Zobacz pełną wersję : Problem z sp320
Witam, od około dwóch lat posiadam Olympusa sp320, ostatnio nie mogę sobie poradzić z pewnym problemem, który się pojawił przy jego użytkowaniu. Po wykonaniu zdjęcia pojawia się niebieski ekran z napisem "busy" trwa to jakieś 4 sekundy, następnie aparat jest gotowy do następnego zdjęcia. Nie mogę sobie z tym poradzić, próbowałam wymieniać kartę pamięci, wgrywać oprogramowanie i co tylko mi przyszło do głowy. Napisałam również do Olympusa, jakaś kobieta kazała mi wyjąć baterie oraz kartę i pozostawić aparat "pusty" na 24h, to również nie pomogło. Bardzo proszę o pomoc co mam zrobić aby aparat działał poprawnie, ten "błąd" uniemożliwia sprawne wykonywanie zdjęć.
Słowo "busy" tłumaczy się z angielskiego na "zajęty" (wykonywaniem jakiejś czynności). Po wykonaniu zdjęcia aparat przez chwilę zapisuje dane na kartę pamięci. Jeżeli trwa to kilka sekund to aparat wyświetla napis "zajęty" i pasek postępu.
Być może masz ustawiony aparat na zapisywanie zdjęć w formacie RAW. Zdjęcia w tym formacie są nieskompresowane i zajmują dużą ilość pamięci dlatego podczas zapisywania na karcie pojawia się napis "zajęty". Aparat ma dużą ilość danych do zapisania.
Jeśli tak, to zmień jakość zdjęć na SHQ.
Menu->Mode Menu->Picture->....
...i tutaj pierwsza pozycja na liście ze znaczkiem z kropkami i dalej rozdzielczość:
"2072x2304"
To jaka jest ustawiona aktualnie jakość wyświetlone jest na dole ekranu. RAW, SHQ, HQ, SQ1 itd...
Są też chyba karty pamięci xD o różnej szybkości...
Aparat przez długi czas działał poprawnie na tej samej karcie. Aparat jest ustawiony na SQ2 1024*768 i nadal pojawia się problem "busy". Dodam iż nawet po wyjęciu karty problem się pojawia.
No to nie wiem.
Nasunęła się mi na myśl tylko tamta prosta możliwość...
Zawsze możesz jeszcze popatrzeć w opcjach, sprawdzić na innej karcie albo zainstalować nowe oprogramowanie do aparatu. Z ciekawości zapytam a jak szybko zapisuje zdjęcia w formacie SHQ? Ja mam SP-310 i napis "busy" wyświetla tylko w formacie RAW, ale SHQ też zapisuje dość długo.... ale robi to już "w tle".
W formacie SHQ jakieś 3 sekundy. Oprogramowanie zostało już zaktualizowane, ale problem pozostał. Czy przypadkiem nie wiesz jak się włącza podgląd zdjęć tzn. chodzi mi o to aby po wykonaniu zdjęcia aparat automatycznie pokazał mi je na jakąś chwilę. Właśnie ten fakt mnie zastanawia może to "busy" to ta próba pokazania zrobionego przed chwilą zdjęcia?
Tak sobie patrzę i myślę...
...może RESET ustwień :)
Jest taka funkcja "REC VIEW", która umożliwia krótki podgląd zdjęcia tuż po jego wykonaniu. Włączyłem ją sobie i już zostawię (wcześniej miałem OFF) bo zdjęcie to wyświetla się na 2-3 sekundy. Wyświetla się bardzo płynnie, bo aparat bierze je z własnej pamięci i w tym czasie zapisuje zdjęcie na kartę.
U mnie też w SHQ około 3 sekund. Różnica jest więc tylko taka, że u Ciebie podczas tych trzech sekund pokazuje "busy" a u mnie nie?
Sprawdź sobie to "REC VIEW".