Zobacz pełną wersję : Problem z datą w u1060
Witam!
Zakupiłem nowy aparat u1060 i na wyświetlaczu po zrobieniu zdjęcia jest data i czas a po zrzuceniu na pc zdjęcia są bez daty . Proszę o pomoc . W instrukcji się nie doczytałem na temat tych ustawień . Jeżeli ktoś ma taki sam aparacik i ma jakieś opinie i doświadczenie z nim bardzo chętnie coś więcej się dowiem. Pozdrawiam .
RadioErewan
7.02.09, 22:27
Data na zdjęciach cyfrowych występuje w formie dodatkowych danych zapisanych z obrazem. Te metadane nazywają się EXIF. Masz tam nie tylko datę, ale i ogniskową, czas otwarcia migawki, przysłonę, w niektórych aparatach (nie wiem czy 1060 ma barometr) również ciśnienie w chwili robienia zdjęcia.
Jak chcesz datę przenieść z metadanych na obraz, użyj programu, który to potrafi. Potrafi to choćby Irfan View, ale chyba też dołączany do aparatu Olympus Master.
Pozdrawiam
Zainstalowałem program Irfan View ale nie ma żadnej informacji o EXIF.
Proszę o jakąś wskazówkę gdzie mogę znaleźć i utworzyć ten dodatkowy plik z datą.
RadioErewan
7.02.09, 23:40
http://www.fotografuj.pl/Article/Warsztat_Dodawanie_daty_na_zdjeciach_w_Irfan_View/id/162
Tu gdzie strzalka wskazuje i to co napisane to wykonaj
Jeśli mnie pamięć nie myli to Olympuski nie "naświetlaja / nanoszą" daty na zdjęcie - o ile o to Ci chodzi.
Przy poprawnie ustawionej dacie i godzinie w aparacie możesz dodać ją na swoje zdjęcie za pomocą oprogramowanie Olympus Master które pewnie masz w pudełku :wink: Zabieg szybki i skuteczny...
... dlatego agenci ubezpieczeniowi kupują mało Olympusów:wink:
Jeśli masz zainstalowane pluginy to przy podglądzie na full screen naciśnij 'i" i masz EXIF info.
Jeśli masz zainstalowane pluginy to przy podglądzie na full screen naciśnij 'i" i masz EXIF info.
Natommiast przy otwartym obrazie w oknie przycisnąć "E".