Zobacz pełną wersję : Zdjęcia Osamy
Kilka fotek w moim mniemaniu ciekawych proszę o krytykę,porady i ocenę.
Dopiero szukam konkretnego tematu do zdjęć więc jak widać zakres tematyczny jest raczej szeroki z czasem coś się wyklaruje napewno.
Twój nick mnie zabił, ale zdjęcia nie powaliły. Mają duże braki techniczne.
Powinieneś założyć wątek w kąciku dla początkujących....
Techniczne uwagi:
- jest krzywo
- jest nie ostro
- nie ma tematu
- źle dobrana ekspozycja
- kadrowanie nie za dobre
Ostatnia fotka mogła by być dobra - gdybyś trafił dobrze z czasem i ostrością plus wyeliminował z kadru tą deskę po lewej stronie na dole zdjęcia.
Dzięki bardzo za rady, postaram się wyeliminować błędy itp.
Na dwójce i piątce dobrze zakombinowałeś - chcący lub niechcący :) Dwójce przydałoby się lepszy kontrast i wykadrowanie, piątce - wykadrowanie i ew. ostrość na ludziach - ale dobrze oczy ciągną lampy sufitowe - fajnie się ułożyły. No i deska won :)
na 2 tak miało być 5 wyszła +/- przypadkowo ale na tyle mi sie spodobała, że uznałem ją za godną oceny. Zaraz poprawie fotki .
popracuj też nad balansem bieli
Kazil balans bieli masz na myśli konkretne foto czy to ogólna rada ?
K_Puchatek
25.01.09, 22:40
Jako że jeden obrazek to więcej niż tysiąc słów pozwoliłem sobie tak na szybko trochę pobawić się jedną z Twoich fotek (jak Masz coś przeciwko to usunę).
http://images32.fotosik.pl/444/d97e6794aeb2a958.jpgTrochę zabawy suwaczkami i kolorami żeby pozbyć się niebieskiej poświaty ze śniegu (oraz "ocieplić fotkę") i podciągnięcie kontrastu + wyostrzenie.
Pamiętaj żeby wyostrza fotki po pomniejszeniu.
Pozdrawiam
PS
Obrabiam fotki w Gimpie (darmowy i dobry)...tylko trzeba się nauczyć interfejsu...:wink:
hmmm powiem tyle bajer ! Fajnie Ci to wyszło nie mam nic przeciwko jest ok.
Wpadła mi w oko ta fotka z deskorolkom.
Trochę kadr mi nie pasuje ale chwila zabawy i wyszło z tego coś takiego:
Taki mały jeździec bez głowy.
no no no fajny efekt, w jakim programie to robiles
To nie jest jeden efekt. Trochę zabawy na krzywych, winieta, filtr IR itp itd...
Photoshop kolego.
to już wyższa szkoła jazdy ja narazie na gimpie staram sie ogarnąć
;272727']to już wyższa szkoła jazdy ja narazie na gimpie staram sie ogarnąć
GIMP czy PS to nie ma znaczenia ;)
nie mam wiekszego rozeznania w stopniu komplikacji tych programów ale zawsze wydawało mi sie ze PS jest bardziej dla pro, ale skoro tak mówisz. Puki coessałem sobie gimpa i coś kombinuje po swojemu .
;272744']nie mam wiekszego rozeznania w stopniu komplikacji tych programów ale zawsze wydawało mi sie ze PS jest bardziej dla pro....
... co wychodzi w specyficznych zastosowaniach, którzy zawodowcy wymagają i ppotrzebują...
"Trochę zabawy na krzywych, winieta, filtr IR itp itd..." spokojnie w Gimpie zrealizujesz ;)
Dokładnie, Grizz dobrze mówi. W Gimpie jak go rozgryziesz to uzyskasz taki sam efekt.
udało mi się namierzyć kilka poradników jakieś badziewne troszkę ale zawsze coś ( do Gimpa oczywiście)
Super. Tylko jak byś pisał jeszcze po "POLSKIEMU" tobuybylo bardzo fawjosko
purysta lingwista :D literówka zwykła
:roll: Bardzo nie ładnie kogoś obrażać. Jeżeli chcesz wiedzieć to nawet nie jestem rodowitym Poznaniakiem. Określenie "PYRYSTA" - LINGWISTA możesz sobie darować.
Zapraszam poczytaj sobie:
Czy wkurza Was brak znaków interpunkcyjnych w postach? (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12085&highlight=ortografia)
Ortografia na forum (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=9015&highlight=ortografia)
nie chciałem Cię obrazic wybacz proszę. Napisałem pyrysta specjalnie myślałem, że skojarzysz to z purystą, wiesz czystość w języku itp.
Bez urazy proszę zwykłe nieporozumienie
Spokojnie nie urażam się - ja nie z tych. Tylko nie lubię takich niedomówień.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
End OT
K_Puchatek
26.01.09, 18:24
Kopalnię poradników do Gimpa w formie pdf masz na Naszym forum - tutaj:
https://forum.olympusclub.pl/forumdisplay.php?f=13
Dzięki nieocenionej pracy kolegi zbyma72age - jeszcze raz dzięki...