Zobacz pełną wersję : E-30 - kalibracja AF działa
Ponieważ dni są krótkie, mało czasu po pracy na zdjęcia i mało światła, a e-30 leży - więc zabrałem się do testów AF wszystkich moich obiektywów.
Do tej pory mając e-510 skazany byłem na to, co się trafi - jeśli chodzi o ostrzenie AF dla różnych kupowanych obiektywów.
Zauważyłem czytając forum, że gdy coś nie działa z AF (FF/BF) zwykle staramy się to bagatelizować, jeśli jest mało zauważalne. Dlaczego? Bo gdy jest małe - w granicach błędu drgnienia ręki to faktycznie w porządku. Gorzej, jeśli systematycznie mamy problem z AF i nie wiemy czy słać do serwisu obiektyw czy korpus. Razem też strach, bo jeśli zestroją puszkę z jakimś szkłem, to nigdy nie wiadomo, jak korpus zachowa się z tymi, które niby były w porządku i pozostały w domu. Tym bardziej, że kody serwisu są bardzo enigmatyczne.
Po zakupie e-30 poczułem się niezwykle komfortowo. Nie chce mi się dokładnie opisywać, jak rozbudowane jest w nim menu kalibracji AF. Poza możliwością zapisania 20 konfiguracji z numerami seryjnymi jest możliwość dostrajania każdego z 11 punktów ostrości w zakresie -20 do +20 i to zarówno w położeniu szerokokątnym, jak i maksymalnego zoomu dla każdej z nich.
Do rzeczy:
Na statywie ustawiłem e-30 naprzeciw karty testowej, ostrzenie ustawiłem na jednopunktowe o wąskim zakresie i ostrzyłem po fazie weryfikując na LV wyniki przy powiększeniu 10x. Każdy z obiektywów badałem na skrajnych ogniskowych. Dokonywałem korekt w menu i sprawdzałem efekty.
Oto wyniki:
1. ZD 14-42/3.5-5.6 - wide 0 tele 0
2. ZD 50/2.0 macro - global -1 (leciutki BF)
3. ZD 70-300/4.0-5.6 - wide +15 (potężny FF) tele 0
Wnioski:
- wyciągnijcie sami, ale moim zdaniem nie da się skalibrować z tymi obiektywami (innego niż e-30) korpusu prawidłowo w serwisie bez dostarczenia wszystkich szkieł.
- implementacja systemu kalibracji AF w korpusie e-30 jest bardzo dobrym pomysłem godnym naśladowania na początek w e-3 a potem w e-xxx przez aktualizacje w firmware.
Co myślicie o moich wynikach i wnioskach?
A co tu myslec? jest to ma działac;) w innych stajniach mają to już od dawna.. i wątpię by zrobili to z firmaware do starszych korpusów.
A co tu myslec? jest to ma działac;) w innych stajniach mają to już od dawna.. i wątpię by zrobili to z firmaware do starszych korpusów.
Ok. To czemu sztandarowy model Olympusa e-3 tego nie ma?
Bo przygotowali to dopiero do E-30? czymś trzeba kupywac klienta:)
Bo zblizaja sie targi i bedzie:Sztandar E3 wyprowadzic!.Wprowadzic E31-dla amatora,E5-profi E-5S-semi profi.
Dalej nie pisze ,bo konkurencja czyta.
EuroLiberty
3.02.09, 21:42
Kalibracja świetnie się sprawdza przy wprowadzaniu korekty dla body oraz obiektywów stało ogniskowych. Przy korygowaniu odchyleń dla obiektywów zoom już jest gorzej. W zasadzie nie ma możliwości wyprowadzenia zoomu na zero. Odchylenia są różne dla różnych zakresów dlatego trzeba uśredniać. Zaś uśrednianie, to kompromis. Zgniły kompromis.
W zasadzie nie ma możliwości wyprowadzenia zoomu na zero.
