Zobacz pełną wersję : wskaznik baterii
fotoamator2891
15.02.09, 15:01
Witam :)
Posiadam Olympus SP-560. Z aparatu bylem bardzo zadowolony...az do tej pory :( Od pewnego czasu po wlaczeniu aparatu na ekranie wyswietla sie komunikat ze bateria jest rozladowana. Tak sie dzieje nawet gdy baterie naladuje (np. gdy drugi raz wlacze aparat). Gdy wyciagne baterie z aparatu i wloze je spowrotem to wszystko wraca do normy, ale gdy wylacze aparat i wlacze jeszcze raz to przewaznie sytuacja sie powtarza.Akumulatorkow razem z aparatem nie kupowalem, bo mialem z poprzedniego. Czy to meze być wina baterii czy aparatu. Ogladnalem aparat dosc dokladnie i nie widze zeby z klapka bylo cos nie tak...
Bateria pada. Dla pewności sprawdź z innym egzemplarzem.
Kup w porzadnym sklepie nowe aku.Popatrz na date produkcji.Zebys nie trafil na nowosc co ze cztery lata w szopie lezala i dwie zimy przeszla.
Miałem ten sam problem i okazało się, że to wina akumulatorka. Pozdrawiam.
tylko tak się zastanawiam czy to faktycznie wina aku. Np. dziś, akumulatorki powinny być naładowane ( w razie czego mam zapasowe baterie), zacząłem robić zdjęcia i kicha , wymieniłem na baterie, pstryk pstryk i kicha. Wyciągnąłem baterie i mogłem dalej robic. Mam wrazenie ze to może być nagła zmiana tempertury , ale może się mylę, a moze te aparaty mają jakiś wadliwy soft?
Bartek1987
16.02.09, 22:13
hmmm spróbuj zrobić aktualizacje firmware przez olympus master jeśli to nie pomoże to raczej nie jest wina aku skoro piszesz że włożyłeś inny zestaw baterii
Akumulatorki mają taką właściwość, że z czasem rośnie ich opór wewnętrzny. Pojemność mogą mieć prawie znamionową - będą ładowały się poprawnie, nawet ładowarka z pomiarem pojemności wykaże, że niby jest OK. Problem polega na tym, że gdy np. aparat będzie chwilowo potrzebował trochę więcej mocy z baterii to napięcie zmaleje z uwagi na spadek na rezystancji wewnętrznej i aparat zasygnalizuje rozładowanie.
Kup porządne akumulatory oraz, co równie ważne, dobrą ładowarkę. Niestety, większość super szybkich ładowarek to obecnie "zabójcy" akumulatorów. Polecam BC-700 lub BC-900.
Akumulatorki mają taką właściwość, że z czasem rośnie ich opór wewnętrzny. Pojemność mogą mieć prawie znamionową - będą ładowały się poprawnie, nawet ładowarka z pomiarem pojemności wykaże, że niby jest OK. Problem polega na tym, że gdy np. aparat będzie chwilowo potrzebował trochę więcej mocy z baterii to napięcie zmaleje z uwagi na spadek na rezystancji wewnętrznej i aparat zasygnalizuje rozładowanie.
Kup porządne akumulatory oraz, co równie ważne, dobrą ładowarkę. Niestety, większość super szybkich ładowarek to obecnie "zabójcy" akumulatorów. Polecam BC-700 lub BC-900.
Wszystko to prawda. Ja kiedyś z ciekawości rozebrałem akumulatorek który naładowany na full podczas pomiaru zwykłym przyżądem pokazywał "0" jak gdyby był całkowicie rozładowany. Dopiero po naciśnięciu końcówkami przewodów od przyżądu pokazywał pełne napięcie. Co się okazało po rozebraniu? Cały akumulatorek jest szczelnie zamknięty w stalowej puszce z dnem i osobną, odizolowaną pokrywką . Pokrywka ta to "+" akumulatorka i ona dotyka właściwego bieguna "+" z akumulatorka. Te dwie powierzchnie były czymś zalane, mokre i jakby zaśniedziałe. Styk był prawie żaden i stąd kłopoty. Może masz coś takiego ze swoim akumulatorkiem.
