PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus E-510 a Sony Alpha 300

mestre16
20.01.09, 18:29
wiem że temat takowy już był na tym forum ale nic konkretnego z niego nie wynikało. Jestem użytkownikiem E-510 (14-42mm) ok końca września ubiegłego roku i do samego aparatu nie mam nic do zarzucenia, pracuje się z nim bardzo łatwo, przyjemnie i intuicyjnie, niestety borykam się z problemem obiektywów które do ollego są nieco drogie jak na moją kieszeń (mowa tu oczywiście o modelach droższych - uważam że lepiej wydać raz pieniądze a dobrze i mieć święty spokój). Po rozmowie z wujkiem, który zajmował się fotografia analogową i teraz reaktywuje swoje hobby na cyfrze, chciałem się przerzucić na system ALPHA. Głównym powodem dla którego chcę się zdecydować na sonego jest to że będę mógł sobie do woli porzyczać obiektywy od wujka oraz fakt że do sonego pasują obiektywy z minolty i można je kupic w baaardzo atrakcyjnych cenach. Mojego ollego kupiłem za granicą w atrakcyjnej cenie że obserwując ceny używanego sprzętu na allegro jeszcze bym na nim zarobił ;] ale nie w tym rzecz. Chciałem was prosić konkretnie o OBIEKTYWNE ale wnikliwe porównanie obu aparatów, różnic w zasadach działania poszczególnych elementów bo wiadomo oba aparaty są podobne ale mają swoje indywidualne wady i zalety

qbic
20.01.09, 18:37
Jakiego zakresu ogniskowych Ci brakuje?

Largo
20.01.09, 18:42
I jakie zdjęcia chcesz robić? Pamiętaj, że całe życie wujek nie będzie Ci obiektywów dawał, a Oly ma tanie i bardzo dobre!

Mirek54
20.01.09, 18:42
Prosciej namowic wujka na E-system.Jest to i dla Niego i Ciebie lepsze rozwiazanie.

Jak sam zauwazylesz kupiles puszke E-systemu,teraz sprzedajac,jeszcze mozesz zarobic.Spytaj wujka ile dostanie wiecej za swoja Alfe,ktora kupil.
Z Sony jest tak,ze co dwa miesiace wypuszcza puszke,niewiele lepsza od poprzedniej.Jednak wlasciciel tej poprzedniej duzo traci.

GoOrange
20.01.09, 18:44
Ja właśnie ze względu na obiektywy posiadam Olka...

dzemski
20.01.09, 18:45
w zyciu bym A300 nie kupił, A350 to i może bym się zastanawiał, ale A300 ? Toż to krok wstecz w jakości obrazu.

grizz
20.01.09, 18:45
że do sonego pasują obiektywy z minolty i można je kupic w baaardzo atrakcyjnych cenach.

... wydalających jakościowo obiektywów z minolty jest kilka...

I dostać je nie łatwo, a już napewno nie za atrakcyjną cenę* :D

*wiem, bo mam**
**tzn Moja Połówka ma

salvadhor
20.01.09, 18:49
Jeżeli masz dostęp do szkieł od Alpha, to jedyny solidny argument za tą puszką Sony'ego. No i może większy wizjer, nie wiem o ile od tego w E510.

To prawda, body jest mniej ważne, niż dobra optyka. Napisałem dobra, bo nie chodzi o to, żeby mieć pięć mizernych obiektywów, ale jeden a porządny. Poza tym, nie napisałeś, jaki zakres Cię interesuje (tzn. jaki typ fotografii uprawiasz).

A tak w ogóle, to forum Olympusa - nie licz na entuzjastyczne namowy na Alpha 300 :)

mestre16
20.01.09, 19:03
dokłądnie interesuje mnie obiektywy z zakresu
ED 50-200mm 1:2.8-3.5 SWD (lub nawet bez SWD)
ZUIKO DIGITAL 9-18mm 1:4.0-5.6 lub ED 8mm 1:3.5 Rybie oko
czy inny szerokokątny obiektyw bo kit złożony na 14mm to dla mnie za duży zakres

byłem w sklepie ze swoim aparatem i miałem wpięty obiektyw
ED 70-300mm 1:4.0-5.6 ale rtudno mi było zrobić jakieś sensowne zdjęcie w centrum handlowym nie wychodząc z pasażu... :/
jednak obiektyw ten wydawał mi się trochę tandetny w wykonaniu, przypominał mi kitowy... szczerze powiem mam kitowy obiektyw 14-42 i po tym czasie (4miesiące) zaobserwowałem dosyć spory luz na nim i nieprzyjemne objawy przesuwania się obrazu podczas ostrzenia manualnego także nie mogę powiedzieć że olly robi dobre kity... przynajmniej nie w nowych modelach, ale to ocena subiektywna oparta na moim konkretnym egzemplarzu.
Do zakupu Ollego przekonał mnie kuzyn który wcześniej zakupił E-500 i z którym też miałem przyjemność i wydaje mi się że starszy obiektyw kitowy jest o wiele solidniejszy (metalowy przedewszystkim, bodajże 14-52mm)

w zyciu bym A300 nie kupił, A350 to i może bym się zastanawiał, ale A300 ? Toż to krok wstecz w jakości obrazu.

