PDA

Zobacz pełną wersję : OlyRulez - Pytania i odpowiedzi.

grizz
8.02.09, 10:09
Witajcie,

Postanowiłem przywrócić OlyRulez do życia.

[edit 2009-06-27] tu było nieaktualnego coś.

Wszelkie pytania proszę zamieszczać poniżej.

Regulamin: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=16772

Ania_
8.02.09, 17:18
Grizz, może kilka słów przypomnienia dla nowych (jakbym źle napisała, proszę popraw).

Czy jest Olyrulez? Kto głosuje? Czy są nagrody?
Olyrulez jest zabawą dla użytkowników forum, w której to wybieramy co tydzień jedno najlepsze zdjęcie w danej zabawie. Wybór zdjęcia odbywa się poprzez głosowanie - w głosowaniu biorą udział wszyscy zarejestrowani użytkownicy forum. Jest to zabawa, w której nagrodą jest prócz własnej satysfakcji, opublikowanie zwycięskiego zdjęcia w publicznej galerii w odpowiednim albumie.

Kto wybiera tytuł?
Zwyczajowo tytuł kolejnej edycji wybiera wygrany, chyba, że się z tym spóźnia - wówczas decydują modzi/administracja.

Ile można przesłać zdjęć?
Każdy może wysłać tylko jedno zdjęcie w danej edycji. Może to być zdjęcie, które pojawiło się już wcześniej na forum, nie powinno być jednak opatrzone nazwą autora.

Jak umieścić zdjęcie?
O sposobie umieszczania zdjęć napisał wyżej Grizz.

MeWash
14.02.09, 00:24
A co jeśli chodzi o ukrywanie autora zdjęcia? Chodzi mi o to czy do ogłoszenia wyników głosowania każdy autor musi być anonimowy, co wiąże się np z tym żeby zdjęcie nie pojawiało się nigdzie indziej na forum wraz z podpisem autora lub nie było jakiejś agitacji typu "fota nr 3 to jest moja" itp itd ?

Karol
14.02.09, 00:42
Myślę, że warto odnotować istotną zmianę w stosunku do wcześniejszej wersji regulaminu - nie ma już punktu mówiącego, że zdjęcie musi być wykonane Olympusem... Koledzy z innymi gratami, niezależnie od tego czy już nie mają Olka czy jeszcze nie mają, spokojnie chyba mogą się zabawić...

rocco
14.02.09, 10:01
Myślę, że warto odnotować istotną zmianę w stosunku do wcześniejszej wersji regulaminu - nie ma już punktu mówiącego, że zdjęcie musi być wykonane Olympusem... Koledzy z innymi gratami, niezależnie od tego czy już nie mają Olka czy jeszcze nie mają, spokojnie chyba mogą się zabawić...
Oo :)
To miłe ze strony Administracji, bardzo dziękuję :)
Na tę edycję już za późno ale w przyszłości znów spróbuję swoich sił.
Ale fajnie :grin:

PS
Ktotek, dziekuje za zwrócenie uwagi na ten punkt, już sobie odpuściłem konkursy a tu taka niespodzianka :)

grizz
14.02.09, 10:59
A co jeśli chodzi o ukrywanie autora zdjęcia? Chodzi mi o to czy do ogłoszenia wyników głosowania każdy autor musi być anonimowy, co wiąże się np z tym żeby zdjęcie nie pojawiało się nigdzie indziej na forum wraz z podpisem autora lub nie było jakiejś agitacji typu "fota nr 3 to jest moja" itp itd ?

Nie musi... przynajmniej nie w obecnej formie (przesyłanie przez galerię), bo po prostu się nie da. Jak fotomic wróci ze swoimi zabawkami, to będzie anonimowość. Dodatkowo patrz punkt niżej.

Intencja jest taka - OR to zabawa dla klubowiczów, dlaczego więc osoby będące klubowiczami miałyby się nie bawić?
Wymóg robienia zdjęć olympusem pozostaje prz 4 porach roku.

Krzysiek.T
14.02.09, 14:20
Wymóg robienia zdjęć olympusem pozostaje prz 4 porach roku.

Czy dobrze zrozumiałem? Będzie 2 edycja 4PR?

RadioErewan
14.02.09, 14:26
Czy dobrze zrozumiałem? Będzie 2 edycja 4PR?

Niestety, nie będzie. Musimy wymyślić coś nowego.

Pozdrawiam

Plumek
14.02.09, 15:49
Niestety, nie będzie. Musimy wymyślić coś nowego.

Pozdrawiam

Bingo!

RadioErewan
14.02.09, 15:52
Bingo!

?? sześc znaków.

heyahero
16.02.09, 19:49
Jeszcze jedno pytanko, bo nigdzie odpowiedzi nie widzę - to ma być nowa, niepublikowana fotka? Czy może być co, co już wcześniej pojawiło się w galerii?

Pozdrawiam

grizz
16.02.09, 19:58
Może byc to zdjęcie publikowane wcześniej, ale miło by było jakbyś pokazał coś nowego :)

pol189
16.02.09, 22:20
Kurcze nie widze nigdzie albumu "OlyRulez Zgłoszenia" w wyborze albumów... Czy mam sobie sam dodać taka pozycje w albumach osobistych?

Sorki jeśli gdzieś pisało, ale nie mogę znaleźć ...

grizz
16.02.09, 22:35
Argh. Mój bład. Już jest ok. Dzięki za sygnał. Rep+

Plumek
19.02.09, 10:09
Do kitu jest, że jak się wstawi zdjęcie do galerii, to tego samego dnia nie można wstawić foty na końkurs OlyRulez. Trzeba się pilnować, żeby nie robić tego ostatniego dnia....

grizz
23.02.09, 15:49
Od kiedy będzie można głosować na fotki w bieżącej edycji OR ??

MASAKRA! Dajcie trochę czasu! Nie uwierzysz, ale ja tez robię kilka rzeczy poza forum :/

VERDI
23.03.09, 17:44
Chciałem zobaczyć wyniki OR " Więcej koloru " i wyświetla mi się taki komunikat... VERDI, nie masz uprawnień do przeglądania tej strony. Może być kilka powód zaistniałej sytuacji:

Nie masz wystarczających uprawnień aby przeglądać tę stronę. Może próbujesz edytować nie swoją wiadomość, lub próbujesz użyć funkcji dostępnych tylko administratorowi?
Jeżeli próbujesz napisać wiadomość, administrator mógł zablokować Twoje konto, lub nie zostało ono jeszcze przez Ciebie aktywowane.

....nie wiem o co chodzi ?!....

Rinho
23.03.09, 17:47
Musisz kolego kapinkę zaczekać, aż grizz upora się z obrobieniem wyników.
Cierpliwości :wink:

VERDI
23.03.09, 17:54
W takim razie komunikat mógł być trochę inaczej sformułowany....bo już myślałem, że mnie wykopali z tego portalu:cry:...

Rinho
23.03.09, 17:56
W takim razie komunikat mógł być trochę inaczej sformułowany....bo już myślałem, że mnie wykopali z tego portalu:cry:...

A mieliby za co?

VERDI
23.03.09, 18:00
W tym sęk, że nie...to tak jakby dostać w pysk za darmo...:grin:

J.Graph
27.03.09, 16:32
Szukałem, szukałem i nie znalazłem ...

Jak wygląda sprawa terminów ??

Czyli co decyduje o tym kiedy jest koniec nadsyłania prac i zaczyna sie głosowanie ??
Co decyduje o tym kiedy sie kończy głosowanie ??

Pozdrawiam.

rocco
27.03.09, 18:30
Szukałem, szukałem i nie znalazłem ...

Jak wygląda sprawa terminów ??

Czyli co decyduje o tym kiedy jest koniec nadsyłania prac i zaczyna sie głosowanie ??
Co decyduje o tym kiedy sie kończy głosowanie ??

Pozdrawiam.
Hmm, mogę odpowiedzieć? :oops:
Przede wszystkim mówi o tym punkt szósty punkt regulaminu:

Edycja trwa zazwyczaj tydzień. Tyle samo trwa głosowanie. Jednak szczegóły danej edycji określone są w osobnych postach.
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=16772
Tyle regulamin, wystarczy popatrzeć na datę rozpoczęcia czy to zgłaszania prac czy to głosowania.
Jesli coś jest w danej edycji inaczej (np. jakies opóźnienie itp)to podaje to do wiadomości moderator, najczęściej Grizz.

diveata
27.03.09, 19:54
Do kitu jest, że jak się wstawi zdjęcie do galerii, to tego samego dnia nie można wstawić foty na końkurs OlyRulez. Trzeba się pilnować, żeby nie robić tego ostatniego dnia....

No to zawsze w ostateczności można usunąć to zdjęcie z galerii OC i wrzucić inne na konkurs.

