Zobacz pełną wersję : Zuiko 50/2 i makro pod wodą
Wróciłem kilka dni temu z Egiptu . Pierwszy raz robiłem fotki nowym sprzętem pod wodą : E-520 ( pierwsza lustrzanka cyfrowa w moim zyciu ) . O ile fotki z z szerokiego kąta Zuiko 7-14 są ok , o tyle makro z Zuiko 50/2 w 95% są nieostre . Makro robiłem tylko podczas jednego nura , nie używałem Liveview ( strasznie wolna praca ) , tylko wizjer . Przysłona powyżej 11 , żeby uzyskać dużą głębię ostrości , zewnętrzna lampa błyskowa . I kiszka totalna ....
Nie miałem możliwości robienia korekt , zdjęcia na dobrą sprawę obejrzałem po powrocie . Jaka może być przyczyna i jak to skorygować na przyszłość ???
Test z kartką , po zakupie obiektywu wypadł OK , obiektyw dobrze ostrzy .
Woda kryształ , obiektyw podczas nura też ostrzył błyskawicznie .
Jakieś sugestie ???
Pozdrowienia
Jacek
Pokaż jakieś przykłady... Bo obraz z 50siątki to chyba najpewniejsza rzecz w e-systemie.
Jaka czułość ? jakie czasy ?
pokaż egfekt
ja obstawiam ze zdjęcie poruszone
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Moim zdaniem jesli przysłonę masz ponad 11 to może sza dobrany przez aparat jest jakiś długaśny ? pokaż przykładowe zdjęcie to będzie wiadomo o czym rozmawiamy
Wszystko robione w manualu , czas 1/125 , ISO 100 . Zdjęcia pod wodą robię od lat , więc chyba wiem o co chodzi i raczej nie ruszam zdjęć . Nie bardzo wiem jak Wam pokazać te fotki , bo to duże pliki po 4,5 MB . Zmniejszyłem to do kilkudziesięciu KB , ale wychodzi pixeloza . Tym niemniej jedną fotkę załączam . Ta była robiona przy przysłonie 18 , żeby uzyskać cimnoniebieską wodę w świetle zastanym , koral doświetlony lampą . Odległość ze 20 cm . Powinny wyjść , dziurki , włoski na koralu , a jest wszystko nieostre .
Jacek
tank_driver
20.01.09, 22:12
Wstaw całe zdjęcie na fotosik.pl i wrzuć tutaj linka.
Wszystko robione w manualu , czas 1/125 , ISO 100 . Zdjęcia pod wodą robię od lat , więc chyba wiem o co chodzi i raczej nie ruszam zdjęć . Nie bardzo wiem jak Wam pokazać te fotki , bo to duże pliki po 4,5 MB . Zmniejszyłem to do kilkudziesięciu KB , ale wychodzi pixeloza . Tym niemniej jedną fotkę załączam . Ta była robiona przy przysłonie 18 , żeby uzyskać cimnoniebieską wodę w świetle zastanym , koral doświetlony lampą . Odległość ze 20 cm . Powinny wyjść , dziurki , włoski na koralu , a jest wszystko nieostre .
Jacek
Wstaw to zdjęcie w normalnej jakości i z exifem!
To załączone zdjęcie wygląda jak z telefonu, w dodatku takiego sprzed 5 lat...
Dwie przykładowe fotki makro :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eed90eb0eb00be92.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0dc9f1cacea49092.html
i , dla porównania , portret Araba zrobiony tym samym obiektywem w El Quiser
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3905765b23d7a44f.html
pozdro
jacek
Te fotki na fotosiku maja po necale 200 gram,przy dos duzej wielkosci
Przepusc orginaly przez te stronke http://neutrino.mach-mich-passig.de/upload2.php i wstaw na forum.Wielkosc ustaw 1000x xxxx wage max 400.wyostrz na drugi stopien.Zobaczymy co sie zmieni.
RadioErewan
21.01.09, 00:13
Wróciłem kilka dni temu z Egiptu . Pierwszy raz robiłem fotki nowym sprzętem pod wodą : E-520 ( pierwsza lustrzanka cyfrowa w moim zyciu ) . O ile fotki z z szerokiego kąta Zuiko 7-14 są ok , o tyle makro z Zuiko 50/2 w 95% są nieostre . Makro robiłem tylko podczas jednego nura , nie używałem Liveview ( strasznie wolna praca ) , tylko wizjer . Przysłona powyżej 11 , żeby uzyskać dużą głębię ostrości , zewnętrzna lampa błyskowa . I kiszka totalna ....
Nie miałem możliwości robienia korekt , zdjęcia na dobrą sprawę obejrzałem po powrocie . Jaka może być przyczyna i jak to skorygować na przyszłość ???
Test z kartką , po zakupie obiektywu wypadł OK , obiektyw dobrze ostrzy .
Woda kryształ , obiektyw podczas nura też ostrzył błyskawicznie .
Jakieś sugestie ???
