Zobacz pełną wersję : Obiektywy Olympus i Panasonic
Marcin.slask
21.02.09, 11:57
Witam.
Mam pytanie jaka jest różnica w obiektywach do lustrzanek Olympusa i Panasonica? Przecież obie firmy mają system 4/3.
diabolique
21.02.09, 11:58
Witam.
Mam pytanie jaka jest różnica w obiektywach do lustrzanek Olympusa i Panasonica? Przecież obie firmy mają system 4/3.
Jedne robi Olympus, drugie Panasonic... :wink:
Poza tym Panasonic dodaje stabilizację w obiektywie.
Witam.
Inny producent, Olympus nie stosuje w optyce stabilizacji obrazu bo ma ją w korpusie, Panas odwrotnie...
Marcin.slask
21.02.09, 12:08
OK. Czy można np. stosować obiektywy Panasonic / Leica w body Olympusa?
tak.......
diabolique
21.02.09, 12:09
4/3 to 4/3. Można też Sigmę z tym mocowaniem.
Marcin.slask
21.02.09, 12:22
No to już wiem to co chciałem. W sklepach twierdzą, że Sigma jest do Sony, Leica i Panasonic tylko do Panasonica.
Dziękuję za wyjaśnienia.
diabolique
21.02.09, 12:28
No to już wiem to co chciałem. W sklepach twierdzą, że Sigma jest do Sony, Leica i Panasonic tylko do Panasonica.
Dziękuję za wyjaśnienia.
Idź do innego sklepu. Jest kilkanaście obiektywów Sigma z mocowaniem 4/3, zobacz np. tu: http://fotozakupy.pl/obiektywy-i-akcesoria/mocowanie-obiektywu-olympus-4-3,26k,32p,381d
"w sklepach twierdzą..."
w których sklepach...?:???:
Marcin.slask
21.02.09, 12:38
Np. Fotojoker, gdzie sprzedawca twierdzi, że do Panasonica są tylko 2 obiektywy i nawet nie wie gdzie je można kupić, a do Olympusa tylko 3 (te dwa kitowe i 70-300). A do Sony to pełno...
Spytaj gościa, ile Sony odpala mu prowizji od sprzedanej puszki ;)
Poniżej masz linka do jednego z najlepszych sklepów internetowych w Polsce:
http://fotozakupy.pl/obiektywy-i-akcesoria/mocowanie-obiektywu-olympus-4-3,26k,381d/ilosc/72
jest tam 32 obiektywy systemu 4/3 w tym 11 sztuk Sigmy:
http://fotozakupy.pl/obiektywy-i-akcesoria/producent-sigma,26k,381d,32p
a to nie wszystkie tylko te, które sklep akurat sprzedaje.
Ach ci sprzedawcy, sprzedają to, co im pasuje a nie to, co klientowi :-x
Oczywiscie uogólniam, nie wszyscy, niemniej w większych sklepach Sony mocno się promuje i sprzedający najwidoczniej mają z tego niezłe profity.
PS
Tu masz więcej:
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/filtr/_0_7231_0_0_0_0_0_0_0_0
Panasonika też.
Marcin.slask
21.02.09, 12:55
Zaskoczony jestem tą ilością.
To zajrzyj jeszcze tu: http://www.olympusclub.pl/olypedia/index.php?title=Obiektywy
Myślę, że to by było na tyle.
Np. Fotojoker, gdzie sprzedawca twierdzi, że do Panasonica są tylko 2 obiektywy i nawet nie wie gdzie je można kupić, a do Olympusa tylko 3 (te dwa kitowe i 70-300). A do Sony to pełno...
Sprzedawcy w Fotojokerach to nawet krawaty od Sony mają - poważnie - takie pomarańczowe z logo Alphy. Zapamiętaj jedno - cokolwiek kiedykolwiek nie kupisz ze sprzętu foto nie radź się sprzedawców - to najgorsi z doradców, szczególnie, że masz Net, sample, opinie, w sklepach dobrze jest obmacać sprzęt ...
Marcin.slask
21.02.09, 13:16
Brat ma alfę 200, ja chciałem Panasonica L10, ale kasy tyle nie miałem. Więc po przejrzeniu testów w necie kupiłem Olympusa E520. Poprzednik to Panasonic FZ18.