J.Graph
27.03.09, 20:03
Hmm, mogę odpowiedzieć? :oops:
Przede wszystkim mówi o tym punkt szósty punkt regulaminu:

https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=16772
Tyle regulamin, wystarczy popatrzeć na datę rozpoczęcia czy to zgłaszania prac czy to głosowania.
Jesli coś jest w danej edycji inaczej (np. jakies opóźnienie itp)to podaje to do wiadomości moderator, najczęściej Grizz.

Na ten link sie natknałem tylko raz ... i przeoczyłem pkt.6 :roll:
Ołkej juz wszystko wiem :)
Dziekuje :) "+" ;)

P.S. Widze że mania nóg w avatarze opanowuje powoli forum :]

a_wykrota
5.05.09, 15:26
Pytanie mam:) kiedy się kończy głosowanie? jest jakiś konkretny termin, czy konkretna liczba oddanych głosów?
Chyba ta nowa maszynka nie pomaga :roll:
Pozdrowionka ;)

kowal73
8.05.09, 12:37
Mam sugestię dot OR może co jakiś czas wracać do tematów poprzednich edycji, które cieszyły się dużym powodzeniem?
Wykluczyć prace które już brały udział i finito. Damy szanse nowym użytkownikom sprawdzić się w temacie Las, Woda Portret... a i administracja nie będzie musiała na siłę wymyślać coraz bardziej abstrakcyjnych nazw, licząc na dowolną interpretacje użytkowników forum.

Proszę opacznie nie odczytać posta jako atak, tylko jako chęć pomocy.
pozdrawiam

aga_piet
8.05.09, 12:39
Dobry pomysł.

jaclas
14.05.09, 21:37
Pytanie mam:) kiedy się kończy głosowanie? jest jakiś konkretny termin, czy konkretna liczba oddanych głosów?
Chyba ta nowa maszynka nie pomaga :roll:
Pozdrowionka ;)

Przypominam to pytanie, bo jakoś pozostało bez odpowiedzi (chyba, ze coś mi umknęło).

rocco
26.06.09, 09:41
Dawno nie zaglądałem do konkursu a tu takie zmiany...
Forma wyświetlania zdjęć w wątku do głosowania zupełnie mi nie leży.
Jest ładnie i na pewno bardzo nowocześnie ale nie da się wyświetlić wszystkich fotek jak poprzednio, w jednym oknie, tak, żeby można je było porównywać tylko przewijając stronę.
Starzeję się chyba i kostnieję bo tak mi zupełnie nie pasi :roll:

AK.
26.06.09, 11:17
Dawno nie zaglądałem do konkursu a tu takie zmiany...
Forma wyświetlania zdjęć w wątku do głosowania zupełnie mi nie leży.
Jest ładnie i na pewno bardzo nowocześnie ale nie da się wyświetlić wszystkich fotek jak poprzednio, w jednym oknie, tak, żeby można je było porównywać tylko przewijając stronę.
Starzeję sie chyba i kostnieję ale tak mi zupełnie nie pasi :roll:

Ja stary nie jestem ale także wolałem poprzednią formę :wink:. Była dla mnie wygodniejsza :)

grizz
27.06.09, 08:33
Wybaczcie, ale poprzednia forma zabierała z 3 razy więcej czasu na wyklinanie wszystkiego.

Jak ktoś napisze ładny automacik, żeby zdjęcia w wątku zamieszczał, to formę będzie można zmienić.

rumpel
5.07.09, 21:54
Wybaczcie, ale poprzednia forma zabierała z 3 razy więcej czasu na wyklinanie wszystkiego.

Jak ktoś napisze ładny automacik, żeby zdjęcia w wątku zamieszczał, to formę będzie można zmienić.

Poprzednia forma była lepsza ! Właśnie oddałem głoś przez przypadek, nie wiedząc nawet na co i kiedy ! I do tego ukazały mi się nicki autorów po przypadkowym zagłosowaniu :roll:

RadioErewan
5.07.09, 22:00
Możesz cofnąć głos.

Pozdrawiam

grizz
6.07.09, 15:19
Poprzednia forma była lepsza ! Właśnie oddałem głoś przez przypadek, nie wiedząc nawet na co i kiedy ! I do tego ukazały mi się nicki autorów po przypadkowym zagłosowaniu :roll:

Nie ma sprawy. Podejmujesz sie klikać co tydzień? To jakieś 1h-1,5h roboty ;) co tydzień.

Dawid
17.09.09, 12:07
ogólnie ile trwa każda edycja konkursu?

grizz
17.09.09, 12:52

Zazwyczaj było co tydzień. Jak cos wypadnie to może się przedłużać. Jak teraz będzie, to hades powie.

Rafał Czarny
17.09.09, 14:03
Jak Fotomic napisał skrypt i prowadził OlyRulez to chodziło to jak w zegarku. Fajnie, gdyby stare i dobre wróciło.

hades
17.09.09, 14:31

Kiedyś było co tydzien. Ostatnio było nieregularnie. Od przyszłego tygodnia rozpocznie się nowa edycja. Na najbliższą edycje temat się wymyśli. Laureat "Swojskich klimatów" poda, mam nadzieje, temat na kolejna edycje od 28 września.

grizz
17.09.09, 14:38
Jak Fotomic napisał skrypt i prowadził OlyRulez to chodziło to jak w zegarku. Fajnie, gdyby stare i dobre wróciło.

TO już tylko od hadesa zależy ;)

mariush
17.09.09, 14:53
Ale do d... jest ten nowy skrypt do głosowania... zanim przeleci 10 zdjęć to odechciewa się czekać na resztę... :-(

hades
17.09.09, 14:56

Od poniedziałku OR wraca na nowo, w cyklu tygodniowym. Na najbliższą edycje podam temat. Na kolejną będzie miał szanse podać temat laureat "Swojskich klimatów".

RadioErewan
17.09.09, 15:00
Ale do d... jest ten nowy skrypt do głosowania... zanim przeleci 10 zdjęć to odechciewa się czekać na resztę... :-(

Możesz sobie sam klikać w miniatury.

grizz
17.09.09, 15:02
Możesz sobie sam klikać w miniatury.

...albo w przycisk "następne" ">"

Lolita
17.09.09, 15:04
Ja się tam sama domyśliłam :wink:

RadioErewan
17.09.09, 15:14
Ja się tam sama domyśliłam :wink:

Nie zdradzę chyba wielkiej tajemnicy, jeżeli dodam, że działają też kursory z klawiatury... <- i ->

Lolita
17.09.09, 15:22
Nie zdradzę chyba wielkiej tajemnicy, jeżeli dodam, że działają też kursory z klawiatury... <- i ->
Coś ty :shock: Nie wiedziałam... :lol:

Rafał Czarny
17.09.09, 15:40
Mnie też się nie podobają te fleszowe bajery. Ale ja jestem konserwa i nie przepadam za zmianami. Zwłaszcza jeśli stare było dobre.

Ale czusz... Przyzwyczaję się.

RadioErewan
17.09.09, 15:52
Mnie też się nie podobają te fleszowe bajery. Ale ja jestem konserwa i nie przepadam za zmianami. Zwłaszcza jeśli stare było dobre.

Ale czusz... Przyzwyczaję się.

Stara metoda tworzenia OR wymagała kilku godzin pracy na jedną edycję. Jej uciążliwość bywała powodem zamierania konkursu. Nowe rozwiązanie wymaga powiedzmy 30 minut na zamotanie wszystkiego od A do N.
Wolisz nieodbywające się konkursy w starej formie od odbywających się w nowej?
Pamiętasz, że czasem czekaliśmy dzień na ogłoszenie wyników, bo akurat Fotomic był zajęty czymś innym?
Nie podoba Ci się forma, możesz przejrzeć zdjęcia w https://forum.olympusclub.pl/konkursy/ w bardziej niecywilizowany sposób.

Pozdrawiam

Rafał Czarny
17.09.09, 16:07
Nie podoba Ci się forma, możesz przejrzeć zdjęcia w https://forum.olympusclub.pl/konkursy/ w bardziej niecywilizowany sposób.

Po stokroć wolę ten niecywilizowany sposób. Dzięx.

RadioErewan
17.09.09, 16:10
Po stokroć wolę ten niecywilizowany sposób. Dzięx.

Azaliż do usług.

