PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z SM 128 w C-740

filip
24.08.04, 11:03
Po pewnym czasie karta zwariowala. Po umieszczeniu w aparacie nie dziala zadna funkcja i pojawia sie menu z dwoma opcajmi do wyboru: format i power off. Nic poza tym nie dziala. Problem jest ze na karcie sa zdjecia na ktorych bardzo mi zalezy. PO podlaczeniu nosnika do kompa jest on widoczny. Jednak nie mozna go otworzyc pojawia sie blad I/O. Da sie w jakis sposob odzyskac te zdjecia? Podejrzewam ze jest jakis program.

kerry
24.08.04, 11:21
Jesteś pewien że chodzi o SM (SmartMedia) i C740?

filip
24.08.04, 12:50
Mozliwe ze pomylilem. To nie jest moj aparat tylko proszono mnie o pomoc poprzez net. Jednak na pewno chodzi o c740 i nosnik informacji. Da sie cos z tym zrobic? Znalazlem w necie juz jeden programik, ale nie radzi sobie. Poza tym to wersja zablokowana i pozwala jedynie podgladac dane.

kerry
24.08.04, 12:59
Czy w tym "zablokowanym" programie cokolwiek widać? Sprawdź kartę używając czytnika do kart xD (bo takie właśnie karty są stosowane w 740) lub innego aparatu (?)

filip
3.09.04, 15:23
Niestety czytniki nie pomogły. Obawiam sie ze karta jest do wyrzucenia. Pwiedziano mi ze po formatowaniu moze jeszcze dzialac, ale problem bedzie sie pojawial. To jest nowka karta. Czy mogla byc uszkodzona mechanicznie?

marcela
24.01.05, 22:32
witam.
znajoma z pracy ma olympusa c5050 karte smartmedia i taki sam problem.Po wlączeniu aparatu pojewia sie menu power off i format,karta jest zapelniona zdjecia.szukam wlasnie jakiegos rozwiazania.

zdrip
25.01.05, 12:58
Mi parę razy pomógł prosty zabieg – wyłączam aparat, wyjmuje i znów wkładam kartę, ustawiam pokrętło na odtwarzanie i włączam.
Jednak jeśli nawet czytnik se nie radzi, to szanse są marne. :(
Po sformatowaniu można próbować odzyskać zdjęcia czymś w rodzaju ImageRecovery. Niekiedy udaje się.

marcela
Przede wszystkim spróbuj skopiować zdjęcia przez czytnik na komputer.

marcela
25.01.05, 20:36
znajoma mowila ze wkladala karte do czytnika i chce jej formatowac karte :( sciagnelam kilka programow do odzyskiwania zdjec i testuje je na swoim olympusie c740 ale nic mi nie wychodzi albo ja jestem jakas tepa albo te programy jestem juz strasznie zła :?

liso
25.01.05, 20:50
znajoma mowila ze wkladala karte do czytnika i chce jej formatowac karte :( sciagnelam kilka programow do odzyskiwania zdjec i testuje je na swoim olympusie c740 ale nic mi nie wychodzi albo ja jestem jakas tepa albo te programy jestem juz strasznie zła :?

Jeszcze raz C-740 DZIALA tylko z kartami xD. Problem może wystąpić z winy czytnika. Przy kartach typu SM zaleca się wyłączyc zasilanie zanim włożymy lub wyjmiemy kartę - nie wiem czemu, podobno są "wrażliwe". Karty xD nie są już takie wrażliwe ale moja po czytniku zgłupiała (tzn. zrobiła się kilka razy mniejsza pojemność). Pomógł format karty w aparacie - ale było po zdjęciach (nie odzyskiwałem bo mi nie zależało).
Możesz spróbować znależć w jakimś labie czy markecie foto-kiosk. Zazwyczaj mają dobrej jakości czytniki i zgrać sobie przy okazji zdjęcia na cd - jeżeli oczywiście uda się odczytać.

marcela
25.01.05, 21:10
znajoma ma c5050 i karte sm,ja pisalam ze robie testy na swoim aparacie c740 z karta xd.chce odzyskac te zdjecia z jej karty.sformatowalam swoja karte sciagnelam chyba z 5 programow ale nic mi nie wychodzi :? ,czy jest jakis program ktory odczytuje utracone dane z karty sm i xd??najlepiej zeby był po polsku bo z angielskim u mnie kiepsko :(

marcela
26.01.05, 21:40
juz problem rozwiazany :D
podlaczylam aparat do kompa i chcialam sformatowac ale wyskoczyl blad ze nie udalo sie sformatowac pewnych plikow czy cos takiego.siedzialam glowilam sie i myslałam w koncu wsadzilam karte do czytnika tam ja sformatowalam bez problemu i programem pc inspektor odzyskałam zdjecia :D odzyskalismy 131 zdjec z okolo 170 ale to dlatego ze karta na bank jest uszkodzona.

Pozdrowionka :wink: