Zobacz pełną wersję : Obiektywy - kiedy jaki stosowac
Witam !
Mam Olympus e 510 w zestawie 2 obiektywy 40 - 150 mm i 14 - 42 mm czy może mi ktoś podpowiedzieć kiedy stosować dany obiektyw, do jakiego rodzaju zdjęć jaki zakładać. Z góry dzieki
heh... kupiłeś lustro i nie wiesz do czego jaki obiektyw?...brak słów..bo chyba nawet w instrukcji jak byś nie był zorientowany to pisze.
Chyba jednak nie, szukałem, czytałem nigdzie w załącznej instrukcji nie było nic o zestawie obiektywów dlatego też kieruje pytanie na forum.
Dołóż jeszcze kilka dych i kup jakiś ilustrowany poradnik fotografii dla początkujących.
Acha - i przeczytaj go!
Szanowny Kolego - trochę nie rozumiem zakupu lustrzanki, jeżeli zadajesz takie pytania.
Zakładasz zależnie od tego co focisz. Potrzebujesz tele - zakładasz 40-150, ja zakładam również wtedy, kiedy chcę mieć rozmyty drugi plan, dla fotek imprezowych zakładasz 14-42, jest jaśniejszy, i ma szeroki kąt. To tak w skrócie.
Jednak na to pytanie powinieneś sobie sam odpowiedzieć, zależnie od tego co zamierzasz/lubisz fotografować, i jakich efektów oczekujesz.
Moja rada: poużywaj obu w tych samych sytuacjach, i sam oceń które foty bardziej Ci leżą.
Powodzenia
;272391']Chyba jednak nie, szukałem, czytałem nigdzie w załącznej instrukcji nie było nic o zestawie obiektywów dlatego też kieruje pytanie na forum.
No popatrz.Masz racje.Instrukcja to ABC aparatu a nie fotografii.
Tez kiedys kupilemTV i tez nie pisalo w instrukci jaki program kiedy i jak ogladac.
konstruktywna krytyka zakrapianą ironią :) przynajmniej zapamiętam thx lucca
;272388']Witam !
Mam Olympus e 510 w zestawie 2 obiektywy 40 - 150 mm i 14 - 42 mm czy może mi ktoś podpowiedzieć kiedy stosować dany obiektyw, do jakiego rodzaju zdjęć jaki zakładać. Z góry dzieki
Cześc Osama,
Trudno i łatwo byłoby odpowiedziec na to pytanie - jest ono z kategorii -jaką wersję silnika wybrac do modelu auta,które chcę kupic ?
Na naszym forum,jest wiele napisane o tym o co pytasz ale na początek,może przeczytaj to :
http://www.fotografia.kopernet.org/obiektywy.html
Byc może znajdziesz częściową odpowiedź na Twoje pytanie.
Odpowiedż prosta jest... kiedy chcesz.
;272401']konstruktywna krytyka zakrapianą ironią :) przynajmniej zapamiętam thx lucca
Czy to cos da,ze zapamietasz?Ironia? nie widze jej tutaj.
Czy kupujesz samochod,bo do dobrego tonu nalezy go posiadac w Swoim srodowisku,nie posiadajac prawa do jazdy?Czy najpierw uczestniczysz w jakims kursie i te prawo nabywasz.Dopiero pozniej kupujesz samochod.Owszem mozna kupic nie posiadajac takiego prawa,ale uzytkowac bedzie ten co je posiada.
Dlatego też "zasypuje" forum pytaniami, na które sam nie znam odpowiedzi tym samym wspomniane "prawo jazdy nabywam". Chcę się dowiedzieć i nauczyć jak najwięcej od ludzi, którzy mają pojęcie o tym wszystkim.
Przepraszam, ale muzszę zadać to pytanie...
Wiem, ze to Twoje pieniądze i możesz sobie za nie kupować co chcesz i kiedy chcesz
ale odpowiedz mi tylko - bo jednego nie rozumiem :)
Dlaczego kupiłeś lustrzankę ?
mnie to intryyguje. Po co kupuje się aparat z wymienną optyką nie wiedząc po co jest wymienna optyka :/
Zaś codo samego pytania - to tak jak pisza inni - kup podręcznik i przeczytaj
lub - to też rozwiązanie - poszukaj na tym forum linków do filmików instruktażowych, które kiedyś były na TVN TURBO
fotomania? fotomaniak ?
nie pamiętam nazwy - ale na pewno ktoś dopisze jak się te filmy nazywały - jedne z odcinków omawia różnice medzy obiektywami i jestem pewien że duuużo się z tego nauczysz....
