PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus c 765 UZ - coś ... kiepsko

gloki
20.08.04, 20:33
Mam parę pytań do użytkowników 765-tki.
1. Dlaczego ten aparat robi fotki tak NIMIŁOSIERNIE wolno???
Zrobienie komuś fotki podczas uprawiania sportu (np narty wodne) jest wręcz niemożliwe obiekt bedzie rozmazany.

2. Moze polecicie jakieś konkretne ustawienia , opcji jest od groma ale jakoś nie przynosi efektów mieszanie w nich.

3. Czy ten konkretny model może działac w trybie kamery internetowej? (pewnie dla niektórych to profanacja ale akurat potrzebuję ...)

Wogóle mam mieszane uczucia jeżeli chodzi o funkcjonalność tego aparatu (szkicownik i ołówek sa szybsze :). Fotografować można ale nieruchome obiekty... Powiedzcie jak temu zaradzić

No-shadow Kick
20.08.04, 21:42
Witam,
nie za bardzo rozumiem co masz na myśli mówiąc 'wolno'. Czy chodzi ci tutaj o ustawianie ostrości, zapisywanie zdjęć na kartę czy jeszcze coś innego? :)

Może najpierw nt. kamerki internetowej. Nie ma takiej opcji, ale to chyba lepiej dla samego aparatu i jego matrycy.

Fotografowanie ruchomych obiektów. Nie napisałeś z jakich trybów korzystasz. Jeśli chodzi o ustawienia z preselekcją to w tym przypadku powinieneś wybrać sobie tryb S. Jeśli fotografowane obiekty poruszają się dość szybko to ustaw czas przesłony na krótszy, np. 1/1000s.
Aby usprawnić robienie takich fotek ustaw sobie ostrość manualnie (przytrzymaj przycisk OK przez 2 sek, później strzałka w lewo i strzałki góra dół, zatwierdzasz znowu 2 sek, trzymając OK).
Jeśli korzystasz z automatycznego ustawiania ostrości, to najlepiej naceluj aparat na obiekt, przytrzymaj przysik spustu do połowy żeby aparat ustawił sobie wszystkie parametry i cały czas trzymając go wciśniętego do połowy podążaj za obiektem i w odpowiednim czasie zrób zdjęcie.
Jak podasz więcej szczegółów to na pewno będziemy w stanie poradzić nieco więcej (może przykładowe zdjęcie nam pokażesz?)

Pozdrawiam

janek l
21.08.04, 12:01
Mam kilka pytań do doświadczonych posiadaczy-jak długo trzymają baterie po naładowaniu (u mnie po pierwszym ładowaniu rano wieczorem siadła -ok.30zdjęć i trochę zabawy z menu)czy korpus aparatu nagrzewa się podzcas pracy?(po ok.10min)I czy ostrzenie w trybie auto podczas łapania zooma jest widoczne na ekranie lcd?(u mnie przed złapaniem obiektu "przejeżdża"przez ostre i staje dalej-muszę doostrzyć spustem wciskanym do połowy.Z góry dziękuje

patrixjer
21.08.04, 12:21
[quote="No-shadow Kick"]Witam,
nie za bardzo rozumiem co masz na myśli mówiąc 'wolno'. Czy chodzi ci tutaj o ustawianie ostrości, zapisywanie zdjęć na kartę czy jeszcze coś innego? :)

Jemu napewno chodzilow o szybkość migawki, Olki- klasy C, niestety bez względu na model, w tej akurat materii wciąż są za Murzynami, a szybkość migawki w cyfrówkach równej lustrzankom ma dotychczas niewiele cyfrówek... i nie są to Olki

crasher
21.08.04, 12:53
[-ciach-] jak długo trzymają baterie po naładowaniu [-ciach-]
Po okolo 4 naladowaniniu bateria bedzie trzymac znacznie dluzej.

No-shadow Kick
21.08.04, 21:59
Jeśli chodziło tutaj o szybkość migawki, to już się niczego nie da zrobić. Tego po prostu nie da się przeskoczyć. Ale zawsze można podejść problem z innej strony. Zgodnie z zasadami fotografii, znanymi już od dawien dawna, poruszające obiekty można uchwycić bez poruszenia ustawiając się do nich pod pewnym kątem. W ten sposób zmniejszamy prędkość względem naszego aparatu i możemy użyć dłuższego czasu naświetlania. Nic więcej tutaj nie umiem już wymyśleć :)

Pozdrawiam