To, co piszesz jest smutne i w zasadzie obnaża małość całej technologii produkcji i jakości obiektywów zoom wszystkich stajni (jeśli jest prawdziwe).
Skąd ta wiedza?
EuroLiberty
3.02.09, 23:31
To, co piszesz jest smutne i w zasadzie obnaża małość całej technologii produkcji i jakości obiektywów zoom wszystkich stajni (jeśli jest prawdziwe).
Skąd ta wiedza?
Nie wiem czy do końca zrozumiałeś. Chodzi o wprowadzenie korekty dla obiektywu z tendencją do BF, FF lub obu razem. Idealne skorygowanie takiego obiektywu jest praktycznie niemożliwe. Tak już jest, że jeśli obiektyw zoom ma tendencję do przekłamywania, to najcześciej dla różnych ogniskowych o różne wartości. Jeśli zatem chciałbyś skorygować przekłamania takiego obiektywu musiałbyś wprowadzić różną korektę dla różnych ogniskowych. Kalibracja implementowana w aparatach polega na wprowadzeniu jednej wartości dla całego zakresu obiektywu. Pozostaje Ci zatem uśrednienie.
Nie wiem czy do końca zrozumiałeś. Chodzi o wprowadzenie korekty dla obiektywu z tendencją do BF, FF lub obu razem. Idealne skorygowanie takiego obiektywu jest praktycznie niemożliwe. Tak już jest, że jeśli obiektyw zoom ma tendencję do przekłamywania, to najcześciej dla różnych ogniskowych o różne wartości. Jeśli zatem chciałbyś skorygować przekłamania takiego obiektywu musiałbyś wprowadzić różną korektę dla różnych ogniskowych. Kalibracja implementowana w aparatach polega na wprowadzeniu jednej wartości dla całego zakresu obiektywu. Pozostaje Ci zatem uśrednienie.
Wydaje mi się, że można wprowadzać korektę dla szerokiego i wąskiego ustawienia obiektywów typu zoom. W instrukcji tak jest napisane.
Legal, czy możesz to potwierdzić?
Wydaje mi się, że można wprowadzać korektę dla szerokiego i wąskiego ustawienia obiektywów typu zoom. W instrukcji tak jest napisane.
Legal, czy możesz to potwierdzić?
Tak. mogę potwierdzić. Można określić korektę dla konkretnego obiektywu osobno dla minimalnej i maksymalnej ogniskowej, tak jak to musiałem zrobić z moim ZD 70-300.
Inna rzecz, czy błąd AF występujący np. na początku zakresu i ustępujący stopniowo w kierunku tele ustępuje w danym obiektywie sposób liniowy czy jakiś inny nieprzewidywalny i czy ta korekcja jest w stanie reagować w sposób adekwatny wraz ze zmianą ogniskowej w środkowych punktach zakresu. Z pewnością jest co najwyżej liniowa. Jednak trudno sobie wyobrazić lepszy sposób kalibracji niż to tu zrobiono. Nie wiem jak to wygląda w C i N, ale z tego co wiem od kolegi to był zdziwiony zaawansowaniem tej metodologii w Olympusie. No chyba, że słabo znał własny aparat.
Nie wiem jak to wygląda w C i N, ale z tego co wiem od kolegi to był zdziwiony zaawansowaniem tej metodologii w Olympusie. No chyba, że słabo znał własny aparat.
W nikonach od D300 wzwyż możesz wprowadzić korektę dla 12 obiektywów w przedziale -20 do +20 ale ta korekta odnosi się do całego zakresu w przypadku zoomów. Nie można ustawić korekty dla różnych ogniskowych w tym samym obiektywie.
W przypadku nikona często wina leży po stronie puszki niż obiektywu a D300 jest chyba w tym mistrzem co widać na forum nikona w odpowiednim dziale. W moim przypadku AF-S 300/2,8 ma BF z D300 a z F80 trafia w cel idealnie.
Ja ma tak samo z D700 i Tamronem 28-75.
