Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Mały problem z wbud. lampa blyskowa...

mati1993
25.01.09, 15:54
Witam ;)
Mam maly problem z lampa blyskowa... czesto sie zdarza ze podczas robienia zdjec ludziom (na jakis imprezach itp.) z uzyciem wbudowanej lampy blyskowej w moim SP-560 UZ te zdjecia wychodzą zbyt jasne, twarz fotografowanego jest wprost biała. Da sie temu jakos zaradzic?

Jak chcecie moge wstawic jakies zdjecie na pokazanie tego...

rodia
25.01.09, 16:55
Wstaw te zdjecia zobaczymy.

Agulka
25.01.09, 18:09
Może za blisko są osoby, które chcesz fotografować a moc lampy jest nastawiona na maxa. W SP500 można ustawiać siłę błysku, nie podejrzewam, żeby w nowszym modelu było inaczej. Próbowałeś to zmieniać?

mati1993
25.01.09, 18:25
Jedno z tych zachowanych zdjec... chlopak po lewej stronie...
Mam tylko jedne, bo reszte usunalem, wydawaly mi sie po prostu nie udane.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotosik.pl)

a co do tych ustawień, to nie probowalem ich zmieniac, gdzie to jest?

Morlok
25.01.09, 18:28
Sprawa nie jest taka prosta jeśli aparata ma pomiar przez obiektyw. Przeswietlona postac jest z boku kadru i jej jsność może byc nie brana pod uwagę. To co w środku jest nawet lekko niedoświetlone.

mati1993
25.01.09, 18:30
ale zdarza sie tez tak ze osoba ktora znajduje sie w srodku jest po prostu zbyt jasna...
a najdziwniejsze jest to, ze raz zrobie zdjecie i jest zbyt jasne, a nastepnym razem zrobie zdjecie z podobnej odleglosci i wyglada ono juz normalnie...:roll:

rodia
25.01.09, 18:34
Jest to normalne zjawisko jeżeli jeden obiekt jest ustawiony dużo bliżej obiektywu niż cała reszta. Aparat proboje naświetlić do pewnego poziomu cały kadr kosztem niedoświetleń w pewnych miejscach i kosztem prześwietleń. Światło błyskowe ma to do siebie że jego siła jest mocno zależna od odległości. Dlatego żeby twarz kolesia po lewej byla naświetlona poprawnie to reszta zdjecia bylaby bardzo bardzo niedoswietlona. Wiec mówie: to normalne. Rozwiązaniem jest myslenie o tym podczas robienia zdjec i unikanie takiego rozstawu obiektów ze obiekt zajmujacy bardo mala czesc kadru znajduje sie bardzo blisko obiektywu w porownaniu do pozostalych elementow kadru.
Rzecz jasna zawsze mozna wprowadzic korekte błysku jezeli rzeczywiscie zalezy nam na poprawnym innych czesci kadru niz te ktore wynikaja z obliczen aparatu.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

ale zdarza sie tez tak ze osoba ktora znajduje sie w srodku jest po prostu zbyt jasna...
a najdziwniejsze jest to, ze raz zrobie zdjecie i jest zbyt jasne, a nastepnym razem zrobie zdjecie z podobnej odleglosci i wyglada ono juz normalnie...:roll:
Wystarczy różnica w ogolnej jasnosci kardu. Np. jak stoi gosc na ciemnym tle to jak blysniesz to bedzie twarz prawdopodobnie troche za jasna.

mati1993
25.01.09, 19:09
dzieki wielkie ;)) bede sie starał bardziej uwazac co fotografuje ;) zeby juz nie bylo takich przeswietlonych fotek

Agulka
25.01.09, 23:18
Nie mam niestety przed sobą aparatu, tak więc tylko mniej więcej z pamięci mogę cię nakierować, gdzie tego szukać. Chodzi o ikonkę błyskawicy z +/-, powinno to być w menu w ustawieniach aparatu.

No dobra, jak już się wzięłam za odpowiedź, to chyba powinna być ona pełna.
Ściągnęłam instrukcję do Sp500 i tam na 20 stronie znalazłam całą ścieżkę:
[P A S M MyScene] - Główne Menu -> [MODE MENU] ->[CAMERA] -> no i ta ikonka błyskawicy z +/-

Polecam instrukcję (!)

Rafał Czarny
26.01.09, 10:49
Staraj się wyłapać jak najwięcej światła zastanego, a lampą tylko lekko doświetlać pierwszy plan.

mati1993
26.01.09, 12:48
lekko doswietlac? przeciez to nie ode mnie zalezy jak mocno blysnie lampa...

Rafał Czarny
26.01.09, 12:49
lekko doswietlac? przeciez to nie ode mnie zalezy jak mocno blysnie lampa...

Jak najbardziej od Ciebie.

mati1993
26.01.09, 13:12
moze kilka slow wytlumaczenia? :)

grizz
26.01.09, 13:43

Jedno słowo: INSTRUKCJA

Rafał Czarny
26.01.09, 13:50

Napisałem wyżej - musisz wyłapać jak najwięcej światła zastanego. Jeśli więc brakuje światła musisz ustawić jak największe akceptowalne ISO, jak najdłuższy czas którego nie poruszysz przy danej ogniskowej i jak najbardziej otworzyć obiektyw (przysłonę). Wtedy lampa w TTLu dostosuje się do warunków i błyśnie leciutko.

mati1993
26.01.09, 19:29
dzieki wielkie ;)) teraz juz rozumiem wszystko...

aa.. i jeszcze jedno ;) ciekawi mnie czy zakup takiego dyfuroza jest oplacalny i czy w ogole cos da :))

http://www.allegro.pl/item529200595_dyfuzor_do_lamp_wbudowanych_importer _ldz_waw.html