Zobacz pełną wersję : Prezentacje zdjęć
Dotychczas wykonywałam 15 minutowe pokazy zdjęć z podróży z podkładem muzycznym podpisami w programie Windows Movie Maker. Popełniam jakiś błąd podczas zapisywania projektu, lub program jest za słaby, bo kiedy przerzucam wszystko na plazmę zdjęcia mają fatalną jakość, krawędzie zamieniają się w schody. Jak się domyślacie do projekcji używam zdjęć dobrych jakościowo w maksymalnym rozmiarze. Gdzie popełniam błąd? Liczę na pomoc.
Pozdrawiam
Jaką rozdzielczość ma pokaz, a jaką plazma i masz odpowiedź.
Poszukaj po opcjach WMM
Jaką rozdzielczość ma pokaz, a jaką plazma i masz odpowiedź.
Poszukaj po opcjach WMM
rozwiń proszę drugie zdanie???:shock:
rozwiń proszę drugie zdanie???:shock:
Windows Movie Maker?
ehhh.... no tak
podczas zapisywania on podaje różne opcje do wybpru ale wydawało mi się że wybieram najlepszą, czy ktoś przerabiał to w praktyce?
Jakie parametry wybierasz?
zapisuję jao wideo wysokiej jakości , a jak powinnam?
HD
fullHD
720i
1080i
coś takiego...
jak klikniesz w prawym na ikonie pliku i dasz własciwości, to jaką rozdzielczość pokazuje?
jaka opcja zadziała?
nadmieniam że filmik wypalam na płytce , podłączam lapka do plazmy i puszczam
Wygląda, ze żadna...
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
http://www.microsoft.com/windows/windows-vista/features/movie-maker.aspx
Musisz miec WMM HD, który dostępny jest z Vistą Premium i Ultimate
On chyba wyzej jak 640x480 nie zrobi.Tak wiec inny bardziej sie sprawdzi program.Jesli duzy ekran podlaczasz bezposrednio To masz mozliwosc uzyskania 1:1,Jesli nosnikiem jest plytka i odtwarzasz to pozniej to na starym nie wyswietlisz wiecej jak DVD czyli 720x xxx.
rozumiem :cry:
a jaki inny program jest prosty i miły w obsłudze? ten , który grizz poleca ?
tzn że jest różnica czy leci bezpośrednio z pliku w laptopie, czy z laptopa z płytki? przepraszam jeśli pytanie głupie ale nie znam się na tym :|
Obawiam sie Grizz, że takich możliwości nie ma w WMM.
Jeśli już chcesz używać tego programu to największą rozdzielczość (856x480 dla proporcji 16:9) i możliwie dużym transferze przy jednocześnie małym pliku, uzyskuje się przy opcjach:
- Wideo o wysokiej jakości (duże),
- Wideo do odtwarzania lokalnego (2,1 Mb/s).
Jest jeszcze opcja DVI-AVI (PAL), ale rozdzielczość spada do 720x576 (a to już proporcje 4:3), więc na telewizorze o proporcjach 16:9 prezentacja się lekko rozciągnie.
Dla ścisłości. Te opcje musisz wybrać przy zapisie filmu na dysk w ustawieniach filmu i bodaj trzeci krok kreatora, gdzie wybiera się jakość nagrania, klikając "Inne ustawienia", a następnie listę rozwijaną, gdzie je odnajdziesz. Innych możliwości, a zwłaszcza takich jakie Grizz poleca z tego co mi wiadomo nie można ustawić w tym programie.
Dla ścisłości. Te opcje musisz wybrać przy zapisie filmu na dysk w ustawieniach filmu i bodaj trzeci krok kreatora, gdzie wybiera się jakość nagrania, klikając "Inne ustawienia", a następnie listę rozwijaną, gdzie je odnajdziesz. .
.. to wiem bo kilka takich prezentacji mam, ale wypadają marnie na plaźmie 50 cali :cry:
Ja polecam Sony Vegas. Wersja nie pamiętam która, dawno temu się tym bawiłem. Bardzo dużo opcji, super program do robienia wmv'ek.
Łatwy w obsłudze nie jest ale metodą prób i błędów można dojść co do czego służy :wink:.
To program raczej pro do obróbki filmików i zdjęć, więc problemu raczej nie będzie z jakością.
Pozdrawiam,
Arek.
Obawiam sie Grizz, że takich możliwości nie ma w WMM.
Są w nowszej wersji... link podałem wyżej.
.. to wiem bo kilka takich prezentacji mam, ale wypadają marnie na plaźmie 50 cali :cry:
Popatrz tu http://www.codejam.com/index.htm Sciagnij sobie triala Memories on tv i na szybko zrob sobie prezentacje.Jak Ci sie spodoba to moze zaczniesz uzywac.
Picture to Tv lub jeszcze lepiej ProShow Gold. Ulead też daje radę
Niestety problem pozostanie....nawet włączenie wszystkich możliwych filtrów "anti flickerin" itd nie eliminuje problemu. Czasem pomaga usunięcie przeplotu ze zdjęć, przynajmniej niektórzy to sugerują. I zauważyłem że wrzucanie obrazków dużych i nie ostrzonych dodatkowo daje lepsze efekty....widocznie program sobie wyskaluje to najlepiej..
Ale i tak zdarza się na kontrastowych powierzchniach drganie obrazu, schodki itd...
Również myslę, że najciekawszą propozycją jest ProShow Gold.
Tyle, że płatny i nie po polsku.
Próbowałaś może zrobic pokaz w Nero Vision Express?
Tam też są takie funkcje a Nero to chyba w (prawie) każdym domu ;)
dzięki chłopcy za pomoc przestudiuję temat wg wskazówek :grin:
kiedyś widziałem pozytywne opinie co do Nero Vision Express ale nie próbowałem.
wanilia pisze tu o konkretnym problemie, który niestety wystąpi w każdym z tych programów (wg mnie). Kiedyś rozgryzałem temat i wyszło na to że schodki i drgania obrazu wg fachowców, to efekt encodera czy dekodera (jak zwał tak zwał). Niektórzy podmieniają te encodery, zamieniając oryginalne na jakieś inne z sieci, uważane za lepsze. Czy cały problem tkwi w samym zapisie na płycie DVD w odpowiedniej jakości
cytat z jakiegoś forum na temat jednego z programów:
"W MemoriesOnTV nie ma zadnego problemu z wymiarami zdjec, kazde jakie podstawisz bedzie odpowiednio zreskalowane...
A co do poruszania, a raczej drgania obrazu to cos takiego moze sie pojawic, ale z doswiadczenia wiem (a juz nie jedna plyte z pokazem zdjec stworzylem), ze to kwestia encodera.
Jesli sie uzyje wbudowanego encodera DVD w tym programie to takie drgania moga sie pojawic bo jest to kiepski encoder. Program ten jednak ma mozliwosc podstawienia zewnetrznego encodera. Ja podstawiam TMPEG Encoder i zadnych drgan obrazu nie mam."