PDA

Zobacz pełną wersję : pamięci xD Olympus vs Fuji

tomhorn
21.08.04, 03:19
Witam serdecznie. Za parę dni, (jeśli wszystko się ułoży) zakupię swoją pierwszą cyfrę - postawiłem na C-765. Od 2 tygodni przeglądam różne opisy, porady itp. i mimo iż sprawa kart xD była na tym forum już poruszana to chciałbym zapytać użytkowników kart innych niż oryginalna Olympusa o ich doświadczenia, czy były z kartami na Fuji jakieś problemy? Jak szybko się pojawiły? Z uwagi, na że w zestawie jest tylko karta 16Mb, na razie swój wybór skierowałem ku Fuzji 512Mb (kryterium ceny). Proszę o uwagi.

(A)rturo
21.08.04, 05:07
mi razem z c765 przyslali karte 256 wlasnei fuji...
Nie zauwazylem zadnej zlej reakcji tej karty.. i nie mam z na obecnie zadnych problemow

crasher
21.08.04, 10:21
Na allegro dostaniesz karty Olympus'a 512mb po ~500zl, nawet widzialem za 460zl, a fuji torche drozsze wiec nie wiem czym sie kierowales ku fuji :)

tomhorn
21.08.04, 11:10
Ceny są faktycznie podobne, najtaniej ta 512 Fuji znalazłem za 470, a Olympusa za 540 jakby nie było jest na filtr UV. Pytam, bo nie wiem, czy się nie pośpieszyłem z zakupem tej Fuji (jak spotkamy dość niską cenę to człowiek zawsze chce wykorzystać okazję). Chcę się upewnić czy rozpakować to Fuji, czy jednak sprzedać i dołożyć do karty Olympusa. Początkowo też się zmartwiłem, ze nie będzie PANORAMY, ale rozmawiałem już ze znajomym, który przerobił już trzy Folki i wspomniał, że z tej funkcji będę korzystał b. rzadko, albo w ogóle, i że testował program (nie pamiętam w tej chwili nazwy), który robi lepsze złożenia zdjęć w całą panoramę niż firmowe oprogramowanie Olympusa

tomhorn
21.08.04, 11:14
Przepraszam, za niektóre literówki, mało spałem, a w poprawieniu ortografii całkowicie zaufałem WORDowi

Oczywiście powinno być OLKI a nie Folki

crasher
21.08.04, 13:09
Karty Olympus'a maja wsparcie dla panoramy w przeciwienstwie do Fuji, co do samej karty no to obie sa dobre i ta twoja Fuji napewno bedzie ci dobrze sluzyla. Jezeli bedziesz chcial sobie kiedys zrobic zdjecie w panoramie to zawsze masz ta oryginalna 16Mb karte co jest w standardzie z aparatem :) Jezeli juz kupiles Fuji to nie warto sie meczyc tylko dla tej panoramy bo z pewnoscia bedziesz jej uzywal bardzo zadko, milego pstrykania :-)

Aleksander
21.08.04, 16:49
??

GAVmg
21.08.04, 23:50
Witam!!
Jam mam fuji 128 mb od kwietnia i jestem zadowoliny! Zrobiłem na niej już duuużo cykli zapis-kasowanie i jak do tej pory sprawuje się OK! A co do samej panoramy to podzielam zdanie crasher'a!! Panorama spokojnie zmieści się na tej 16 olympusa!!
Nie widać różnicy ??!! To po co przepłacać??!! :lol:

Aleksander
22.08.04, 08:11
??

GAVmg
22.08.04, 13:20
Panoramę robię na 16mb olympusa! Na karcie fuji w menu camera, f-cja panoramy nawet mi się nie podświetla !! Przeskakuje z "supermacro" na "2 in 1" Na forum jest trochę o formatowaniu fuji, że po tym będzie panorama dostępna, ale tak naprawdę to który z nas tak często fotografuje panoramę??? A jeżeli już ktoś robi tyle "panoram" to przecież jest wiele programów do łączenia pojedyńczych zdjęć w panoramę i doczytałem się na forum, że niekiedy te panoramy łączone już na PC są ładniej zrobione niż te co z f-cją panoramy w Olkach!! Osobiście zrobiłem od lutego ze 2 panoramy ;)
Pozdrawiam!!

No-shadow Kick
22.08.04, 13:56
Już wcześniej pisałem gdzie indziej, że dla mnie tej funkcji mogłoby nie być. Dla mnie to jest tylko bajer. Naprawdę dobrą panoramę mogę zrobić tylko fotografując po swojemu i sklejając w innym programie niż Camedia Master.

Co do różnicy kart Olympusa i Fuji to różnią się one nagłówkiem zapisanym na karcie. Taki nagłówek różni się w zależności od producenta, dlatego formatując zewnętrznym czytnikiem kart jest duże prawdopodobieństwo nadpisania nagłówka i zgubienia informacji o producencie no i oczywiście również panorama nie będzie dostępna.

Na temat kart xD niestety nic nie znalazłem, ale może temat kart SmartMedia co nieco przybliży ten problem.
Oto linki:
http://www.mindspring.com/~johnecarter/d490z/panorama.html
http://www.geocities.com/roberthaus/pan/

Pozdrawiam