Rafał Czarny
17.09.09, 16:20
A da się wejść do normalnego konkursu (czytaj niefleszowego) z poziomu forum? Czy tylko przez wpisanie adresu?

grizz
17.09.09, 16:22
A da się wejść do normalnego konkursu (czytaj niefleszowego) z poziomu forum? Czy tylko przez wpisanie adresu?

kliknij na flashke

hades
17.09.09, 17:23

Można też kliknąć w link pod flashką.

obiv4n
28.09.09, 12:53
moja propozycja : napisac w glownym poscie ze wcisniecie 'glosuj' powoduje od razu oddanie glosu na zdjecie znajdujace sie na ekranie a nie przejscie do modulu glosowania i wyboru ... moze nie dla kazdego jest to oczywiste ;)

RadioErewan
28.09.09, 13:18
moja propozycja : napisac w glownym poscie ze wcisniecie 'glosuj' powoduje od razu oddanie glosu na zdjecie znajdujace sie na ekranie a nie przejscie do modulu glosowania i wyboru ... moze nie dla kazdego jest to oczywiste ;)

W tym skrypcie można swój głos cofnąć (gdybyś oddał głos na zdjęcie, które nie przypadło ci do gustu). Uwaga trafna, dzięki.

helmuth
28.09.09, 18:32
Czy to prawidłowo, że głosujący widzi jak głosowali inni? :roll:

RadioErewan
28.09.09, 18:41
Czy to prawidłowo, że głosujący widzi jak głosowali inni? :roll:

Tak, to prawidłowo.

Pozdrawiam

helmuth
28.09.09, 19:04
Tak, to prawidłowo.
Wydaje mi się, że autora i bieżącej ilość głosów, nie powinniśmy znać przed zakończeniem konkursu :roll:
No ale to Wy ustalacie zasady :wink:

RadioErewan
28.09.09, 19:17
Wydaje mi się, że autora i bieżącej ilość głosów, nie powinniśmy znać przed zakończeniem konkursu :roll:
No ale to Wy ustalacie zasady :wink:

Przykro mi, tak to działa, nie da się tego zrobić inaczej z pomocą obecnie używanego skryptu. To tylko zabawa. Koniec dyskusji.

Pozdrawiam

wanilia
4.10.09, 18:31
Czy zdjecie na konkurs może być kolażem dwóch zdjęć?

Karol
4.10.09, 18:57
Czy zdjecie na konkurs może być kolażem dwóch zdjęć?
Osobiście nie widzę przeszkód.

wanilia
4.10.09, 19:10
powiedział koń na Wielkiej Pardubickiej :wink:

Koriolan
5.10.09, 20:13
Mam wrażenie, ze skrypt do głosowania NIE SPRAWDZA po użyszkodniku zalogowanym ale po "czymś innym".
Z dwóch róznych komputerów chyba można zagłosować dwa razy z jednego konta użyszkodnika.

RadioErewan
5.10.09, 22:20
Mam wrażenie, ze skrypt do głosowania NIE SPRAWDZA po użyszkodniku zalogowanym ale po "czymś innym".
Z dwóch róznych komputerów chyba można zagłosować dwa razy z jednego konta użyszkodnika.

Czy masz coś więcej jak "wydaje mi się"? Wchodziłem z dwóch różnych IP, z dwóch różnych przeglądarek i pamięta mój głos.

Pozdrawiam

Koriolan
6.10.09, 00:06
Zmyliło mnie, ze mimo oddanego głosu dalej pojawia mi sie przycisk "oddaj swój głos"
Po przyciśnięciu jest "już głosowałeś w tej kategorii"

Czyli OK

JacekO
27.10.09, 11:10
Nie mogę zmienić swojego głosu. Kiedy wchodzę "Zobacz galerię ...." to wyskakuje zakładka "dodaj zdjęcie". Wiem że poprzednio można było zmieniać swój głos. Teraz nie?:)

hades
27.10.09, 11:22
Nie mogę zmienić swojego głosu. Kiedy wchodzę "Zobacz galerię ...." to wyskakuje zakładka "dodaj zdjęcie". Wiem że poprzednio można było zmieniać swój głos. Teraz nie?:)

Tak to nie był właściwy link. Już naprawione.

JacekO
27.10.09, 11:26
Chyba nie.

Chodzi o ten napis na czerwono.

hades
27.10.09, 11:30
Chyba nie.

Chodzi o ten napis na czerwono.

Odśwież i sprawdź jeszcze raz.

JacekO
27.10.09, 11:31
Ok. Dzięki.

outsider
15.12.09, 23:03
Chciałbym zgłosić wniosek racjonalizatorski ;-)

Mając na uwadze wystawianie w konkursach OlyRulez wspaniałych prac przez szanowne grono forumowiczów, chciałbym aby została wprowadzona możliwość oddania głosu maksymalnie na trzy różne zdjęcia.

Prośbę swoją motywuję trudnością w wyborze TEGO jednego, jedynego zdjęcia z pośród kilku najlepszych prac.
Oczywiście czasami podjęcie decyzji nie nastręcza problemów, gdyż pojawia się w konkursie fotografia, która swoim blaskiem przyćmiewa wszystkie inne.

Jednakże posiadanie możliwości oddania głosu na maksymalnie trzy zdjęcia zdjęło by ogromny ciężar z serca mojego. Śmiem nawet przypuszczać, że takich osób (z ciężkim sercem) mogło by być więcej, ale jak na razie, z niewiadomych mi osobiscie przyczyn, się jeszcze oficjalnie nie ujawniły (rzeczone osoby ofkors)....

Prosząc o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby pozostaję w ukłonach (lumbago).

outsider

grizz
15.12.09, 23:20
Maszynka tego OIDP nie umożliwia.

Peter1976
27.02.10, 01:15
Gdzie się podział konkurs ?? "Zgadnij co to"" ?? Byłem zwycięzcą :/

magnum
27.02.10, 07:31
Gdzie się podział konkurs ?? "Zgadnij co to"" ?? Byłem zwycięzcą :/

Ja go widzę https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=70757

kowal73
29.03.10, 14:40
Zastanawiam się czy nie powinniśmy wprowadzić jakiegoś minimum by konkurs się odbył np 20 zdjęć lub/i cykl ustawić co 2 tygodnie. Mam odczucie, że konkurs się nieco dewaluuje.

bartek86
28.04.10, 10:17
Ja jestem za prośbą Saboora żeby przedłużyć konkurs który nawet tydzień nie trwa i został ogłoszony przed Majówką na którą dużo ludzi wyjeżdża i może właśnie tam znajdą natchnienie.

irek50
17.05.10, 00:00
Czy można wrzucić do galerii zdjęcie, które poszło na konkurs?

hades
17.05.10, 00:27
Czy można wrzucić do galerii zdjęcie, które poszło na konkurs?

Hmmm, w praktyce zdarzało się, że na konkurs OR szły zdjęcia, które były już pokazywane, czy to w wątkach, czy to w galerii. Jednak, jak rozumie, w tym wypadku chodzi o jednoczesne umieszczenie zdjęć w galerii i wątku co mogłoby mieć wpływ na późniejszą ocenę zdjęcia. To drobny niuans, ale jakieś rozwiązanie trzeba przyjąć.
W regulaminie nic na ten temat nie jest napisane. Powiedzmy, że dobrą praktyką byłoby nie umieszczanie tego samego zdjęcia w galerii i w konkursie jednocześnie. Drobnostka, ale unikniemy w ten sposób podbijania popularności zdjęć.

irek50
17.05.10, 00:28
Tak też myślałem --dzięki

Roby
14.08.10, 18:50
Jak usunąć - wymienić zdjęcie dodane do konkursu?

Dawid
14.08.10, 18:55
Do hadesa musisz chyba napisać PW :)

Roby
14.08.10, 18:57
no raczej dzięx

kowalikster
15.08.10, 21:27
A próbowałeś tak?

merti
19.09.10, 23:54
Coś jest nie teges z odnośnikami do tematów konkursów u góry w Zawiadomieniu. Naciskam na Panie proszą panów a pojawia się Szarpidructwo...

hades
20.09.10, 00:22
A i owszem... z rozpędu zostawiłem stare tytuły a wstawiłem nowe odnośniki.

Saboor
28.04.14, 20:42
Czy...a może...ale jeżeli... no czy OR ruszy?

Ola_Olga
28.04.14, 21:14
Jak tak długo nie ruszył, to może już nie reanimować, tylko wymyślić coś nowego? Zapytam nieśmiało...

hades
28.04.14, 21:30
Czy...a może...ale jeżeli... no czy OR ruszy?

Dziś, przed 23. Mam już temat :).

Ola_Olga
28.04.14, 22:05
Dziś, przed 23. Mam już temat :).

A zamknięcie dwóch ostatnich? Również nieśmiało..

hades
30.06.14, 09:23
Zamknąłem dwa OR-y, których głosowanie trwało rok. Po części było to spowodowane widocznym wypaleniem się konkursu (mała ilość zgłoszeń i przedłużanie terminów zbiórek i głosowań), a przez to moim spadkiem chęci do prowadzenia go.

