Zobacz pełną wersję : E-510 i zdjęcia z bliska.
Cześć wszystkim.Słuchajcie,mam aparat e-510.Zamierzam sfotografować akcesoria do darta(lotki,piórka,szafty itd.)Są to male rzeczy i trzeba pstrykać fotki z barzdo bliska.Nie jestem specem od lustrzanek i sobie nie radzę z ustawieniem opcji w aparacie.Fotki wychodzą rozmazane,ciemne.Który w tym wypadku wybrać parametr-P,A,S,M?No i jakie mniej więcej ustawić parametry?Z góry dziękuję za pomoc.
Moze napiszesz jakie masz szkla? Do takich rzeczy to maly namiot bezcieniowy by sie przydal.
tank_driver
18.01.09, 19:46
I kilka źródeł światła.
sprzedaj aparat, kup jakas malpke za 200PLN a za reszte jedz na wycieczke.
diabolique
18.01.09, 19:55
K@czy mnie ubiegł. Kup kompakta, zrobi fotę za ciebie tak jak trzeba.
Lustrzanka wymaga nieco więcej kreatywności i wiedzy.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
I kilka źródeł światła.
Wybacz tank_driver, ale twoja rada da kogoś kto nawet focić nie umie jest... IMHO bezużyteczna :grin:
tank_driver
18.01.09, 20:04
Ale może zapewnić niezapomniane przeżycia :)
Uzyj trybu macro.Mozesz fotografowac z troche wiekszej odleglosci i na kompie wykadrowac.Zasada jest prosta-nie mozesz wiecej kadrowac niz 20%.
Wieksze obcinanie jest nieeleganckie.Chyba,ze zaznaczysz na fotkach,ze to jest np.crop 1/6 kadru
tank_driver
18.01.09, 20:49
Zamiast błyskać lampą spróbuj umiejscowić ten przedmiot na parapecie, gdy będzie jasno i pochmurno na zewnątrz. I napisz którym obiektywem chcesz to zrobić, bo w tym przypadku jest on znacznie ważniejszy niż sam aparat.
a jak juz dziewcze wyda pieniazki na nowe oswietlenie, moze nowa FL-36, albo na nowy parapet lub tez namiot bezcieniowy i poswieci czas na nauke PS'a to wtedy sie okaze, ze obiektyw 14-45 ostrzy z min 25cm i lotki do darta zajmuja tylko 4% kadru... po czym okaze sie, ze nawet photoshop tego nie uratuje. wtedy ktos moze wpadnie na genialna mysl, ze moze by tak obiektyw makro...
panowie-albo pomagamy, albo udajemy, ze pomagamy.
nadal twierdze, ze moja poprzednia rada byla najlepsza z tych wszystkich.
pzdr
Mało informacji podajesz. Podstawowe pytanie: jaki obiektyw?
Hej.Dzieki za info.Ma 2 obiektywy zalaczone do zestawu standardowo.Chcialkbym uzyc 14-45 Zuiko.Sprobuje z tym trybem makro.Aparat jest mojej zonki,z tymze ona sama nie wie wszystkiego o samym aparacie.Pomyslalem sobie,ze moze go uzyje aby postrykac te foty.
NightCrawler
19.01.09, 09:26
pamietaj ze obiektyw ten ostrzy od 38cm, co za tym idzie jezeli blizej podjedziesz z tym szklem do obiektu to bedzie nie ostro.
To może ja zbiorę wszystkie informację i dorzucę moją ocenę problemu.
1. Koniecznie kup statyw
2. Konieczne dodatkowe oświetlenie np
- zewnętrzna lampa błyskowa (światło odbite)
- co najmniej dwie lampki (takie najprostsze jak na allegro w zestawie z namiotem bezcieniowym)
- cały mały zestaw bezcieniowy (lampki, namiot)
3. Obiektyw makro lub stary obiektyw stało ogniskowy z adapterem i tulejami makro lub aparacik kompaktowy.
Zważając na Twoją wiedzę (pytasz się w którym trybie fotografować) wydaje mi się że sensowne będzie kupienie kompaktu za jakieś 300zł z dobrym trybem makro, jakiś mały statyw i mały zestaw bezcieniowy (np. http://www.allegro.pl/item524816957_zestaw_do_fotografii_bezcieniowej_60 _60_60cm_gdy.html).
