Zobacz pełną wersję : Nieostre zdjęcia w SP 550 UZ?!
Hej!
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem tego aparatu i... patrząc na zdjęcia nim wykonywane, mam wrażenie, że są one troszkę zbytnio nieostre, rozmyte... trochę jakby takie mydło powidło ;)
Kombinowałem z ustawieniami przesłony, ale to niewiele pomaga i jak robię zdjęcia np. krajobrazom to najlepiej wtedy widać te "niedostatki".
Obróbka w programie dołączonym do aparatu poprawia ten stan rzeczy i fotki stają się trochę ostrzejsze (niestety wprost proporcjonalnie do "szumów" ;-p) ale i tak po obrobieniu wyglądają o wiele lepiej w porównaniu do tych które robi aparat...
Czy są jeszcze jacyś użytkownicy tego aparatu którzy zauważyli podobne zjawisko?
Może czasem używasz zbyt krótkich czasów i zdjęcia są poruszone?
W jakim trybie robisz zdjęcia?
Mam ten aparat od roku i nieustająco mam takie samo wrażenie. Nie wiem czy to wina matrycy czy autofokusa (manualnie nie da się ustawić ostrości). Trochę pomaga, podbicie nasycenia i ostrości w menu aparatu. Można też podbić kontrast, ale z tym trzeba ostrożnie gdyż zwiększa się ryzyko przepałów.
Nobla bym Ci dal kochanie Ty moje:grin::grin:
diabolique
12.02.09, 00:08
A co będzie jak jeszcze ten czas wydłuży!
A co będzie jak jeszcze ten czas wydłuży!Już nie będą poruszone :-P:lol:
No czy nie należą się +repy za takie zdanie-perełkę?
:grin:
Mirek54, a Tobie co się w nicka stało?
Proponowałabym zacząć od ustawienia AFa na spot.
Z doświadczenia wiem, że iESP płata figla, no i podbić w menu wyostrzanie na +5. Może pomoże :)
a ja poproszę o zdjęcie przykładowe z EXIFem :)
Kiedyś miałem dość długo taki aparaci pożyczony do przetestowania i nie zauważyłem żeby coś było nie tak. Daj przykładowe zdjęcie jak napisał dzemski to zobaczymy.
Ja tylko mogę potwierdzić to zjawisko w aparacie 510UZ - ma go mój tata i również fotki wychodzą bardzo często nieudane - nieostre i zamglone.
Poniżej EXiF - z góry dziękuję za info, czy jest to normalne zjawisko, bo aparat jest jeszcze na gwarancji i planujemy go odesłać.
Camera]
Image description : OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Camera Manufacturer : OLYMPUS IMAGING CORP.
Camera Model : SP510UZ
Orientation : top-left (1)
X Resolution : 72
Y Resolution : 72
Resolution unit : Inch
Software : Version 1.2
Date modified : 2008:05:25 13:13:27
YCbCr Positioning : co-sited (2)
[Image]
Exposure time [s] : 1/250
F-Number : 5.6
Exposure program : Normal (2)
ISO speed ratings : 50
EXIF version : 02.21
Date taken : 2008:05:25 13:13:27
Date digitized : 2008:05:25 13:13:27
Components configuration : YCbCr
Compressed bits per pixel : 6
Exposure bias value : -3/10
Max aperture : F2.8
Metering mode : Multi-segment (5)
Light source : Unknown (0)
Flash : No flash
Focal length [mm] : 6.3
FlashPix Version : 01.00
Colour space : sRGB
EXIF image width : 3072
EXIF image length : 2304
Interoperability offset : 1714
File source : DSC
Scene type : A directly photographed image
Custom rendered : Normal process (0)
Exposure mode : Manual (1)
White balance : Auto (0)
Digital zoom : 0
Scene capture type : Standard (0)
Gain control : None (0)
Contrast : Normal (0)
Saturation : Normal (0)
Sharpness : Normal (0)
[IOP]
IOP index : R98
IOP version : 0100
[Makernotes]
Shooting Mode : 0
Compression setting : SHQ
Macro mode : Macro
Digital zoom : 1/1
Firmware version : NORMA
Picture info : [pictureInfo] Resolution=21[Camera Info] Type=D4322
Camera ID : OLYMPUS DIGITAL CAMERA
[Thumbnail]
Compression : 6
X Resolution : 72
Y Resolution : 72
Resolution unit : Inch
Thumbnail offset : 8180
Thumbnail length : 7240
Sorry - zapomniałem o najważniejszym...
http://www.pogodno.szczecin.pl/Foto_1.JPG - tu jest dostępna fotka, zmniejszona do rozmiaru 800x600
Jeśli będzie konieczność, to mogę oczywiście wstawić oryginał.