Niemniej ilość głosów w obu ostatnich edycjach ("Abstrakcja" (https://forum.olympusclub.pl/konkursy/showgallery.php?thumbsonly=1&cat=782&ppuser=0&thumbcheck=2&page=1&sortby=b&sorttime=0&way=&date=0), "Gdy czekasz na..." (https://forum.olympusclub.pl/konkursy/showgallery.php?thumbsonly=1&cat=785&ppuser=0&thumbcheck=2&page=1&sortby=b&sorttime=0&way=&date=0)) jest zastanawiająca. W odniesieniu do ostatnich głosów za przywróceniem OR chciałbym zapytać czy warto robić konkursy, w których nawet ciężko zagłosować? Może jury rozwiąże problem? Macie jakieś pomysły na promocje? Można robić wystawianie informacji na belkę, podbijanie postów/wątków, to wszystko jest ok, ale w którymś momencie nawet to nie przynosi efektów.

aga_piet
30.06.14, 09:39
Nie dziwię się wypaleniu hadesa. Teraz wielkie halo i ból po stracie. A wystarczy spojrzeć na ilość prac i głosujących.
A może najdzie się jakiś zapaleniec, który zechciałby pociągnąć i wskrzesić Olyrulez? Może ktoś świeży, niezniechęcony?

TOKIN
30.06.14, 10:05
Prowadziłam kiedyś takie zadania tematyczne w lokalnym, kameralnym stowarzyszeniu fotograficznym.
O ile wszyscy bardzo entuzjastycznie podchodzili do zadań na etapie omawiania zasad (w sumie bardzo zbliżone do OR - nawet tematy pożyczałam;)), to z czynnym udziałem w tym zajęciu było słabo, wręcz bardzo słabo. Albo temat za trudny, albo czasu za mało, albo aparat nie taki, albo.... Milion powodów. Nie wiedziałam o co chodzi, ale z każdą kolejną edycją (tak, przez chwilę starałam się NIE poddawać) dochodziłam do wniosku, że narzucenie tematu sprawia trudność - a tego zmieniać nie chciałam, bo to stanowi trzon tej zabawy. Im temat mniej oczywisty i konkretny, tym opór większy. Ludzie po prostu wolą chyba pstrykać cokolwiek, po swojemu, niekoniecznie nawet specjalizując się w jakiejś konkretnej dziedzinie, niż szukać, myśleć, kombinować. Jest obawa przed ośmieszeniem? może?
A poza tym - każdy fotograf to artysta przecież - i jako taki nie znosi narzucania czegokolwiek przez kogokolwiek, o ocenianiu nie wspomnę;)
Zwróćcie uwagę, że wątki kwiatowe, ptasie, itp żyją i mają się dobrze - bo tam nie trzeba się wpasować w temat - wystarczy, że motyw pasuje do wątku.
Poza tym takie rozwleczenie czasowe też nie służy zabawie - jeśli ustala się 2 tygodnie na zgłaszanie prac, to faktycznie po tych 2 tygodniach trzeba zakończyć nadsyłanie prac. Inaczej to mocno zniechęca, podobnie z przedłużaniem w nieskończoność głosowania.

Głosowanie - to inna sprawa. Przyznam, że ja lubię głosować, ale ... zapominam - tzn jeśli wątek z ankietą nie rzuci mi się w oczy, sama z reguły nie trafię:oops:.

pers
30.06.14, 11:32
Jeżeli chodzi o małą liczbę zgłoszeń to jest na to sposób - nagrody :-)

Forum Fuji ostatnio organizuje tematyczne konkursy i cieszą się one ogromnym powodzeniem - ostatnia edycja to 177 zdjęć. Poprzednie też miały podobną popularność. I można zgłaszać zdjęcia zrobione dowolnymi aparatami. U nas prestiżowo rolę OlyRulez przejął "konkurs" fotografia miesiąca. Fajnym pomysłem byłoby gdybyśmy znaleźli jakiegoś uznanego fotografa, a najlepiej trzech z poza naszego forum, którzy zgodziliby się zasiąść w jury i oceniać prace + jakieś fajne nagrody.

apz
30.06.14, 14:53
Jeżeli chodzi o małą liczbę zgłoszeń to jest na to sposób - nagrody :-)

Forum Fuji ostatnio organizuje tematyczne konkursy i cieszą się one ogromnym powodzeniem - ostatnia edycja to 177 zdjęć. Poprzednie też miały podobną popularność. I można zgłaszać zdjęcia zrobione dowolnymi aparatami. U nas prestiżowo rolę OlyRulez przejął "konkurs" fotografia miesiąca. Fajnym pomysłem byłoby gdybyśmy znaleźli jakiegoś uznanego fotografa, a najlepiej trzech z poza naszego forum, którzy zgodziliby się zasiąść w jury i oceniać prace + jakieś fajne nagrody.

Najsmaczniejszą nagrodą nie skłonisz mnie do udziału w OR w temacie którego nie rozumiem / nie mam pomysłu / nie robię takich zdjęć (niepotrzebne skreślić).

Temat proponowany musi być możliwie szeroki i trzeba to przedyskutować ze zgłaszającym. A najlepszą promocją konkursu moim zdaniem jest jakość wygrywających go zdjęć...

hades
30.06.14, 15:28
Jakoś zdjęć wygrywających zależy od głosów.

Sawa
30.06.14, 15:47
Olyrulez zamienił się nie w FM ale we wątki: "pokaż swojego ..."
Widać, że ludzkość lubi "pokazywać swojego ..." i to bez konkursów.
Ja napiszę od siebie - OlyRulez to nie było pitu pitu, to było dla mnie jak wyzwanie, po hamerykańsku czalendż, i nie że jakieś zdjęcie wyciągnięte z szuflady, ale realizacja jakiegoś pomysłu, według narzuconego tematu - i tym samym sprawdzenie się w nim.
Faktem jest, ze po prostu poległem w każdym przypadku kiedy to zdjęcia nie zamieszczałem - ale czy zmniejszać, lub rozszerzać zakres zadania - nie wiem czy pomoże, ale czy zaszkodzi spróbować? To chyba nawet nie to jest tematem, tylko czy 'podnieść' konkurs, jak promować konkurs, jak zainteresować gawiedź - ale przynajmniej byłoby miejsce, gdzie autor SAM zgłasza własne zdjęcie ;)

pozdrawiam,

apz
30.06.14, 16:16
Jakoś zdjęć wygrywających zależy od głosów.I z tym (ogromną różnorodnością gustów i niewielką grupą klubowiczów potrafiących świetnie obrobić swą fotograficzną pracę) mamy główny problem, niestety.

Trzeba zatem potraktować także ten konkurs edukacyjnie i na tej funkcji się skupić.
Takie kolejne pro-fotograficzne działania w swojej mnogości i ilości po długim czasie powinny przynieść efekty.
Ale przy świadomości, że nikogo nawet wołami do zgłaszania zdjęcia lub głosowania nie da się zaciągnąć, niestety.
Tym niemniej moim zdaniem każda inicjatywa fotograficzna typu OR czy popRAWka powinny być na forum hołubione, powinniśmy dbać o nią jak o delikatną roślinkę, bo inaczej pozostaną nam tylko wątki sprzętowe i narzekanie na galerię.
A tak przy okazji czemu nie odwiesić przy okazji konkursu fotograficznego typu cztery pory roku w nowej odmienionej formule. Przy FM są stałe narzekania, że nie można się zgłosić samemu, może czas powiedzieć sprawdzam i w takiej, innej nieco formule? Może być przecież np wiosenny portret, wiosenne makro, wiosenny krajobraz , wiosenne zdjęcie miejskie i wiosenne jedzenie i sezonowe zdjęcie przyrodnicze.
Moim zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie. Poza chęciami i mocami przerobowymi administracji forum.

Ola_Olga
30.06.14, 22:55
Wydaje mi się, że zarówno OR jak i PopRAWka trochę się wszystkim znudziły. Z pewnością roczny termin głosowania i „wiszenie” nie zamkniętego konkursu ( OR), są czynnikami raczej demotywującymi niż zachęcającymi do udziału w kolejnych edycjach - gdyby takowe pomimo wszystko miały zostać ogłoszone. A może nadeszła pora na wymyślenie czegoś zupełnie nowego, atrakcyjnego i jednocześnie zachęcającego udziału większe grono forumowiczów?

grizz
1.07.14, 16:38
A może nadeszła pora na wymyślenie czegoś zupełnie nowego, atrakcyjnego i jednocześnie zachęcającego udziału większe grono forumowiczów?

NA to zawsze jest pora. Jaką masz zatem propozycję?

Ola_Olga
3.07.14, 19:09
NA to zawsze jest pora. Jaką masz zatem propozycję?

