PDA

Zobacz pełną wersję : jaka karta pamięci do e520?

ksris
7.02.09, 14:01
Może to głupie pytanie, ale niemniej chciałbym uzyskać na nie odpowiedź... jeśki ktoś będzie tak łaskawy.

Interesuje mnie nie konkretna firma (aczkolwiek taka odpowiedź też będzie bardzo dobra), a pojemność, czyli 2, 4, 8 czy 16 Gb, a może zamiast np. 1x4 Gb kupić 2x2Gb (na wszelki wypadek jak by się jedna uszkodziła zawsze jest szansa na uratowanie danych z drugiej.

Zadaję to pytanie dlatego, że często można znaleźć zestawy tego aparatu (olympus e520) właśnie z kartą 2 Gb. Osobiście wydaje mi się, że to trochę mało (zwłaszcza jak na zdjęcia w formacie RAW), ale oczywiście mogę się mylić.

Z drugiej strony im większy nośnik tym więcej będzie czerpał energii.

dziekan
7.02.09, 14:04
Może to głupie pytanie, ale niemniej chciałbym uzyskać na nie odpowiedź... jeśki ktoś będzie tak łaskawy.

Interesuje mnie nie konkretna firma (aczkolwiek taka odpowiedź też będzie bardzo dobra), a pojemność, czyli 2, 4, 8 czy 16 Gb, a może zamiast np. 1x4 Gb kupić 2x2Gb (na wszelki wypadek jak by się jedna uszkodziła zawsze jest szansa na uratowanie danych z drugiej.

Zadaję to pytanie dlatego, że często można znaleźć zestawy tego aparatu (olympus e520) właśnie z kartą 2 Gb. Osobiście wydaje mi się, że to trochę mało (zwłaszcza jak na zdjęcia w formacie RAW), ale oczywiście mogę się mylić.

Przy obecnych cenach polecam 2x4Gb Sandiska Extreme III - na pewno będziesz zadowolony z tych kart.

S4INT
7.02.09, 14:10
Przy obecnych cenach polecam 2x4Gb Sandiska Extreme III - na pewno będziesz zadowolony z tych kart.

Popieram. Ew. jesli chcesz taniej to jedna Extreme III, a druga załóżmy, PQI.
Sandiska będziesz miał jako podstawową, a pqi jako awaryjną

Largo
7.02.09, 14:11
Ja sam używam SanDisk Extreme IV 4GB, ale robiąc zdjęcia do HDRów (kilka klatek dla jednego kadru) zaczyna mi brakować miejsca. PO wakacjach do drugiej puchy kupię sobie Ten sam model tylko 8GB. Nigdy nie wiadomo, jaką puchę będę miał w przyszłości. Karty SanDisk i Lexara są warte uwagi. Kingstony i cała reszta - omijam z daleka. Są zbyt awaryjne. Na bank trafi się ktoś, kto powie, że to nie prawda, bo jemu działa x czasu. Ja piszę o opinii jaką ma marka, a nie konkretny model.

Weź sobie jedną konkretną kartę. SanDisk nie wysiądzie Ci na momencie. Jeżeli natomiast niezawodność jest wymagana, bo np robisz foty na ślubach to musisz kupić dwie karty i to właśnie 4GB, bo w RAWach i tak dużo tam nie wejdzie (choć na ślub wystarczy).

Aha, temat kart już był. I to chyba nawet nie w jednym wątku ;) "szukaj"

Karol
7.02.09, 14:17
Podobne pytanie zadał niedawno ktoś na cyfrowej. Tak mu napisałem:

Jaką najplepiej pamięć kupić do E-520. Wchodzi CF. Ale czy obsłuże na przykał 8 GB i w wersji 45 mbit/s?
Czy jest sens kupowac te najnowsze najszybsze? Są sporo droższe.
Jakie polecacie: Kingstone 133, 233, Extreem III, IV?

