Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Upgrade firmware w Olku 750UZ

Paweł Rogowski
26.08.04, 21:47
Proszę o info:
- jak sprawdzić jakie mam firmware w Olku 750UZ
- jak zmienić firmware
- jakie wersje firmware co wnoszą
Czy warto zmieniać firmware?
Nie interesują mnie bajery typu druk bezpośredni. Chodzi mi o nowe funkcje np.
- współpraca z oświetlaczami w lampach błyskowych
- zmiana parametrów w trybie preselekcji czasu i przysłony. Chodzi
o to, że np. po ustawieniu przysłony na 5,6 gdy jest bardzo jasno aparat dochodzi do 1/1000 s i dalej przeswietla, a powinien po osiągnięciu najkrótszego czasu zacząć przymykać przysłonę. Może ktoś zna rozwiązanie.

hillel
27.08.04, 12:52
taka dygresja - to byłby nonsens gdyby aparat ignorował ustawienia użytkownika w trybach manualnych i półmanualnych. jesli ustawię 5.6 to ma być 5.6 i basta. po to jest właśnie tryb manualny aby użykownik miał pełną kontrolę nad parametrami.

Paweł Rogowski
28.08.04, 23:33
Gdy chcę sztywno trzymać parametry używam manuala, i np. do f:5,6 dobieram czas ręcznie. Praca z preselekcją np. przysłony jest pracą automatyczną i wolałbym aby aparat bardziej inteligentnie dobierał parametry. Jeśli wybrałem w preselekcji przysłony f:5,6 to znaczy, że nie chcę otworzyć bardziej jak 5,6 i basta, mogę natomiast bardziej przymknąć. Nie zajmuję się wtedy kontrolowaniem czy mi nie prześwietla lecz zajmuję się motywem. Wystarczy, że wiem kiedy automatyka się gubi i potrafię ją kontrolować.
Powtarzam jest tryb manual. Dobry automat to taki automat, który da się wyłączyć.

vodnik
28.08.04, 23:54
Priorytet przyslony i Priorytet czasu to nie automat, tylko polautomat.

Paweł Rogowski
29.08.04, 00:07
Masz rację priorytet czasu lub przysłony to półautomat, przepraszam za "przejęzyczenie" w wypowiedzi.