Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia koszykówki na hali

krzaku15
18.01.09, 13:14
Witam, pytanie jak w temacie. Jestem początkujący i dużo jeszcze nauki przede mną. Czytałem już podpowiedzi dotyczące takiego fotografowania ale nie znalazłem żadnych dotyczących mojego sprzętu i trochę byłem niezadowolony ze zdjęć jakie wtedy wykonałem. Posiadam Olympus E 510 + 14-42mm + 40-150mm bez żadnych dodatkowej lampy błyskowej.
Bardzo proszę nie pisać, że taki post już był i żebym sobie poszukał bo już to robiłem i nie mogę znaleźć (jeśli był proszę o link). Najlepiej jeśli ktoś ma taki sprzęt i robił już takie zdjęcia.
Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam.

a_wykrota
18.01.09, 13:22
Tu masz trochę info:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=13801&highlight=olympus+sport

Mirek54
18.01.09, 13:30
Czy to koszykowka czy pilka reczna to nie ma zadnego znaczenia.Nie majac dodatkowego swiatla,powinienes miec czas w granicach 1/150 i krocej.Przeslona zalezna od sytuacji co i ile ma byc w GO.ISO ustawisz tak,zeby szumy Byly akceptowalne po Twojej obrobce.Jesli swiatlo na sali pozwoli Ci na takie parametry to pstrykaj do woli.Jednak jak jest za ciemno to potrzebne Ci jasne szklo i inna puszka jak pomimo szkla ISO jest za wysokie.Lampa dobrej jakosci moze pomoc.
Mnie sie wydaje tak ,ze z tym co masz to raczej nie powalczysz,chyba,ze do rodzinnego albumu.

krzaku15
18.01.09, 13:43
Dzięki za odpowiedzi.
Wiem, że za bardzo nie powalczę z tym sprzętem ale będę się starał żeby to jakoś w miarę wyszło:)

diabolique
18.01.09, 14:24
ISO 800/1000 (wyżej już chyba będzie tracić na jakości), przysłona otwarta na maksa (nie są to zbyt jasne szkła), priorytet przysłony (pozwoli dobrać jak najkrótsze czasy).
Jeśli czas będzie dłuższy niż 1/250 podbij ISO (spróbuj później odszumić na komputerze) lub daj sobie spokój. Koszykówka to wyjątkowo dynamiczna gra.
No i nie świeć wspomaganiem AF zawodnikom po oczach, bo jak się wkurzą to wyrzucą cię z meczu.

PS. Osobiście sugerowałbym zaczaić się pod koszem i łapać akcję w górze, na koszu, na szerokim kącie (14mm). To się może udać, bo w obiektyw może wpaść więcej światła i chwycisz krótkie czasy. No i foty będą dynamiczne.
Strzelaj krótkimi seriami (3 klatki).

krzaku15
18.01.09, 14:32
No i nie świeć wspomaganiem AF zawodnikom po oczach, bo jak się wkurzą to wyrzucą cię z meczu.

postaram się pozostać do końca meczu ;)
dzięki

unitedgirl
19.01.09, 10:18
posiadam olympusa e 520 i dwa obiektywy tak samo jak Ty ;) jak narazie focę głównie hokeja, żeby nie było za ciemno dobrze dobierz balans bieli i pomiar światła, no i oczywiście krótkie czasy :) i pooglądaj troche zdjęć, to zawsze pomaga, poszukaj na picasie tam można znaleźć zdjęcia i ustawienia jakimi zostały zrobione :) a tu dla przykładu moje zdjecia z meczu : http://picasaweb.google.pl/united.girl/EnergaStoczniowiecGdaSkAkunaNaprzDJanW#

krzaku15
24.01.09, 16:04
dzięki wielkie, spoko foty jak na nasze aparaty:)
będę się starał :)

Piotr Grześ
24.01.09, 16:58
Pokaż kilka, zobaczymy czy daje radę:)

krzaku15
26.01.09, 23:11
Wczoraj udało mi się strzelić kilka fotek na meczu. Wrzuciłem bez żadnej obróbki. Są trochę zaszumiałe. Nie udawało mi się też dobrze "ustrzelić" ostrości podczas dynamicznej akcji. Nie wiem czy da się coś więcej wyciągnąć czy po prostu sprzęt nie daje rady. Jeśli macie jakieś porady to będę bardzo wdzięczny. Proszę też o budującą krytykę ;)
http://picasaweb.google.com/Krzaku15

diabolique
26.01.09, 23:24
Nie są złe. Kilka mi się podoba. Musisz tyko zrezygnować z takiej "zachowawczej" odległości, która jest nudna i czasem nijaka. Walka o piłkę w środku pola aż się prosi o ciasny kadr z tele, natomiast grę pod koszem fotografowałeś... nie z tej strony. Stań pod koszem, zbierz się na odwagę, ustaw szeroki kąt i... trudno, najwyżej trochę cię poturbują ;-)
Albo stań metr dalej i foć z wyciągniętej ręki. W szerokiej ogniskowej i tak mnóstwo ci się zmieści więc nie powinieneś spudłować.