Wchodzi zarówno CF jak i XD. Te drugie raczej jako dodatkowe, do kopiowania z karty na kartę. Co do wielkości i szybkości mam własną teorię na ten temat - niech priorytetem będzie wielkość karty, olej szybkość i tak jej nie odczujesz/wykorzystasz a jeśli już to przegrywając zdjęcia czytnikiem. Domniemywam, że skoro masz E-520 to szybkość zapisu odczytu nie są priorytetem, zresztą bufor aparatu to ograniczenie, którego kartą nie przeskoczysz. Dużą kartę natomiast zawsze warto mieć, chociażby na wyjazd, tym bardziej jak robisz rawy.
Ostatnio kupiłem w Fotojokerze CF Kingstona 16GB elite pro 133 za 144 zł. E-520 pomieści pewnie z 1000 rawów i ponad 6000 JPGów HQ... Polecam!
Uważaj na karty z Allegro, sporo jest podrabianych, w dodatku sprzedawcy przysyłają karty w otwartych blistrach - rzekomo celem sprawdzenia, czego nie rozumiem...

--
Pozdrawiam, ktotek (K.P.)

A to ciekawe - czy aparat z kartą 16 GB będzie wyraźniej prądożerny niż z mniejszą? Ja nie zauważyłem czegoś takiego...

ksris
7.02.09, 14:19
Bardzo dziękuję za radę.

Znalazłem nawet już sklep i to dość blisko więc będę mógł sobie odebrać karty osobiście.

Rozumiem, że polecacie te karty:

http://www.zadowolenie.pl/?mod=produkty&action=zobacz&id=17029&partner=skapiec
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Witaj Ktotek,

jak i po czym poznać, że karta jest podrabiana?

Karol
7.02.09, 14:23
Aha, temat kart już był. I to chyba nawet nie w jednym wątku ;) "szukaj"
Sorki ale w przypadku kart pamięci to nie jest argument. Ceny/pojemności kart się zmieniają z tygodnia na tydzień - na szczęście w kierunku korzystnym dla kupujących...
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

jak i po czym poznać, że karta jest podrabiana?
Niestety nie jest to proste, Google dużo wie na ten temat:
podrabiane karty pamięci - Szukaj w Google (http://www.google.pl/search?source=ig&hl=pl&rlz=&=&q=podrabiane+karty+pami%C4%99ci&btnG=Szukaj+w+Google&meta=lr%3D&aq=f)
Nawet u nas trochę ludzie pisali:
podrabiane karty pamięci site:forum.olympusclub.pl - Szukaj w Google (http://www.google.pl/search?source=ig&hl=pl&rlz=&=&q=podrabiane+karty+pami%C4%99ci+site%3Aforum.olymp usclub.pl&btnG=Szukaj+w+Google&meta=lr%3D&aq=f)

Na pewno im karta jest bardziej renomowanego producenta i teoretycznie lepsza a ktoś ją sprzedaje za pół darmo tym większa szansa, że jest podrobiona albo kupiona na kilogramy po przygodach...

ksris
7.02.09, 14:36
Właśnie w tym problem, że rozróżnienie kart jest trudne i dla osoby, która chce nabyć towar (wcześniej sobie nie znany) prawie niemożliwe. Z drugiej strony branie za kryterium samej ceny nie wyjaśni wszystkiego. Tą kartę z linku, który podałem można również kupić i za ponad 150 zł (dane z wyszukiwarki "skapiec.pl"), natomiast najtańszy (nie znaczy najgorszy i podrabiany) sklep oferuje ją za 97 zł. Strasznie duża rozpiętość (czyżby coś podejżanego?).

Ania_
7.02.09, 14:38
Rzuć okiem na wątek "nie kupuj kota w worku" - podklejony na górze w tym dziale. Jest tam trochę informacji na temat podrabianych kart pamięci, co przy zakupie zawsze się przyda.

