Zobacz pełną wersję : Chyba coś za dłuo ostrzy....
C8080.
Oczywiście przy kiepskim oświetleniu, ale czy w pomieszczeniu przy czterech żarówkach ma jeszce za mało światła? A może chodzi o coś innego niz oświetlenie? Lampka wspomagająca zapala się , ale i tak ostrzenie w takich warunkach trwa czasem 2-3 sekundy. Czy to normale czy może jakas wada mojego egzemplarza? Może zmienić ustawienia trybu pomiaru światła?Ale na jakie?
Mam podobne odczucia odnośnie mojego 5050 - podepne się pod to pytanie....
Faktycznie czasem można sie troche wkurzyc czekajac az c5050 wyostrzy.
W niektorych przypadkach mozna mu troche pomoc pamietajac zeby ostrzyc na obiektach ktore charakteryzuja sie jakimis kontrastowymi elementami - na pewno znacznie trudniej wysotrzyc na szarej scianie niz na jakims wzorze - przy wlaczeniu opcji pomiaru punktowego (SPOT AF).
Jesli obiekt, ktory fotografujesz to walsnie ta nieszczesna sciana to mozesz zawsze wyostrzyc na czyms co jest w podobnej odleglosci i zrobic zdjecie po zmianie kadrowania. (tu trzeba pamietac o wylaczeniu opcji ciaglego AF).
Jezeli to co pisalem jest zbyt oczywiste to przepraszam, nie chcialem sie wymadrzac ani nikogo obrazac.
...Jezeli to co pisalem jest zbyt oczywiste to przepraszam, nie chcialem sie wymadrzac ani nikogo obrazac....
Nikt sie nie obrazi, a juz na pewno nie ja :P Nie każdy jest "alfa & omega" więc spoko....
C8080 ma jakieś dwa systemy pomiareu ale jak widac na niewiele sie to zdało.
Fakt że w dzień przy dobrym oswietleniu jest bardzo szybki . Od właczenia do wyostrzenia i strzału to ok 3s. Samo ostrzenie trwa mniej niż 1s.
Ale przy słabym świetle.... :cry:
A nie masz przełączonego czasem pomiaru punktowego? SPOT zmień na iESP, zacznie dużo szybciej ostrzyć, SPOTa sam używam tylko do makro bo w innym wypadku AF działa wolniej. C8080 ma tak jak mój pomiar matrycowy na kontrasty itp. i czujniki pasywne niedaleko obiektywu, staraj się również ich nie zasłaniać.
...A nie masz przełączonego czasem pomiaru punktowego? SPOT zmień na iESP, zacznie dużo szybciej ostrzyć...
Mam ustawioną opcje "all reset on" więc po wyłaczeniu i właczeniu powraca do ustawień podstawowych a więc na iESP.
O zasłanianiu czujników nie pomyślałem... :)
Muszę to sprawdzić.
Dzięki za sugestie.