PDA

Zobacz pełną wersję : problem z wężykiem!

krwawawiewiora
12.02.09, 19:00
witam,
mój problem może wydać się śmieszny, ale dotyczy kłopotów z wężykiem. kupiłam wężyk spustowy firmy JJC (nie komentować, że produkt z takiego czy innego kraju..) i mam problem: mój aparat nie widzi wężyka. podłączam go przed włączeniem do aparatu i... nic. nic się nie dzieje. ostrzenie nie działa, migawka nie reaguje. w czym problem? zaznaczam, że pierwszy wężyk zareklamowałam, przysłali mi drugi i znowu ta sama sytuacja. bardzo was proszę o pomoc. z góry dziękuję!

puchan
12.02.09, 21:33
witam,
mój problem może wydać się śmieszny, ale dotyczy kłopotów z wężykiem. kupiłam wężyk spustowy firmy JJC (nie komentować, że produkt z takiego czy innego kraju..) i mam problem: mój aparat nie widzi wężyka. podłączam go przed włączeniem do aparatu i... nic. nic się nie dzieje. ostrzenie nie działa, migawka nie reaguje. w czym problem? zaznaczam, że pierwszy wężyk zareklamowałam, przysłali mi drugi i znowu ta sama sytuacja. bardzo was proszę o pomoc. z góry dziękuję!

A jaki sprzęt? Spróbuj pogrzebać w menu. Są tam różne ustawienia odnośnie wyzwalania migawki itp. Może musi być włączony tryb pilota? A nie lepiej było kupić pilota za 15 zł?

krwawawiewiora
12.02.09, 23:32
Olympus E510.

Huco
12.02.09, 23:37
u mnie pilot tej firmy działał 15 min, a zaplaciłem 20 nie 15 zl na 5 nin mnie strugneli :evil:

puchan
13.02.09, 00:07
u mnie pilot tej firmy działał 15 min, a zaplaciłem 20 nie 15 zl na 5 nin mnie strugneli :evil:

A mój działa już kilka miesięcy...i nie wiem co tam sie może popsuć. Małe to i proste. Micnova się nazywa chociaż widziałem go z różnymi nalepkami.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Olympus E510.

Nie mam wężyka więc konkretnie ci nie pomogę. Rozumiem że podłącza się go przez porcik USB. W menu jest opcja wyboru sposobu używania tego portu Storage, Control itp. To jest chyba to drugie menu z gory "USB Mode". Spróbuj na poszczególnych opcjach nawet na tej od drukarki. Może zaskoczy. Dodatkowo włącz tryb pilota w menu wyzwalania migawki jak te możliwości się wyczerpią. Może też być że działa tylko w na manualnym fokusie.

magnum
13.02.09, 00:34
Ja podpinam ten mój robiony z innego wątku i nic nie ustawiam w menu, po prostu działa i raczej tak powinno być z Twoim.

pozdr

skow
13.02.09, 09:03
Nie mam wężyka więc konkretnie ci nie pomogę. Rozumiem że podłącza się go przez porcik USB. W menu jest opcja wyboru sposobu używania tego portu Storage, Control itp. To jest chyba to drugie menu z gory "USB Mode". Spróbuj na poszczególnych opcjach nawet na tej od drukarki. Może zaskoczy. Dodatkowo włącz tryb pilota w menu wyzwalania migawki jak te możliwości się wyczerpią. Może też być że działa tylko w na manualnym fokusie.

Na tym złączu 12-pinowym wyprowadzone jest: audio, video, trzy styki do wężyka oraz USB. USB z wężykiem nie ma nic wspólnego.

Ktoś się tu chyba już żalił, że nie może podłączyć wężyka lub telewizora a przyczyną było uszkodzenie gniazdka.

krzysiekz
13.02.09, 10:27
Moze zajrzyj do gniazda czy jakiegos syfu tam nie ma, komunikacja z pc dziala? Mialem wezyk jcc i problemow nie zauwazylem. Moze byc jeszcze odlutowany przewod, trzebaby odkrecic obudowe wezyka i zobaczyc czy sie trzyma wszystko. Podstawowy wezyk nie posiada elektroniki a tylko przelacznik 3pozycyjny wiec malo sie tam popsuc moze.

qwerty123
15.02.09, 20:12
Mam pytanko, czy E500 obsługuje wężyk spustowy ew. jakiś pilot ?
Pozdro.:esystem:

Mirek54
15.02.09, 20:14
tak .

skow
15.02.09, 21:39

Nie.
Do E-500 i E-330 nie można podłączyć wężyka. Pozostałe obsługują łężyk.