Myszata
9.04.09, 13:27
czy ktoś z was wie coś niecoś na temat tych kart :)?

http://www.mpcomp.pl/product_info.php?cPath=130_307_308&products_id=10703

grizz
9.04.09, 13:40
Preteców uzywam od kilku lat. Sprawują się bez zarzutów.

taztaz
9.04.09, 14:00

Mam parę sztuk, żadnych problemów.

Mirek54
9.04.09, 14:20

Od roku zaprzestali produkcji tych kart.Dlaczego ?nie wiem.

Tu wiecej o firmie

http://www.pretec-europe.com/index-de.htm

Myszata
9.04.09, 21:11
uff ;)

to dobrze, bo sobie taką zamówiłam

dobas
10.04.09, 00:24
@Ktotek - ja się z Toba nie zgodzę.
NIe co do prędkości tylko co do pojemności jako priorytetu.

Jak masz 2x8 lub 4x4 zamiast 1x16 to masz większe szanse że wrócisz z wyjazdu ze zdjęciami w razie awarii :)

padnie Ci 4 GB zapisana karta to jeszcze 3 takie karty Ci zostaną
padnie ci 16 GB zapisana i masz cały dorobek w plecy :)

mi sie kiedyś spsuła karta na wyjeździe . na szczęście mała bo 1 GB al byłem przeszczęśliwy że zdjęcia miałem na 3 kartach a nie na jednej...

Karol
10.04.09, 00:35
@Ktotek - ja się z Toba nie zgodzę.
NIe co do prędkości tylko co do pojemności jako priorytetu.

Jak masz 2x8 lub 4x4 zamiast 1x16 to masz większe szanse że wrócisz z wyjazdu ze zdjęciami w razie awarii :)

W sumie się z Tobą zgodzę ;-). Miałem na myśli, że kupując jedną kartę polecałem tą większą a wolniejszą niż szybszą ale mniej pojemną - za podobne pieniądze. Po prostu na pojemności jest oczywisty zysk, prędkość - hmmm - jak ktoś nie traktuje aparatu jak karabinu maszynowego, ma drugorzędne znaczenie. Zgodzę się, że bezpieczniej mieć 4x4 GB niż 1x16 GB. Wygodniej jednak 1x16 GB, mam taką i od tej pory mniejsze karty są w odstawce. Fakt faktem, że odkąd fotografuję cyfrówkami żadna karta pamięci mi nie padła, mam nadzieję, że kiedyś życie nie zweryfikuje boleśnie moich poglądów...

rsh
10.04.09, 19:06
witam
jestem nowicjuszem i mam pytanie jak sformatowac nowo nabyta karte sandisk w E520??to moja pierwsza lustrzanka...

k@czy
10.04.09, 19:11
witam
jestem nowicjuszem i mam pytanie jak sformatowac nowo nabyta karte sandisk w E520??to moja pierwsza lustrzanka...

o dzizas.....
....
....
prowokacja...?

J.Graph
10.04.09, 19:15
o dzizas.....
....
....
prowokacja...?

Nie przesadzaj ... czasami nie wiadomo skąd wiząść instrukcje obsługi do instrukcji obsługi ;)

Mirek54
10.04.09, 19:15
witam

Trzeba polozyc na ladowarce z napisem na polnoc,przy pelni ksiezyca.Po godzinie splunac na poludnie trzy razy przez lewe ramie.
Wlozyc o wschodzie slonca do aparatu i robic fotki-powinno zadzialac.

rsh
10.04.09, 21:33
Trzeba polozyc na ladowarce z napisem na polnoc,przy pelni ksiezyca.Po godzinie splunac na poludnie trzy razy przez lewe ramie.
Wlozyc o wschodzie slonca do aparatu i robic fotki-powinno zadzialac.

