Zobacz pełną wersję : problem z wężykiem!
krwawawiewiora
12.02.09, 19:00
witam,
mój problem może wydać się śmieszny, ale dotyczy kłopotów z wężykiem. kupiłam wężyk spustowy firmy JJC (nie komentować, że produkt z takiego czy innego kraju..) i mam problem: mój aparat nie widzi wężyka. podłączam go przed włączeniem do aparatu i... nic. nic się nie dzieje. ostrzenie nie działa, migawka nie reaguje. w czym problem? zaznaczam, że pierwszy wężyk zareklamowałam, przysłali mi drugi i znowu ta sama sytuacja. bardzo was proszę o pomoc. z góry dziękuję!
witam,
mój problem może wydać się śmieszny, ale dotyczy kłopotów z wężykiem. kupiłam wężyk spustowy firmy JJC (nie komentować, że produkt z takiego czy innego kraju..) i mam problem: mój aparat nie widzi wężyka. podłączam go przed włączeniem do aparatu i... nic. nic się nie dzieje. ostrzenie nie działa, migawka nie reaguje. w czym problem? zaznaczam, że pierwszy wężyk zareklamowałam, przysłali mi drugi i znowu ta sama sytuacja. bardzo was proszę o pomoc. z góry dziękuję!
A jaki sprzęt? Spróbuj pogrzebać w menu. Są tam różne ustawienia odnośnie wyzwalania migawki itp. Może musi być włączony tryb pilota? A nie lepiej było kupić pilota za 15 zł?
krwawawiewiora
12.02.09, 23:32
Olympus E510.
u mnie pilot tej firmy działał 15 min, a zaplaciłem 20 nie 15 zl na 5 nin mnie strugneli :evil:
u mnie pilot tej firmy działał 15 min, a zaplaciłem 20 nie 15 zl na 5 nin mnie strugneli :evil:
A mój działa już kilka miesięcy...i nie wiem co tam sie może popsuć. Małe to i proste. Micnova się nazywa chociaż widziałem go z różnymi nalepkami.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Olympus E510.
Nie mam wężyka więc konkretnie ci nie pomogę. Rozumiem że podłącza się go przez porcik USB. W menu jest opcja wyboru sposobu używania tego portu Storage, Control itp. To jest chyba to drugie menu z gory "USB Mode". Spróbuj na poszczególnych opcjach nawet na tej od drukarki. Może zaskoczy. Dodatkowo włącz tryb pilota w menu wyzwalania migawki jak te możliwości się wyczerpią. Może też być że działa tylko w na manualnym fokusie.
Ja podpinam ten mój robiony z innego wątku i nic nie ustawiam w menu, po prostu działa i raczej tak powinno być z Twoim.
pozdr
Nie mam wężyka więc konkretnie ci nie pomogę. Rozumiem że podłącza się go przez porcik USB. W menu jest opcja wyboru sposobu używania tego portu Storage, Control itp. To jest chyba to drugie menu z gory "USB Mode". Spróbuj na poszczególnych opcjach nawet na tej od drukarki. Może zaskoczy. Dodatkowo włącz tryb pilota w menu wyzwalania migawki jak te możliwości się wyczerpią. Może też być że działa tylko w na manualnym fokusie.
Na tym złączu 12-pinowym wyprowadzone jest: audio, video, trzy styki do wężyka oraz USB. USB z wężykiem nie ma nic wspólnego.
Ktoś się tu chyba już żalił, że nie może podłączyć wężyka lub telewizora a przyczyną było uszkodzenie gniazdka.
Moze zajrzyj do gniazda czy jakiegos syfu tam nie ma, komunikacja z pc dziala? Mialem wezyk jcc i problemow nie zauwazylem. Moze byc jeszcze odlutowany przewod, trzebaby odkrecic obudowe wezyka i zobaczyc czy sie trzyma wszystko. Podstawowy wezyk nie posiada elektroniki a tylko przelacznik 3pozycyjny wiec malo sie tam popsuc moze.