Jeśli jednak chcesz pozostać przy obecnym zestawie musisz mieć statyw i oświetlenie. Zdjęcia robić w trybie makro (jeśli taki jest w e-510) w najlepszej jakości no i niestety konieczna będzie obróbka w programie graficznym w celu odpowiedniego wykadrowania. Jeśli myślisz aby wystawiać te akcesoria do darta na allegro to jakość zdjęć powinna być wystarczająca.
Prawdopodobnie przy zewnętrznym oświetleniu będziesz musiał ręcznie ustawić balans bieli lecz jeśli zawsze będziesz używał tego samego oświetlenia to raz ustawiony BB będziesz mógł ustawiać za każdym razem taki sam.
Te wszystkie rozważania mają sens przy założeniu że Twój problem nie tyczy się tylko jednorazowego zrobienia zdjęć.
... Zdjęcia robić w trybie makro (jeśli taki jest w e-510) ...Jest w E-510 tryb makro. Wbrew pozorom nie umożliwi on podejście bliżej do fotografowanego obiektu, bo to zależne jest od rodzaju użytego obiektywu i/lub mieszka, bądź pierścienia pośredniego. Tryb makro w lustrzankach Olka podciąga parametry obrazu - zwieksza kontrast, ostrość konturową i nasycenie kolorów.
Pozdrawiam
Jack
Poniższe zdjęcie było robione kitowym 14-42, z ręki, bez statywu. Sporo cropowane. Żuczek ma jakieś 8 mm
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/robale/p8210179i.jpg)
Polecam obiektyw 35mmF3.5 za 600PLN i tryb A - odpowiednie dobranie przysłony, zależnie od satysfakcjonującej głębi ostrości, bez użycia lampy. Światło zastane, Balans bieli, statyw. Duża frajda i satysfakcja ze zdjęcia. Ostrzegam, to wciąga!
Tryb makro w lustrzankach Olka podciąga parametry obrazu - zwieksza kontrast, ostrość konturową i nasycenie kolorów.
Pozdrawiam
Jack
No tak ale chyba przede wszystkim ten tryb dba o w miarę racjonalny z punktu widzenia klasycznego myślenia o makro dobór czasu i przysłony - domyka dość mocno obiektyw o ile pozwala na to czas - w miarę bezpieczny żeby nie poruszyć.
Poniższe zdjęcie było robione kitowym 14-42, z ręki, bez statywu.
Autor wątku ma 14-45, nowszy kit jest znacznie lepszy do zdjęć z bliska...
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Kup kompakta, zrobi fotę za ciebie tak jak trzeba.
Żaden aparat sam zdjęć nie zrobi chociaż faktycznie kompaktem byłoby łatwiej o ile byłby to dobry kompakt - np. Olka C-4000 można kupić za grosze, do takich celów nada się znakomicie.
Lustrzanka wymaga nieco więcej kreatywności i wiedzy. No tak ale dlaczego nie pójść w stronę świadomej fotografii tylko w pewnym sensie się cofać kupując kompakta? Lustrzanką można robić świetne makro, a Olki to tego mają szczególne predyspozycje...
diabolique
19.01.09, 22:08
No tak ale dlaczego nie pójść w stronę świadomej fotografii tylko w pewnym sensie się cofać kupując kompakta? Lustrzanką można robić świetne makro, a Olki to tego mają szczególne predyspozycje...
Bo to długa i żmudna droga usłana cierniami, dla kogoś, komu instrukcji nawet się przeczytać nie chce i opcji nie umie zmieniać...
Ja po prostu zakładam, że focenie lustrzanką nie jest "dla ludu", sporo ludzi jest rozgoryczonych pierwszymi efektami. Widać to zresztą po ilości sprzedawanego sprzętu "jeszcze na gwarancji".
Przyjąłem, że krycha23 chce coś "sfotografować", a nie "fotografować", czyli przygoda zwana fotografią pełni tu raczej rolę służebną niż pierwszoplanową.
Diabolique masz sporo racji.Zreszta nie tylko ty.Zdjecia akcesoriow do darta potrzebuje w dosc ladnej jakosci.Otwieram sklep on-line,wiec podchodze
do sprawy dosyc powaznie.Z drugiej strony nie mam wystarczajacej wiedzy,a na pewno nie bede kupowal do tego jakichs obiektywow czy statywow.Chce tylko zrobic porzadne zdjecia,tak jak diabolique napisal-cos sfotografowac.Gdzies w domu lezy cyfrowka nikon.Poszukam,moze sie przyda.Troszke mnie przerazaja wasze porady.Sorki nie mam odpowiedniej wiedzy.Oczywiscie serdecznie dziekuje za wszelkie odpowiedzi.
diabolique
19.01.09, 22:51
Troszke mnie przerazaja wasze porady.Sorki nie mam odpowiedniej wiedzy.Oczywiscie serdecznie dziekuje za wszelkie odpowiedzi.
