aparatem zenit 12cd ( z sentymentu do tego rodzaju fotografii ) Przedstawię je tutaj w wątku. Mam nadzieję, że uzyskam w ten sposób cenne informacje i porady dotyczące sposobu wykonania zdjęć i przygotowania ich do prezentacji. Od razu się przyznam, że nie potrafię ich wywołać. Oddaję klisze do wywołania i zeskanowania do zakładu fotograficznego.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie porady : )
Jak dla mnie w pierwszym za dużo góry dla tej fotki i za dużo ludzi się kręci po kadrze.
W drugim przyjemne kolorki i nawet te 'dwa człowieki' mi podchodzą :)
pozdrawiam
Dziękuję : )
Skorzystam z okazji i zapytam...czy należy usuwać wszystkie paproszki, plamki i ziarno w programie ? Czy po zmniejszeniu należy wyostrzać zdjęcia ? Czy lepiej pozostawić takie lekko zamglone ?
czy należy usuwać wszystkie paproszki, plamki i ziarno w programie ?
To zależy raczej od zdjęcia, czasami takie paprochy i ziarno nadają przyjemnego charakteru, czasami psują. W przypadku pierwszego zdjęcia jednak trochę szpecą te paprochy. W drugim ziarno kupuję :)
Czy po zmniejszeniu należy wyostrzać zdjęcia ? Czy lepiej pozostawić takie lekko zamglone ?
To chyba zależy od preferencji, z reguły przydaje się wyostrzyć.
Wg. mnie to wszystko zależy od inwencji twórczej fotografa :)
Skorzystam z okazji i zapytam...czy należy usuwać wszystkie paproszki, plamki i ziarno w programie ? Czy po zmniejszeniu należy wyostrzać zdjęcia ? Czy lepiej pozostawić takie lekko zamglone ?
Nie ma na to odpowiedzi twierdzącej, bądź przeczącej - rób tak jak Ci sie podoba.
Podobnie uważam. Ale zawsze to lepiej jeśli jeszcze otrzyma się dodatkowe potwierdzenie...dziękuję : )
Wydaje mi się, że drugie zdjęcie jest zmasakrowane przez skanowanie.
Niestety nie jest łatwo dobrze zeskanowac film - wiem to z wlasnego doswiadczenia że bardzo długo szukałem dobrego skanerzysty do slajdów.
Ja wywalam wszelkie włoski paproszki itp itd...
i wyostrzam, ale to kwestia gustu.
Zenit... Aparat jak kazdy inny tyle ze radziecki.
Sporo z moich zdjęć ze strony jest robione zenitem 12 XP :)
Skorzystam z okazji i zapytam...czy należy usuwać wszystkie paproszki, plamki i ziarno w programie ? Czy po zmniejszeniu należy wyostrzać zdjęcia ? Czy lepiej pozostawić takie lekko zamglone ?Nie mam doświadczenia z obróbką komputerową, fotografii analogowej, ale wydaje mi się, że trzeba wyostrzyć po przeskalowaniu, jak fotkę cyfrową.
Dzięki wielkie : )
Podam jeszcze w jakich rozmiarach otrzymałam pliki z zakładu.
Pierwsze...1228x1818, ciężar 1.06 MB
Drugie...taka sama wielkość, ciężar 1,49 MB
Dzięki wielkie : )
Podam jeszcze w jakich rozmiarach otrzymałam pliki z zakładu.
Pierwsze...1228x1818, ciężar 1.06 MB
Drugie...taka sama wielkość, ciężar 1,49 MB
To JPGi, prawda? I to skompresowane.
Za małe żeby cokolwiek z nimi zrobić :roll:
Poproś o pliki w maksymalnej rozdzielczości jaką oferuje zakład i w formacie TIFF.
Będą ważyc dużo ale co to za problem przy pojemności dzisiejszych nośników?
za to będą się nadawały do dalszej obróbki (jeśli potrzebna), kadrowania czy przygotowania do wydruku.
Co do paprochów i analogowej miękkości to już kwestia gustu lub przeznaczenia fotki.
Dziękuję. Z pewnością skorzystam z porad.
Pokażę jeszcze jedno. Ale przy tym zdjęciu nie zadziałał światłomierz (wyczerpały się baterie na mrozie :) ) Dodałam w programie trochę kontrastu i zmieniłam tonację.
Pozdrawiam : )
helenae - może coś znajdziesz dla siebie tu http://www.korex.net.pl/forum/viewforum.php?f=2
to ostatnie (a warto numerować zdjęcia) zbyt przesadzone - wyszło jak skan gazetowy (np z TL)
Jeszcze raz dziękuję za wszystkie porady : )