PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z wyzwalaniem bezprzewodowym FL50R

dinx6
9.02.09, 16:28
Mam problem z wyzwoleniem FL50R. Włączam w aparacie tryb RC, ustawiam dajmy na to grupę A, kanał 1, to samo robię z lampą i nic. Co nie gra? Ma ktoś jakiś pomysł?

Dodatkowo lampa odpięta z sanek w RC mruga do mnie wspomaganiem AF. Podobnie zachowuje się w trybach Auto i Manual (tych poza Four Thirds). To normalne?

tao
9.02.09, 16:33
Mam problem z wyzwoleniem FL50R. Włączam w aparacie tryb RC, ustawiam dajmy na to grupę A, kanał 1, to samo robię z lampą i nic. Co nie gra? Ma ktoś jakiś pomysł?

Dodatkowo lampa odpięta z sanek w RC mruga do mnie wspomaganiem AF. Podobnie zachowuje się w trybach Auto i Manual (tych poza Four Thirds). To normalne?
mruganie jest ok tak jest i u mnie.
i pytanie: lampe w aparacie otworzyłeś?

salvadhor
9.02.09, 16:35
Ostatnio przeżyłem podobną frustrację, przy testowaniu bezprzewodowego wyzwalania mojego Metza 58. Pomogła najzwyczajniejsze podniesienie lampy wbudowanej.

Trochę to się kłóciło z moją teorią i wyobrażeniem bezprzewodowego wyzwalania (radio? IR?). Koniec końców, zadziałało.

dinx6
9.02.09, 16:37
Tak, podniosłem i ... nagle zaczęła działać :)

To mruganie jest konieczne? Nie można tego wyłączyć?
W jaki sposób mogę skompensować błysk wbudowanej, by nie przeszkadzał?

RadioErewan
9.02.09, 16:39
Tak, podniosłem i ... nagle zaczęła działać :)

To mruganie jest konieczne? Nie można tego wyłączyć?
W jaki sposób mogę skompensować błysk wbudowanej, by nie przeszkadzał?

AFAIK to wbudowana lampa nie bierze udziału w ekspozycji, choćbyś chciał.

Pozdrawiam

tao
9.02.09, 16:40
ten błysk jest słaby i raczej nie będzie ci przeszkadzał. a poza tym zajrzyj do instrukcju gdzieś tam jest ustawianie mocy (chodzi o zasięg a więc i o moc błysku)

RE jak najbardziej bierze tylko że jego oddziaływanie jest bardzo słabe. weź aparat i zrub zdjęcie lustro a zobaczysz czy na zdjęciu nie będzie widać błysku

dinx6
9.02.09, 16:51
Ostatnio przeżyłem podobną frustrację, przy testowaniu bezprzewodowego wyzwalania mojego Metza 58. Pomogła najzwyczajniejsze podniesienie lampy wbudowanej.

Trochę to się kłóciło z moją teorią i wyobrażeniem bezprzewodowego wyzwalania (radio? IR?). Koniec końców, zadziałało.

Też w pierwszej chwili byłem zaskoczony. No ale faktycznie, jeśli można skompensować błysk wbudowanej to nos problemos.

BTW, myślałem że FL50R jest cięższa i bardziej masywna. Miłe zaskoczenie. Podoba mi się też rozwiązanie z głowicą na jeden przycisk. w FL36 regulowanie w poziomie było wkurzające.

tao
9.02.09, 16:59
sprawdziłem możliwość regulacji siły błysku i najłatwiej jest tak:
- uruchaniasz panel kontrolny rs na aparacie za pomocą przycisku info
- następnie naciskasz ok
- szukasz ikony aparatu wraz z takim małym gromem (całkiem po prawej stronie rząd środkowy)
- jest trzy możliwości wyboru: LO, MID, HI
ustawiasz odpowiedni i focisz

dinx6
9.02.09, 17:06
Dzięki Panowie, plusiki na Wasze konta.

tymczasowy_
10.02.09, 23:09
Wypięta z sanek 50R ustawiona w trym RC mruganiem wspomagania AF'a informuje, że jest włączona, bo po jakimś tam czasie sama się wywłącza, jak jest nieużywana.