PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus E-510, Sony A100 czy Nikon D40X?

Korba
9.02.09, 01:05
Witam wszystkich. Jestem tu nowy. Paweł, Warszawa, początkujący lustrzankowiec. I od razu z pytaniem. Uprzedzam, że forum wcześniej nie czytałem, jeśli taki topic już był- proszę o wybaczenie. Sprzedałem właśnie moje pierwsze lustro- Konica- Minolta Dynax 5D z kitem 18- 70. Fajny aparacik, lecz pod pewnymi względami mi nie pasił. Rozglądam się za czymś nowym i mam dylemat. W grę wchodzą podstawowe lustra, raczej pewnie lekko używane i z kitowymi szkłami. Co wybrac powiedzcie dobrzy ludkowie: Sony A100, Nikon D40X, Czy Olympus e-510? Testów się naczytałem w necie i mam mętlik w głowie od tego czytania. Ilu użytkowników, tyle opinii. Za Sony przemawia łatwe przestawienie się z Dynaxa, bo to młodszy brat w końcu. Za Olympusem wyniki testów, świetne wykonanie, niskie szumy matrycy i po prostu podoba mi sie wizualnie (i jest do wzięcia w dobrej cenie). Nikon jest najbardziej goły, nie ma stabilizacji, nie ma bracketingu, nie ma podglądu głębi ostrości, ale w końcu Nikon to Nikon. Ludziska go chwalą.
Podpowiedzcie mi obiektywnie, bez zaślepienia ''jedynie słusznym systemem'' bo zielony w temacie jestem...
Czekam na konkrety. Pozdrawiam.

rumpel
9.02.09, 01:15
Akurat z tych 3 wymienionych przez Ciebie - brałbym Olympusa e-510. Mówię to bez żadnych konotacji systemowych. Nie mam obecnie żadnej cyfry. Sony A100 stare, a o wadach można w necie poczytać, co nie znaczy że nie da się nim zdjęć robić - po prostu nowsze modele sony są lepsze. Nikon D40 fajny, mały, ale trochę wykastrowany . A Olympus e-510 ma to wszystko ( o czym zapewne już wyczytałeś ) co potrzebuje osoba zaczynająca przygodę z lustrzankami. A do tego przyzwoite szkła kitowe - nic tylko cieszyć się fotografią. Tyle odemnie.

Korba
9.02.09, 01:31
Dzięki :) Utwierdzasz mnie w przekonaniu, że Oly E-510 to dobry wybór. Najbardziej do mnie przemawia. Choć kumpel- fotograf weselny, który z tego żyje na Olympusie psy wiesza. Dla niego only Nikon or Canon, ale modele poza moim zasięgiem. I też przy okazji chciałem zapytać o szkło kitowe Zuiko 14-42. Czy ono cuś warte? Bo szkło od Dynaxa 18-70 (i dokładnie to samo w Sony, tylko nazwa i guma inna) to ''ciemność widzę''... Jeśli zakupię Oly i się polubimy, na inne szkła i pytania o nie przyjdzie czas i pora.
Olympusa (E-520) miałem w łapie tylko w Media Markt, nawet bez baterii i nic o nich nie wiem. Ale wizualnie są łaaaadne, a ja taki trochę fetyszysta wyglądu jestem ;)

Mirek54
9.02.09, 01:37
Popatrz w mojej galerii-wszystkie robione kitami,czesc tym dluzszym.Dostaniesz oba w komplecie.
Napis na aparacie fotek nie robi,sam aparat nawet nie wie,ze robi zdjecia.Wszystko zalezy od uzytkownika.
Bierz Olka

rumpel
9.02.09, 01:42
Aaa, jak fetyszysta to tylko OLYMPUS E-420 KOMACHI . Piękny zestaw, olek 420 nawiązujący wyglądem do analogowej serii OM od olympusa wraz z fajnym obiektywem stałoogniskowym typu "naleśnik" . Mały, zwinny i piękny zestaw. W sam raz dla fetyszysty ;)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/02/E42020Still20Leathercase_XL-2.jpg
źródło (http://www.partner.olympus.pl/aktualnosci/2008.09.22_limitowana_edycja_zestawu_E-420_Komachi/E-420%20Still%20Leathercase_XL.jpg)

S4INT
9.02.09, 09:36
Ja używam Nikona, ale polecam Ci z tego zestawu który podałeś zdecydowanie E510 zwłaszcza w double kicie (a najlepiej ze starsza wersja 40-150).

kateb
9.02.09, 11:04
A kit to faktycznie "ciemność, ... ciemność widzę"! Nie ma cudów. Tak jest w każdym systemie, jeżeli chodzi o kit'y.

diabolique
9.02.09, 11:10
Podpowiedzcie mi obiektywnie, bez zaślepienia ''jedynie słusznym systemem'' bo zielony w temacie jestem...
Czekam na konkrety. Pozdrawiam.