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12518&highlight=fotomania
sądzę że już nie aktuale :)
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=9120&highlight=fotomania
linki do jakiś rapidshare'ów gdzie może jeszcze te filmiki wiszą
powodzenia
Z przyjemnością odpowiem na Twoje pytanie.
Wcześniej przeszedłem przez kilka aparatów kompaktowych Nikon, HP, Kodak dość długo nimi fotografowałem ale z czasem zacząłem zauważać jak mają w sumie niewielkie możliwości a przy tym jaka jest ogromna przepaść pomiędzy zdjęciami wykonywanymi tzw. cyfrówkami a lustrami. Sporo jeżdże po świecie i chciałbym mieć jak najwięcej dobrych zdjęć. Lustro daje mi możliwość osiągnięcia lepszego poziomu fotografowania, wszystko z czasem przyjdzie mam nadzieje .
BTW thx za linki
;272430']Z przyjemnością odpowiem na Twoje pytanie.
Wcześniej przeszedłem przez kilka aparatów kompaktowych Nikon, HP, Kodak dość długo nimi fotografowałem ale z czasem zacząłem zauważać jak mają w sumie niewielkie możliwości a przy tym jaka jest ogromna przepaść pomiędzy zdjęciami wykonywanymi tzw. cyfrówkami a lustrami. Sporo jeżdże po świecie i chciałbym mieć jak najwięcej dobrych zdjęć. Lustro daje mi możliwość osiągnięcia lepszego poziomu fotografowania, wszystko z czasem przyjdzie mam nadzieje .
BTW thx za linki
Nie będziesz robił lepszych zdjęć tylko dlatego, ze kupiłeś lustrzankę...
Do tego potrzebna jest wiedza :)
Jeśli masz zapał i zdajesz sobie z tego sprawę to czytając książki oglądając filmy i tutoriale oraz trenując prędzej czy później osiągniesz dobre efekty
jesli jednak myślisz ze lustrzanka = dobre zdjęcia - to niestety możesz się rozczarować :)
na poczatek pobierz sobie filmy. Cała seria fotomanii pozwoli Ci wstępnie okiełznać to urządzenie.. jest o obiektywach, czasach, głębii ostrości makrofotografii generalnie jest sporo dobrej wiedzy do przyswojenia
No i czytaj trenuj trenuj :)
Normalnie rozbroiłeś mnie swoim postem ;)
Czytaj chłopie i nie zadawaj więcej takich pytań?
http://www.dfv.pl/szkola-podstawy-fotografia.html?id=114
http://www.dfv.pl/szkola-podstawy-fotografia.html?id=44
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/balans_bieli_czyli_cyfrowe_kolory/
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/rytmy_wzory_faktury/
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/kompozycja_dla_poczatkujacych/
PrzeglÄ
d zagadnieĹ z zakresu fotografii â Wikipedia, wolna encyklopedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Przegl%C4%85d_zagadnie%C5%84_z_zakresu_fotografii)
Te linki co jakiś czas przewijają się po forum, więc na bank można je znaleźć.
Pozdrawiam i życzę owocnej nauki obsługi aparatu!
Lepsze nie będą zdaje sobie z tego sprawy, nie na początku ale aparat daje możliwości i narzędzia,które pozwalają mi osiągnąć lepsze efekty.
Filmy zassam napewno a wytrwałości mam równie wiele co pytań:D.
Pozdrawiam
diabolique
25.01.09, 16:03
;272435']Lepsze nie będą zdaje sobie z tego sprawy, nie na początku ale aparat daje możliwości i narzędzia,które pozwalają mi osiągnąć lepsze efekty.
Jeśli nawet nie zadałeś sobie trudu poszukania samemu odpowiedzi, tylko oczekujesz, że ktoś poda ci wszystko na tacy to... ciernista droga przed tobą.
cały czas szukam samemu, czytam różne ale od tego chyba jest forum i ten dział PORADY DOTYCZĄCE FOTOGRAFII. Więc się radzę i pytam osób zaznajomionych ze sprzętem, który posiadam od stosunkowo krótkiego czasu.
