Zobacz pełną wersję : Napięcie na BLM1=9V
Czy to normalne? Przy okazji sprawdzania zależności naładowania akumulatorka na pracę AF stwierdziłem właśnie takie napięcie na świeżo naładowanym akumulatorku. Jak u was z tym jest? Nie mam jak teraz sprawdzić ale do ilu spada po rozładowaniu naturalnie w aparacie.
E-510.
Witam serdecznie.
Napięcie na naładowanym, litowym pakiecie 2S bez obciążenia, tuż po wyjęciu z ładowarki może sięgnąć niemal 9V. Szczególnie jeśli pakiet składa się z ogniw o sporej rezystancji i masz niezbyt dokładny miernik lub jego bateria jest już sporo wyczerpana.
Nie powinno jednak być to normą. W przypadku dobrych ogniw i sprawnego, dokładnego miernika z dobrą baterią napięcie nie powinno przekraczać 8,5V
Pozdrawiam.
Ja miałem wartość max 8,4V , ale myślę,że wszystko jest OK (po rozładowaniu ok 7,2V -7,4V)--pozdrawiam
Moj miernik to faktycznie zabytek wskazowkowy ale sprawdzalem na roznych zasilaczach i nie mam odchylow. A podzialka jest przelaczana i dokladna. Raczej moze byc bateria w mierniku bo juz troche tam siedzi. W miedzyczasie znalazlem w necie test 3 akumulatorkow BLM (oryginal plus 2 podroby) i tam napiecia byly od 7.9V do 6.5V na wykresie. Oczywiscie oryginal wygral i to o kilka godz.
Skoro Olkowi nie przeszkadza taki rozstaw napiecia to pewnie mozna go zasilac bateryjka 9V lub analogicznym akumulatorkiem. Problem tylko w tym jak sobie aparat poradzi bez 3 pinu.
(przepraszam za brak polskich znakow)
PS. Kiedys mi polecial na podloge przy wyjmowaniu z ladowarki. A innym razem zdazylem zlapac. Wyjatkowo lecaca z rak rzecz. Czy to moze miec wplyw na anomalie z napieciem?
Skoro Olkowi nie przeszkadza taki rozstaw napiecia to pewnie mozna go zasilac bateryjka 9V
Moze Cie czekać zwiecha, taka bateryjka źle się zachowa przy dużym obciążeniu.
Witam
Typowo jest większe napięcie po naładowaniu niż to nominalne podawane na Akumulatorze.
Na ładowarce (podane na spodzie) jest 8.35 V
W moim przypadku napięcie na wyjętym ( oryginalnym ) z ładowarki to 8.4 V
Pozdrawiam
Dzieki za informacje. Pobawie sie troche sprzetem i zobacze jak napiecie opada.
Skoro Olkowi nie przeszkadza taki rozstaw napiecia to pewnie mozna go zasilac bateryjka 9V lub analogicznym akumulatorkiem. Problem tylko w tym jak sobie aparat poradzi bez 3 pinu.
Trzeci pin "T" jest potrzebny tylko do kontroli ładowania.
W normalnej pracy nie jest wykorzystywany.
Grip do E300 ma tylko "+" i "-" a nie ma "T" i wszystko działa bez problemów.
------------
Aparaty można też zasilać przez gniazdka (gdyby Olympus stosował bardziej standardowe wtyczki) a tam też jest tylko + -
Trzeci pin "T" jest potrzebny tylko do kontroli ładowania.
W normalnej pracy nie jest wykorzystywany...
A czy aparat nie wykorzystuje tego pinu do kontroli rozladowania? Jednak 3 druty sa w srodku wneki na BLM.
A czy aparat nie wykorzystuje tego pinu do kontroli rozladowania? Jednak 3 druty sa w srodku wneki na BLM.
Nie. Między "T" a "-" jest czujnik temperatury, który ma za zadanie sygnalizować ładowarce czy akumulator się nie przegrzał przy ładowaniu.