no i dokladnie tak zrobilem...:lol: i wszystko gra...no pozartowac tez czasami trzeba...:wink:

romek1967
11.04.09, 21:33
Używam kart PRETEC x233, 4 i 16 GB, najpierw w E-520 teraz w E-3. Nie miałem z nimi żadnych problemów. Za 16 GB dałem 105 zł - za starej złotówki :wink:, teraz chodzą bodajże po 150. To MSZ dobra cena. Nie są demonami szybkości ale dla mnie są wystarczające.

rodia
11.04.09, 21:56
Używam kart PRETEC x233, 4 i 16 GB, najpierw w E-520 teraz w E-3. Nie miałem z nimi żadnych problemów. Za 16 GB dałem 105 zł - za starej złotówki :wink:, teraz chodzą bodajże po 150. To MSZ dobra cena. Nie są demonami szybkości ale dla mnie są wystarczające.

Napisz jaką to cudo ma predkosc zapisu i odczytu. Mówię o zmierzonych przez ciebie wartosciach a nie specyfikacji.

romek1967
12.04.09, 08:11
Napisz jaką to cudo ma predkosc zapisu i odczytu. Mówię o zmierzonych przez ciebie wartosciach a nie specyfikacji.

Czytnik wewn. ALPS USB

odczyt: 25 MB/s
zapis: 8 MB/s

Czytnik zewn. NN (China) USB

Odczyt: 2,5 MB/s
zapis: 2,5 MB/s

Body E-3 po kablu USB

Odczyt: 5 MB/s
zapis: 3,5 MB/s

No i zmobilizowałeś mnie do poszukiwań zewnętrznego czytnika z UDMA :grin:

NightCrawler
12.04.09, 09:15
Tez używam pretec;a jako 2 karty pamięci (8GB).
Wolniejsza od sandiska exIII ale problemów z nią żadnych nie miałem jak dotąd. Tak więc mogę powiedzieć, że jeżeli komuś nie zależy jako priorytet na prędkości karty to polecam!

rsh
14.04.09, 22:40
czy to normalne ze po zrobieniu ok60-70fotek komp przestal czytac karte i dopiero po sformatowaniu wszystko wrocilo do normy...dlaczego tak sie dzieje..??

grizz
14.04.09, 23:37
czy to normalne ze po zrobieniu ok60-70fotek komp przestal czytac karte i dopiero po sformatowaniu wszystko wrocilo do normy...dlaczego tak sie dzieje..??

Nienormalne. Za każdym razem się tak dzieje? Czy tylko raz się stało?

k@czy
14.04.09, 23:44
jak sie raz zadzialo, to ok. jak sie caly czas dzieje, to niedobrze.

rsh
15.04.09, 09:44
jak na razie to bylo pierwszy raz...teraz jestem w trakcie robienia kolejnych zdjec i dopiero bede mogl powiedziec po jakims czasie..ale mimo wszystko zastanawiam sie dlaczego wogole tak sie stalo..????

k@czy
15.04.09, 18:37
.ale mimo wszystko zastanawiam sie dlaczego wogole tak sie stalo..????

to przestan.
wroc do tematu jak sie powtorzy w najblizszym czasie.
pzdr

romek1967
15.04.09, 19:07
jak na razie to bylo pierwszy raz...teraz jestem w trakcie robienia kolejnych zdjec i dopiero bede mogl powiedziec po jakims czasie..ale mimo wszystko zastanawiam sie dlaczego wogole tak sie stalo..????

Ponieważ zdarzają się na rynku podróbki kart o „podwojonej” pojemności zrób test dla świętego spokoju: zapisz na komputerze kartę do pełna, a potem odczytaj z powrotem na dysk. Jeśli w połowie kopiowania się wyłoży....... to niestety masz ½ karty. Nie mówię że na pewno tak będzie, ale sprawdzić nie zaszkodzi.

grizz
15.04.09, 19:24

Elektronika tak ma.

rsh
16.04.09, 23:32
ok..dzieki za podpowiedzi...