Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Chyba coś za dłuo ostrzy....

Avalon
28.08.04, 13:51
C8080.
Oczywiście przy kiepskim oświetleniu, ale czy w pomieszczeniu przy czterech żarówkach ma jeszce za mało światła? A może chodzi o coś innego niz oświetlenie? Lampka wspomagająca zapala się , ale i tak ostrzenie w takich warunkach trwa czasem 2-3 sekundy. Czy to normale czy może jakas wada mojego egzemplarza? Może zmienić ustawienia trybu pomiaru światła?Ale na jakie?

liso
28.08.04, 23:57
Mam podobne odczucia odnośnie mojego 5050 - podepne się pod to pytanie....

cinek74
30.08.04, 08:42
Faktycznie czasem można sie troche wkurzyc czekajac az c5050 wyostrzy.

W niektorych przypadkach mozna mu troche pomoc pamietajac zeby ostrzyc na obiektach ktore charakteryzuja sie jakimis kontrastowymi elementami - na pewno znacznie trudniej wysotrzyc na szarej scianie niz na jakims wzorze - przy wlaczeniu opcji pomiaru punktowego (SPOT AF).

Jesli obiekt, ktory fotografujesz to walsnie ta nieszczesna sciana to mozesz zawsze wyostrzyc na czyms co jest w podobnej odleglosci i zrobic zdjecie po zmianie kadrowania. (tu trzeba pamietac o wylaczeniu opcji ciaglego AF).

Jezeli to co pisalem jest zbyt oczywiste to przepraszam, nie chcialem sie wymadrzac ani nikogo obrazac.

Avalon
30.08.04, 17:57
...Jezeli to co pisalem jest zbyt oczywiste to przepraszam, nie chcialem sie wymadrzac ani nikogo obrazac....

Nikt sie nie obrazi, a juz na pewno nie ja :P Nie każdy jest "alfa & omega" więc spoko....
C8080 ma jakieś dwa systemy pomiareu ale jak widac na niewiele sie to zdało.
Fakt że w dzień przy dobrym oswietleniu jest bardzo szybki . Od właczenia do wyostrzenia i strzału to ok 3s. Samo ostrzenie trwa mniej niż 1s.
Ale przy słabym świetle.... :cry:

MichelCat
31.08.04, 02:00
A nie masz przełączonego czasem pomiaru punktowego? SPOT zmień na iESP, zacznie dużo szybciej ostrzyć, SPOTa sam używam tylko do makro bo w innym wypadku AF działa wolniej. C8080 ma tak jak mój pomiar matrycowy na kontrasty itp. i czujniki pasywne niedaleko obiektywu, staraj się również ich nie zasłaniać.

Avalon
31.08.04, 18:39
...A nie masz przełączonego czasem pomiaru punktowego? SPOT zmień na iESP, zacznie dużo szybciej ostrzyć...

Mam ustawioną opcje "all reset on" więc po wyłaczeniu i właczeniu powraca do ustawień podstawowych a więc na iESP.
O zasłanianiu czujników nie pomyślałem... :)
Muszę to sprawdzić.
Dzięki za sugestie.