Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nieostre zdjęcia w SP 550 UZ?!

Milex
11.02.09, 23:44
Hej!

Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem tego aparatu i... patrząc na zdjęcia nim wykonywane, mam wrażenie, że są one troszkę zbytnio nieostre, rozmyte... trochę jakby takie mydło powidło ;)

Kombinowałem z ustawieniami przesłony, ale to niewiele pomaga i jak robię zdjęcia np. krajobrazom to najlepiej wtedy widać te "niedostatki".

Obróbka w programie dołączonym do aparatu poprawia ten stan rzeczy i fotki stają się trochę ostrzejsze (niestety wprost proporcjonalnie do "szumów" ;-p) ale i tak po obrobieniu wyglądają o wiele lepiej w porównaniu do tych które robi aparat...

Czy są jeszcze jacyś użytkownicy tego aparatu którzy zauważyli podobne zjawisko?

aga_piet
11.02.09, 23:53
Może czasem używasz zbyt krótkich czasów i zdjęcia są poruszone?
W jakim trybie robisz zdjęcia?

helmuth
11.02.09, 23:53
Mam ten aparat od roku i nieustająco mam takie samo wrażenie. Nie wiem czy to wina matrycy czy autofokusa (manualnie nie da się ustawić ostrości). Trochę pomaga, podbicie nasycenia i ostrości w menu aparatu. Można też podbić kontrast, ale z tym trzeba ostrożnie gdyż zwiększa się ryzyko przepałów.

Mirek54
11.02.09, 23:56

Nobla bym Ci dal kochanie Ty moje:grin::grin:

diabolique
12.02.09, 00:08

A co będzie jak jeszcze ten czas wydłuży!

helmuth
12.02.09, 00:15
A co będzie jak jeszcze ten czas wydłuży!Już nie będą poruszone :-P:lol:

Agulka
12.02.09, 00:28

No czy nie należą się +repy za takie zdanie-perełkę?

:grin:

ladyhawke
12.02.09, 13:49
Mirek54, a Tobie co się w nicka stało?

Proponowałabym zacząć od ustawienia AFa na spot.
Z doświadczenia wiem, że iESP płata figla, no i podbić w menu wyostrzanie na +5. Może pomoże :)

dzemski
12.02.09, 13:56
a ja poproszę o zdjęcie przykładowe z EXIFem :)

maj0nez
12.02.09, 20:12
Kiedyś miałem dość długo taki aparaci pożyczony do przetestowania i nie zauważyłem żeby coś było nie tak. Daj przykładowe zdjęcie jak napisał dzemski to zobaczymy.

Waldi77
12.02.09, 22:12
Ja tylko mogę potwierdzić to zjawisko w aparacie 510UZ - ma go mój tata i również fotki wychodzą bardzo często nieudane - nieostre i zamglone.
Poniżej EXiF - z góry dziękuję za info, czy jest to normalne zjawisko, bo aparat jest jeszcze na gwarancji i planujemy go odesłać.

Camera]
Image description : OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Camera Manufacturer : OLYMPUS IMAGING CORP.
Camera Model : SP510UZ
Orientation : top-left (1)
X Resolution : 72
Y Resolution : 72
Resolution unit : Inch
Software : Version 1.2
Date modified : 2008:05:25 13:13:27
YCbCr Positioning : co-sited (2)
[Image]
Exposure time [s] : 1/250
F-Number : 5.6
Exposure program : Normal (2)
ISO speed ratings : 50
EXIF version : 02.21
Date taken : 2008:05:25 13:13:27
Date digitized : 2008:05:25 13:13:27
Components configuration : YCbCr
Compressed bits per pixel : 6
Exposure bias value : -3/10
Max aperture : F2.8
Metering mode : Multi-segment (5)
Light source : Unknown (0)
Flash : No flash
Focal length [mm] : 6.3
FlashPix Version : 01.00
Colour space : sRGB
EXIF image width : 3072
EXIF image length : 2304
Interoperability offset : 1714
File source : DSC
Scene type : A directly photographed image
Custom rendered : Normal process (0)
Exposure mode : Manual (1)
White balance : Auto (0)
Digital zoom : 0
Scene capture type : Standard (0)
Gain control : None (0)
Contrast : Normal (0)
Saturation : Normal (0)
Sharpness : Normal (0)
[IOP]
IOP index : R98
IOP version : 0100
[Makernotes]
Shooting Mode : 0
Compression setting : SHQ
Macro mode : Macro
Digital zoom : 1/1
Firmware version : NORMA
Picture info : [pictureInfo] Resolution=21[Camera Info] Type=D4322
Camera ID : OLYMPUS DIGITAL CAMERA
[Thumbnail]
Compression : 6
X Resolution : 72
Y Resolution : 72
Resolution unit : Inch
Thumbnail offset : 8180
Thumbnail length : 7240

marecki
12.02.09, 22:23
EXIF jest ale foty brak.