Czy na obiektywie nie ma jakićh brudów, śladów paluchów? Odnoszę wrażenie, że lewa strona jest zamglona :roll:
Czy na obiektywie nie ma jakićh brudów, śladów paluchów? Odnoszę wrażenie, że lewa strona jest zamglona :roll:
No właśnie problem polega na tym, iż nie... Dla porównania fotka praktycznie z tego samego miejsca wykonana C-760 UZ http://www.pogodno.szczecin.pl/Foto_2.jpg która potwierdza, iż również warunki atmosferyczne były ok.
Smerf Maruda
12.02.09, 23:22
Sorry - zapomniałem o najważniejszym...
Fajne, wygląda, jakby przez płytkę strefową (http://www.zeroimage.com/gallerya/zoneplate_gallery/summer_breeze.html) było zrobione :-)
Ja bym to oddał na gwarancję z jakimiś przykładowymi zdjęciami.
coś się dzieje z obiektywem, może pleśń, może skaza
oddaj do serwisu.
Chyba serwis go jednak nie ominie...
SP 550 robi takie czasem dziwne zdjęcia ale to głównie jak sie z Iso przesadzi ( chyba normalne nie :) )
Wydawało by się że coś jest zabrudzone po lewej stronie.
Przy takim swietle wszystko powinno byc w porządku.
SERWIS... :wink:
Kombinowałem już z nasyceniem i kontrastem oraz trybem AF... to jedyne co chociaż trochę pomaga w niektórych sytuacjach...
Wydaje mi się, że najgorzej jest podczas robienia zdjęć plenerów albo architektury... jakby focus nie radził sobie z mnogością obiektów które trzeba by wyostrzyć (mydło zamiast konturów liści czy innych obiektów...)
hmm nie wiem może się czepiam i to że wychodzą takie zdjęcia w takich warunkach to coś normalnego dla tej klasy aparatów?
Poniżej zresztą podsyłam próbki...
Moze sam w ciemni mozesz cos poprawic.
Z EXIF-u wynika, że masz kontrast, nasycenie i ostrość w menu aparatu ustawione na 0. Podnieś nasycenie i ostrość na 2 a kontrast na 1. U mnie pomogło :)
Moze sam w ciemni mozesz cos poprawic.
Mirek,Ty to jednak czarodziej jesteś ! :)
W jakim trybie robisz zdjęcia?
To chyba w długim czasie porusza się zdjęcia a nie w krótkim ;D
EDIT
Już było, nie doczytałem ;(
Sry.
Tak jak pisałem wcześniej kombinowałem z ustawieniami nasycenia, kontrastu a także ostrości i owszem dają one jakiś efekty ale niestety nie załatwia to sprawy... A na stronkę wrzuciłem akurat najbardziej rozmydlone zdjęcia jakie "udało mi się" zrobić (a takie właśnie wychodzą jak się w opcjach nie pogrzebie)
Swoje czasu latałem z kontrastem, nasyceniem i ostrością ustawioną na maxa ;] (prześwietlić foty w takich warunkach nie trudno ale przynajmniej wszystko jest w miarę ostre :-p)
Pogódź się z tym, że jest to tylko kompakt i trzeba troszkę "podłubać" w ciemni ;). Proponuję robić zdjęcia w RAW-ach, tam masz większe możliwości poprawienia zdjęcia, chociaż niestety znacznie spowalnia zapis na kartę :(
Ja w swoim SP-560 miałem ostrość swego czasu ustawioną na +3 i było przeciętnie, zmieniłem po jakimś czasie na +4 i nie narzekam... Gdy korzystam ze statywu to czasami nawet zdjęcia wychodzą trochę zbyt ostre.
Aha, nie wiem czy sęk tkwi w tym, ale: kilkakrotnie zapominałem o włączeniu stabilizacji obrazu, ale pomimo to i tak zdjęcia z ręki wychodziły dobrze (te same ustawienia ostrości, to znaczy +4).
A tutaj daję fotkę ze swojego aparatu.
Ustawienia ostrości w aparacie to +4. To tylko przykład. Prosto z karty. Bez obróbki, tylko obrócone. Full size. Kompresja: 75.
Bardzo ładnie to wygląda :) Należy wziąć pod uwagę, że w SP560UZ jest trochę inna matryca niż SP550UZ (fizycznie większa). Ciekawe czy podbicie octrości w SP550UZ do 4 da takie same efekt jak u Ciebie. Co z posostałmi nastawami: kontrast i nasycenie?.
Kontrast i nasycenie mam na 0.
Należy wziąć pod uwagę, że w SP560UZ jest trochę inna matryca niż SP550UZ (fizycznie większa).
Wiem, ale daję zdjęcię dla przykładu.