Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z datą w u1060

wiesu
7.02.09, 22:10
Witam!
Zakupiłem nowy aparat u1060 i na wyświetlaczu po zrobieniu zdjęcia jest data i czas a po zrzuceniu na pc zdjęcia są bez daty . Proszę o pomoc . W instrukcji się nie doczytałem na temat tych ustawień . Jeżeli ktoś ma taki sam aparacik i ma jakieś opinie i doświadczenie z nim bardzo chętnie coś więcej się dowiem. Pozdrawiam .

RadioErewan
7.02.09, 22:27
Data na zdjęciach cyfrowych występuje w formie dodatkowych danych zapisanych z obrazem. Te metadane nazywają się EXIF. Masz tam nie tylko datę, ale i ogniskową, czas otwarcia migawki, przysłonę, w niektórych aparatach (nie wiem czy 1060 ma barometr) również ciśnienie w chwili robienia zdjęcia.
Jak chcesz datę przenieść z metadanych na obraz, użyj programu, który to potrafi. Potrafi to choćby Irfan View, ale chyba też dołączany do aparatu Olympus Master.

Pozdrawiam

wiesu
7.02.09, 23:29
Zainstalowałem program Irfan View ale nie ma żadnej informacji o EXIF.
Proszę o jakąś wskazówkę gdzie mogę znaleźć i utworzyć ten dodatkowy plik z datą.

RadioErewan
7.02.09, 23:40
http://www.fotografuj.pl/Article/Warsztat_Dodawanie_daty_na_zdjeciach_w_Irfan_View/id/162

Mirek54
7.02.09, 23:45
Tu gdzie strzalka wskazuje i to co napisane to wykonaj

keto
9.02.09, 17:56
Jeśli mnie pamięć nie myli to Olympuski nie "naświetlaja / nanoszą" daty na zdjęcie - o ile o to Ci chodzi.
Przy poprawnie ustawionej dacie i godzinie w aparacie możesz dodać ją na swoje zdjęcie za pomocą oprogramowanie Olympus Master które pewnie masz w pudełku :wink: Zabieg szybki i skuteczny...

... dlatego agenci ubezpieczeniowi kupują mało Olympusów:wink:

ziemia01
10.02.09, 00:11
Jeśli masz zainstalowane pluginy to przy podglądzie na full screen naciśnij 'i" i masz EXIF info.

zimny
10.02.09, 07:05
Jeśli masz zainstalowane pluginy to przy podglądzie na full screen naciśnij 'i" i masz EXIF info.

Natommiast przy otwartym obrazie w oknie przycisnąć "E".