Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zuiko 50/2 i makro pod wodą

Jacek S.
20.01.09, 21:00
Wróciłem kilka dni temu z Egiptu . Pierwszy raz robiłem fotki nowym sprzętem pod wodą : E-520 ( pierwsza lustrzanka cyfrowa w moim zyciu ) . O ile fotki z z szerokiego kąta Zuiko 7-14 są ok , o tyle makro z Zuiko 50/2 w 95% są nieostre . Makro robiłem tylko podczas jednego nura , nie używałem Liveview ( strasznie wolna praca ) , tylko wizjer . Przysłona powyżej 11 , żeby uzyskać dużą głębię ostrości , zewnętrzna lampa błyskowa . I kiszka totalna ....

Nie miałem możliwości robienia korekt , zdjęcia na dobrą sprawę obejrzałem po powrocie . Jaka może być przyczyna i jak to skorygować na przyszłość ???
Test z kartką , po zakupie obiektywu wypadł OK , obiektyw dobrze ostrzy .

Woda kryształ , obiektyw podczas nura też ostrzył błyskawicznie .

Jakieś sugestie ???

Pozdrowienia

Jacek

salvadhor
20.01.09, 21:04
Pokaż jakieś przykłady... Bo obraz z 50siątki to chyba najpewniejsza rzecz w e-systemie.

dobas
20.01.09, 21:12
Jaka czułość ? jakie czasy ?
pokaż egfekt

ja obstawiam ze zdjęcie poruszone
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Moim zdaniem jesli przysłonę masz ponad 11 to może sza dobrany przez aparat jest jakiś długaśny ? pokaż przykładowe zdjęcie to będzie wiadomo o czym rozmawiamy

Jacek S.
20.01.09, 21:44
Wszystko robione w manualu , czas 1/125 , ISO 100 . Zdjęcia pod wodą robię od lat , więc chyba wiem o co chodzi i raczej nie ruszam zdjęć . Nie bardzo wiem jak Wam pokazać te fotki , bo to duże pliki po 4,5 MB . Zmniejszyłem to do kilkudziesięciu KB , ale wychodzi pixeloza . Tym niemniej jedną fotkę załączam . Ta była robiona przy przysłonie 18 , żeby uzyskać cimnoniebieską wodę w świetle zastanym , koral doświetlony lampą . Odległość ze 20 cm . Powinny wyjść , dziurki , włoski na koralu , a jest wszystko nieostre .

Jacek

tank_driver
20.01.09, 22:12
Wstaw całe zdjęcie na fotosik.pl i wrzuć tutaj linka.

grizz
20.01.09, 22:17
Wszystko robione w manualu , czas 1/125 , ISO 100 . Zdjęcia pod wodą robię od lat , więc chyba wiem o co chodzi i raczej nie ruszam zdjęć . Nie bardzo wiem jak Wam pokazać te fotki , bo to duże pliki po 4,5 MB . Zmniejszyłem to do kilkudziesięciu KB , ale wychodzi pixeloza . Tym niemniej jedną fotkę załączam . Ta była robiona przy przysłonie 18 , żeby uzyskać cimnoniebieską wodę w świetle zastanym , koral doświetlony lampą . Odległość ze 20 cm . Powinny wyjść , dziurki , włoski na koralu , a jest wszystko nieostre .

Jacek

Wstaw to zdjęcie w normalnej jakości i z exifem!

zonkinho
20.01.09, 22:30
To załączone zdjęcie wygląda jak z telefonu, w dodatku takiego sprzed 5 lat...

Jacek S.
20.01.09, 23:17
Dwie przykładowe fotki makro :

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eed90eb0eb00be92.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0dc9f1cacea49092.html

i , dla porównania , portret Araba zrobiony tym samym obiektywem w El Quiser

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3905765b23d7a44f.html

pozdro

jacek

Mirek54
20.01.09, 23:48
Te fotki na fotosiku maja po necale 200 gram,przy dos duzej wielkosci
Przepusc orginaly przez te stronke http://neutrino.mach-mich-passig.de/upload2.php i wstaw na forum.Wielkosc ustaw 1000x xxxx wage max 400.wyostrz na drugi stopien.Zobaczymy co sie zmieni.

RadioErewan
21.01.09, 00:13
Wróciłem kilka dni temu z Egiptu . Pierwszy raz robiłem fotki nowym sprzętem pod wodą : E-520 ( pierwsza lustrzanka cyfrowa w moim zyciu ) . O ile fotki z z szerokiego kąta Zuiko 7-14 są ok , o tyle makro z Zuiko 50/2 w 95% są nieostre . Makro robiłem tylko podczas jednego nura , nie używałem Liveview ( strasznie wolna praca ) , tylko wizjer . Przysłona powyżej 11 , żeby uzyskać dużą głębię ostrości , zewnętrzna lampa błyskowa . I kiszka totalna ....

Nie miałem możliwości robienia korekt , zdjęcia na dobrą sprawę obejrzałem po powrocie . Jaka może być przyczyna i jak to skorygować na przyszłość ???
Test z kartką , po zakupie obiektywu wypadł OK , obiektyw dobrze ostrzy .

Woda kryształ , obiektyw podczas nura też ostrzył błyskawicznie .

Jakieś sugestie ???