Ze względu na okres wakacyjny można ogłosić OR „Moje wakacje” z terminem wrzucania zdjęć do 30 września. W międzyczasie puścić ankietę czy OR i Poprawka powinny być kontynuowane, lub/i zebrać propozycje nowych konkursów. Pomimo, że liczba aktywnych użytkowników oscyluje z reguły w granicach 60-70, to może warto zapytać ich o zdanie. Jeżeli chodzi o mnie, mam dwie propozycje, jeżeli będzie potrzeba, podam szczegóły.
Ale można też pozostawić wszystko b.z.

helmuth
3.07.14, 20:12
... z terminem wrzucania zdjęć do 30 września. Wątpię czy to coś pomoże. Po wakacjach nikt nie będzie pamiętał, że jest konkurs.
Według mnie, największą przeszkodą są tematy kolejnych edycji. Wczytując się w wątek " Po co ...", można wyczytać, że wątki o jasno określonym temacie mają duże powodzenie. Każdy wie jak wygląda ptak, grzyb, wiewiórka czy jaszczur ale jak pokazać "deus ex machina" albo choćby "czekając na..."?
Może, gdyby tematy były bardziej precyzyjne, to zgłoszeń byłoby więcej i oceniający wiedzieliby co oceniać? :roll:

Ola_Olga
3.07.14, 20:47
Może, gdyby tematy były bardziej precyzyjne, to zgłoszeń byłoby więcej i oceniający wiedzieliby co oceniać? :roll:

Może masz rację? Ścisłe określenie tematu np. jakiegoś konkretnego przedmiotu, mogłoby być ciekawe.
Ale w końcu na forum jest trochę głów, więc może propozycji będzie więcej.:)

hades
8.07.14, 14:59
Może, gdyby tematy były bardziej precyzyjne, to zgłoszeń byłoby więcej i oceniający wiedzieliby co oceniać?

Interpretacja zawsze stanowi barierę w komunikacji. To pytania, czy pójść odważnie i przestawić swoje zdanie, czy może zaprezentować sprawdzone, podpatrzone rozwiązania, a może zastosować się do podpowiedzi z zewnątrz?

Sięgnę pamięcią do naszych dawnych dysput na klubowym kanale IRC, kiedy to Mirek zapodał temat zdjęć "deska". Podpowiedzią był treningowy charakter tego tematu. Mimo to pojawiło się pytanie co właściwie powinno być na zdjęciu? Jak bardzo bezpośrednio podejść do tematu? A może w kontrze przedstawić temat poprzez skojarzenie, nawiązanie? O ile pamięć mnie nie myli, Mirek nie dał jednoznacznej odpowiedzi - "sfotografujcie deskę" - i tyle. Na dzień dobry wszyscy się zablokowali choć próby jednak były. Było precyzyjnie i prosto, a mimo to temat nie wypalił.

Moim zdaniem nie precyzja czy ułatwienia są rozwiązaniem. Tu chodzi o wyczerpanie się formuły, brak chęci ze strony uczestników, a być może (to moje luźne dywagacje) obawy przed publikacją/krytyką.

Wyczerpanie formuły. Nawet serial w TV ma swoje ramy czasowe. OR w tych ramach chyba dokonał żywota. Kilka osób chcących powrotu to za mało by utrzymać ten konkurs przy życiu. Przy tak dużym forum i dużej aktywności w innych wątkach, brak zdjęć w konkursie czy niewielu głosujących to wciąż powracające do prowadzącego pytanie "co jest nie tak".

Brak chęci. Często wiele osób chce być przez jakiś czas widzami. Mają absorbujące zajęcia, są pochłonięci swoimi prywatnymi sprawami. Chęci odchodzą na jakiś czas.

Obawa przed krytyką. Mam czasami wrażenie, że oczekuje się iż za tematem powinna iść interpretacja i naprowadzenie uczestnika na oczekiwany rezultat. Ale konkurs fotograficzny nie polega na odtwórczym wykonaniu przepisu, ale zaprezentowaniu własnego zdania. Ja bym to porównał do wchodzenie na górskie szczyty. Każdy może wybrać drogę która go tam zaprowadzi. Jeśli uczciwie podszedł do tematu to nie powinien martwić się o krytykę. Obroni się. Dużo ważniejsze, że spróbował.

---

Szukając nowego pomysłu na OR i czytając wasze podpowiedzi mam pewien pomysł.

Farensbach
8.07.14, 19:43
Zgadzam sie z Helmuthem, że największą bolączką tego konkursu były tematy. Może zrobić OR jako pewnego rodzaju uzupełnienie fotografii miesiąca, tyle, że jak proponowano w tamtym konkursie, zgłaszało by się swoją najlepszą fotografę miesiąca, ale z ograniczeniem, by byłaby to fotografia zrobiona Olympusem (cyfrowy, analogowy, tylko obiektyw i to trzeba by podać w opisie itp.).

And.N
8.07.14, 19:49
...Tu chodzi o wyczerpanie się formuły, brak chęci ze strony uczestników, a być może (to moje luźne dywagacje) obawy przed publikacją/krytyką.

Kilka osób chcących powrotu to za mało by utrzymać ten konkurs przy życiu. Przy tak dużym forum i dużej aktywności w innych wątkach, brak zdjęć w konkursie czy niewielu głosujących to wciąż powracające do prowadzącego pytanie "co jest nie tak".

Osobiście mam duże wątpliwości czy chodzi o brak chęci uczestników czy prowadzącego. Ilość zdjęć w konkursie jest moim zdaniem dość ściśle powiązana z trudnością tematu. Łatwy temat np. jaki był: W jesiennej barwie i uczestników - 28. Średnio ostatnio w OlyRulez i tak brało 10 i więcej osób (najmniej 9). Zniechęcające było ciągle przedłużane terminy a to dodawania zdjęć, a to głosowania, które i tak nic nie wnosiło.
Problemem, tu się zgadzam, to była raczej liczba głosujących, podobnie jak w popRAWce. Może zrobić ankietę i się przekonać czy rzeczywiście tylko kilka osób chce powrotu tego konkursu.

hades
9.07.14, 13:15
Osobiście mam duże wątpliwości czy chodzi o brak chęci uczestników czy prowadzącego.

Tak, poziom chęci mi się obniżył, ale znalazłem na to rozwiązanie.

Ilość zdjęć w konkursie jest moim zdaniem dość ściśle powiązana z trudnością tematu. Łatwy temat np. jaki był: W jesiennej barwie i uczestników - 28.

Łatwy temat? Początek czerwca 2010, temat "Deszcz (https://forum.olympusclub.pl/konkursy/showgallery.php?cat=581)", 10 zdjęć, 41 głosów. Można wymyślić coś łatwiejszego? Dla kontrastu, maj 2010 czyli chwile wcześniej, dwa trudniejsze tematy pod rząd, "W stylu Rembrandta (https://forum.olympusclub.pl/konkursy/showgallery.php?cat=572)", 11 zdjęć, 55 głosów i "Impresjonistycznie (https://forum.olympusclub.pl/konkursy/showgallery.php?cat=575)", 20 zdjęć, 50 głosów. To było po pierwszym roku działania OR. Co tydzień świeży temat, wymyślany przez laureata poprzedniego konkursu. Trudniejsze tematy?

Rzućmy wyrywkowo na inne edycje. Tu pełna lista https://forum.olympusclub.pl/konkursy/showgallery.php?cat=565. Wybieramy coś co wygląda na trudne "Artyzm czy ktoś mnie rozumie (https://forum.olympusclub.pl/konkursy/showgallery.php?cat=530)". Co prawda "lekka porażka" w głosowaniu. Głosów było niewiele więcej niż zdjęć, których było... 22. Przecież to był temat tak niejednoznaczny i tak ogólny, i jeszcze artystyczny.
To może coś innego, marzec 2011, temat-masakra "Radość o poranku (https://forum.olympusclub.pl/konkursy/showgallery.php?cat=656)"... 3 zdjęcia i 54 głosy. Dla kontrastu ten sam marzec 2011, temat lekki "Kwiaty polskie (https://forum.olympusclub.pl/konkursy/showgallery.php?cat=655)", 32 zdjęcia i... 41 głosów.

Głęboka analiza nie jest konieczna. Na pierwszy rzut oka widać, że wszystko zależy od chęci do zaliczenia wyzwania. Owszem, temat też musi podejść. Tu można liczyć na spore zróżnicowanie, wszystko zależy od laureata. Jednak chęci do uczestnictwa i głosowania są potrzebne.

Średnio ostatnio w OlyRulez i tak brało 10 i więcej osób (najmniej 9). Zniechęcające było ciągle przedłużane terminy a to dodawania zdjęć, a to głosowania, które i tak nic nie wnosiło.

Dokładnie, przedłużenia w dodawaniu i głosowaniu są frustrujące dla prowadzącego. Dlatego w nowej odsłonie tego nie będzie. Będzie zero zdjęć czy będzie zero głosów, to tak zakończy się edycja.

Nie będzie też komunikatów promocyjnych, prócz jednego komunikatu dla wszystkich konkursów i akcji, coś w stylu "Robimy konkursy - znajdziesz je tutaj". Forum ma wystarczające narzędzia by znaleźć tematy. Do tej pory była informacjach o nowych edycjach, głosowaniach, laureatach. Za dużo roboty względem mizernych efektów. Wyłączyło mi się wspomaganie lenistwa.