Z D80 i D90 trafia w punkt a na D700 musiałem ustawić korektę na +18.
Ja ma tak samo z D700 i Tamronem 28-75.
Z D80 i D90 trafia w punkt a na D700 musiałem ustawić korektę na +18.
Rocco jak będziesz sprzedawał D700 to ja się zgłaszam jako pierwszy do kupna:)
Rocco jak będziesz sprzedawał D700 to ja się zgłaszam jako pierwszy do kupna:)
Musiałbym policzyć tych, co zgłosili się przed Tobą ;)
Od tego jest kalibracja, żeby z niej korzystać a póki co, to żadna puszka nie dała mi takiej radochy jak D700 więc nie liczyłbym zbytnio na jej sprzedaż...
Tak. mogę potwierdzić. Można określić korektę dla konkretnego obiektywu osobno dla minimalnej i maksymalnej ogniskowej,
Chcialem jeszcze dodac, ze dane o zastosowanej korekcji zapisywane sa w exif i wyswietlane nawet podczas przegladania na wyswietlaczu w odpowiedniej opcji przegladania.
Dzieki temu stwierdzilem, ze faktycznie (jak przypuszczalem) korekcja jest 'liniowa' czyli: jesli w 70-300 ustawilem np. dla 70mm korekcje +15 a dla 300mm korekcje 0, to przy ogniskowej 150mm korpus zastosowal korekcje +7.
Mysle, ze ta wiedza bedzie cenna przy podejmowaniu decyzji o zakupach dla niektorych uzytkownikow Olympusa chcacych zmienic stajnie ze wzgledu na problemy z FF/BF.
EuroLiberty
4.02.09, 21:36
Wydaje mi się, że można wprowadzać korektę dla szerokiego i wąskiego ustawienia obiektywów typu zoom.
Problemu, to IMO nadal nie rozwiązuje chociaż czyni kalibrację Olympusa lepszą od znanej mi z aparatów Nikona. Chyba więcej już w tej materii uczynić nie można. Duży plus dla Olka.
Dzieki temu stwierdzilem, ze faktycznie (jak przypuszczalem) korekcja jest 'liniowa' czyli: jesli w 70-300 ustawilem np. dla 70mm korekcje +15 a dla 300mm korekcje 0, to przy ogniskowej 150mm korpus zastosowal korekcje +7.
To brzmi bardzo interesująco. Tylko mam wątpliwości czy wada również rośnie liniowo.
To brzmi bardzo interesująco. Tylko mam wątpliwości czy wada również rośnie liniowo.
Tego nie wie nikt - bo to sa wady, ktorych w ogole nie powinno byc w sprzecie tej precyzji i klasy :)
RadioErewan
4.02.09, 22:01
Tego nie wie nikt - bo to sa wady, ktorych w ogole nie powinno byc w sprzecie tej precyzji i klasy :)
Heh, jakoś inne marki mają z tym problemy znacznie większe, choć w 99% wypadków kalibracji należało by poddać element występujący za okularem.
Pozdrawiam
... Chyba więcej już w tej materii uczynić nie można. ...
stablicować ;D
Nie wiem czy ktoś jeszcze ten wątek odwiedza bo jest już dość stary patrząc po dacie.
Jak przebiega ta kalibracja w E-30? Podczas tej operacji ostrzy się manualnie ja jakiś punkt używając ekranu LCD dla wide i tele i zapisuje się ustawienia dla poszczególnych obiektywów?
Robisz zdjęcie na AF i korygujesz na + lub - , jest dość duży zakres regulacji w obie strony.