Po zakupie myślałem, że może kiedyś dokupię 70-300 i na tym koniec, ale widzę, ze wybór obiektywów 4/3 jest duży.
Zaskoczony jestem tą ilością.
Prawda? :)
Nie jest tak źle jak usiłowano Ci wmówić ;)
520-ka to fajna puszka a odpowiednika 70-300 nie będziesz miał w żadnym systemie za taką kasę. W systemie 4/3 to ekwiwalent ogniskowej 140-600, tylko tu możesz dostac taką rurę.
Od samego macania alf można dostać uczulenia skóry tak tandetny plastik stosuje sony. Gratuluję udanego wyboru w postaci E-520! A po Fachowe porady zapraszam tu na to forum. Fachowców tu nie brakuje. Miłego pstrykania i "słuchania" lustra.:esystem:
Potwierdzam praktykę Fotojokera, swego czasu pytając o E3 dostałem w odpowiedzi "coś o tym na szkoleniu wspomnieli", sprzedawca przeszedł natychmiast do wciskani mi a700.
I miał rację - gdyż taka jest oferta Fotojokera. Oni nie mogą zamówić innych. A że sprzedawca "**** wołowa" i nie ma rozeznania to to co w cenniku podał i kropka. Co oczywiście nie znaczy, że to pełna oferta obiektywów do Olka. Jak już napisali przedmówcy wszystkie produkowane obiektywy z bagnetem 4/3 pasują.
W Chorzowie masz sklep Sigmy (sigma pro centrum) można iść i pomacać.
W Tarnowskich Górach kolejny spory sklep (fotozakupy). Chłopaki ze śląska spotykają się co jakiś czas - przyjedz sprzętu Ci wtedy dostatek ;)
.
Sony prowadzi dość agresywną politykę promocji swojego systemu. Polega ona również na proponowaniu sieciom sklepów programów motywacyjnych tak, żeby wciskali sprzęt Sony klientom. Akurat Sony i Szajsungi zawsze na takiej liście w FJ widniały. Swego czasu za opchnięcie A7oo sprzedawca otrzymywał 22o zł - całkiem niezła motywacja, nie?
Zastanawiam się jak Panasonic widzi dalszy rozwój 4/3 i produkcję obiektywów i korpusów. Z tego co można zauważyć położył już krechę na 4/3 i zaangażował się na maxa w m4/3... , Leica w zasadzie to samo. Wygląda na to, że Olympus zostaje na placu boju sam...
Zmiana stanowiska pracy by się mu przydała :twisted:
Z tego co można zauważyć położył już krechę na 4/3 i zaangażował się na maxa w m4/3...
A po czym to zauważyłeś?
A po czym to zauważyłeś?
To pytanie retoryczne? Wkład Panasonica w 4/3 jest zdecydowanie nieproporcjonalny do wielkości tego koncernu; wyprodukowali dwa korpusy i - zdaje się - cztery obiektywy i na tym się ich roadmap zakończył.
Nie wspominam o cenach, co do których nie jestem pewien czy odzwierciedlają jakość wyrobu. I chyba nie tylko ja, biorąc pod uwagę promilowy udział Panasonica na rynku DSLR.
Możliwe. Ale czemu piszesz, że Panas "położył <b>już</b> krechę na 4/3"? Nie "już", tylko zawsze tak było w takim razie. Nic się przecież nie zmieniło.
Możliwe. Ale czemu piszesz, że Panas "położył <b>już</b> krechę na 4/3"? Nie "już", tylko zawsze tak było w takim razie. Nic się przecież nie zmieniło.
Się dogadali ;] - o to mi chodziło.
Kaleb rację ma!Poprzednie matryce CCD,były dobre,nawet teraz lataja na Marsa z satelitami.Myślę oczywiście o Kodaku.Panas nieco zawiódł z matrycami.
Kaleb_82 nic nie pisał o matrycach. Moim zdaniem NMOS Panasa w niczym nie ustępuje CCD Kodaka, a przewyższa go pod względem szumów. Mitów na temat matryc Kodaka jest wiele, ale żaden nie został potwierdzony.