Myśląc o głosowaniu zastanawiam się czy zastosować wielogłosową ankietę czy może tradycyjnie w galerii i wybór jednego zdjęcia. Ankieta jest kuszącym eksperymentem.

Aha i Fotografia Miesiąca nie przejęła roli OR, bo takie głosy słyszałem. OR to sprecyzowane tematy i nie chce powielać formatu.

Pierwszy OR, który prowadziłem, o ile mnie pamięć nie myli, temat "Bezruch (https://forum.olympusclub.pl/konkursy/showgallery.php?cat=515)" (wymyślony przez uczestników klubowego kanału IRC), 41 zdjęć, ponad setka głosów. Setka głosów, to setka ludzi. Brak promocji głosowania, itp. Wydawało mi się wtedy, że 100 głosujących to strasznie mało... To będzie dobry cel dla nowej edycji.

OR wraca we wrześniu.

And.N
9.07.14, 14:06
...Łatwy temat? Początek czerwca 2010, temat "Deszcz (https://forum.olympusclub.pl/konkursy/showgallery.php?cat=581)", 10 zdjęć, 41 głosów. Można wymyślić coś łatwiejszego? Dla kontrastu, maj 2010 czyli chwile wcześniej, dwa trudniejsze tematy pod rząd, "W stylu Rembrandta (https://forum.olympusclub.pl/konkursy/showgallery.php?cat=572)", 11 zdjęć, 55 głosów i "Impresjonistycznie (https://forum.olympusclub.pl/konkursy/showgallery.php?cat=575)", 20 zdjęć, 50 głosów. To było po pierwszym roku działania OR. Co tydzień świeży temat, wymyślany przez laureata poprzedniego konkursu. Jednak chęci do uczestnictwa i głosowania są potrzebne. ...
Tak głęboko nie sięgałem w poprzednie edycje. Jednak nawet na podstawie tych co wymieniłeś nie powiedziałbym, że chęć uczestnictwa jakoś diametralnie ostatnio zmalała. 10 czy kilkanaście zdjęć uważałbym za bardzo dobry wynik. Co do małej liczby głosujących to prawda i chyba mała nadzieja, że w tym względzie się polepszy. Temat (tu się zgadzamy) też musi podejść. Przykładem może być przez Ciebie wymieniony "Radość o poranku" i tylko 3 zdjęcia.
Może należałoby odejść od formuły, że zwycięzca ustala temat. Nie wiem czy nie lepiej aby ewentualni uczestnicy zgłaszali tematy i w drodze głosowania, ankiety, temat był wybierany.

... Dlatego w nowej odsłonie tego nie będzie. Będzie zero zdjęć czy będzie zero głosów, to tak zakończy się edycja...
Tak być powinno także w ostatnich wydaniach OlyRulez. Regulamin w końcu do czegoś zobowiązuje. Można było właśnie tak przeprowadzić regulaminowo i ewentualnie konkurs zawiesić do odwołania.
Takie stwierdzenie.."Zamknąłem dwa OR-y, których głosowanie trwało rok." to jest nieco groteskowe. Większość już zapomniała o tych edycjach nie mówiąc o ewentualnym głosowaniu.

ahutta
9.07.14, 14:11
Może należałoby odejść od formuły, że zwycięzca ustala temat. Nie wiem czy nie lepiej aby ewentualni uczestnicy zgłaszali tematy i w drodze głosowania, ankiety, temat był wybierany.

To spowoduje, że za chwilę będzie problem z wybieraniem tematów, bo nikomu się nie chce zgłaszać propozycji i głosować na zaproponowane tematy.

Saboor
9.07.14, 14:24
A nie jest tak, że to czytanie i stosowanie
się do regulaminów konkursów jest największym problemem?

And.N
9.07.14, 14:40
To spowoduje, że za chwilę będzie problem z wybieraniem tematów, bo nikomu się nie chce zgłaszać propozycji i głosować na zaproponowane tematy.
Tak też być może:) To do ewentualnej dyskusji.

Czy ja wiem czy największym? Głównie osoba prowadząca powinna tu stać na straży.
Co do terminów wiadomo, że bywają różne sytuacje losowe i coś tam może się przedłużyć. Lepiej tylko jakby to były dni, a nie tygodnie czy miesiące.

hades
9.07.14, 14:55
Tak głęboko nie sięgałem w poprzednie edycje.

Patrze na temat przekrojowo. Wszystko co do tej pory napisałem bazowało na całej znanej mi historii OR.

Jednak nawet na podstawie tych co wymieniłeś nie powiedziałbym, że chęć uczestnictwa jakoś diametralnie ostatnio zmalała.

Przedłużanie dodawania miało wpływ na ostatnie edycje. Z głosowaniem nie było już tak różowo. Chęć uczestników i chęć prowadzącego to samonakręcający się mechanizm. Dlatego uznałem, że trzeba to przeciąć. Nie będzie zdjęć/głosów to trudno.

Wybory to największa bolączka nas wszystkich. Codziennie podejmujemy tak wiele decyzji, że kiedy chcemy się zrelaksować, choćby na forum, to kolejne głosowanie, czy ankieta stają się powodem lekkiej frustracji. Czerpmy przyjemność z forum, "mniej ankiet", tematy niech wybiera jedna osoba, za każdym razem inna.

Takie stwierdzenie.."Zamknąłem dwa OR-y, których głosowanie trwało rok." to jest nieco groteskowe. Większość już zapomniała o tych edycjach nie mówiąc o ewentualnym głosowaniu.

Ale groteskowe jest też to, że podjęcie decyzji przez większą liczbę głosujących stało się tak trudne przez ostatnie edycje. Rzadko ilość głosujących przekraczała 30 osób.

---------- Post dodany o 14:55 ---------- Poprzedni post był o 14:42 ----------

DITL-a i podpisywanie zdjęć, ale to detale.

---

Andtor masz racje. Jednak w którymś momencie dostrzega się brak pozytywnego zwrotu z włożonej pracy. Terminowe konkursy, promocje na belce z linkami bezpośrednimi, przedłużenia terminów dla poprawienia frekwencji i nie jest za ciekawie. Dopiero przerwa, opóźnienia powodują zainteresowanie. To jak już napisałem samonakręcający się mechanizm. Wnioski wyciągnięte.

gulasz
10.07.14, 16:00
Nie będzie też komunikatów promocyjnych, prócz jednego komunikatu dla wszystkich konkursów i akcji, coś w stylu "Robimy konkursy - znajdziesz je tutaj". Forum ma wystarczające narzędzia by znaleźć tematy. Do tej pory była informacjach o nowych edycjach, głosowaniach, laureatach. Za dużo roboty względem mizernych efektów.
IMO dla mnie to słabe
fakt jeśli nie chce Wam się dawać belek przypominających o głosowaniu - to ok
ale jeśli to specjalnie trudne nie jest - to niejednokrotnie takie przypomnienie poprawiło liczebność głosowania o kilkadziesiąt procent
więc nie pisałabym że to mizerny efekt

a to że bez przypominajek pierwszy OR zdobył 100 głósów - bym za przykład nie dawała - bo każdy wie że kiedyś forum prężniej działało..

hades
18.08.14, 12:49
fakt jeśli nie chce Wam się dawać belek przypominających o głosowaniu - to ok

To nie kwestia "chciejstwa", a tego, że trochę to spowszedniało i za mało nakręcało całość. Wydaje mi się, że wszyscy poczuli się trochę zmęczeni. Trzeba było zrobić sobie przerwę.

ale jeśli to specjalnie trudne nie jest - to niejednokrotnie takie przypomnienie poprawiło liczebność głosowania o kilkadziesiąt procent

Ok, spróbuje.

więc nie pisałabym że to mizerny efekt

Wydaje mi się, że "mizeria" wynikała z rutyny i wspomnianego zmęczenia.

a to że bez przypominajek pierwszy OR zdobył 100 głósów - bym za przykład nie dawała - bo każdy wie że kiedyś forum prężniej działało..

Dostrzegłaś to czego wydaje się, że obecnie brakuje.

---

Z początkiem września ruszamy.

pebe
21.01.15, 17:34
Czy są jakieś szczególne wymogi dotyczące tego kto może umieszczać fotki do OR ? Po kliknięciu "dodaj zdjęcie" mam komunikat "Sorry, you don't have permission to upload photos."

edorka
29.11.16, 16:44
Czy są jakieś szczególne wymogi dotyczące tego kto może umieszczać fotki do OR ? Po kliknięciu "dodaj zdjęcie" mam komunikat "Sorry, you don't have permission to upload photos."
Zapraszam TU administratora hades oraz moderatorów (nie przywołam żadnego bo zaginęła aktualna lista moderatorów) bo od ponad 2 lat wisi tu pytanie pozostawione bez odpowiedzi a ja nie czuję się kompetentna. Po lekturze tego wątku widzę, że sporo się zmieniło w zasadach ale w regulaminie nic. Poza tym już w tej chwili mam kilka uwag dotyczących zasad, regulaminu itp., które będę chciała przedyskutować z kimś z grona "zarządzających" forum, ale to po zakończeniu obecnej edycji OR.

paweloly
29.11.16, 16:58
A jaka jest różnica między ZASADAMI a REGULAMINEM?