z tego co mi wiadomo model 300 od 350 różni się JEDYNIE rozdzielczością matrycy, która tak naprwde nie ma odbicia w lepszej jakości zdjęć a generuje więcej szumów... to samo powiedział mi ekspedient w SONY Center który sam wybrał model A300 po uprzedniej zabawie całą serią Alpha

diabolique
20.01.09, 19:08
Po rozmowie z wujkiem, który zajmował się fotografia analogową i teraz reaktywuje swoje hobby na cyfrze, chciałem się przerzucić na system ALPHA. Głównym powodem dla którego chcę się zdecydować na sonego jest to że będę mógł sobie do woli porzyczać obiektywy od wujka oraz fakt że do sonego pasują obiektywy z minolty i można je kupic w baaardzo atrakcyjnych cenach.

Mam wrażenie, że już zdecydowałeś... :grin:
(po co więc ten wątek?)

dzemski
20.01.09, 19:16
ja też mam takie samo wrażenie, więc nie ma co dyskutować, kup co uważasz
u nas nie dowiesz się nic o A300 bo to forum Olka.

jak porównam kit dodawany z A300 do tego z Olka to normalnie mi się chce śmiać, ale cóż, wg kolegi lepsza jakość, to bierz.

Ciekawi mnie zastępnik 50-200 w Sony, jakoś znaleźć nie mogę. Znalazłem cos takiego: http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/97684, ale ta cenka ;) Sigma 70-200/2.8 jest do olka za 2500 zł.

mestre16
20.01.09, 19:30
że tak powiem poważnie myślę nad zmianą systemu ale nie jestem pewny do końca czy warto. Tak naprawdę wiem że obecny aparat spełnia wszystkie moje wymagania... i tak jeszcze nie wykorzystuję go w pełni ale brak mi paru akcesoriów które za tanie nie są... uważam alpha300 za gorszy aparat od E-510 (ale może to po prostu kwestia przyzwyczajenia do sprzętu) pod względem wykonania, stabilizacji obrazu i pokusiłbym się nawet pod względem matrycy - CCD z tego co się orientuję jest starszym systemem od live MOS ale pamiętajmy że instrument nie gra, tylko muzyk i to od nas zależy jakie wyjda zdjęcia, niestety od pewnego stopnia ogranicza nas sprzęt który tani nie jest
:/

Ciekawi mnie zastępnik 50-200 w Sony, jakoś znaleźć nie mogę. Znalazłem cos takiego: http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/97684, ale ta cenka ;) Sigma 70-200/2.8 jest do olka za 2500 zł.

weź pod uwage że sony do większość aparatów daje obiektyw 18-70 mm czy średnio w tym przedziale zaczynają się kity, z tele poszukaj obiektywów o symbolu SAL-75300 (75-300mm), SAL-55200 (55-200mm)

dzemski
20.01.09, 19:37
dobry sprzęt nigdzie nie jest tani i nigdy nie będzie.

Jesli masz kasiastego wujka i będzie kupował szkła po 3-5k zł to kup sobie sony. Jesli natomiast nie, to myślę, że nie warto. Lepiej nie będzie, a strata kasy ewidentna, bo sprzedaż E510 nie przyniesie Ci tyle, żeby kupić A300, nawet samo body.

Poszukałem, ale co tu porównujesz, przecież to zupełnie inna klasa szkieł. Te szkła możesz porównywac do 40-150, a to 70-300 za 2300 zł możesz porównać sobie do 70-300 u Olka za 1100zł.

Mam także wrażenie, że nie rozumiesz co to crop. ;)
18mm w sony daje tyle samo co 14mm w Olympusie, więc zmiana żadna.
300mm w Sony A300 daje ten sam obraz co 225mm w Olku, za to, żeby A300 miało taki sam obraz jak 300mm w Olku musiałbyś mu zapiąć 400mm (w przybliżeniu).

