Zobacz pełną wersję : Olympus C 765
Witam mam pytanie odnosnie zdjec s makro aparat niezawsze lapie ostrosc z bliskiej odleglosci ,czy trzeba przy tego typu zdjeciach wciskac spust migawki do polowy zeby aparat zlapal ostrosc.Mam jeszcze jedno pytanie nie zmienia mi sie skala odnosnie zrobionych zdjec czy to normalne ,w instrukcji pisze ze powinna prosze o odpowiedz i pozdrawiam . BODY
Zawsze wciskaj spust do polowy, bedziesz wiedzial na co aparat Ci wyostrzy. Co do licznika, to podaje on liczbe zdjec ktore sie zmieszcza na karcie przy aktualnej jakosci zdjec zakladajac, ze zdjecie bedzie zajmowalo maksymalny rozmiar, a zazwyczaj jest mniejsze. Jak Ci np na pustej karcie pokazuje 130 zdjec do zrobienia, to prawdopodobnie zrobisz okolo 150-160.
Vodnik dzieki za odpowiedz ,jakbys mugl mi jeszcze cos poradzic .Chcialem zrobic pare zdjec nocnych z odrobina swiatla i uzylem gotowej funkcji zdjecia nocne i wyszly nieostre lekko poruszone jakiej uzywasz funkcji do robienia tego typu zdjec jezeli wlasne ustawienia to mniej wiencej jakie,dopiero od niedawna go mam a instrukcja jest byle jaka pozdrawiam .Body GARD
Do zdjec nocnych - statyw obowiazkowy. Recznie ustawiona ostrosc np na nieskonczonosc 0 jezeli obiekt jest dalej niz 8 metrow. Przyslona powiedzmy 5.6 i do tego dobierany czas otwarcia migawki. Obowiazkowa redukcja szumow NoiseReduction. Musisz poeksperymentowac z balansem bieli WB bo ciezko okreslic mi jakiego rodzaju bedzie oswietleni. Najlepiej ta sama fotka z roznymi ustwieniami WB. Wszystko najlepiej na manualu.