And.N
29.11.16, 17:13
REGULAMIN jest pisany, a ZASADY (takie oczywiste) nie ?:)

edorka
29.11.16, 18:51
A Tobie robi to jakąś różnicę?

paweloly
30.11.16, 00:22
(Jako potencjalnemu uczestnikowi)Oczywiście,że tak;

And.N
30.11.16, 01:17

i..... co dalej...bo przyznam nie wiem o co Ci chodzi...
Przykładowo, niepisaną ZASADĄ jest to, że w trakcie głosowania nie informujemy, której pracy jesteśmy autorem. Uważasz, że to powinno być zapisane w REGULAMINIE ? To jest właśnie ta różnica, pomiędzy zasadą, a regulaminem. To o co pytałeś i otrzymałeś zresztą odpowiedź wcześniej. Nie wiem po co to drążysz, nie wyjaśniając dokładniej co Ci nie pasuje

apz
30.11.16, 03:47

Potraktuj Regulamin jako coś w rodzaju Dekalogu oczywiście przy zachowaniu poporcji co do ważności obu zbiorów dla odpowiednich społeczności. A zasady jako zbiór zaleceń podobnych do dobrego obyczaju czy "dobrej praktyki produkcyjnej".....

I uwzględnij proszę także to, że OR rusza po dłuższym umieraniu i 2 latach zawieszenia. To spowoduje, ze część zapisów będzie dostosowywana do aktualnych możliwości wynikających z nowych wersji skryptu forum, wymagań mobilności, w tym do innej formy pokazania np bez galerii z wgrywaniem zdjęć, bez automatycznego głosowania za to z ankietą itd itp.
Myślę, że jeszcze jedna, dwie edycje i wszystkie poprawki zostaną naniesione, i będą ściśle obowiązujące w kolejnych, mam nadzieję, wielu edycjach.

alcha
8.12.16, 18:46
A może być fotomontaż? Nie jest to nigdzie doprecyzowane.

And.N
8.12.16, 18:53
A może być fotomontaż? Nie jest to nigdzie doprecyzowane.
W regulaminie punkt pierwszy mówi:
1. Każdy klubowicz może przysłać jedno zdjęcie w danej edycji konkursu.

Jedno zdjęcie, fotomontaż nie nazwałbym zdjęciem, ale niech prowadząca się wypowie:)

edorka
8.12.16, 19:16
Fotomontaż to obraz złożony np. z kilku zdjęć tak więc nie musi być doprecyzowywane. Fotomontaż to nie zdjęcie.

alcha
8.12.16, 21:53
No tak, ale można z tych kilku zrobić jedno ;) To zależy jak definiujemy jedno zdjęcie. Czy jako obraz powstały w wyniku jednego otwarcia migawki, czy jako cokolwiek zamknięte w jednym kadrze. Tak samo multiekspozycja jest dyskusyjna, bo to też rodzaj fotomontażu, powstaje jednak w preprocesie. Na filmie mieści się na jednej klatce, choć migawka klapie kilka razy. Czy multiekspozycja wykonana na polaroidzie bedzie traktowana jako jedno zdjęcie, czy fotomontaż? Tu nie mamy przecież nawet możliwości wykonania kompozytu po zrobieniu fotografii, wszystko musi sie odbyć zanim naświetlony film opusci kasetę. No chyba, że nikt już nie robi multiekspozycji i zapomniano, ze coś takiego w ogóle istnieje. A HDR? Jak jest traktowany? Przecież to też coś sklejonego z kilku ujęć, fotomontażem jednak nikt go nie nazywa. A panorama, taka długaśna? Dobra, nie można to nie można. Tak sobie tylko rozważam :)

And.N
8.12.16, 22:13
To może przyjąć, że tylko klasyczny fotomontaż jest niedozwolony. Multiekspozycję bym do tego nie zaliczył (choć jest to swojego rodzaju "fotomontaż"), choćby z tego względu, że w jej wyniku powstaje jeden surowy plik RAW. Trudno też zaliczyć HDR i panoramę do fotomontażu, choć powstają z kilku zdjęć. Myślę, że się z tym zgodzisz:). Nie sadzę też aby HDR, panorama, czy ta multiekspozycja były tak całkiem zabronione. Też tak sobie tylko rozważam:).

Krakman
8.12.16, 22:17
Jeśli fotomontaż to nie zdjęcie to może jest to zdjęcie zdjęć....
Fotomontaż od początku fotografii był traktowany na równi z innymi FOTOGRAMAMI . Zmieniły się tylko techniki jego wykonywania... Choć trudno czasem nazwać to technikami fotograficznymi...
Pozostał efekt, który już kiedyś został wymyślony.
Więc fotomontaż, choć nazywa się fotomontaż to też zdjęcie. Jeśli w regulaminie stoi, że nie wolno robić fotomontaży to też powinno pisać, że nie wolno kombinować z PS-em czy innym.

edorka
8.12.16, 22:21
Dla mnie, a jestem tylko zwykłym pstrykaczem zazwyczaj nieostrych z poruszenia zdjęć, fotomontaż jest nierzeczywistym obrazem zmontowanym z kilku różnych elementów.
Czy ktoś ma inna definicję?

alcha
8.12.16, 22:23
No właśnie, skoro HDR, panorama, czy startrailsy są spoko (a jest jeszcze kilka technik typu focus stacking [nakładanie ostrości?] czy metoda Brenizera i pewnie kilka innych, o których teraz nie pamiętam), to dlaczego inny rodzaj składania kilku obrazów w jeden nie jest spoko? ;)

Znaczy ja się nie upieram, że fotomontaż powinien być dozwolony, uważam jednak, że jeśli nie jest, mogłoby to być dookreślone, tak samo jak mogłaby być dookreślona definicja "jednego zdjęcia".

And.N
8.12.16, 22:29
...Więc fotomontaż, choć nazywa się fotomontaż to też zdjęcie. Jeśli w regulaminie stoi, że nie wolno robić fotomontaży to też powinno pisać, że nie wolno kombinować z PS-em czy innym.

Zbyt daleko posunięta interpretacja z Twojej strony. Fotomontaż jest powiedzmy swego rodzaju "oszustwem":wink:. Dodajemy do zdjęcia coś czego na nim nie było i nie chodzi tu o światło, kolor, kontrast, (kombinowanie w PS) tylko o dodanie rzeczy fizycznej, człowieka, zwierzęcia.. Dla mnie to jest duża różnica, dla Ciebie możliwe, że to samo... Każdy ma tu swoje zdanie i w tym temacie raczej się nie zgodzimy:smile:

edorka
8.12.16, 22:33
No właśnie, skoro HDR, panorama, czy startrailsy są spoko (a jest jeszcze kilka technik typu focus stacking [nakładanie ostrości?] czy metoda Brenizera i pewnie kilka innych, o których teraz nie pamiętam), to dlaczego inny rodzaj skłądania kilku obrazów w jeden nie jest spoko? ;)

Znaczy ja się nie upieram, że fotomontaż powinien być dozwolony, uważam jednak, że jeśli nie jest mogłoby to być dookreślone, tak samo jak mogłaby być dookreślona definicja "jednego zdjęcia".

