Zobacz pełną wersję : Lampa studyjna i krótkie czasy.
Pytam tych którzy mają doświadczenie z lampami studyjnymi.
Kupiłem chiński badziew za 200pln i wszystko było by fajnie, światła mam aż za dużo (portrety w pokoju), i właśnie z ilością światła mam problem.
Kiedy chcę zrobić zdjęcie z przysłoną 1.8 to kupa, za dużo światła, wszystko byłoby git gdybym mógł skrócić czas migawki powyżej 1/250 ale jak to zrobię to wychodzi jeszcze większa kupa, nie ma synchronizacji z takimi krótkimi czasami i mam piękne czarne zdjęcia.
A moje pytanie brzmi, która lampa pozwoli mi fotografować z czasami 1/1000, 1/2000? Oczywiście coś do 300ws, więcej mi się zupełnie nie przyda.
RadioErewan
15.01.09, 00:32
Chyba nie ma takiej lampy. FL50 to gdyby zaryzykować porównanie do energii błysku lamp studyjnych ~70-100Ws.
Alternatywa to aparaty z migawką centralną.
Pozdrawiam
O nie, nie mów że nie ma takich lamp:(
A jakiś filtrek szary pełny minus parę EV???
nawet z centralną migawką to też chyba tylko do 1/500 więc lipa :)
Niestety kolego, tak krotkie czasy to tylko w Erze, tfuu, znaczy w Olympusie :) czyli jak RE napisał lampy systemowe FL-50 i 36.
Jeśli masz możliwość odsuń lampę od modela ile się da, jeśli to nie wystarczy załóż na lampę dodatkowy dyfuzor, jak nadal będzie za dużo to na obiektyw jakiś filtr ND czy nawet polarka.
Nic innego chyba nie wymyślę...
Minus EV nie daje zamierzonego rezultatu, filtr to też raczej będzie za mało, uratować mogą mnie tylko krótkie czasy, chyba że będę kombinował jakiś bardziej ograniczający ilość światła dyfuzor do softboxa ale to też kiepski pomysł, będę chciał przymknąć przysłone i znowu będzie problem.
Minus EV nie daje zamierzonego rezultatu, filtr to też raczej będzie za mało, uratować mogą mnie tylko krótkie czasy, chyba że będę kombinował jakiś bardziej ograniczający ilość światła dyfuzor do softboxa ale to też kiepski pomysł, będę chciał przymknąć przysłone i znowu będzie problem.
Filtr nd8 to będzie Ci mało?
Co Ty chcesz zrobić?
To trudno, mam wała, bueeeeeeeee... nie pogodzę się z tym.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
grizz (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=2143) odpisywałem na poprzedni post, po fakcie przeczytałem willowa.
A filtr nd zaraz sprawdzę bo jestem zielony w tym temacie.
Syd Barrett
15.01.09, 00:57
ostatecznie możesz spróbować nawet zarzucić jakąś szmatę na softboxa, tylko z opamiętaniem, żeby nie puścić wszystkiego z dymem. Sam używam dość często szarego filtra przyciemniającego o 3EV, do tego moc lamp na minimum, no i odsuwam na ile to możliwe.
To trudno, mam wała, bueeeeeeeee... nie pogodzę się z tym.
grizz (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=2143) odpisywałem na poprzedni post, po fakcie przeczytałem willowa.
A filtr nd zaraz sprawdzę bo jestem zielony w tym temacie.
na mojego ???
przecież ja o tym samym.
No wygląda na to że ten nd to coś dla mnie, troche niewygodnie mi się z tym będzie pracowało ale jak nie ma innego wyjścia. Dzięki wam.
Szogo na twojego:) coś mi się skojarzyło dziwnie z jakimś tam filtrem, nieważne, ogólnie chodzi o to że nie miałem z filtrami (poza uv) większej styczności:)
RadioErewan
15.01.09, 01:14
ND i polar to jedyne filtry, jakie są warte poznania (no, może poza gradacjami i żelowymi konwersyjnymi, jak kto profi).
Pozdrawiam
ostatnio rozwiązałem ten problem dwiema białymi podkoszulkami rzuconymi (dosłownie) na czaszę :) jeśli lampa jest na wysokości i skierowana w dół nie powinieneś nic spalić, bo ciepło idzie do góry
filtr szary też jest dobrym wyjściem, nie wiem tylko co na to AF - w zależności czy potrzebujesz szybko łapać ostrość
Pytam tych którzy mają doświadczenie z lampami studyjnymi.
