Zobacz pełną wersję : Czy powinnem zdjęcia zmniejszyć?
Krzysiek30
20.08.04, 20:17
1.Dzisiaj poszłem pierwszy raz w plener,porobiłem trochę zdjęć ,wrzuciłem na komputer i się przeraziłem.Zdjęcie w rozdzielczości HQ 1984*1498 ma rozmiar 8,5 MG wielkości.
Czy powinnem te zdjęcia zmniejszyć jakimś programem do obróbki i do jakiej wielkości?
2.Jaki program byście polecili do obróbki zdjęć dla początkującego (może coś z adobe ) i co jest priorytetem w poprawie zdjęć?
1. Musiałeś mieć ustawione SHQ. W trybie HQ wielkość pliku jest poniżej 1 MB. Można zmniejszyć wielkość pliku dowolnym programem graficznym, który pozwala na zapis pliku jpg z wyborem stopnia kompresji. Zmniejszenie pliku robi się po zakończeniu obróbki zdjęcia. O programach piszę poniżej.
2. Zwykle warto poprawić ostrość i wykadrować zdjęcie do obróbki w labie. Zdjęcie ma proporcje 4:3, a potrzeba 3:2. Można użyć PhotoShopa albo Paint Shop Pro.
Najlepszym programem jest PhotoShop, ale jest też trudny w obsłudze. trzeba poświęcić trochę czasu, żeby opanować podstawy.
No-shadow Kick
20.08.04, 21:53
Witam,
8,5MB przy rozdzielczości 1984*1498 :?: To już nie jest Jpeg HQ a TIFF chyba? Zdjęcia z 4Mpx przy SHQ zajmują max. 2,5MB. Chyba, że w Twoim aparacie jest inaczej, wtedy uderzam się w pierś :wink:
Co do zmniejszania, to wszystko zależy do czego ich będziesz używał, tzn. czy chcesz oddawać do labu, pokazywać na www, itp.
Jeśli oddajesz do labu żeby zrobić odbitki to zmniejszać nie ma co, ew. przycięcie do innego formatu (3:2).
Najczęściej w programie graficznym poprawia się janość i kontrast. Po zmniejszeniu zdjęcia należy je jeszcze dodatkowo wyostrzyć.
Dla początkującego radzę jednak jakiś mniej skomplikowany program z polskim interfesjem, żeby się pogubić :) Potem można już przejść na bardziej zaawansowane, ja osobiście używam Paint Shop Pro, a najwięcej osób ma PhotoShopa.
Pozdrawiam
Krzysiek30
21.08.04, 09:11
Sory za błędne podanie ale dzisiaj sprawdzałem i faktycznie rozdzielczość była ustawiona na TIFF i wtedy zdjęcie miało 8,5 MG.W HQ zjęcie ma poniżej 1MG tak jak napisał wrocek.
Wrocek napisałeś że można dowolnym programem zmienić kompresję zdjęcia tzn.zmniejszyć rozdzielczość???
Jeszcze chciałem spytać o zmianę proporcji jak napisał wrocek.
Czy jak zaniosę zdjęcie do wywołania w takiej proporcji jak zapiszę aparat ( a napisałeś że jest 4:3 a powinno być 3:2 ) to co się stanie? Nie wiem czy dobrze myślę ale będą białe paski po bokach? Bo jeżeli chodzi o paski to w zakładzie mogą zdjęcie rozciągnąć do formatu np.10*15 i nie będzie tych pasków.
Jeżeli chodzi o program graficzny to jet podobno łatwiejszy PS Elements?
Ja wiem że te pytania są dla was śmieszne ale ja się wszystkiego uczę od podstaw.
Za wyrozumiałość i wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.
Musisz w labie powiedzieć czy mają kadrować, czy też zmieścić całe zdjęcie. W pierwszym przypadku zostaną obcięte szersze krawędzie zdjęcia, w drugim powstaną białe paski na węższych brzegach.
Zdecydowanie lepiej skadrować samemu. Na początek polecam prosty program JPEGCrops. Poszukaj Googlem, nie powinno być kłopotu ze znalezieniem (program jest freeware).
PS Elements nie znam. To jest rzeczywiście uproszczona wersja PS.
PS. Zdjęcie w formacie TIFF też powinni przyjąć w labie.
Krzysiek30
21.08.04, 09:32
Wrocek napisałeś że zostaną białe paski ale w labie mogą zdjęcie rozciągnąć do formatu 10*15 i wtedy będzie to samo co bym sam skadrował?
Kadrowanie do innych proporcji polega na obcięciu fragmentu zdjęcia. Po prostu sam zdecydujesz, które fragmenty zdjęcia obciąć. Jeżeli rozciągnięsz zdjęcie to obraz ulegnie zniekształceniu.
Krzysiek30
21.08.04, 10:16
Dzięki wrocek.
Ściągnołem ten program i zrozumiałem o co chodzi.
Ale mam pytanie czy jak wykadruje do formatu zdjęcia 10*15 w tym programie i zaniose do labu to oni nic już nie będą przycinać tylko będzie w całości takie jak wykadrowałem i czu trzeba zaznaczyć że to zdjęcie jest już wykadrowane czy oni sami zauważą?
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Musisz powiedzieć w labie, że zdjęcie ma być bez marginesów. Ze względów technologicznych może jeszcze zostać obcięte 1-2 mm z każdej strony, ale na to nie mamy wpływu.
Najlepiej na początku daj kilka zdjęć (np. 10). Warto sprawdzić jaka jest jakość odbitek. Z tym bywa róznie.
Krzysiek30
21.08.04, 14:52
Czemu się tak dzieje.
Zgrywam zdjęcia z aparatu mają wielkość do 1MG są w JPG wrzucam w program Ifran View lekko je obrabiam i jak zapisuje je ponownie na dysku ma około 8.5 MG obraz-mapa bitowa.
Dlaczego tak zapisuje te zdjęcia???
Poniewaz .bmp ma mniejsza kompresje (albo jej nie ma w ogole), zapisuj zdjecia do formatu .jpg beda o wiele mniejsze. W ACDSee mozesz wybrac stopien kompresji oraz format w jakim go chcesz zapisac :)
Dodam ze nie warto poddawac duzej kompresji zdjecia aby uzyskac male rozmiary zdjecia gdyz powstana artegakty - kwadraty na jednolitych miejscach. Jezeli bedziesz robil zdjecia formatu 10x15 to warto podac kompresje na poziomie 90-95 % w IrfanView a w PS na poziomie 9-11.
Krzysiek30
22.08.04, 09:40
A w programie ACDSee jaką wartość kompresji mam ustawić?
Dzięki i jeszcze raz dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Krzysiek.
Jezeli oddajesz zdjecia do LAB i nagrywasz je chwilowo na CRW zeby doniesc do LABU to ustawiaj na 100%, jak archiwizujesz na C i masz duzo plytek to tez 100% - moze kiedys bedziesz chcial wrocic do fotek i np dokonac jakis korekt to bedzie jak znalazl.
Jezeli zalezy ci na ilosci fotek to polecam kompresje na poziomie 85-95%.