PDA

Zobacz pełną wersję : Tips: AF w E-3, drugi stopień zasilania

salvadhor
24.01.09, 21:22
Osoby które nabyły E-3 a niekoniecznie są obyte z technikaliami, być może przyjmą z wdzięcznością małą podpowiedź, jak optymalnie wykorzystać AF w tym korpusie. I nie chodzi o zakup obiektywu z SWD.

Otóż, za pomocą przycisku [. . .] (trzymając go) na tylnej ściance obudowy, i kręcą przednim kółkiem wyboru, można ustawić tryb pracy AF.

- grupa punktów AF - tryb do użycia na co dzień i w marnych warunkach oświetleniowych,

- pojedynczy punkt AF - sprawdza się w trybie macro, lub gdy zachodzi potrzeba wyselekcjonowania jednego obiektu spośród innych otaczających go (człowiek w tłumie, ptak w krzakach, itp),

-wszystkie punkty AF - do dynamicznej fotografii - sport, itp.

Z tego wynika, że do codziennego zwykłego fotografowania, najlepiej użyć trybu grupowania AF ('tryb 'diamencik', w menu jest to pięć punktów AF w takim kształcie). Dlaczego? Ten tryb ostrzy bardziej zdecydowanie, niż pojedynczy lub dynamiczny - jeżeli ostrość nie może zostać ustawiona na którymś z punktów, jest sprawdzany sąsiedni (tak pokrótce).

Tyle teorii, a w praktyce? W praktyce to faktycznie działa. O ile można nie poczuć różnicy w normalnym oświetleniu, o tyle w ciemniejszym świetle tryb 'diamentowy' działa zdecydowanie szybciej i precyzyjnie (sprawdzałem w ciemnej kuchni - tzn. bez światła).

hijacintus
24.01.09, 23:06
Uwaga do pojedynczego punktu AF:
jest tu jeszcze opcja [SMALL] - zawężająca pole autofocusa - przydatna w sytuacji "ptak w gęstych krzakach". Ostrość jest wtedy ustawiana dokładnie na tym, co znajduje się pod znaczkiem pola AF. Standardowe ustawienia bierze pod uwagę punkt i jego pewne otoczenie, w związku z czym w sytuacji kiedy w pobliżu punktu AF znajdują się obiekty w różnych odległościach (np. gęste krzaki) robi się loteria, co będzie ostre.

salvadhor
24.01.09, 23:09
Dokładnie, tak jak piszesz - dzięki za uzupełnienie.

lordmoll
25.01.09, 00:27
Osoby które nabyły E-3 a niekoniecznie są obyte z technikaliami, być może przyjmą z wdzięcznością małą podpowiedź, jak optymalnie wykorzystać AF w tym korpusie. I nie chodzi o zakup obiektywu z SWD.

Otóż, za pomocą przycisku [. . .] (trzymając go) na tylnej ściance obudowy, i kręcą przednim kółkiem wyboru, można ustawić tryb pracy AF.

- grupa punktów AF - tryb do użycia na co dzień i w marnych warunkach oświetleniowych,

- pojedynczy punkt AF - sprawdza się w trybie macro, lub gdy zachodzi potrzeba wyselekcjonowania jednego obiektu spośród innych otaczających go (człowiek w tłumie, ptak w krzakach, itp),

-wszystkie punkty AF - do dynamicznej fotografii - sport, itp.

Z tego wynika, że do codziennego zwykłego fotografowania, najlepiej użyć trybu grupowania AF ('tryb 'diamencik', w menu jest to pięć punktów AF w takim kształcie). Dlaczego? Ten tryb ostrzy bardziej zdecydowanie, niż pojedynczy lub dynamiczny - jeżeli ostrość nie może zostać ustawiona na którymś z punktów, jest sprawdzany sąsiedni (tak pokrótce).

Tyle teorii, a w praktyce? W praktyce to faktycznie działa. O ile można nie poczuć różnicy w normalnym oświetleniu, o tyle w ciemniejszym świetle tryb 'diamentowy' działa zdecydowanie szybciej i precyzyjnie (sprawdzałem w ciemnej kuchni - tzn. bez światła).

Oby więcej takich Tips :-)

aprzemek
25.01.09, 01:33
Tipsy ok, ale mam nieodparte wrażenie, że czytałem już o tym w... instrukcji.
Się zastanawiam teraz czy ludzie kupujący E-3 pozwolą sobie na nieprzeczytanie manuala.

lordmoll
25.01.09, 02:35
Się zastanawiam teraz czy ludzie kupujący E-3 pozwolą sobie na nieprzeczytanie manuala.

Sugerujesz, że nie przeczytałem manuala? No to jesteś w błędzie bo go przeczytałem.

Mnie chodziło gównie o podejście praktyczne. Salvadhor przedstawił właśnie takie podejście a nie suchą teorie, którą z instrukcji może każdy się dowiedzieć.

pozdr.

Peter1976
25.01.09, 12:40

Zgadzam się !! :) Oczywiście warto wypróbować wiedzę z instrukcji w praktycznych warunkach. Ja najczęściej używam pojedyńczego punktu ale potestuje "diamencik" :D Przy makro też stosuje pojedyńczy punkt !! Próbowałem makro z opcją small wydaje mi się ,że częściej gubiła się moja 50 ale to tylko moje spostrzeżenia !!!

Pozdrawiam!!