Jak myślisz, tak na logikę - dlaczego to forum nazywa się Olympusclub i jaki jest tego powód?
"Czekam na konkrety" - proszę bardzo: Nikon D40x. Dlaczego? Nie wiem. Ty też nie wiesz, więc po co uzasadniać?

darek1554
9.02.09, 11:17
polecam, zmieniłem z nikona d40 na e-510 . polecam kitowe obiektywy są oki, sam zobaczysz. :esystem:

Largo
9.02.09, 11:58
Porównując z kitowymi szkłami Olek ma je w najlepszym wykonaniu. Możesz poszukać testu na fotopolis. Tam było kiedyś porównanie ZD 14-42 do kitowców od C i N no i "nasz" wypadł najlepiej. Sam posiadam e-510 i właśnie e14-42. Na początek świetna rzecz. Z czasem jak już się czegoś nauczysz i zgromadzisz trochę kasy to kupisz sobie legendarnego ZD 14-54. Ja sam kupując lustro na początku patrzyłem na Nikona D40x, bo to ten lepszy. Jednak po porównaniu do Olego e-510 N odpadł, bo wygląda słabo. Zresztą możesz sobie włączyć porównanie charakterystyki na jakiejś stronce.

Korba
9.02.09, 13:19
Nikona D40X juz odrzuciłem z powodu jego ubogości i braku śrubokręta. Waham sie nadal pomiędzy Sony (A100 lub A200) i Olkiem 510. Znowu u Sony ten tandetnie wyglądający plastik zniesmacza mi całą koncepcję. Powiedzcie mi o co chodzi z tym ''tunelem'' w wizjerze Olympusa?? Czy to takie straszne?? Na innych forach czytam opinie: ''Fajny aparacik, tylko ten wizjer koszmarny''. Jak jest naprawdę? Da sie z tym życ??

Karol
9.02.09, 13:29
Nikona D40X juz odrzuciłem z powodu jego ubogości i braku śrubokręta. Waham sie nadal pomiędzy Sony (A100 lub A200) i Olkiem 510. Znowu u Sony ten tandetnie wyglądający plastik zniesmacza mi całą koncepcję. Powiedzcie mi o co chodzi z tym ''tunelem'' w wizjerze Olympusa?? Czy to takie straszne?? Na innych forach czytam opinie: ''Fajny aparacik, tylko ten wizjer koszmarny''. Jak jest naprawdę? Da sie z tym życ??
Nic prostszego - popatrz w ten wizjer w sklepie. Żyć się da, wiele ludzi żyje, źle się ostrzy manualnie na m42 jednak w pewnym stopniu lupka przy podglądzie na żywo Ci to zrekompensuje, zresztą nie wiem czy jesteś zainteresowany m42... Swoją drogą wizjery w tych Sony są również takie sobie, w każdym razie mnie tam nic nie chciało oślepić ;-). Plastik w Sony nie robi dobrego wrażenia ale z nim wiele osób żyje i nic się nie dzieje. Ja wybrałbym Olka...

voovoo2
9.02.09, 13:31
Nie jest tak koszmarnie,jest podobnie jak w Sony.Problem rozwiązuje lupa ME-1.Wiem co piszę bo jej uzywałem.Niby tylko o 1,2 X ale róznca duza na korzysc oczywiście:-)

Korba
9.02.09, 13:36
M42 odpuszczam. Do Dynaxa zakładałem Heliosa od Zenita, ale bez potwierdzenia ostrości i efekty wychodziły mizerne. Za mało jeszcze wiem chyba na manualne M42.
Właśnie zaraz mam mały wyjazd w sprawach słuzbowych w kilka miejsc po stolycy, więc przy okazji oblecę jakieś Media Markty, Saturny czy inne Fotojokery. Oblukam i pomacam trochę sprzętu. I może w końcu podejmę decyzję :)

Karol
9.02.09, 13:38
Właśnie zaraz mam mały wyjazd w sprawach słuzbowych w kilka miejsc po stolycy, więc przy okazji oblecę jakieś Media Markty, Saturny czy inne Fotojokery. Oblukam i pomacam trochę sprzętu. I może w końcu podejmę decyzję :)
Dobra decyzja, tylko uważaj na sprzedawców - to średni doradcy - warto o tym pamiętać...

S4INT
9.02.09, 16:42
Dobra decyzja, tylko uważaj na sprzedawców - to średni doradcy - warto o tym pamiętać...

