Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : tkud-pierwsze portretowe próby

tkud
20.02.09, 00:34
Jeśli chodzi o portrety to są moje pierwsze próby dlatego proszę pomocne opinie.

helmuth
20.02.09, 00:54
Mydło! Daj trochę kontrastu, przyciemnij i odsuń modelkę od tła. Teraz można policzyć ile lamp używałeś :) (środkowe zdjęcie- stawiam na cztery :roll:)

tkud
20.02.09, 01:51
Dzięki :-). Co do mydła to jest to wynik obróbki i tu sie również przyznam, że dopiero zaczynam bawić się w PSucie...zmiękczanie skóry przy pozostawionej ostrości oczu itd.
Z odsunięciem modelki od tła był problem ponieważ mało mam pustego miejsca w moim mieszkanku ale już zauważyłem dyskomfort z tym związany i zamówiłem tła. Ogólnie bliższa memu sercu jest fotografia górska ale odnalazłem w tej odmianie fotografii "studyjnej" coś równie wciągającego. Najważniejsze, żeby codziennie mieć powód do sięgnięcia po aparat. Pozdrawiam;-)

RadioErewan
20.02.09, 02:33
Dzięki :-). Co do mydła to jest to wynik obróbki i tu sie również przyznam, że dopiero zaczynam bawić się w PSucie...zmiękczanie skóry przy pozostawionej ostrości oczu itd.
Po co to zmiękczanie? :roll:

Pozdrawiam

diabolique
20.02.09, 07:33
Przy zdjęciach czarno-białych zmiękczanie jest IMHO bez sensu.

tkud
20.02.09, 10:37
Po co to zmiękczanie? :roll:

Pozdrawiam

Na życzenie modelki...czasami są problemy z cerą.
Nie wiedziałem, że zmiekczanie w zdjęciach czarno białych jest bez sensu. Nie można chociażby dla konkretnego efektu?