Pozdrowienia
Jacek
Nie mam w tej dziedzinie żadnego doświadczenia, jednak wiem, że w wodzie wiele parametrów obiektywu się zmienia. Podejrzewam, że minimalna odległość ostrzenia też. A że w wodzie trochę zarzuca, to mogą być również problemy z ostrzeniem przy makro, gdzie centymetr = nieostro.
Pozdrawiam
black_bird
21.01.09, 01:11
a nie mówili Ci, że pod wodę też trzeba statyw brać? i to ten najcięższy ...;))
Odległość ze 20 cm . Powinny wyjść , dziurki , włoski na koralu , a jest wszystko nieostre .
Nie wiem czy to ma znaczenie ale w opisie ten obiektyw ma 24cm min odległość ostrzenia. W wodzie jest jakaś zmiana o 30% ale nie mam teraz siły analizować w którą stronę.
Mnie jeszcze zastanawia czy przysłona powyżej 11 ma sens, ostrość powinna ucierpieć z powody dyfrakcji.
Mam jeszcze teorię, że było trochę za ciemno i przydała by się lampa modelująca bo jeśli to ten układ AF jest podobny do 510 to może głupieć.
Ja co prawda miałem E-3 z front focusem ale mam wrażenie, że koral wyszedł mi lepiej ale z A < 10.
Na koniec - myślę , że aby uniknąć takich problemów należy zrobić sobie testy na basenie co w zasadzie mnie też dotyczy :-).
Jaką masz obudowę?
Obudowa PTE-05 , lampa Inon D-2000 . Byłem na basenie z tym makro przed wyjazdem , ćwiczyłem na małym żółwiku , podebranym żonie , wydawało się , że jest OK , zdjęcia robiłem w Livewiew , na dużych przysłonach np :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/371b046189f5d719.html
wyszła szalenie mała GO i dlatego już w Egiptowie zamykałem dużo bardziej przysłonę . Te około 20 cm od obiektu + 15 cm długości portu obudowy powinno wystarczyć , zwłaszcza , że jak pisałem , było jasno , obiektyw ostrzył błyskawicznie potwierdzając , że jest OK , obraz w wizjerze był ostry jak brzytwa .
Może , jednak aparat powinien być w trybie ciągłego nastawiania ostrości ?
Ale starałem się czegoś złapać i być stabilnym .
Na pocieszenie - wreszcie zobaczyłem i sfotografowałem sławnego w Marsa Alam dugonga ...
pozdro
jacek
Ja już więcej nie mam pomysłów :-(.
Nie wiem na ile słabe światło ma znaczenie dla ostrości ale zdjęcia są za ciemne.
Uważam, że AF-C powinien raczej pogorszyć sprawę w makro.
Chętnie bym obejrzał twoje zdjęcia UW.
Pozdrawiam
Ja tez uzywam 520 z 50mm i nie mialem raczej problemow z ostrzeniem. Podejzewam, ze uzywasz jednopunktowy centralny focus...? Nie wiem jaka konstrukcje ma port do zd50 w orginalnej obudowie. Czy masz plaski port czy typ DOME? Zdecydowanie lepiej sie sprawdza DOME. Nie masz rys na obudowie obiektywu? 50 dosc dlugo ostrzy i moze brak Ci cierpliwosci...:wink: . Przy malej przeslonie wystarczy ze centralny punkt mierzenia focusa ucieknie ci o pare milimetrow i juz nieostre. Ja jestem zwolennikiem duzej wartosci przyslony przy makro.
Przy dobrym oswietleniu mozna sobie poradzic bez lampy doswietlajacej ale juz w nocy (w dziurach) Swiatlo dosw. to MUST. Wrzuce Ci pare zdjec makro robione tym samym zestawem co Ty. U mnie ostrzy... Tylko obudowa i lampa Ikelie. Wszystkie zalaczone zdjecia sa robione przy F8,1/100s i ISO 100. Obiekty makro nie sa zbyt ruchliwe wiec mozna spokojnie zejsc z predkoscia mig. ponizej 1/100s nawet na 1/60s.
kładę pokłony nad ostatnimy fotkami ! - inny świat pokazany - gdyby to ustrojstwo do fotografi podwodnej nie kosztowało 2 albo nawet 3 krotność korpusu E-510 było by wiecej takich rarytasików.
Jak patrze na twoje zdjecia to ewidentnie sa za ciemne. Na pewno potrzebujesz lampy doswietlajacej.
Fotki rewelacja !!! napisz coś na temat techniki ich wykonywania : wizjer , czy livewiev , jaki pomiar światła , jaki pomiar odległości , jak daleko od obiektu .
mam zewnętrzna lampę Inon D - 2000 z dodatkowym ( czerwonym )światłem prowadzącym . Ta ostatnią gąbkę to widywałem tylko w Indonezji . Skąd jest ta fotka ?
Port płaski , nowy bez rys . W systemie Olympusa nie występuje dome port do makro . Mam port kopułowy PPO-E04 , ale on jest do Zuiko 7-14 , lub Zuiko 8 mm .
pozdro
jacek
Jeżeli robisz makro w livewiew jaki sposób ostrzenia wybierasz : czujnik , hybrydowy czy obrazowy ?
pozdro
jacek