Mirek54
15.02.09, 22:08
Nie.
Do E-500 i E-330 nie można podłączyć wężyka. Pozostałe obsługują łężyk.

Nie kloc sie:grin: Do E 500 mozna podlaczyc wezyk,a do E 330 tez .Do E 300 mozna tez podlaczyc bardziej nowoczesna i rozbudowana wersje pod warunkiem posiadania gripa:-P

sikor
16.02.09, 20:29
witam,

Mam wężyk tej firmy. Rzeczywiście czasami aparat nie reaguje na wciskanie przycisku w wężyku, wtedy wystarczy go wyjąć i jeszcze raz podłączyć, albo docisnąć go do gniazda. Pomaga :)

krwawawiewiora
16.02.09, 21:41
Mam wężyk tej firmy. Rzeczywiście czasami aparat nie reaguje na wciskanie przycisku w wężyku, wtedy wystarczy go wyjąć i jeszcze raz podłączyć, albo docisnąć go do gniazda. Pomaga :)

robię tak non stop! i nie pomaga.

ziemia01
17.02.09, 00:24
Piloty oryginalne są dwa i jeszcze zamienniki :)

Sławek
15.04.09, 09:00
Nie kloc sie:grin: Do E 500 mozna podlaczyc wezyk,a do E 330 tez .Do E 300 mozna tez podlaczyc bardziej nowoczesna i rozbudowana wersje pod warunkiem posiadania gripa:-P

Czy wężyk RM-UC1 będzie działać z E-500? czy ktos to sprawdzał, dlaczego nie moge znaleźć o tym informacji na stronach olympusa, ani w instrukcji aparatu, a w opisach wężyków zawsze (prawie) pomijany jest podel e-500 - jest e420, e510, e520, a e-500 nie ma!

fotomic
15.04.09, 09:10
Z E-500 nie działa kabelek, ani RM-CB1, ani RM-UC1, pozostaje pilot RM-1

Sławek
15.04.09, 09:17
Z E-500 nie działa kabelek, ani RM-CB1, ani RM-UC1, pozostaje pilot RM-1

No to już jest jasne. To w takim razie 2gie pytanie. Pilot posiadam, czy to normalne że wyzwolenie pilotem nie działa natychmiastowo, tylko tak po ok. 0,5 -1 s?

dzemski
15.04.09, 09:21
tak, ostrość się wtedy ustawia. Przestaw na MF i zobaczy czy dzieje się tak samo. (możliwe też, że masz ustawione opóźnienie, ale raczej stawiałbym na ustawianie ostrości)

Mirek54
15.04.09, 09:27
No to już jest jasne. To w takim razie 2gie pytanie. Pilot posiadam, czy to normalne że wyzwolenie pilotem nie działa natychmiastowo, tylko tak po ok. 0,5 -1 s?

Mam pilota i dziala natychmiastowo.Do ustawiania ostrosci jest osobny przycisk.

dzemski
15.04.09, 09:30
może Sławek wciska od razu przycisk wyzwalania migawki ?

Sławek
15.04.09, 09:33
może Sławek wciska od razu przycisk wyzwalania migawki ?

no tak, a jak inaczej? Mam aparat ustawiony na MF, wciaskma na pilocie wyswolenie migawki i jest opoźnienie. Cos robie nie tak?

dzemski
15.04.09, 09:48
znaczy, że masz ustawione jakieś opóźnienie wyzwalania (np. wstępne podnoszenie lustra)

Sławek
15.04.09, 09:51
(np. wstępne podnoszenie lustra)
no to jest jakis pomysł, musze sprawdzić, co jeszcze może stwarzac opóźnienie?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
no i sprawdziłem, nie mam podnoszenia lustra, a opóźnenie mam. Wygląda to dokładnie tak:
ustawiam MF, wyzwalenie Pilot 0s, przyciskam guziczek S na pilocie, od razu zapala sie czerwona lampka na korupsie, po ok pół sekundy wyzwala się migawka. naprawde macie u siebie inaczej?