Popieram. Sony się tak agresywnie reklamuje wszędzie, że bardzo prawdopodobne, że to właśnie to będą Ci probowali wcisnąć...
Olek w porówaniu do tych tanich alfioków pod względem solidności i jakości wykonania zdecydowanie lepszy, wręcz wzorcowy. Cięzko w tej półce cenowej szukać czegoś więcej.

Daniyal9
9.02.09, 16:49
...zapytaj siebie...to czy tamto???

...i usłyszysz głos....Oluś,oluś,oluś....

...pozdrowionka ;)

Korba
9.02.09, 18:46
No to zrobiłem rekonesans po sklepach i pomacałem kilka sprzętów, popatrzyłem w wizjery i mam zdanie. Sony A200, Nikon D40, D60, jakiś Pentax no i Olki. Olympus E-520 mnie urzekł świetnym wykonaniem zewnętrznym. Ta chropowata faktura, niebieskie i chromowane wstawki... Ładniusi jest skubaniec i w łapie dobrze mi leżał. Dla mnie to też jest istotne. Sony też dobrze leży, ale przy Olkach wygląda jak zabawka z plastiku z recyklingu. Już mój stary Dynax jest z lepszych materiałów. Tunel w Olku nie jest taki straszny jak go malują. Może przy słabym świetle będą z tym problemy- nie wiem. Oglądałem przez wizjer dobrze oświetlone wnętrza centrum handlowego. A w Sony nie było wcale dużo lepiej. Także chyba trza poszukać 510 lub 520 w dobrej cenie, najlepiej z dwoma szkłami w kicie i brać...
Ale za to ceny szkieł Olympusa z wyższej półki to :shock: Nie na moją kieszeń.

grizz
9.02.09, 19:09

A ceny Sony z Serii G są niby lepsze? ;) Wszędzie za jakość się płaci... dużo.

MAF
9.02.09, 21:19

Zależy na jaką półkę patrzysz. Topowe Zeissy i szkła G są w Sony bardzo drogie, ale Olympusowe z TopPro wcale nie tańsze (choć mechanicznie lepsze).

Zresztą ogólnie wykonanie Olympusów to ich bardzo mocna strona - no ale po oględzinach A200 i E-520 wiesz już to :-)

Inna sprawa że teraz czas na zakupy jest kiepski, nowy sprzęt poszedł mocno w górę i ciągnie też za sobą używane.

Korba
10.02.09, 12:42
No to nieśmiało pukam do drzwi grona uzytkowników Olympusa. Wygrałem własnie aukcję, na której za 620 zł kupiłem body- 9miesięcznego E-510. Podobno mało uzywany i w super stanie (na Allegro kazdy bez wyjątku jest mało uzywany i w super stanie;) ) Wadą jego jest pęknięta szybka wyswietlacza, ale sam wyswietlacz jest nieuszkodzony. Dojdzie koszt wymiany szybki- około 50 zł (sprawdziłem w serwisie)
Do tego jakieś szkiełko teraz trzeba, a budżet mizerny. Zadowole sie kitowymi, na poczatek pewnie 14-42, potem sie rozejrze za 40-150. Na Allegro jest sporo uzywanych szkieł kitowych w niezłych cenach. Chyba nie zrobiłem złego interesu, tak mi sie zdaje. A Wam??

Smerf Maruda
10.02.09, 12:47
Nie, chyba nie zrobiłeś. Witamy w gronie użytkowników najlepszego systemu :-)

Karol
10.02.09, 12:51
Wygrałem własnie aukcję, na której za 620 zł kupiłem body- 9miesięcznego E-510. Podobno mało uzywany i w super stanie (na Allegro kazdy bez wyjątku jest mało uzywany i w super stanie;) ) Wadą jego jest pęknięta szybka wyswietlacza, ale sam wyswietlacz jest nieuszkodzony. Dojdzie koszt wymiany szybki- około 50 zł (sprawdziłem w serwisie)
Do tego jakieś szkiełko teraz trzeba, a budżet mizerny.
Chyba nie zrobiłem złego interesu, tak mi sie zdaje. A Wam??
Szczerze? Ja tam nie wiem, widziałem tą aukcję, ja nie byłbym taki odważny. Ten koszt wymiany szyby to chyba nie w autoryzowanym serwisie? Co wówczas z gwarancją? Ten Twój serwis ma oryginalne części Olka? Nie chcę Ci burzyć radości po zakupie, niemniej ja zdecydowanie zalicytowałbym coś takiego:
http://www.allegro.pl/item547474000_olympus_e_510_body_19_miesiecy_gwara ncji.html
Jak opis rzetelny to kupujący zrobił lepszy IMHO deal. Aukcja kończyła się mniej więcej wtedy co Twoja... Kilka groszy więcej, sprzęt bez skazy, 19 m-cy gwarancji - na Allegro trafiają się takie okazje, na naszym Forum też. Aukcja aparatu z rozbitą szybką wisiała dość długo, sam sobie odpowiedz czy to była jakaś okazja...
Edit - mogłeś zagadać na Forum przed zakupem, zawsze można by było coś doradzić, często ktoś na Forum sprzedaje coś, trafiają się okazje, sam taką drogą niedawno coś kupiłem i jestem b. zadowolony...