Dziwny ten twój przypadek, ale moze na coś cię naprowadzę moją sytuacją.
W pracy mam jakiś prosty model Olympusa i jest podobny problem z akumulatorkami tzn. można zrobić np 3 zdjęcia i padaka.
Po dogłębnych pomiarach (bo już zaczełem się wnerwiać) okazało się ze aparat ma jakieś dziwne progi zarządzania energią.
Swieżo wyjęte z ładowarki akumulatorki mają 1,44V x 2szt = 2.88V, spadek napięcia na ogniwie 1,3V czyli łącznie 2,6V (dalej naładowane ogniwo, nominalne jest 1,2V) dawało monit końca zasilania i wyłączanie się aparatu.
Wymienilismy dwa komplety akumulatorów za nim doszliśmy do wniosku ze ogniwa są sprawne a coś nie tak z aparatem.
Uzycie DOBRYCH baterji (jakieś firmy XXX pozwoliły na wysunięcie obiektywu i jego schowanie :) spowodowało poprawną pracę ze wzgędu ze baterie mają 1,5V co daje łacznie 3V
Co ciekawe u córki w BENQ jest w ustawieniach wybór rodzaj zasilania i taki efekt jak powyżej można szybko poprawić przez zmianę, jedyne co się dzieje to wolniejsze ładowanie lampy.
To jednak wina aku?? Aku mam już jakiś czas (kilka lat:) )Na początku pracy z olkiem było ok tylko ostatnio tak się zaczęło....
Jak kilka lat to spokojnie może być wina aku. :wink:
zbyma72age
24.02.09, 23:21
Trudno udzielić jednoznacznej porady ponieważ brak jest wiadomości o rodzaju aku oraz ich "długowieczności" oraz czy były systematycznie formowane zachowawczo.
Czy były składowane naładowane czy rozładowane - od tego i temp. zależy dużo.
Jedno co mogę poradzić to kupić akumulatory - eneloop!
Oraz
http://www.olympusclub.pl/pub/images/Zbyma72age_Zasilanie_czyli.pdf
Pozdrawiam
Krzycho2005
25.02.09, 01:57
przy okazji akumulatorrów to mam nieśmiałe zapytanie, troszkę w temacie ,
posiadam ładowarkę GP, po włożeniu moich starych akumulatorków dioda zamiast świecić się na czerwono (tak świeciła zwykle w trakcie ładowania, po naładowaniu - zielona) zaczyna migać.
czy to może oznaczać ze akumulatorki do d...y i trza nowe zakupić czy coś mam nie tak z ładowarką ??
najgorzej ze nie mam jak tego przetestować bo mam tylko jeden komplet i jedną ładowarkę :(
co myślicie na ten temat ??
Stawiam na padnięte ogniwa.
Kup drugi komplet akumulatorków i przetestuj - nie stracisz, bo aku zawsze Ci sie przydadzą.
zbyma72age
25.02.09, 20:15
W ładowarce GP po włożeniu "starych" aku typu NiCd objaw typowy - zalecam zakup tylko aku typu eneloop 2000.
Pozdrawiam
przy okazji akumulatorrów to mam nieśmiałe zapytanie, troszkę w temacie ,
posiadam ładowarkę GP, po włożeniu moich starych akumulatorków dioda zamiast świecić się na czerwono (tak świeciła zwykle w trakcie ładowania, po naładowaniu - zielona) zaczyna migać.
czy to może oznaczać ze akumulatorki do d...y i trza nowe zakupić czy coś mam nie tak z ładowarką ??
najgorzej ze nie mam jak tego przetestować bo mam tylko jeden komplet i jedną ładowarkę :(
co myślicie na ten temat ??
Wnioskuje, że masz ładowarkę GP na 4 ogniwa ? Miganie diody sygnalizuje, że 1 bądź więcej akumulatorków jest padniętych. Wkładaj po kolei po jednym do ładowarki (tak, żeby w ładowarce była 1 sztuka) te aku, na których miga dioda - do kosza. Możesz mieć padniętą tylko 1 szt. z kompletu ale jak wsadzisz wszystkie razem to i tak ładowarka będzie sygnalizować uszkodzone aku.