Zobacz pełną wersję : Rozmyte zdjęcia
Witam
Jak najlepiej robic zdjęcia bez lampy w pół morku by zdjęcia nie były rozmyte i niewyraźne czy używać IS czy nie ?
;272114']Witam
Jak najlepiej robic zdjęcia bez lampy w pół morku by zdjęcia nie były rozmyte i niewyraźne czy używać IS czy nie ?
w mroku - rozumiem że w nocy masz na myśli: pozostaje tylko statyw albo wysokie iso (do ISO800 potem to już jest masakra z szumem) i oparcie aparat o coś stabilnego co mamy pod ręką.
Pomierzyc swiatlo,ustawic parametry,wyzwolic pilotem,lub z opoznieniem.Jesli aparat na statywie(a bedzie napewno)IS zrobic nieaktywny.Jesli nie chcesz korzystac ze spawarki to oswietl dobra latarka,zeby AF zadzialal jesli masz szklo nie najwyzszych lotow jesli chodzi o swiatlo,ewentualnie korzystaj z recznego ustawiania ostrosci.
nie w mroku,gdzies tam lampka nocna świeci w tle jakies fotony muszą być, a co do szkła to zwykłe kity z zestawu aco do ISo to mam max 400 co to właściwie jest ISO :D
;272124']nie w mroku gdzies tam lampka nocna jakies fotony muszą być
Postaw gdzies przecinek,zebym sie ustosunkowal do tego.
O,widze,ze zedytowales posta.Ja tez dopisze w swoim.Ta emotka na koncu Twojego posta zmobilizowala mnie do namowienia Ciebie do poczytania instrukcji aparatu.
Chyba lepiej jak sie piwa napije zamiast klepac w klawisze.
Niezły talib z tej osamy:)
Poszedłem na skróty fakt ale poszedłem za radą już wiem co to ISO ;) teraz pozostaje pytanie czy w normalnych warunkach przy dobrym naświetleniu stosować też większe ISO czy robic mniejszym ?
;272132']Poszedłem na skróty fakt ale poszedłem za radą już wiem co to ISO ;) teraz pozostaje pytanie czy w normalnych warunkach przy dobrym naświetleniu stosować też większe ISO czy robic mniejszym ?
Wszystko zależy na jakie czasy możesz sobie pozwolić... jeśli scena jest statyczne to używaj najniższego ISO. Wyższa czułość skraca czasy, kosztem jakości... najprościej mówiąć.
przy jasnym obiektywie to uzywać najlepiej niskich ISO ale obiektywy ciemne zmuszają nas do używania wyższych wartości gdyż nawet stabilizacja nie pozwoli nam trzymać aparatu przy niskich wartościach.
;272132']...teraz pozostaje pytanie czy w normalnych warunkach przy dobrym naświetleniu stosować też większe ISO czy robic mniejszym ?
Zasada jest prosta: stosuj jak najniższe iso, które przy danej przysłonie pozwoli Ci na takie czasy naświetlania, abyś mógł osiągnąć zamierzony efekt.