PDA

Zobacz pełną wersję : Napięcie na BLM1=9V

puchan
23.01.09, 00:02
Czy to normalne? Przy okazji sprawdzania zależności naładowania akumulatorka na pracę AF stwierdziłem właśnie takie napięcie na świeżo naładowanym akumulatorku. Jak u was z tym jest? Nie mam jak teraz sprawdzić ale do ilu spada po rozładowaniu naturalnie w aparacie.
E-510.

Joki
23.01.09, 11:16
Witam serdecznie.

Napięcie na naładowanym, litowym pakiecie 2S bez obciążenia, tuż po wyjęciu z ładowarki może sięgnąć niemal 9V. Szczególnie jeśli pakiet składa się z ogniw o sporej rezystancji i masz niezbyt dokładny miernik lub jego bateria jest już sporo wyczerpana.
Nie powinno jednak być to normą. W przypadku dobrych ogniw i sprawnego, dokładnego miernika z dobrą baterią napięcie nie powinno przekraczać 8,5V
Pozdrawiam.

irek50
23.01.09, 11:34
Ja miałem wartość max 8,4V , ale myślę,że wszystko jest OK (po rozładowaniu ok 7,2V -7,4V)--pozdrawiam

puchan
23.01.09, 11:39
Moj miernik to faktycznie zabytek wskazowkowy ale sprawdzalem na roznych zasilaczach i nie mam odchylow. A podzialka jest przelaczana i dokladna. Raczej moze byc bateria w mierniku bo juz troche tam siedzi. W miedzyczasie znalazlem w necie test 3 akumulatorkow BLM (oryginal plus 2 podroby) i tam napiecia byly od 7.9V do 6.5V na wykresie. Oczywiscie oryginal wygral i to o kilka godz.
Skoro Olkowi nie przeszkadza taki rozstaw napiecia to pewnie mozna go zasilac bateryjka 9V lub analogicznym akumulatorkiem. Problem tylko w tym jak sobie aparat poradzi bez 3 pinu.
(przepraszam za brak polskich znakow)

PS. Kiedys mi polecial na podloge przy wyjmowaniu z ladowarki. A innym razem zdazylem zlapac. Wyjatkowo lecaca z rak rzecz. Czy to moze miec wplyw na anomalie z napieciem?

qbic
23.01.09, 11:43
Skoro Olkowi nie przeszkadza taki rozstaw napiecia to pewnie mozna go zasilac bateryjka 9V

Moze Cie czekać zwiecha, taka bateryjka źle się zachowa przy dużym obciążeniu.

Zybi_S
23.01.09, 12:43
Witam

Typowo jest większe napięcie po naładowaniu niż to nominalne podawane na Akumulatorze.

Na ładowarce (podane na spodzie) jest 8.35 V

W moim przypadku napięcie na wyjętym ( oryginalnym ) z ładowarki to 8.4 V

Pozdrawiam

puchan
23.01.09, 14:15
Dzieki za informacje. Pobawie sie troche sprzetem i zobacze jak napiecie opada.

skow
23.01.09, 14:36
Skoro Olkowi nie przeszkadza taki rozstaw napiecia to pewnie mozna go zasilac bateryjka 9V lub analogicznym akumulatorkiem. Problem tylko w tym jak sobie aparat poradzi bez 3 pinu.

Trzeci pin "T" jest potrzebny tylko do kontroli ładowania.
W normalnej pracy nie jest wykorzystywany.

Grip do E300 ma tylko "+" i "-" a nie ma "T" i wszystko działa bez problemów.

------------
Aparaty można też zasilać przez gniazdka (gdyby Olympus stosował bardziej standardowe wtyczki) a tam też jest tylko + -

puchan
23.01.09, 14:49
Trzeci pin "T" jest potrzebny tylko do kontroli ładowania.
W normalnej pracy nie jest wykorzystywany...

A czy aparat nie wykorzystuje tego pinu do kontroli rozladowania? Jednak 3 druty sa w srodku wneki na BLM.

skow
23.01.09, 22:24
A czy aparat nie wykorzystuje tego pinu do kontroli rozladowania? Jednak 3 druty sa w srodku wneki na BLM.

Nie. Między "T" a "-" jest czujnik temperatury, który ma za zadanie sygnalizować ładowarce czy akumulator się nie przegrzał przy ładowaniu.