Pozdrowienia

Jacek

Nie mam w tej dziedzinie żadnego doświadczenia, jednak wiem, że w wodzie wiele parametrów obiektywu się zmienia. Podejrzewam, że minimalna odległość ostrzenia też. A że w wodzie trochę zarzuca, to mogą być również problemy z ostrzeniem przy makro, gdzie centymetr = nieostro.

Pozdrawiam

black_bird
21.01.09, 01:11
a nie mówili Ci, że pod wodę też trzeba statyw brać? i to ten najcięższy ...;))

droplet
21.01.09, 02:29
Odległość ze 20 cm . Powinny wyjść , dziurki , włoski na koralu , a jest wszystko nieostre .

Nie wiem czy to ma znaczenie ale w opisie ten obiektyw ma 24cm min odległość ostrzenia. W wodzie jest jakaś zmiana o 30% ale nie mam teraz siły analizować w którą stronę.

Mnie jeszcze zastanawia czy przysłona powyżej 11 ma sens, ostrość powinna ucierpieć z powody dyfrakcji.

Mam jeszcze teorię, że było trochę za ciemno i przydała by się lampa modelująca bo jeśli to ten układ AF jest podobny do 510 to może głupieć.

Ja co prawda miałem E-3 z front focusem ale mam wrażenie, że koral wyszedł mi lepiej ale z A < 10.

Na koniec - myślę , że aby uniknąć takich problemów należy zrobić sobie testy na basenie co w zasadzie mnie też dotyczy :-).

Jaką masz obudowę?

Jacek S.
21.01.09, 14:54
Obudowa PTE-05 , lampa Inon D-2000 . Byłem na basenie z tym makro przed wyjazdem , ćwiczyłem na małym żółwiku , podebranym żonie , wydawało się , że jest OK , zdjęcia robiłem w Livewiew , na dużych przysłonach np :

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/371b046189f5d719.html

wyszła szalenie mała GO i dlatego już w Egiptowie zamykałem dużo bardziej przysłonę . Te około 20 cm od obiektu + 15 cm długości portu obudowy powinno wystarczyć , zwłaszcza , że jak pisałem , było jasno , obiektyw ostrzył błyskawicznie potwierdzając , że jest OK , obraz w wizjerze był ostry jak brzytwa .

Może , jednak aparat powinien być w trybie ciągłego nastawiania ostrości ?
Ale starałem się czegoś złapać i być stabilnym .

Na pocieszenie - wreszcie zobaczyłem i sfotografowałem sławnego w Marsa Alam dugonga ...

pozdro

jacek

droplet
21.01.09, 17:12
Ja już więcej nie mam pomysłów :-(.

Nie wiem na ile słabe światło ma znaczenie dla ostrości ale zdjęcia są za ciemne.

Uważam, że AF-C powinien raczej pogorszyć sprawę w makro.

Chętnie bym obejrzał twoje zdjęcia UW.

Pozdrawiam

sewer10
22.01.09, 21:02
Ja tez uzywam 520 z 50mm i nie mialem raczej problemow z ostrzeniem. Podejzewam, ze uzywasz jednopunktowy centralny focus...? Nie wiem jaka konstrukcje ma port do zd50 w orginalnej obudowie. Czy masz plaski port czy typ DOME? Zdecydowanie lepiej sie sprawdza DOME. Nie masz rys na obudowie obiektywu? 50 dosc dlugo ostrzy i moze brak Ci cierpliwosci...:wink: . Przy malej przeslonie wystarczy ze centralny punkt mierzenia focusa ucieknie ci o pare milimetrow i juz nieostre. Ja jestem zwolennikiem duzej wartosci przyslony przy makro.
Przy dobrym oswietleniu mozna sobie poradzic bez lampy doswietlajacej ale juz w nocy (w dziurach) Swiatlo dosw. to MUST. Wrzuce Ci pare zdjec makro robione tym samym zestawem co Ty. U mnie ostrzy... Tylko obudowa i lampa Ikelie. Wszystkie zalaczone zdjecia sa robione przy F8,1/100s i ISO 100. Obiekty makro nie sa zbyt ruchliwe wiec mozna spokojnie zejsc z predkoscia mig. ponizej 1/100s nawet na 1/60s.

dziekan
22.01.09, 21:08
kładę pokłony nad ostatnimy fotkami ! - inny świat pokazany - gdyby to ustrojstwo do fotografi podwodnej nie kosztowało 2 albo nawet 3 krotność korpusu E-510 było by wiecej takich rarytasików.

sewer10
22.01.09, 21:46
Jak patrze na twoje zdjecia to ewidentnie sa za ciemne. Na pewno potrzebujesz lampy doswietlajacej.

Jacek S.
23.01.09, 23:00
Fotki rewelacja !!! napisz coś na temat techniki ich wykonywania : wizjer , czy livewiev , jaki pomiar światła , jaki pomiar odległości , jak daleko od obiektu .
mam zewnętrzna lampę Inon D - 2000 z dodatkowym ( czerwonym )światłem prowadzącym . Ta ostatnią gąbkę to widywałem tylko w Indonezji . Skąd jest ta fotka ?

Port płaski , nowy bez rys . W systemie Olympusa nie występuje dome port do makro . Mam port kopułowy PPO-E04 , ale on jest do Zuiko 7-14 , lub Zuiko 8 mm .

pozdro

jacek

Jacek S.
24.01.09, 20:05
Jeżeli robisz makro w livewiew jaki sposób ostrzenia wybierasz : czujnik , hybrydowy czy obrazowy ?

pozdro

jacek