W tej edycji fotomontaż z mojej definicji jest niedozwolony jednak jestem otwarta na zmiany w Nowym Roku więc...
zapraszam na konsultację specjalistów :-)

Krakman
8.12.16, 22:44
Zbyt daleko posunięta interpretacja z Twojej strony. Fotomontaż jest powiedzmy swego rodzaju "oszustwem":wink:. Dodajemy do zdjęcia coś czego na nim nie było i nie chodzi tu o światło, kolor, kontrast, (kombinowanie w PS) tylko o dodanie rzeczy fizycznej, człowieka, zwierzęcia.. Dla mnie to jest duża różnica, dla Ciebie możliwe, że to samo... Każdy ma tu swoje zdanie i w tym temacie raczej się nie zgodzimy:smile:
Oszustwem jest też robienie np. zdjęć monochromatycznych w tym B.W bo jest to całkowite zakłamanie zastanej rzeczywistości..... Dr. Feelgood szerokimi garściami czerpie z fotomontażu i nikt go nie nazwie oszustem tylko w najgorszym razie człowiekiem z dużą wyobraźnią... :wink:

alcha
8.12.16, 22:48
No i git :)

Co do HDR, dawno dawno temu robiło sie to tak, że dwa negatywy "na niebo" i "na resztę" się naświetlało tymi połówkami na papier z odpowiednim maskowaniem oczywiście i tak dalej. Teraz robi sie to samo, tylko niewygodną robotę z maskowanie i wycinaniem zbyt wielu warstw robi za nas algorytm programu do hadeerów. Podobnie jest z panoramami, startrailsami i całą resztą. Oszukujemy zatem i to ostro, robimy fotomontaż :) Multiekspozycja to też fotomontaż, tyle, że robimy go niejako w czasie rzeczywistym, na jednej katce filmu, lub nakładając na siebie poszczególne ekspozycje na matrycy. Też możemy maskować części kadru albo nakładać całe ujęcia, tyle że nie w ciemni czy w sofcie, a w aparacie. Oszustwo okrutne. ;) Do edycji typu kontrast/kolor/warstwy nic nie mam, to się zawsze robiło i robić będzie, bez względu na proces. Efekty bywają co prawda "nierzeczywiste", no ale fotomontaż to nie jest z całą pewnością.

Powtarzam, nie upieram się na nic, tylko proszę o dookreślenie pewnych pojęć w regulaminie :)

tropic
8.12.16, 22:52
Oszustwem jest też robienie np. zdjęć monochromatycznych w tym B.W bo jest to całkowite zakłamanie zastanej rzeczywistości..... Dr. Feelgood szerokimi garściami czerpie z fotomontażu i nikt go nie nazwie oszustem tylko w najgorszym razie człowiekiem z dużą wyobraźnią... :wink:
Można podyskutować. ! Jego prace to forma wyrazu, i celowo użyłem zwrotu "prace" bo równie dobrze mogły być to obrazy, grafiki a on wybrał fotografię. ..

Krakman
8.12.16, 23:02
Można podyskutować. ! Jego prace to forma wyrazu, i celowo użyłem zwrotu "prace" bo równie dobrze mogły być to obrazy, grafiki a on wybrał fotografię. ..
I o to właśnie chodzi, o formę wyrazu!
Do jakiej granicy "przekłamania" jest dozwolona w konkursie na forum.
Dr Feelgood wstawi swoją wizję ze słoniami i F126p na Antarktydzie, Bufetowa swoją wizję lasu rozmytego. I nie przyjmować bo jedno to fotomontaż a drugie niepoprawne polit.... , znaczy nieostre... itp. itd.:wink:

edorka
8.12.16, 23:06
Oszustwem jest też robienie np. zdjęć monochromatycznych w tym B.W bo jest to całkowite zakłamanie zastanej rzeczywistości.....
Czyli fotografia analogowa przed wynalezieniem filmów kolorowych to też oszustwo?

alcha
8.12.16, 23:12
Czyli fotografia analogowa przed wynalezieniem filmów kolorowych to też oszustwo?

Bez wątpienia jest to technika obrazowania dająca nierzeczywiste efekty i rażąco przekłamany obraz świata. :)

And.N
8.12.16, 23:14
Nie, wtedy nie, dopiero teraz gdy tak "zakombinujemy" w PS czy innym programie:wink::)

..... Dr. Feelgood szerokimi garściami czerpie z fotomontażu i nikt go nie nazwie oszustem tylko w najgorszym razie człowiekiem z dużą wyobraźnią... https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_wink.gif

Miałem na myśli taki fotomontaż, którego autor o nim nie wspomina, czy wręcz zaprzecza, że go użył.

Edit.
Tak w ogóle nie mam nic do fotomontaży, jeśli o nim wiem. W przyszłym roku, jak dożyję, jakaś popRAWka będzie w takim temacie. W tej dyskusji chodziło głównie o pojecie "jednego zdjęcia" z regulaminu, a zeszła na poboczne tory:)
Prace Dr. Feelgooda bardzo cenię.

alcha
5.01.17, 17:56
Czy można wykopać stare foto z zakamarków dysku, czy ma być nowe zrobione?

edorka
5.01.17, 23:42
Czy można wykopać stare foto z zakamarków dysku, czy ma być nowe zrobione?
Możesz zrobić wykopaliska, zdjęcie nie musi być nowe. To jest konkurs na zadany temat :)

alcha
5.01.17, 23:55
Oka, dzięki za odpowiedź. Zrobiłam nowe, bo jakoś mnie natchnęło, ale dobrze wiedzieć na przyszłość :)

fret
27.02.17, 18:42
Dla mnie 5, a później długo, długo nic. Po pierwsze jakaś produktywna/społeczna aktywność. Sport, to zbyt oczywiste skojarzenie. Poza tym technicznie bardzo ok. Jeszcze drobna uwaga: numeracja niezbyt przejrzysta. W połowie stawki już zapomniałem, czy numerek jest do zdjęcia wyżej, czy niżej.

Bodzip
27.02.17, 19:01
Dla mnie 5, a później długo, długo nic. Po pierwsze jakaś produktywna/społeczna aktywność. Sport, to zbyt oczywiste skojarzenie. Poza tym technicznie bardzo ok. Jeszcze drobna uwaga: numeracja niezbyt przejrzysta. W połowie stawki już zapomniałem, czy numerek jest do zdjęcia wyżej, czy niżej.Czy zauważyłeś aby ktoś komentował w trakcie głosowania ?
Twój post może innym sugerować jak głosować.
Chyba jednak całkiem przestanę się udzielać na tym forum. Prawdopodobnie będziesz szczęśliwy.

fret
27.02.17, 19:15
Ok, to chyba będzie pierwsze forum z zakazem pisania komentarzy... Poza tym, to myślałem, że już przestałeś...

Bodzip
27.02.17, 19:37
Ok, to chyba będzie pierwsze forum z zakazem pisania komentarzy... Poza tym, to myślałem, że już przestałeś...
Cóż, niezadowolony ? Może inni mieli lepsze argumenty.
Wiesz, komentuj sobie, mnie to lotto.

edorka
27.02.17, 19:44
Dla mnie 5, a później długo, długo nic. Po pierwsze jakaś produktywna/społeczna aktywność. Sport, to zbyt oczywiste skojarzenie. Poza tym technicznie bardzo ok. Jeszcze drobna uwaga: numeracja niezbyt przejrzysta. W połowie stawki już zapomniałem, czy numerek jest do zdjęcia wyżej, czy niżej.
Jeśli już w połowie zapominasz o numerku to może czas już na emeryturę?

Czy zauważyłeś aby ktoś komentował w trakcie głosowania ?
Chyba jednak całkiem przestanę się udzielać na tym forum. Prawdopodobnie będziesz szczęśliwy.
wolałabym abyś chciał uszczęśliwiać np. mnie zamiast kol. freta ;-)

i ja myślałam, że już Cię tu frecie nie ma poza tym kompletnie mylisz pojęcia i odwracasz kota ogonem :shock:

Cóż, niezadowolony ? Może inni mieli lepsze argumenty.
Wiesz, komentuj sobie, mnie to lotto. Bodzip zostań proszę :-)

A56
27.02.17, 20:01

No to głosujemy na nr 5. Tak jak sugerujesz
A może podpowiesz, jaka jeszcze praca zasługuje na mój głos? Bo piątka raczej nie.

And.N
27.02.17, 20:06
Wątek do głosowania i w czasie głosowania to nieodpowiednie miejsce do komentowania. ...
W sumie to chyba można powiedzieć, że zmieniłaś zdanie w tej kwestii:smile:.

Czy zauważyłeś aby ktoś komentował w trakcie głosowania ?
W OlyRulez jak ktoś pochwali jakąś pracę to chyba nic takiego złego jeszcze się nie stanie. Ja tam swojego wyboru na pewno bym nie zmienił, pod wpływem innego gustu, i sądzę, Ci co głosowali także. Można napisać bardziej dyplomatycznie, że jest jedna praca (nie wskazując konkretnie która), która się mi podoba, wyróżnia mz. itp. , tylko to też nie ma sensu przy jawnym głosowaniu. Dlatego chyba rzeczywiście lepiej nic nie pisać podczas głosowania...

edorka
27.02.17, 20:20
W sumie to chyba można powiedzieć, że zmieniłaś zdanie w tej kwestii:smile:.

W OlyRulez jak ktoś pochwali jakąś pracę to chyba nic takiego złego jeszcze się nie stanie. Ja tam swojego wyboru na pewno bym nie zmienił i sądzę, Ci co głosowali także.
Można napisać bardziej dyplomatycznie, że jest jedna praca (nie wskazując konkretnie która), która się mi podoba, wyróżnia mz. itp. , tylko to też nie ma sensu przy jawnym głosowaniu.
Dlatego chyba rzeczywiście lepiej nic nie pisać podczas głosowania...
podobno tylko krowa zdania nie zmienia... ;-)