krzaku15
4.02.09, 20:41
dzięki, pod koniec tygodnia następny turniej to potrenuję:)

heyahero
4.02.09, 20:50
Jak dla mnie za dużo statycznych ujęć, ale sam bym nie pogardził takim początkiem ;)
Przy okazji - diabolique nie masz tam pod ręką jakiś stron z tematyką "zdjęcia sportowe"? Podejrzewam, że nie tylko ja byłbym wdzięczny :D

Pozdrawiam

GoOrange
4.02.09, 20:59
Jak dla mnie za dużo statycznych ujęć, ale sam bym nie pogardził takim początkiem ;)
Przy okazji - diabolique nie masz tam pod ręką jakiś stron z tematyką "zdjęcia sportowe"? Podejrzewam, że nie tylko ja byłbym wdzięczny :D

Pozdrawiam

Tu są takie "dość"

http://www.photo-markowski.net/sport.html

heyahero
4.02.09, 21:01
Tu są takie "dość"

http://www.photo-markowski.net/sport.html

Wiem, że narzekam, ale przydałyby się EXIFy. Niemniej dzięki wielkie ;)

diabolique
4.02.09, 21:09

Ne wiem czy są exify, ale warsztat godny uwagi, bo chyba w sporcie się specjalizują wroclawianie.info (http://www.wroclawianie.info/galeria/). Co prawda widać, że sprzęt z górnej półki, ale przynajmniej sposób kadrowania można podpatrzeć i generalnie reporterkę sportową.
szczerze polecam

krzaku15
4.02.09, 21:20
Jak dla mnie za dużo statycznych ujęć, ale sam bym nie pogardził takim początkiem ;) ...

wiem, że trochę więcej statycznych ale miałem problemy z łapaniem ostrości na dynamicznych. łącznie zrobiłem ok 200 zdjęć ale tutaj wybrałem te takie w miarę warte pokazania... :/ początek początkiem, a ćwiczyć trzeba. dorzucę coś w następnym tygodniu i liczę na kolejną ich ocenę;)
pozdro

diabolique
4.02.09, 21:23
wiem, że trochę więcej statycznych ale miałem problemy z łapaniem ostrości na dynamicznych.

jakiego rodzaju problemy?

krzaku15
4.02.09, 21:41
jakiego rodzaju problemy?

na sugerowanych ustawieniach i duzym zblizeniu po prostu nie łapał ostrości, zdjęcia wychodziły częściowo rozmazane, co widać także na zdjęciach z podanego linka (np przy kozłowaniu), a nie moge dac mniejszych czasów bo wychodza za ciemne... :/

diabolique
4.02.09, 21:56
na sugerowanych ustawieniach i duzym zblizeniu po prostu nie łapał ostrości, zdjęcia wychodziły częściowo rozmazane, co widać także na zdjęciach z podanego linka (np przy kozłowaniu), a nie moge dac mniejszych czasów bo wychodza za ciemne... :/

Czyli nie zdążył wyostrzyć. Próbuj przewidzieć kierunek rozwoju akcji i wyostrz na jakiś element przy którym za parę sekund znajdą się zawodnicy i czekaj. Jak wejdą w kadr zrób dwa/trzy strzały. Skuteczność powinna się poprawić. :grin:

dog_master
4.02.09, 22:13
Rozmazanie/poruszenie zdjęcia to co innego niż nieostrość wynikająca z niewyostrzenia układu AF. Sprecyzuj, który problem Ci się przewija.

A ja też mam chyba problem... Zauważyłam, że gdy robię zdjęcia z lampą błyskową, bardzo długo to trwa. Tzn. obiektyw wyostrzy, ale od wyostrzenia do zrobienia zdjęcia mija dość dużo czasu - na tyle, żeby obiekt często uciekł z GO... Nie wiem, od czego to zależy... Czy tak powinno być? Lampa jest naładowana, zarówno z FL-36 jak i z FL-50R występuje tego typu opóźnienie, ale nie zawsze... Czy to możliwe, że to TTL powoduje takie opóźnienia i powinnam dobłyskiwać lekko np. manualnie? Bo tak sobie myślę, co może aż tak opóźniać...

krzaku15
4.02.09, 22:58
Rozmazanie/poruszenie zdjęcia to co innego niż nieostrość wynikająca z niewyostrzenia układu AF. Sprecyzuj, który problem Ci się przewija.

Masz rację. Chodzi mi o rozmazanie zdjęć. Ostrość łapie w porządku. Skorzystam z rady diabolique, ale jeśli macie jakieś jeszcze to chętnie zastosuję:)

natomiast na Twoje pytanie nie mam odpowiedzi. za malo na szkle jeszcze jezdze...:)