PDA

Zobacz pełną wersję : E-420 Brak mozliwosci transferu USB

Yatzek
30.01.09, 22:28
Witam Wszystkich po raz pierwszy,

Od kilku godzin jestem posiadaczem E-420, nie mogę przesłać zdjęć do komputera przy pomocy kabla USB. Po podłączeniu do komputera, i wybraniu w aparacie trybu "Zapis" sterowniki poprawnie zainstalowane (automatycznie) Aparat jest wykrywany jako Dysk wymienny,a po kliknięciu komunikat "Włóż dysk do stacji dysków" i tyle...

Testowane na dwóch kartach CF (512M i 4G) obydwie karty są poprawnie odczytywanie w czytniku po wyjęciu z aparatu. Od początku coś z kartami było nie tak, bo nie chciał odczytywać zapisanych zdjęć (Błąd obrazu), dopiero kilkukrotne formatowanie i wyjęcie/włożenie pomogło i zdjęcia są widoczne.

W związku z powyższym mam pytanie: czy, tak jak myślę, i w innym Olympusie miałem, po podłączeniu kabla USB i wybraniu w menu aparatu "Zapis" powinienem zobaczyć E-420 jako dysk wymienny i mieć dostęp do katalogu DCIM ze zdjęciami?

Bo Jeśli, tak to muszę go jutro wymienić :(

Ps. gniazda USB w komputerze ok. i jeśli chodzi o ogólną znajomość komputera to jestem informatykiem.

Smerf Maruda
30.01.09, 22:30
Nie mam tego aparatu - zresztą, prawie żadnego aparatu Olympusa nie mam - ale wydaje mi się, tylko mi się wydaje, że opcja Zapis to nie jest dobra opcja do zgrywania zdjęć z aparatu na komputer.

Jaca75
30.01.09, 22:46
Tryb "Zapis" jest jak najbardziej poprawny.

1. Czy kartę(y) formatowałeś poprzez aparat czy w PC ?
2. Próbowałeś podłączać aparat na innym kompie ?

Pozdrawiam serdecznie.
Jacek

RadioErewan
30.01.09, 22:50
Jak chcesz by ci odpowiedzieć, to po co maskujesz swoje pytania?
Potrafisz przeczytać to co w załączniku?

Pozdrawiam

grizz
30.01.09, 22:54
Jak chcesz by ci odpowiedzieć, to po co maskujesz swoje pytania?
Potrafisz przeczytać to co w załączniku?

Pozdrawiam

Ułomność graficznego edytora...

tank_driver
30.01.09, 22:57
A mi to na kilometr śmierdzi zawirusowanym windowsem. Ściągnij n.p. Ubuntu, odpal z płyty, podłącz aparat - będziesz wiedział czy coś z nim nie tak, czy z systemem.

paakayttaja
30.01.09, 23:09
Yatzek, a weź no ustaw tryb połaczenia na automatyczny...

Yatzek
30.01.09, 23:15
Dzięki za odpowiedż

> 1. Czy kartę(y) formatowałeś poprzez aparat czy w PC ?
format w Aparacie (obydwie 4G i 512 )
> 2. Próbowałeś podłączać aparat na innym kompie ?
Tak, w laptopie, własnie przed chwilą...
Im bardziej kombinuję tym jest ciekawiej, a wieć zrobiłem przypadkowo odwotnie, przy włączonym aparacie w trybie zdjęć, wsadziłem mu USB (bez sensu kolejność), przeszedł automatycznie w tryb transferu, wybrałem "Zapis" i karta 512 jest widoczna (na desktopie i małym kompie)

Zmieniłem kartę na 4G (San Extreme III) i ten manewr z "nagłym" wsadzeniem USB nie działa, z tym, że teraz jest komunikat że karta nie jest sformatowana (oczywiscie jest i ma zdjęcia)

Po wyjęciu kabla USB aparat wyswietla "Card Error" i dopiero wyłacznie go i włączenie przywraca stan wyświetlacza że jeszcze 1620 zdjęcia do zrobienia.