Korba
10.02.09, 13:06
Ten serwis jest w Gdańsku, a numer tel. do nich podał mi główny serwis Olympusa w Warszawie, bo oni nie mogli sprawdzic ceny, coś tam, coś tam. A w Gdańsku mi powiedzieli, że koszt samej szybki to 50-60 zł, jeśli wyświetlacz nie jest uszkodzony. Sprzedający zarzeka się, że oprócz pęknięcia szybki wszystko 100% hula i innych uszkodzeń, a nawet zadrapań brak. Ma 250 pozytywów, nie jest przy tym zawodowcem, więc wypada mu wierzyc. A na takie okazje jak tamta co podałes, to wielu polujących jest i nie zawsze łatwo jest ustrzelic. Można tak pół roku polowac bez skutku. A jak dobrze wyczaję szkła, to w łącznej cenie 1100- 1200 zł będę miał dual kita, a to chyba już niezła cena. Cena dla mnie niestety jest baaardzo istotna. Kryzys Panie, kryzys....

S4INT
10.02.09, 13:54
Geez... ale ceny poszły w doł. Całe szczęście, że sprzedałem E-500 pare miesięcy temu (za prawie 900zł), bo teraz to nawet nie warto by było za bezcen oddawać takiego aparacik...

PS. Witamy na pokładzie ;)

Korba
14.02.09, 00:17
No to mam E-510 :) Dziś przyleciał. Co prawda na razie sama buda, ale za parę dni będzie szkło 14-42, a za kolejne parę 40-150. Kity, ale cóż... Body 10cio miesięczne, ze stanem licznika 2424 fotek. Więc jeszcze na dłuuuugo wystarczy. Co prawda ma jeden mały feler, a mianowicie pęknięcie wyświetlacza. Na fotach wyglądało to na pęknięcie zewnętrznej szybki. W naturze okazało się, że pęknięta jest wewnętrzna szybka wyświetlacza, a zewnętrzna ma rysę, ale jest cała. Aparacik zaliczył upadek plecami na kamień. Wyświetlacz nie jest rozlany, jest ostry i wyraźny, ale na ciemnym tle (menu) widac jasna gwiazdkę. Na fotach i jasnym tle prawie nie widac tego. Jest ona w prawym dolnym rogu, w sumie nie przeszkadza w niczym. Jest, bo jest. Trzeba se do niej przyzwyczaic. Ale i tak sie cieszę. Aparacik jest najładniejszy i najlepiej wykonany w całej swojej klasie cenowej. Gwiazdkę na ekranie rekompensuje mały przebieg. Mój aktualnie sprzedawany na Alledrogo K-M Dynax 5D przy Olku wygląda jak tandetna, plastikowa zabawka. Choć i tak jest o niebo lepiej wykonany niż jego następcy- czyli Sony A100 czy A200.
Od dzis jestem Olympusiarzem :D I (jak na razie) ciesze sie z tego :)

grizz
14.02.09, 11:02
Nie ciesz się ;)

Zdjęcia rób :D

Peter1976
14.02.09, 12:01
Witamy!!! Czekamy na fotki :)

lucas_g
14.02.09, 12:27
Od dzis jestem Olympusiarzem :D I (jak na razie) ciesze sie z tego :)

Ja zapraszam Cię do śledzenia wątku o plenerach Warszawskich i do uczestnictwa w nich.
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=14635&page=29

MAF
14.02.09, 21:02
No to mam E-510 :) Dziś przyleciał. Co prawda na razie sama buda, ale za parę dni będzie szkło 14-42, a za kolejne parę 40-150. Kity, ale cóż...

No i super. Teraz szkiełka i do boju :) A że kity? Nie szkodzi, wiele super zdjęć zrobiłem właśnie kitem :)

Szymon4x4
17.02.09, 17:46
Też mam E-510 i kity i zdjęcia wychodzą super, naprawdę.
Uważam, że aparat jest warty pieniędzy, które kosztował. Polecam zakup lampy błyskowej gdyż do zdjęć nocnych a nawet w warunkach gdy jest ciemniej się nie najbardziej nadaje. :) :esystem: