Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E1 - jaki maksymalny wydruk z jego matrycy ?

rumpel
17.01.09, 15:44
Witam serdecznie
Mam pytanie do użytkowników E-1 , a mianowicie ile da się wycisną z 5 Mpix matrycy dziadka na "papierze". Wiem, że nie zaszaleję zbytnio, ale czy wydruk 30x40 wchodzi jeszcze w grę, czy już jednak trzeba liczyć się z widoczną stratą jakości ?
Byłbym wdzięczny za informacje od osób, które w tym formacie robiły zdjęcia z E-1.

Pozdrawiam
Rumpel

dziekan
17.01.09, 15:45
Witam serdecznie
Mam pytanie do użytkowników E-1 , a mianowicie ile da się wycisną z 5 Mpix matrycy dziadka na "papierze". Wiem, że nie zaszaleję zbytnio, ale czy wydruk 30x40 wchodzi jeszcze w grę, czy już jednak trzeba liczyć się z widoczną stratą jakości ?
Byłbym wdzięczny za informacje od osób, które w tym formacie robiły zdjęcia z E-1.

Pozdrawiam
Rumpel

po intelprolacji zrobisz spokojnie A2. Ostatnio pokasowałem przez przypadek RAWY a że fotki które robiłem były dość istotne interplorowałem jpg (które cykam zawsze razem z RAW) z 1024 na ok 2500 i A4 wyszło miodzio

grizz
17.01.09, 15:51
Witam serdecznie

Pozdrawiam
Rumpel

wszystko zalezy od zdjęcia - W. Wantuch z E-1 robił nawet odbitki ponad 100cm :D

willow32
17.01.09, 16:01
też robiłem 100x70 jakość była idealna, wszystko zależy od jakości pliku (optyka i prawidłowa ekspozycja) oraz sposobu interpolacji.

puciu
17.01.09, 16:05
Ja też robiłem fotki 70/100 z E-330 czyli 7,5M. Wyszły bardzo dobrze.

qbic
17.01.09, 16:06
30x40 - rezultat bez żadnych interpolacji (z mojej strony) - ok

rumpel
17.01.09, 19:24
Serdeczne dzięki , a miałbym jeszcze pytanie odnośnie interpolacji poruszonej przez willow32.
Jeśli interpolować to jaki rodzaj wybrać, jaki program. Gdyż zętnałem się z tym tematem tylko pobieżnie i z tego co mi wiadomo to nawet prosty program graficzny ma taką możliwość.
Wyczytałem, że najlepszy rezultat daje interpolacja algorytmem Lanczos'a. Ale ponieważ nie mam doświadczenia w tym temacie, toteż wolę znać opinie ludzi obeznanych.

A więc czy faktycznie interpolacja Lanczos`a oraz czy wybór jakiegoś konkretnego programu ma znaczenie ?

Serdeczne dzięki
Rumpel

grizz
17.01.09, 19:57
Skokami/spline/lanczos. Choc to i tak zalezy od konkretnej fotki.

kevin
17.01.09, 20:04
Odnośnie wymiarów odbitek:
http://www.e-fotovip.pl/index.php/inf_kat,3,format-zdjec--.htm

Smerf Maruda
17.01.09, 20:06
Moim zdaniem wydruk może być dowolnej wielkości. Na DPReview były zdjęcia plakatów na ścianie wielkości 5 metrów na 3-4 metry. Z E-1.

kevin
17.01.09, 20:47
Można, tyle że wtedy wszystko w rękach zastosowanych technik drukarskich. Przy 5m szerokości wychodzi średnio 1 pixel co niecałe 1,5mm. Taki obraz trzeba oglądać po prostu z odpowiedniej odległości.

RadioErewan
17.01.09, 20:57
Witam serdecznie

Dowolnie duży. Wiszą u mnie na scianach 100x70 z E330 (7mpix), z d70 (6mpix) (chyba nie mam z E-1). Jeden z aktów zrobionych przez Wacka wisiał gdzieś w Holandii na całej ścianie budynku.

Można, tyle że wtedy wszystko w rękach zastosowanych technik drukarskich. Przy 5m szerokości wychodzi średnio 1 pixel co niecałe 1,5mm. Taki obraz trzeba oglądać po prostu z odpowiedniej odległości.

A po co oglądać reprodukcję 100x70 z 20 cm?

Pozdrawiam

Jester23
17.01.09, 20:59
wszystko zalezy od zdjęcia - W. Wantuch z E-1 robił nawet odbitki ponad 100cm :D

Masz na myśli te czarno-białe akty, które później wisiały w różnych miejscach w Polsce? Jeżeli te - to fakt: zrobił. I jak na to mydełko subtelne patrzyłem to żal serce ściskał, że nie zrobił tego na kliszy nawet na zwykłym 6x6 i porządnie nie zeskanował. Nie wiem, co chciał udowodnić ale technicznie to nie było to, co tygrysy lubią najbardziej.
Prawda jest taka, że z każdej matrycy można zrobić odbitkę dowolnej wielkości pod warunkiem, że masz za plecami dość miejsca, żeby się odsunąć na odpowiednią odległość.

Smerf Maruda
17.01.09, 21:06
Prawda jest taka, że z każdej matrycy można zrobić odbitkę dowolnej wielkości pod warunkiem, że masz za plecami dość miejsca, żeby się odsunąć na odpowiednią odległość.

W tym rzecz. Wydruku 3x2metry nie ogląda się z nosem przy focie.

RadioErewan
17.01.09, 21:10
Masz na myśli te czarno-białe akty, które później wisiały w różnych miejscach w Polsce? Jeżeli te - to fakt: zrobił. I jak na to mydełko subtelne patrzyłem to żal serce ściskał, że nie zrobił tego na kliszy nawet na zwykłym 6x6 i porządnie nie zeskanował. Nie wiem, co chciał udowodnić ale technicznie to nie było to, co tygrysy lubią najbardziej.
Znam dobrze Wacka i mogę ci zdradzić tajemnicę, co on robił.
Uwaga, przygotuj się....
On robił sztukę.

Pozdrawiam

Jester23
17.01.09, 21:10
W tym rzecz. Wydruku 3x2metry nie ogląda się z nosem przy focie.

Sęk w tym, że te akty Wańtucha wisiały w Łodzi w galerii na Piotrkowskiej i z racji warunków lokalowych nie dało się odsunąć na taką odległość, żeby mydełko nie raziło... Mała ta galeria nie jest, ale te obrazki miały faktycznie ponad metr w podstawie i się nie dało po prostu na to patrzeć. Chyba, że z ulicy przez wystawę...

tank_driver
17.01.09, 21:12
To tak jak z oglądaniem na 52'' telewizorze FULL HD obrazu SD - jak się siedzi daleko, da się oglądać.
Co do interpolacji - sprawdź jakie możliwości daje ta technika, oraz różne jej algorytmy.
Najprościej zrobisz to wersją demo programu PhotoZoomPRO, którą pobierzesz tutaj:
http://www.softmania.pl/?d=files&a=get&item_id=1336
Sam program, oprócz szeroko znanych algorytmów ma dwie tajne bronie: algorytm S-Spline, i S-Spline XL. Po efektach widać że są najlepsze.
Jak sprawdzić który najlepiej zagra z danym zdjęciem ?
To proste. Wczytujesz zdjęcie (lub wykorzystujesz to zawarte w demo). Wpisujesz w polu "Pixele-wielkość" rozmiar jaki chcesz osiągnąć, i obserwujesz co robi program. Możesz zmieniać dowolnie algorytm interpolujący, jego dodatkowe parametry, oraz miejsce na fotografii poddane procesowi - poprzez "łapanie i przesuwanie" fotografii myszką. Fotografia testowa zawiera kilka gatunków fotografii, łatwo przewidzieć co stanie się z naszą. Program nie jest tani. Ale może się zwrócić.
Mocno zachęcam do korzystania z darmowych algorytmów, jeśli to wystarczy. Nie jestem przedstawicielem producenta programu.

Daj znać czy ściągnąłeś i wypróbowałeś, oraz o spostrzeżeniach.

Pozdrawiam !
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Czyli 1 pełny piksel (złożony z trzech składowych RGB) co 4,5mm. To dużo.

rumpel
17.01.09, 21:19
tank_driver - serdeczne dzięki ! Zabieram się do pracy :)

irek50
17.01.09, 21:34
Nasuwa mi się żartobliwe porównanie z malarstwem...Myślę, że nikt nie zarzuca braku szczegółów w obrazie "Bitwa pod Grunwaldem" choć pędzlowi malarza daleko do rozdzielczości matrycy i obiektywu :)-- W fotografii wszystko zależy od tematu zdjęcia i oczekiwanego efektu. Przykładowo portretowi wydrukowanemu z E1 na formacie 33x47cm nie można nic zarzucić, ale grupa 50 osobowa już niestety nie wygląda zbyt dobrze ...itp --pozdrawiam

qbic
17.01.09, 21:39
Co do interpolacji - trzeba brać pod uwagę ze jak nie masz dopasowania 1:1 do labu - to automat programowo przeskaluje sobie do natywnej rozdzielczości (pewnie jest jakis zapas procentowy i najwyżej wtedy ucina albo zostawia pasek) - wtedy zdjęcie przechodzi przez 2 skalery.

To oczywiście teoria - nie mam możliwości sprawdzenia.

tank_driver
17.01.09, 21:50
Żartobliwie odpowiem Irkowi: Matejko interpolował... w myślach !
I zupełnie poważnie odpowiem na post QBIC-a: Święta racja !
Trzeba przed wysłaniem zdjęcia do druku dowiedzieć się, w jakiej rozdzielczości (w dpi) będzie ono drukowane, i przeliczyć ją na piksele, aby urządzenie drukujące miało jak najmniej do dopowiedzenia.
Przykładowo:
Docelowo chcemy wydruk 100 x 50 cm. Drukarnia drukuje z rozdziałką 150dpi. Mamy więc 150 punktów na cal, w poziomie i w pionie. Cal ma 2,54 centymetra, więc wymiary naszego wydruku (w calach) to 39,37x19,68. Mnożymy to razy rozdzielczość drukarni (150 dpi) i wychodzi nam 5905x2952 pikseli.
Można też przeliczyć rozdzielczość drukarni na dpcm (punktów na cm), czyli 150/2,54 i to pomnożyć przez wymiary wydruku (w cm).
Zdjęciem o takiej rozdzielczości najlepiej wpasujemy się w możliwości drukarni.
Pozdrawiam !

dobas
17.01.09, 21:54
Ja robiłem z Ejedynki 100x150 cm
interpolując w photoshopie.

Niestety nie opweim w jaki sposób - ale jakąś sztuczkę która działał i dawała najfajniejsze znane mi efekty wyczytałem w książe Scotta Kelby'ego
Jak wróce do domu i przypomnisz mi się na PW - to prześlę Ci ten fragment książki

ale to jakoś po 22gim stycznia dopiero