Obydwie się zapisują w aparacie i odczytują w czytniku zewnętrznym.
Wcale mi sie to nie podoba, w zyciu sie tyle nie nakombinowałem ;)

Pozdrawiam Yatzek

Ps. Co do kolegi od wirusa, to dziekuję za radę
ale wirusy to moja specjalnośc, a co do linuksa to "Ubuntu"
nie dla mnie, moje serwery pracują na Debianach w wesji
konsolowej którą i Tobie polecam ;)

Edit: Tryb USB jest ustawiony na AUTO

innovate
31.01.09, 09:02
Tryb "Zapis" powoduje że urządzenie jest widoczne jak klasyczna pamięć USB, więc powinien działać z większością systemów i urządzeń. W trybie MTP aparat przedstawia się jako aparat cyfrowy i jest traktowany nieco bardziej specyficznie, choć to pewnie też jakiś standard jest.

Losowość zachowań wskazuje na problem z aparatem lub z kartą, jak rozumiem kartę wymieniłeś i nic to nie pomogło. Spróbuj wymienić aparat, jeśli kupowałeś w dużej sieci i nie podbiłeś gwarancji, to powinni wymienić od ręki. W innym przypadku serwis, który o ile mi wiadomo działa całkiem sprawnie.

Ja mam 410 i nie sądzę żeby zmienili radykalnie mechanizm transferu, u mnie działa to bezbłędnie.

Pozdrawiam
Mariusz

PS: Jest jeszcze jedna możliwość spaprane dwa systemy do których podłączałeś. Spróbuj w trybie "Zapis" do Debiana jak zwykły flash USB zamontować. Jeśli nie zadziała, to już na 99% problem z aparatem.

Bodzip
31.01.09, 10:39
PS: Jest jeszcze jedna możliwość spaprane dwa systemy do których podłączałeś.

Nie widzę możliwości "spaprania Debiana" - to nie tak łatwo. Ewentualnie doinstaluj jeszcze usbmount.

innovate
31.01.09, 12:44
Nie widzę możliwości "spaprania Debiana" - to nie tak łatwo. Ewentualnie doinstaluj jeszcze usbmount.

Kolega napisał, że serwery ma na Debianie, nie doczytałem się z czego korzysta na laptopie/desktopie/testowanych komputerach.

Pozdrawiam
Mariusz

dzemski
31.01.09, 13:10
U mnie się często zdarza, że urządzenie podłączane pod USB nie jest poprawnie wykrywane. Winę za to zrzucam po części na kabel USB (niektóre są wybitnie marnej jakości), oraz płyty głownej i portów USB.
Ciekwi mnie, czy po podłączeniu do każdego portu USB dokładnie tak samo się sprawy mają?

A na przyszłość, polecam zakupić czytnik zewnętrzny. Nie zużywasz baterii a i transfer jest dużo szybszy. A wydatek 30 zł to nie jest jakoś specjalnie dużo.

Yatzek
31.01.09, 15:51
Kolega napisał, że serwery ma na Debianie, nie doczytałem się z czego korzysta na laptopie/desktopie/testowanych komputerach.

Oczywiście, kolega Maruisz dobrze odczytał moją aluzję do Ubuntu, moje Debiany (prawie w całości własnoręcznie kompilowane) stoją w serwerowni i ciężko pracują :) a w domu "poczciwe" XP. Także uwagi co do prawdopodobnej przyczyny braku komunikacji via USB się potwierdziły. Zaraz po porannym czytaniu postu Mariusza, że karta ma być widziana jako dysk, o co pytałem w pierwszym poscie, udałem sie do Media Marktu wymieniłem aparat i właśnie widzę że w tym egzemplarzu wszystko OK.

Jeszcze raz Wszystkim dziękuję, zabieram się za studiowanie instrukcji i próbne zdjęcia. Pozdrawiam Yatzek

PS. czytnik kart mam i pisałem że nim karty chodziły.

innovate
31.01.09, 16:59
Nie ma sprawy ;-) Witamy na forum.