Kupiłem chiński badziew za 200pln i wszystko było by fajnie, światła mam aż za dużo (portrety w pokoju), i właśnie z ilością światła mam problem.
Kiedy chcę zrobić zdjęcie z przysłoną 1.8 to kupa, za dużo światła, wszystko byłoby git gdybym mógł skrócić czas migawki powyżej 1/250 ale jak to zrobię to wychodzi jeszcze większa kupa, nie ma synchronizacji z takimi krótkimi czasami i mam piękne czarne zdjęcia.
A moje pytanie brzmi, która lampa pozwoli mi fotografować z czasami 1/1000, 1/2000? Oczywiście coś do 300ws, więcej mi się zupełnie nie przyda.
rób zdjęcia na lampach kontrolnych (bez błyskania) w RAW (odejdzie problem WB)
Jeśli ten "chiński badziew" można wyzwolić przez fotocelę to możesz przekroczyć magiczne 1/250 wyzwalając lampy FL-ką w trybie FPmanual. Spróbuj, ostatnio wyzwalałem FL-50 żarówki błyskowe 68Ws, i jak dobrze pamietam czasy miałem żędu 1/500
RadioErewan
15.01.09, 18:10
Jeśli ten "chiński badziew" można wyzwolić przez fotocelę to możesz przekroczyć magiczne 1/250 wyzwalając lampy FL-ką w trybie FPmanual. Spróbuj, ostatnio wyzwalałem FL-50 żarówki błyskowe 68Ws, i jak dobrze pamietam czasy miałem żędu 1/500
Eee tam, widać światło z żarówek miało marginalny wpływ na ekspozycję. Oczywiście można wyzwalać lampę, której światła nie widać w kadrze i na 1/4000. Nie spotkałem jeszcze Olka, który nie winietuje na 1/250, większość ledwie zipie przy 1/160 (winietka jest niewielka/pomijalna). 1/500 to abstrakcja. Oczywiście po docięciu do 3:2 (odrzucając dół) wszystko będzie prawdopodobnie OK. Fakt, nie pracowałem jeszcze z lampami Profoto.
Pozdrawiam
Eee tam, widać światło z żarówek miało marginalny wpływ na ekspozycję. Oczywiście można wyzwalać lampę, której światła nie widać w kadrze i na 1/4000. Nie spotkałem jeszcze Olka, który nie winietuje na 1/250, większość ledwie zipie przy 1/160 (winietka jest niewielka/pomijalna). 1/500 to abstrakcja. Oczywiście po docięciu do 3:2 (odrzucając dół) wszystko będzie prawdopodobnie OK. Fakt, nie pracowałem jeszcze z lampami Profoto.
Pozdrawiam
wbrew pozorom wpływ światła z lamp wyzwalanych (68Ws) miał decydujący wpływ na ekspozycję.
Teraz niestety nie mogę dać przykładu (jestem w pracy), ale postaram się udowodnić moją teorię przykładami
PS
ostatnie zdjęcia moich chłopaków wystawione na naszej klasie są w ten sposób zrobione
Jakby ktoś chciał zobaczyć teraz, to niech szuka:
Waldemar Boniecki miasto Ruda Śląska
w pracy mam naszą klasę zablokowaną :-P
RadioErewan
15.01.09, 19:03
wbrew pozorom wpływ światła z lamp wyzwalanych (68Ws) miał decydujący wpływ na ekspozycję.
Teraz niestety nie mogę dać przykładu (jestem w pracy), ale postaram się udowodnić moją teorię przykładami
PS
ostatnie zdjęcia moich chłopaków wystawione na naszej klasie są w ten sposób zrobione
Jakby ktoś chciał zobaczyć teraz, to niech szuka:
Waldemar Boniecki miasto Ruda Śląska
w pracy mam naszą klasę zablokowaną :-P
Czekam z niecierpliwością.
ps. To jednak wam tam zablokowali dostęp do niektórych miejsc w sieci?
AFAIR jeden klubowicz korzystał z innych, mniej legalnych proxy tej firmy.
Pozdrawiam
Tak jak obiecałem wrzucam zdjęcia wykonane przy czasach krótszych niż synchronizacja (chodzi o wyzwalanie lamp błyskowych)
Radek chyba przy czasach 1/8000 nawet światło żarówki błyskowej ma wpływ na ekspozycję zdjęcia. Jak sądzisz?
RadioErewan
16.01.09, 02:01
Zadam tylko pytanie, czy robiłeś te zdjęcia lustrzanką Olympusa? Czy małpką?