Kaleb_82 nic nie pisał o matrycach. Moim zdaniem NMOS Panasa w niczym nie ustępuje CCD Kodaka, a przewyższa go pod względem szumów. Mitów na temat matryc Kodaka jest wiele, ale żaden nie został potwierdzony.
to dziwie sie Twemu zdaniu. Porownaj sobie zdjecie z E1 i z E510 w cieniu, zobaczysz roznice. Niestety, matryca Panasonica widze, ze jest naprawde cienka, niespodziewalem sie, ze az tak. Moge przeslac Ci naprawde wiele rawow z jednego i drugiego, roznica jest ogromna i zdecydowanie na korzysc kodakowskiej. Nie wiem jak jest w E3 czy E30, ale 510 kompletnie nie potrafi oddac nieostrosci w cieniu, popatrz sobie i nie mam na mysli szumow. W porownaniu z E1, ktory ma 5mln, dziesieciomilionowa matryca 510to naprawde bardzo slabe narzedzie.
pozdrawiam
Porownaj sobie zdjecie z E1 i z E510 w cieniu...
Z przyjemnością. Podaj link do odpowiednich zdjęć.
a prosze bardzo, przeslij mi na priva email a otrzymasz rawow ile chcesz.
zdziwisz sie. Ja jestem miedzy mlotem a kowadlem, gdyz pozbylem sie E1 ze wzgledu na tragiczny wrecz AF i kiepska wspolprace z lampa. W E510 te funkcje pracuja nieporownywalnie lepiej, ale jakosc matrycy jest zaskakujaco kiepska i nic w tym kierunku nie zmieni mojego zdania.
pozdrawiam
CCD wdeptuje w ziemię NMOS w cieniach na bazowym iso, dla mnie to jest bezdyskusyjne i dotyczy każdego aparatu Olympusa CCD vs każdy aparat NMOS.
Gdybym miał wybierać w tym momencie aparat CCD vs NMOS/CMOS tej samej wielkości matrycy - biorę CCD w ciemno.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Ja jestem miedzy mlotem a kowadlem, gdyz pozbylem sie E1 ze wzgledu na tragiczny wrecz AF i kiepska wspolprace z lampa.
Jakimś rozwiązaniem jest E-400, CCD ma gorsze od E-1 ale IMO zdecydowanie lepszy obraz od E-510.
Nikt mnie nie przekona, ze 510 czy 520 maja dobra jakosc obrazu, bo tak po prostu nie jest i trzeba jasno powiedziec, ze na tle konkurencji wypadaja wrecz fatalnie. Pomiedzy rawem z D70 a 510 jest kolosalna roznica widoczna golym okiem, spostrzega to nawet moja zona - bynajmniej nie zainteresowana fotografia.
Do malych rozmiarow wydruku matryca Panasa wystarczy, ale prosze zainterpolowac obraz o +300% i...? z E1 bedziemy miec nadal widoczne wlosy i rzesy, a z 510 bedziemy miec jakas nieokreslona blizej kasze. Zreszta, po co na +300. Wystarczy obejrzec na 100% powiekszeniu jak zachowuja sie wlosy chocby, ktore nie sa idealnie oswietlone. Ktos powie, ze to problem z filtrem AA, owszem bardzo mozliwe, ale prosze sfotografowac wujka w koszuli w cienkie paski Panasem G1. Ostrosc i odwzorowanie detali fantastyczne, ale wujek spyta: a dlaczego moja koszula na tym zdjeciu nie jest w pionowe paski a w jakies szlaczki? Niestety, albo mocny AA albo mora w miejscach gdzie nie powinno jej byc i zawsze cos przeszkadza Panasonikowej matrycy.
Akurat Nikon D70 nie jest tu najlepszym przykładem do porównania :roll:
Jego filtr dolnoprzepustowy uwazany był za zbyt słaby i właśnie on na sztruksie robił "szlaczek" i za to obrywało mu się często.
Następne Nikony mają juz znacznie mocniejsze filtry a co za tym idzie, dają mniej szczegółów.
Włącznie z najnowszym D90 czy D700.
Akurat Nikon D70 nie jest tu najlepszym przykładem do porównania :roll:
Jego filtr dolnoprzepustowy uwazany był za zbyt słaby i właśnie on na sztruksie robił "szlaczek" i za to obrywało mu się często.
Następne Nikony mają juz znacznie mocniejsze filtry a co za tym idzie, dają mniej szczegółów.
Włącznie z najnowszym D90 czy D700.
Wojtku nie mam na mysli ostrosci lecz oddanie zacienionych fregmentow zdjecia.