Waldi77
12.02.09, 22:29
Sorry - zapomniałem o najważniejszym...
http://www.pogodno.szczecin.pl/Foto_1.JPG - tu jest dostępna fotka, zmniejszona do rozmiaru 800x600
Jeśli będzie konieczność, to mogę oczywiście wstawić oryginał.

helmuth
12.02.09, 23:07
Czy na obiektywie nie ma jakićh brudów, śladów paluchów? Odnoszę wrażenie, że lewa strona jest zamglona :roll:

Waldi77
12.02.09, 23:18
Czy na obiektywie nie ma jakićh brudów, śladów paluchów? Odnoszę wrażenie, że lewa strona jest zamglona :roll:

No właśnie problem polega na tym, iż nie... Dla porównania fotka praktycznie z tego samego miejsca wykonana C-760 UZ http://www.pogodno.szczecin.pl/Foto_2.jpg która potwierdza, iż również warunki atmosferyczne były ok.

Smerf Maruda
12.02.09, 23:22
Sorry - zapomniałem o najważniejszym...

Fajne, wygląda, jakby przez płytkę strefową (http://www.zeroimage.com/gallerya/zoneplate_gallery/summer_breeze.html) było zrobione :-)

maj0nez
13.02.09, 18:16
Ja bym to oddał na gwarancję z jakimiś przykładowymi zdjęciami.

dzemski
13.02.09, 18:19
coś się dzieje z obiektywem, może pleśń, może skaza
oddaj do serwisu.

Gregory
14.02.09, 01:56
Chyba serwis go jednak nie ominie...
SP 550 robi takie czasem dziwne zdjęcia ale to głównie jak sie z Iso przesadzi ( chyba normalne nie :) )
Wydawało by się że coś jest zabrudzone po lewej stronie.
Przy takim swietle wszystko powinno byc w porządku.
SERWIS... :wink:

Milex
15.02.09, 13:37
Kombinowałem już z nasyceniem i kontrastem oraz trybem AF... to jedyne co chociaż trochę pomaga w niektórych sytuacjach...
Wydaje mi się, że najgorzej jest podczas robienia zdjęć plenerów albo architektury... jakby focus nie radził sobie z mnogością obiektów które trzeba by wyostrzyć (mydło zamiast konturów liści czy innych obiektów...)

hmm nie wiem może się czepiam i to że wychodzą takie zdjęcia w takich warunkach to coś normalnego dla tej klasy aparatów?

Poniżej zresztą podsyłam próbki...

Mirek54
15.02.09, 13:49
Moze sam w ciemni mozesz cos poprawic.

helmuth
15.02.09, 15:40
Z EXIF-u wynika, że masz kontrast, nasycenie i ostrość w menu aparatu ustawione na 0. Podnieś nasycenie i ostrość na 2 a kontrast na 1. U mnie pomogło :)

e-510
15.02.09, 15:42
Moze sam w ciemni mozesz cos poprawic.

Mirek,Ty to jednak czarodziej jesteś ! :)

sn00p
15.02.09, 20:35
W jakim trybie robisz zdjęcia?
To chyba w długim czasie porusza się zdjęcia a nie w krótkim ;D

EDIT
Już było, nie doczytałem ;(
Sry.

Milex
20.02.09, 09:17
Tak jak pisałem wcześniej kombinowałem z ustawieniami nasycenia, kontrastu a także ostrości i owszem dają one jakiś efekty ale niestety nie załatwia to sprawy... A na stronkę wrzuciłem akurat najbardziej rozmydlone zdjęcia jakie "udało mi się" zrobić (a takie właśnie wychodzą jak się w opcjach nie pogrzebie)

Swoje czasu latałem z kontrastem, nasyceniem i ostrością ustawioną na maxa ;] (prześwietlić foty w takich warunkach nie trudno ale przynajmniej wszystko jest w miarę ostre :-p)

helmuth
20.02.09, 11:00
Pogódź się z tym, że jest to tylko kompakt i trzeba troszkę "podłubać" w ciemni ;). Proponuję robić zdjęcia w RAW-ach, tam masz większe możliwości poprawienia zdjęcia, chociaż niestety znacznie spowalnia zapis na kartę :(

robertt
20.02.09, 12:22
Ja w swoim SP-560 miałem ostrość swego czasu ustawioną na +3 i było przeciętnie, zmieniłem po jakimś czasie na +4 i nie narzekam... Gdy korzystam ze statywu to czasami nawet zdjęcia wychodzą trochę zbyt ostre.

Aha, nie wiem czy sęk tkwi w tym, ale: kilkakrotnie zapominałem o włączeniu stabilizacji obrazu, ale pomimo to i tak zdjęcia z ręki wychodziły dobrze (te same ustawienia ostrości, to znaczy +4).

robertt
20.02.09, 19:44
A tutaj daję fotkę ze swojego aparatu.
Ustawienia ostrości w aparacie to +4. To tylko przykład. Prosto z karty. Bez obróbki, tylko obrócone. Full size. Kompresja: 75.

helmuth
20.02.09, 20:30
Bardzo ładnie to wygląda :) Należy wziąć pod uwagę, że w SP560UZ jest trochę inna matryca niż SP550UZ (fizycznie większa). Ciekawe czy podbicie octrości w SP550UZ do 4 da takie same efekt jak u Ciebie. Co z posostałmi nastawami: kontrast i nasycenie?.

robertt
20.02.09, 21:45
Kontrast i nasycenie mam na 0.

Należy wziąć pod uwagę, że w SP560UZ jest trochę inna matryca niż SP550UZ (fizycznie większa).
Wiem, ale daję zdjęcię dla przykładu.