Ok, to ja Ci napisze tak. Nie zadawaj tutaj pytań w stylu "kiedy używać 40-150, a kiedy 14-42" bo zostaniesz bez odpowiedzi, a do tego tylko zrazisz do siebie ludzi.
Poza tym jest wiele miejsc, gdzie możesz szukać odpowiedzi na swoje pytania. Póki co pytasz o ABC fotografii, a tego się nie robi. O tym możesz poczytać na setkach stron, a nawet na tym forum w wielu tematach.
Podałem Ci już kilka linków. Czytaj, a dopiero pytaj.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8315
Na tej stronie jest mnóstwo informacji. Na samym dole znajdziesz linki do innych tematów z cyklu "Podstawy fotografii". Więcej Ci już nie podam, bo chyba wiesz jak działa internet ;)
Jednak jest prosta odpowiedź na początkowe pytanie bez znęcania się nad Kolegą :)
Obserwując przez wizjer ogląda się określony fragment rzeczywistości zależny od pozycji pierścienia zooma. Wybierasz w danej sytuacji ten obiektyw, który umożliwia sfotografowanie takiego odpowiadającego Ci fragmentu, abyś nie musiał przesadnie potem kadrować (przycinać) na komputerze---pozdrawiam
Tak własnie mówi PRO! Dzięki bardzo przydatne info niby banał ale cenne info.
VonGregorius
25.01.09, 20:08
Irek (+ rep) słusznie prawi
dobrze, ze kupilem sama puszke bez szkiel... dopiero bym mial zagadke co do czego i kiedy...
k@czy: Uśmiałem się do łez, (plus rep), ale lepiej rozszerz moją szkolną odpowiedź o zależności perpektywiczne w kontekście odległości aparatu od obiektu, co narzuca stosowanie określonej ogniskowej (więc także wybór obiektywu) :)
żadnych + ,macie bana i zakaz fotografowania do kolejnego ramadanu !
k@czy: Uśmiałem się do łez, (plus rep), ale lepiej rozszerz moją szkolną odpowiedź o zależności perpektywiczne w kontekście odległości aparatu od obiektu, co narzuca stosowanie określonej ogniskowej (więc także wybór obiektywu) :)
ales mi teraz zadal... :)
moze uda mi sie tak po prostemu...
im większy i im bliżej, tym szerzej, czyli krócej.
a im większy i im dalej, to można węziej, czyli dlużej.
przy czym w pierwszej opcji ważne, by poziomiej bardziej niż do góry, bo wtedy krzywiej mniej.
w drugiej opcji juz mniej ważne, bo to w sumie płaściej...
czy juz jaśniej?
dobrze, ze kupilem sama puszke bez szkiel... dopiero bym mial zagadke co do czego i kiedy...
Aaaaaaaaaaaaale JAJA!!!!!!!!!!!!!
:wink:
I pozdrówka.
;272440']cały czas szukam samemu, czytam różne ale od tego chyba jest forum i ten dział PORADY DOTYCZĄCE FOTOGRAFII. Więc się radzę i pytam osób zaznajomionych ze sprzętem, który posiadam od stosunkowo krótkiego czasu.
Z tego forum można się bardzo dużo dowiedzieć, ale trzeba posiadać już pewną własną wiedzę. Ja narazie za namową tank_drivera zaczęłam robić zdjęcia korzystając ze scen i muszę przyznać, że z fotek które ostatnio zrobiłam byłam bardzo zadowolona. Niestety nie mogę niczego pokazać bo osoby będące na zdjęciach mogły by sobie tego nie życzyć.
Zresztą jak zauwżyłeś poziom pokazanywanych tu zdjęć jest bardzo wysoki i ja jeszcze chyba nie dojrzałam do zaprezentowania swoich. :wink:
Także lekko nie jest. Sam widzisz, nie tylko Ty borykasz się ze swoją niewiedzą.
Zgadzam się z Tobą. Grunt to chęci a wszystko z czasem przyjdzie. Czasem przydają się dobre rady, przemądrzałe docinki są mało pomocne :)
to jeszcze powiedz nam, ktore to sa przemadrzale i zamkniemy temat, co?
Spośród wielu wypowiedzi niekoniecznie na temat udało mi się wyłowić kilka przydatnych info więc EOT.
Nie róbmy bałaganu, dzięki za wszelkie cenne info pozdrawiam