Pomyślałeś o dogadaniu się z jakimś fotografem? Nawet z naszego forum.
Na początku pomoże, kto wie, może nawet ciebie podszkoli :)
Smerf Maruda
19.01.09, 22:55
Darty to fajne zajęcie. Sam kiedyś grywałem.
No, ale do rzeczy. W tej sytuacji rozwiązaniem może być
1. Zatrudnienie fachowca (kto zgadnie, jaka osoba zawsze tak odpowiadała na pytania w stylu "jak to coś sfotografować", "jak robić zdjęcia na ślubie" itp. dostanie +rep :-) ); mówiąc ściślej - jakiegoś znajomego, który zna się na robieniu zdjęć i za piwko strzeli parę packshotów. I będziesz miała swoje zdjęcia do sklepu.
2. Kupienie kartonu, dwóch lampek, adapter M42 i jakiegoś dobrego szkła 50/100mm. Obiektywy manualne pozwalają ostrzyć z dość bliska, powinnaś móc osiągnąć dobrą skalę powiększenia.
Polecałbym jednak to pierwsze rozwiązanie, dobre zdjęcia w sklepie to połowa sukcesu.
to teraz od tych dwoch mietkow, od ktorych dostalem minusy do reputacji oczekuje po dwadziescia zdrowasiek w najblizsza niedziele.
Diabolique masz sporo racji.Zreszta nie tylko ty.Zdjecia akcesoriow do darta potrzebuje w dosc ladnej jakosci.Otwieram sklep on-line,wiec podchodze
do sprawy dosyc powaznie.Z drugiej strony nie mam wystarczajacej wiedzy,a na pewno nie bede kupowal do tego jakichs obiektywow czy statywów.Chce tylko zrobic porzadne zdjecia,tak jak diabolique napisal-cos sfotografowac.Gdzies w domu lezy cyfrowka nikon.Poszukam,moze sie przyda.Troszke mnie przerazaja wasze porady.Sorki nie mam odpowiedniej wiedzy.Oczywiscie serdecznie dziekuje za wszelkie odpowiedzi.
Zastosuj się do rady smerfa marudera lub odszukaj starego Nikona jakieś dwie lampki (takie na biurko), kawałek kartonu czy czegoś podobnego jako tło i fotki powinny być całkiem udane.
Jeśli jednak możesz wydać kilka złotych to kup do tych lampek jakieś żarówki z temp światła zbliżoną do słonecznego np: http://www.allegro.pl/item531430279_swietlowka_85w_400w_temp_5500k_impor t_warszawa.html
lub jakieś tańsze.
Jeśli sklep Ci się rozwinie zobaczysz że zaczniesz inwestować w sprzęt, wówczas zacznij od światła i statywu.
Witam,po dluzszej przerwie.
Od pewnego czasu pracuje nad galeria.Zakupilem 3 lampy "biorkowe",zarowki z temp. swiatla slonecznego.Nie moge jednak pozbyc sie cienia,ktory przeszkadza mi bardzo w obrobce w Photoshopie(dodaje gradient).Prosze ocencie.Nie licze na jakas idealna galerie.Niech bedzie w stponiu zadowalajacym.
http://krycha23.fotosik.pl/albumy/591856.html
Pozdrawiam.
A cos do rozpraszania swiatla masz? Bo sama lampa biurkowa to specjalnei nie nadaje sie do takich celow. Jakis namiot bezcieniowy albo chociaz dyfuzor z kalki technicznej na lampy?
A cos do rozpraszania swiatla masz? Bo sama lampa biurkowa to specjalnei nie nadaje sie do takich celow. Jakis namiot bezcieniowy albo chociaz dyfuzor z kalki technicznej na lampy?
Oj.Nie jestem ekspertem i nie bardzo wiem o czym mowisz.Moze udaloby sie zrobic taki dyfuzor.Kalke moge zawsze kupic.Z tymze jak to sie je?
Dyfuzor ma rozproszyc swiatlo lampy, wiec cienie beda mniej rzucac sie w oczy. Kalka jest ok, ale przy zarowkach trzeba pamietac o temperaturze, bo sie calosc zapalic moze. Najlepszy jest maly namiot bezcieniowy, bo nie trzeba juz kombinowac wiecej tylko podac swiatlo wg uznania.