Mam pytanko, czy E500 obsługuje wężyk spustowy ew. jakiś pilot ?
Pozdro.:esystem:
tak .
Nie.
Do E-500 i E-330 nie można podłączyć wężyka. Pozostałe obsługują łężyk.
Nie.
Do E-500 i E-330 nie można podłączyć wężyka. Pozostałe obsługują łężyk.
Nie kloc sie:grin: Do E 500 mozna podlaczyc wezyk,a do E 330 tez .Do E 300 mozna tez podlaczyc bardziej nowoczesna i rozbudowana wersje pod warunkiem posiadania gripa:-P
witam,
Mam wężyk tej firmy. Rzeczywiście czasami aparat nie reaguje na wciskanie przycisku w wężyku, wtedy wystarczy go wyjąć i jeszcze raz podłączyć, albo docisnąć go do gniazda. Pomaga :)
krwawawiewiora
16.02.09, 21:41
Mam wężyk tej firmy. Rzeczywiście czasami aparat nie reaguje na wciskanie przycisku w wężyku, wtedy wystarczy go wyjąć i jeszcze raz podłączyć, albo docisnąć go do gniazda. Pomaga :)
robię tak non stop! i nie pomaga.
Piloty oryginalne są dwa i jeszcze zamienniki :)
Nie kloc sie:grin: Do E 500 mozna podlaczyc wezyk,a do E 330 tez .Do E 300 mozna tez podlaczyc bardziej nowoczesna i rozbudowana wersje pod warunkiem posiadania gripa:-P
Czy wężyk RM-UC1 będzie działać z E-500? czy ktos to sprawdzał, dlaczego nie moge znaleźć o tym informacji na stronach olympusa, ani w instrukcji aparatu, a w opisach wężyków zawsze (prawie) pomijany jest podel e-500 - jest e420, e510, e520, a e-500 nie ma!
Z E-500 nie działa kabelek, ani RM-CB1, ani RM-UC1, pozostaje pilot RM-1
Z E-500 nie działa kabelek, ani RM-CB1, ani RM-UC1, pozostaje pilot RM-1
No to już jest jasne. To w takim razie 2gie pytanie. Pilot posiadam, czy to normalne że wyzwolenie pilotem nie działa natychmiastowo, tylko tak po ok. 0,5 -1 s?
tak, ostrość się wtedy ustawia. Przestaw na MF i zobaczy czy dzieje się tak samo. (możliwe też, że masz ustawione opóźnienie, ale raczej stawiałbym na ustawianie ostrości)
No to już jest jasne. To w takim razie 2gie pytanie. Pilot posiadam, czy to normalne że wyzwolenie pilotem nie działa natychmiastowo, tylko tak po ok. 0,5 -1 s?
Mam pilota i dziala natychmiastowo.Do ustawiania ostrosci jest osobny przycisk.
może Sławek wciska od razu przycisk wyzwalania migawki ?
może Sławek wciska od razu przycisk wyzwalania migawki ?
no tak, a jak inaczej? Mam aparat ustawiony na MF, wciaskma na pilocie wyswolenie migawki i jest opoźnienie. Cos robie nie tak?
znaczy, że masz ustawione jakieś opóźnienie wyzwalania (np. wstępne podnoszenie lustra)
(np. wstępne podnoszenie lustra)
no to jest jakis pomysł, musze sprawdzić, co jeszcze może stwarzac opóźnienie?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
no i sprawdziłem, nie mam podnoszenia lustra, a opóźnenie mam. Wygląda to dokładnie tak:
ustawiam MF, wyzwalenie Pilot 0s, przyciskam guziczek S na pilocie, od razu zapala sie czerwona lampka na korupsie, po ok pół sekundy wyzwala się migawka. naprawde macie u siebie inaczej?