Zobacz pełną wersję : Zestaw akcesorów do SP-570 UZ
Witam!!!
Czy ktoś już sprawdzał działanie akcesoriów??
http://www.allegro.pl/item514597033_zestaw_profi_sp_550_sp_560_sp_570_58 mm_w_wa.html
Co o tym myślicie?? Czy warto kupić??
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Lub czy ktoś spotkał się z filtrami firmy Fox??
Miałam możliwość zobaczenia efektu na Sp560 i na krótkiej ogniskowej jest spora winieta.
W zasadzie nie wiem, czy można to nazwać winietą, bo zdjęcie nie ma wymiarów czworoboku tylko jest okrągłe, jakby zrobione przez lunetę.
Raczej nie spodziewałabym się, że w sp570 tego problemu nie będzie, także wydaje mi się, że z tym zestawem założonym na aparat o szerokim kącie można zapomnieć.
A jeśli chodzi o filtry - nie ma co ukrywać, nie jest to najwyższa półka, ale kiedyś używałam i uv i polara selco i tak naprawdę nie narzekałam - na początek wystarczało.
Jeżeli preferujesz zdjęcia na długiej ogniskowej, boisz sie o szkło aparatu i chcesz się nauczyć działania polaryzatora to chyba możesz zaryzykowac kupno tego zestawu.
Tyle, że założony na aparat powiększa jego wymiary, więc weź też na to poprawkę, bo np. może się okazać, że będziesz potrzebować nowej torby. :)
Potwierdzam to co pisze Agulka.Zdjęcia przy szerokim kącie z założoną tulejką
wyglądają jak by były robione przez jakąś tubę lub rurę, ale zawsze można ją odkręcić.Zależy jakich zdjęć wykonujesz więcej,tele czy szeroki kąt.Ogólnie
tulejka i UV chronią obiektyw.Polar się przydaje a i tulipan nie zaszkodzi.No i
aparat lepiej się prezentuje.
Czy ktoś spotkał się z filtrami firmy Fox??
Czy ktoś spotkał się z filtrami firmy Fox??
Nie, ale po co kupować tego fox'a skoro za 50 PLN masz jakąś Hoye ?
Aż tak Cię ciągnie do (pewnie) Chińskich wynalazków ?
Agulka używałem podobnego patentu z Kodakiem z8612, faktycznie na szerokich ogniskowych była winieta, musiałem wysuwać zooma, ale bardzo niewiele. Mimo wszystko uważam, że to dobry pomysł, aby chronić obiektyw filtrem np. UV, tego w kompakcie sobie nie wymienisz ;]
emka21k ja jednak proponuję, żebyś taki zestaw skomponowała sama ... koszt tulejki to ok 40 PLN (nie wiem jak z dostępnością ...), a nawet jak kupisz filtr Hoya, to i tak Ci taniej wyjdzie ...
[...] No i aparat lepiej się prezentuje.
No, a tego to chyba nie trzeba komentować ...
//EDIT
No właśnie, na alledrogo koszt tulejki to ok 30 PLN, do tego masz redukcję na średnicę 55, a jak wiadomo im mniejsza średnica filtra tym taniej (choć diametralnej różnicy nie ma ...)
No i zawsze jest taki plus, że możesz np filtr gwiazdkowy dokręcić i sielankowe zdjęcia choinki porobić ;D
emka21k ja jednak proponuję, żebyś taki zestaw skomponowała sama ... koszt tulejki to ok 40 PLN (nie wiem jak z dostępnością ...), a nawet jak kupisz filtr Hoya, to i tak Ci taniej wyjdzie ...
Jak sama kupowałam ten zestaw, czyli trzy lata temu, to niestety nie udało mi się taniej skomponować tulejki, dwóch filtrów (przy czym jeden polar, fakt, że nie jest najlepszy, ale zawsze polar), osłony przeciwsłonecznej i dekielka niż oferta tej firmy. Nie wydaje mi się, żeby teraz było to możliwe, ale głowy nie daję, nie sprawdzałam.