Ja to robilem w nastepujacy sposob. Aparat na statyw, ostrzenie punktowe najlepiej srodkowym punktem, celujesz w wybrany punkt (blisko lub daleko) i dajesz zapikac S-AF+M. Nastepnie wlaczasz podglad LV i powiekszasz np. 10x centralny obszar. Krecisz delikatnie pierscieniem ostrosci i stwierdzasz, czy AF ustalil ostrosc optymalnie, czy moze lepiej jest w strone nieskonczonosci, czy moze do aparatu. Jesli jest poprawa ostrosci podczas krecenia w kierunku aparatu, znaczy ze jest BF (back focus) i trzeba dac korekcje na '-', jesli odwrotnie to jest FF (front focus) i dajemy na '+'. Korekcja na poczatek o 1, 2 jednostki i ponawiamy probe do skutku tzn. braku poprawy przy kreceniu recznym.
Jak sie to zapisuje w body - stoi w instrukcji. Dobrze zrobic korekcje osobno dla szerokiego kata i waskiego dla kazdego obektywu typu 'zoom'. Idelanie byloby tez zaprogramowac kazdy punkt ustawiania ostrosci osobno - baza jest w stanie to zapamietac, ale ja uwazam to za przerost formy nad trescia. Mozna tez poprzestac na ustawieniu jednakowej korekcji dla calego zakresu ogniskowych , ale tego nie polecam. Dlaczego - przeczytajcie wczesniejsze moje wpisy w watku.
Polecam te metode - nie robisz zdjec a skutecznie kalibrujesz obiektyw :)
Dzięki Legal. Precyzyjnie i prosto wytłumaczyłeś.:)Wypróbuje ten sposób na pewno.
Podaję jeszcze link opisujący sposób kalibracji AF w E-30 http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/qa/products/e30/di102468e.cfm#a1 Jest po angielsku, ale pokazana obrazkami więc nawet dla zielonych z anglika jest zrozumiała.
Zakładając że błąd jest nieliniowy kalibrację należy przeprowadzić nie dla skrajnych wartości
ogniskowej lecz dla wartości np. 20% i 80%. W ten sposób uzyskany błąd dla całego zakresu
będzie mniejszy.
Ciesze sie, ze moglem pomoc opisem wlasnej praktyki. Dziekuje za jego docenienie i przy okazji pozdrawiam!
Dzięki za link dominius.
Pozdrówka.
Czy kalibracja AF w e-620 wyglada identycznie jak w E-30 ?. Przymierzam sie do zakupu E-620 i kalibracja AF dla poszczególnych obiektywów ma dla mnie duże znaczenie.
W E-620 jest chyba trochę okrojona.
Jest identyczna.
Kapitalne narzędzie
O tak, potwierdzam. Choć ani dla ZD 25 ani 70-300 nie muszę korzystać, za to kity...
tutaj jest ciekawy tekst o tym, a to co najciekawsze - interesujące szablony do wycięcia w celu przeprowadzenia kalibracji:
http://pentaxdslrs.blogspot.com/2008/06/part-1-autofocus-adjustment-for-pentax.html
:esystem:
Witam,
Odświeżę nieco wątek o regulacji AF. Otóż słyszałem, że po regulacji AF w menu, AF działa gorzej niż jakby ta korekcja była robiona mechanicznie przez serwis. Sprawdziłem instrukcje kilku aparatów i są tam dziwne ostrzeżenia, które nie wiem jak odczytywać. W instrukcji Olympusa E-620 żadnych ostrzeżeń nie ma. Ktoś wie coś więcej na ten temat?
Przykłady:
Nikon D700
"AF tuning is not recommended in most situations and may interfere with normal focus, use only if required."
Pentax K-5
"Care should be taken as adjusting the autofocus may make it difficult to capture images with appropriate focus."
Canon 7D
"Note that doing this adjustment may prevent correct focusing from being achived."
hmm wydaje mi się, że te ostrzeżenia pisane są po to żeby nie zabierać się za regulację AF tylko sprawdzić czy wogole jest ona potrzebna. Zeby użytkownik nie myslał sobie, ze kalibracja jest czynnością niezbedną po rozpakowaniu fabrycznie nowego sprzętu. Ja mam skalibrowane 2 obiektywy i nie zauważyłem gorszego dzialania AF.