Pozdrawiam
RadioErewan
16.01.09, 03:32
A możesz załonić flasz, tak by tylko wyzwolił lampę, a nie doświetlił sceny?
Pozdrawiam
Zadam tylko pytanie, czy robiłeś te zdjęcia lustrzanką Olympusa? Czy małpką?
Pozdrawiam
tak jak pisze wykrecik to jest E-3. W ten sposób wyzwalałem też z E-510, więc śmiem twierdzić że każdą lustrzanką z FL-ką w trybie FPmanual można wyzwalać przez fotocelę lampy studyjne. :)
A możesz załonić flasz, tak by tylko wyzwolił lampę, a nie doświetlił sceny?
Pozdrawiam
siła błysku była zmniejszona, co widać na zdjęciach, światło z żarówki (68Ws) dominuje
RadioErewan
16.01.09, 17:18
Gratuluje ci odkrycia. Jest zajebiaszcze.
Czy ktoś z klubowiczów posiada lampy Elinchroma?
Na CY to działa.
Pozdrawiam
Gratuluje ci odkrycia. Jest zajebiaszcze.
Czy ktoś z klubowiczów posiada lampy Elinchroma?
Na CY to działa.
Pozdrawiam
Mam nadzieję że się przyda.
A tak z ciekawości, jak to wygląda w inych systemach? :wink:
RadioErewan
16.01.09, 17:28
W Canonie to działa tak jak w Olku. Dzwoniłem już do kilku znajomych i zapuściłem biedaka na p.r.f.c.
Pozdrawiam
RadioErewan
16.01.09, 18:58
Oto 1/3000 zrobiona z dwóch lamp studyjnych. Palnik lampy systemowej 1/16 energii błysku, skierowany tylko w fotocelę.
A czarne, to ilość światła dla tej samej ekspozycji z palnięica na wprost tylko lampą systemową.
Apokalipsa.
Woha! czyli west odnalazł kapitalny trick :D polać mu!
RadioErewan
16.01.09, 19:27
Dałem po reputacji za upór. Ciekawe, jak to działa.
Pozdrawiam
West, "+" powędrował na Twoje konto.
Teraz to mam wyrzuty sumienia, bo dobry rok temu się bawiłem w ten sposób ( i tu się należy -rep ;)))))))))))
Radek a jak to działa to nie mam pojęcia :)
Czasami brak wiedzy jest matką wynalazków, dla mnie logiczne było że muszę wywołać w systemie FP lampy studyjne, więc kombinowałem.
RadioErewan
17.01.09, 07:27
http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html
Bardzo dziękuję za inspirację.
Pozdrawiam
Radku,a jaki jest czas błysku lampy studyjnej wyzwalanej za pomocą fotoceli i jaki % energii zgromadzonej w kondensatorach jest przekazywany do palnika.
Nie ma przeproś, musi być dłuższy od czsu synchronzacji migawki. Pozostaje tylko pytanie o sposób sterowania enrgią błysku. Może jest coś o czym producenci nie piszą w instrukcji. Myślę, że Piotr od Hensla powinien coś wiedzieć. :roll:
Przydało by się kilka informacji o tym jak to dziala.
Pozdr.
Wydaje mi się że lampa studyjna to może być dowolność. Najważniejszy to tryb FP, HSS czy jak to producent aparatu i lampy nazwał. To on wymusza czas ruchu i synchronizację migawki w połączeniu z lampą systemową (inaczej - migawka nie ruszy dopóki lampa nie gotowa i na odwrót).
Szkoda tylko że to nie działa z lampą wbudowaną (no ale tam tego trybu niestety nie ma).
Musze to napisać, bo mi West nie da spokoju:
Super, bardzo przydatne i ciekawe spostrzeżenie :grin::grin::grin:
Mam prośbę , aby ktoś wyjaśnił w jednym poście temat tego wyzwalania przez FP (tego FP nie posiadam)--Nie wydaje mi się , aby były jakieś tajemnice w działaniu lamp studyjnych--jest po pierwsze moment wyzwolenia, po drugie czas trwania błysku z określoną energią zależną od pojemnosci kondensatorów i ewentualne współdziałanie z inną lampą ...
Musze to napisać, bo mi West nie da spokoju:
Super, bardzo przydatne i ciekawe spostrzeżenie :grin::grin::grin:
No to ja też muszę napisać :) ale się wczoraj po 24 zdziwiłem i tak mi zostało do dzisiaj :) gratki
No proszę.