Kicha...
Nie kupuj tego.
Też się na to napaliłam. Jeśli bardzo chcesz polecam ci wprowadzenie kilku zmian:
Osłona przeciwsłoneczna na markę Hama - ta nie ma możliwości załozenia jej na odwrót (tulejka nie ma gwintu zewnetrznego) -mają taką zaciskaną na tulejce, zawsze mozesz ja zalozyć tak jak na lustrzance.
Dekielek musi się rozpychać (ten taki jest więc ok) -ale do dekielka kup smyczkę której koniec można dokleić do dekielka, bo nie masz możliwości przełożenia smyczki jak w oryginalnym dekielku.
No i na końcu jak już poużywalam tego zestawu, to stwierdzilam, że tak naprawdę używam tylko adapteru i osłony. Chociaż tulejki może się przydadzą jeszcze.
@ sn00p
sielankowe zdjęcia choinki można spokojnie zrobić na F8 i też wyjdą gwiazdki. Nie trzeba filtru gwiazdkowego.
Witam, również myślałem o tym zestawie, całe szczęście że tego nie kupiłem czytając m.in. te forum. Przy 560UZ rzeczywiście jest efekt zdjęcia robionego "w rurze" zważywszy jeśli chodzi o szeroki kąt, owszem możnaby tego używać ale polegałoby to na częstym odkręcaniu i skręcaniu tulejki - adaptera. Wybrałem inną opcję zakupiłem redukcję filtrową 38/46 i do tego filtr marumi circular PL(D)46mm i dokręcam go do wewnętrznego gwintu znajdującego się na końcu obiektywu. Jest niestety jeden mankament tego rozwiązania otóż cena za całość ponad 160zł. Niestety zmuszony byłem kupić droższy filtr dlatego że jest on cienki, tańszy niestety jest grubszy a co zatym idzie następuje podobny efekt co przy wspomnianej na początku tulei. Polecam www.raysfoto.pl (http://www.raysfoto.pl) jak rozmawiałem w sklepie w Poznaniu, przy 570UZ przy zastosowaniu tego zestawu z allegro podobno efekt rury nie jest tak irytujący jak w mojej 560-tce.
Ale nie wiem czy w sp570 jest możliwość wkręcenia tej redukcji. A poza tym efekt jest warty wydania pieniędzy??
Ale nie wiem czy w sp570 jest możliwość wkręcenia tej redukcji. A poza tym efekt jest warty wydania pieniędzy??
Mam nadzieję że tak, pierwsze próby w pomieszczeniu wypadły obiecująco, niestety jak na złość pogoda na dworze beznadziejna, także tu jeszcze nie miałem okazji sprawdzić. Zaufałem też znajomemu z RaysFoto a to bez wątpienia znawca tematu. Poniżej fotka jak to wygląda.
I taka mała próba najpierw z polaryzacją, potem bez.
Ja kupiłem ten zestaw do swojej Oli SP-560. Na razie jak dokładnie filtry się sprawują nie jestem w stanie sprecyzować - między innymi właśnie przez pogodę. De facto winieta jest dość dużo, ale z racji tego że korzystam dość często ze statywu, a przy tym zoom-uję to nie widzę w tym wielkiego problemu. Tulipan też się przydaje. Do mojej torby nie mieści się jedynie tulipan właśnie... i muszę go nosić w kieszeni.
Jeżeli dalej to kogoś interesuje to proszę. Zdjęcia z filtrem polaryzacyjnym i bez. Bez obróbki - oryginały, tylko pomniejszone.
zbyma72age
21.04.09, 22:42
Proponuję nie wprowadzać czytających w błąd.
SP-560UZ ma gwint na obiektywie, w sp570 nie ma możliwość wkręcenia tej redukcji i dlatego na ten temat była już dyskusja na forum:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=14779
Pozdrawiam