Largo
20.01.09, 19:57
W ogóle jakieś dziwne rzeczy piszesz... Czytając różne testy na różnych stronach łatwo się dowiedzieć, że Oly ma najlepsze kity pod względem cena/jakość. Porównaj aberrację... Jakieś luzy?! Mój 14-42 chodzi jak marzenie i mimo tego, że zapewne kupię 14054 II to na bank mojego kitu się nie pozbędę, bo to bardzo dobry obiektyw, tylko ciemny (choć zależy co kto foci). Jeżeli patrzysz na obiektywy tele to pamiętaj, że Olympus ma najmniejszy sprzęt w tej dziedzinie. Poza tym od jak dawna mamy 70-300? Oly na bank jeszcze wypuści coś lepszego, ale trzeba poczekać. Co do "słabego wykonania" tego obiektywu to też się nie mogę zgodzić. Byłem ostatnio w sklepie i mierzyłem kilka różnych, między innym 70-300, 9-18, 11-22 oraz 14-54. Zobacz jakie półki są tu uwzględnione. Oprócz mocowania (te z uszczelnieniem wchodzą inaczej) nie czułem zbyt dużej różnicy w wykonaniu.
Ja Ci dobrze radzę zostań przy Olku, bo będziesz później żałował, że tyle kasy na szkło musisz wyrzucić...

epicure
20.01.09, 20:33
dokłądnie interesuje mnie obiektywy z zakresu
ED 50-200mm 1:2.8-3.5 SWD (lub nawet bez SWD)
ZUIKO DIGITAL 9-18mm 1:4.0-5.6 lub ED 8mm 1:3.5 Rybie oko
czy inny szerokokątny obiektyw bo kit złożony na 14mm to dla mnie za duży zakres

I w systemie Alpha znajdziesz tańsze odpowiedniki tych szkieł?

qbic
20.01.09, 20:39

Nie chce się czepiać (i nie lubię) ale w jakim kontekście jest to krok wstecz w jakości obrazu?

dulak
20.01.09, 21:29

pojecia nie masz o czym piszesz, wiec waz slowa nastepnym razem, a swoja droga mam na stale doczynienia z obydwiema puszkami ze szklami kitowymi i zarowno 300 jak i 350 daja swietna jakosc obrazu, obiektyw kitowy - fakt -wymagajacy szybkiej zmiany. Alfy goruja nad 510 mozliwoscia doczepienia prawdziwego gripa oraz pomiarem blysku.
Rozwaz sensownie czego potrzebujesz i pamietaj, ze w Sonolcie masz duzo lepsza dynamike w miejscu gdzie w 510 bedziesz mial biale niebo tam mozesz dostrzec zarysy chmur, poza tym odchylany wyswietlacz i sensowny LV. 510 na pewno jest solidniej zbudowana.

pozdrawiam

zonkinho
20.01.09, 22:23
Wg mnie A300 daje lepszy obraz niż A350 ze względu na mniejsze upakowanie pikseli. Poza tym mniej mpix to mniejsze wymagania co do jakości optycznej obiektywów.

mestre16
20.01.09, 22:47
co będę focił??
trudno mi określić, zdjęcia sportowe w dużej mierze (sporty motorowe, rowerowe, narciarskie, skateboarding itp...) i portrety czrnobiałe i kolorowe zarówno pozowane jak i z zaskoczenia zwariowane zdjęcia z imprez. Krótko mówiąc wszystko to co zobaczę i będe uważał za warte utrwalenia na zdjęciu, jeszcze tematyka wycieczkowa...

narazie to mi przyszło do głowy po przeglądnieciu swojej mini galerii

epicure
20.01.09, 22:56
To pokaż tą galerię. Po zdjęciach powiemy Ci, co wybrać.

actros-a1
21.01.09, 10:44
nie zamieniłbym olka na inny. Olympusami robię zdjęcia ponad piętnaście lat.Do dziś oprócz E 510 mam dwa analogi OM10 i OM 101PF i dalej robię nimi zdjęcia. Jestem amatorem o niezbyt wielkich umiejętnościach ale jak porównam zdjęcia z moich aparatów ze zdjęciami z innych aparatów amatorskich, to wiem, że olek to najlepszy wybór.Poza tym olka nawet w ręku przyjemnie się trzyma.

qbic
21.01.09, 13:06
actros-a1 nie tylko puszka się liczy ale człowiek za nią stojący. Suche wykresy jeżeli chodzi o jakość obrazu są na korzyść A300, natomiast nie jest to aż tak duża różnica która musi pchać w stronę zmiany puszki. W tej klasie sprzętu jednak postawiłbym na przyzwyczajenia ergonomiczne do danej marki.

dzemski
22.01.09, 11:03
co będę focił??
trudno mi określić, zdjęcia sportowe w dużej mierze (sporty motorowe, rowerowe, narciarskie, skateboarding itp...) i portrety czrnobiałe i kolorowe zarówno pozowane jak i z zaskoczenia zwariowane zdjęcia z imprez. Krótko mówiąc wszystko to co zobaczę i będe uważał za warte utrwalenia na zdjęciu, jeszcze tematyka wycieczkowa...

narazie to mi przyszło do głowy po przeglądnieciu swojej mini galerii

No to nie Sony, a nad Nikonem/Canonem się zastanów.

Jakość obrazu: chroma noise na wysokich ISO, Sony niestety wypada tu najsłabiej.