Pogratulować Westowi odkrycia i Radkowi ciekawego kolejnego ciekawie zrobionego materiału.
.:shock:
To jeszcze mam pytanie.
Jak lampa nie posiada wbudowanej fotocelii, a podpięlibyśmy ja na kablu (do gniazda synchro) to synchronizacja z krótkim czasem również zadziała?
RadioErewan
20.01.09, 16:00
Jak lampa nie posiada wbudowanej fotocelii, a podpięlibyśmy ja na kablu (do gniazda synchro) to synchronizacja z krótkim czasem również zadziała?
Podobno tak, choć takiej kombinacji nie sprawdzałem (oczywiście, przy założeniu, że nadal masz lampę systemową wpiętą w sanki aparatu i lampa pracuje w trybie HSS).
Pozdrawiam
Z lampami Delicacy 180 + E-510 + Metz też działa z czasami powyżej 1/500
plus do reputacji i Nobla dla kolegi west-a ;)
dałem west73 plusa ale za ociąganie powinienem dać mu raczej minusa bo ma teraz niepotrzebny wyzwalacz radiowy ;-).
Działa mi E-3 + FL50R + Powerlux V200 z czasem 1/8000 :-).
Proszę przerzućcie ten wątek do Porady dotyczące fotografii
dałem west73 plusa ale za ociąganie powinienem dać mu raczej minusa bo ma teraz niepotrzebny wyzwalacz radiowy ;-).
Działa mi E-3 + FL50R + Powerlux V200 z czasem 1/8000 :-).
Proszę przerzućcie ten wątek do Porady dotyczące fotografii
Bo jak skromny człowiek jestem:wink:. Jak to wyczaiłem pomyślałem że skoro to takie proste to każdy już dawno z tego korzysta :-P
wyzwalacz radiowy na pewno Ci się przyda chociażby do wyzwalania lamp przy ostrym słońcu :)
Ja głównie szukałem sposoby jak użyć małych przesłon i uzyskać małą GO przy żarówkach błyskowych. Czasami nie warto za dużo wiedzieć :cool::grin:
A ja was zabije chyba, właśnie obejrzałem film na fototv, a dzień wcześniej zainwestowałem w nd8 i po co mi on teraz? Wypas sprawa, z moim chińskim egzemplarzem sprawdze dopiero w weekend ale mam nadzieję że będzie tak pięknie jak na filmie.
dzis przyszly lampy-dzieki westowi wyzwalcze na fotocele a nie radiowe :)
zaoszczedzilem troszke kasy, lampy blyskaja w rytm 4/3 :)
plusik powedrowal na twoje konto :)
a przetestowaniu czasow i efektow masz u mnie jednego plusa w zapasie :)
Witam, a co z trybem HSS w lampie Sony HVL-F42AM. Niby wszystko OK, ale jak palnik jest na wprost (tak, lampy Sony tak mają że jak się ustawi palnik inaczej niż na wprost to tryb HSS sie wyłącza automatycznie). Można niby zjechać mocą lampy aby nie doświetlała obiektu ale to nie to samo jakby palnik był na bok lub w górę. Jest jakis sposób na lampę Sony? (aparat to A350)
Oczywiście trywialny: osłonka-lustro na lampę odbijająca światło np. w górę.
Jak dobrze poszukasz znajdziesz opis jak to zrobić z pudełka po papierosach :lol:.
RadioErewan
16.11.09, 23:58
Witam, a co z trybem HSS w lampie Sony HVL-F42AM. Niby wszystko OK, ale jak palnik jest na wprost (tak, lampy Sony tak mają że jak się ustawi palnik inaczej niż na wprost to tryb HSS sie wyłącza automatycznie). Można niby zjechać mocą lampy aby nie doświetlała obiektu ale to nie to samo jakby palnik był na bok lub w górę. Jest jakis sposób na lampę Sony? (aparat to A350)
Czy lampa/aparat ma wejście na kabel synchro? Ktoś twierdził, że w przypadku trybu HSS na gnieździe PC Sync pojawia się sygnał synchro zaraz jak lampa zaczyna świecić. To rozwiązuje problem. Lampa może palić na wprost, synca ciągniesz po złączu PC.
Pozdrawiam
Dzięki koledzy, ale okazało się iż w ogóle u mnie to nie działa z moim Soniaczem. Nawet jak palnik jest na wprost :-x Synchro jedynie do 1/160. Lampa nie ma wyjścia PC, a co do stopki to musze taką zakupić ale i tak nie wiem czy do tego eksperymentu ma ona sens...