Zobacz pełną wersję : co z E-30? 14-54II czy 12-60?
witam,
mam zamiar kupić E-30 i w związku z tym pytanie: :?:
- wziąć tylko body[ mam "stare" 14-54,
- kupić z 14-54 II, a stare sprzedać?
- wykosztować się na 12-60 [ najmniej chętnie z powodu ceny, ale może warto dołożyć?]
jestem początkująca, coraz więcej frajdy sprawia mi fotografia, choć nie odważyłam się jeszcze zamieszczać zdjęcia do oceny.
Pozdrawiam, i dziękuję za rady.
:wink:
Kaśka
Potrzebny szerszy zakres i SWD troszkę kosztem światła, to brać ZD12-60SWD, jeśli wystarcza 14-54, a wykorzystywany będzie AF w LV, to brać z 14-54II, jeśli nie, to brać body i szaleć ze starym 14-54.
Grunt, to potrafić precyzować swoje potrzeby. Nikt tu na Forum nie wie, co potrzeba temu, czy tamtemu.
Pozdrawiam
Ja namawiam osobiście na 12-60mm choć to spory wydatek.
Przy założeniu, że nie używasz AF w LV to kupowanie nowego 14-54mm mając starą wersje według mnie nie ma sensu.
Wiesz jeżeli masz kasę to kupuj 12-60mm, jeżeli nie masz kasy to pozostań przy 14-54mm.
pozdr.
witam,
- wykosztować się na 12-60 [ najmniej chętnie z powodu ceny, ale może warto dołożyć?]
jestem początkująca, coraz więcej frajdy sprawia mi fotografia, choć nie odważyłam się jeszcze zamieszczać zdjęcia do oceny.
Kaśka
Rada ode mnie. Kup E-30 podepnij 14-54 bo to świetne szkło i rób zdjęcia. W którymś przypadku możesz stwierdzić, że potrzebujesz szerzej lub koniecznie chcesz ostrzyć po kontraście - wówczas będziesz mieć czas na zmianę. Będzie to Twoja decyzja a nie forumpowych doradców. Pieniądze zawsze możesz wydać a na 14-54 kupca też znajdziesz... A może stwierdzisz, że chcesz 9-18 lub 50-200 lub jeszcze coś innego... Poza tym taka strategia - stopniowego wydawania kasy jest przyjaźniejsza dla kieszeni...
Pokaż nam jakieś zdjęcia ;-)
ja bym jednak brał 12-60 bo:
jeżeli potrzeba Ci szybkiego AF to masz SWD,
jeżeli potrzeba Ci szerokości to ma 2mm na początku zakresu więcej (a to jest różnica),
jeżeli chcesz korzystać z LV i szybkiego ostrzenia masz pełną zgodność z ustawianiem ostrości po kontraście i wspomniane SWD,
jeżeli nie godzisz się na kompromis co do jakości optycznej to 12-60 jest troszeczku lepsze
ZAZNACZAM że różnice dla amatora pstrykacza są pomijalne, więc wszystko zależy od Twojego podejścia do tematu.
a że droższe? no cóż za wysoką jakość zawsze się płaciło dużo więcej
Marczewski1
6.01.09, 20:17
Kup Leica 14-50 f/2.8-3.5 VARIO-ELMARIT-D ASPH. naprawdę warto!
Taki obiektyw warto kupić do korpusu który nie ma stabilizacji.
witam,
Kaśka
Masz już świetny obiektyw, kup korpus i rób zdjęcia, jeśli do tej pory 14-54 Cię nie ograniczał to i z E-30 nie będzie.
A zastanawiałaś się na E-3? Nie dość że aktualnie tańszy to jeszcze korpus bardziej pancerny, a i promocja obecnie bardzo ciekawa.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A ja uważam że nie warto. Nie miałem co prawda w ręku tego szkła, ale z tego co widzę to kosztuje toto prawie 5kpln. Zakres nienajgorszy, ale wyraźnie mniej atrakcyjny niż 12-60, światło jak na tę cenę i 4/3 przeciętne. Co jest takiego w tym szkle że warto za nie dać prawie 2x tyle co za 12-60? Zobaczę to na odbitkach?
Marczewski1
7.01.09, 10:17
Ja kupiłem ten obiektyw (Leicę) dwa lata temu za 2700pln ostatnio widziałem go na Allegro za chyba 1700pln i stał przez kilka dni bez specjalnego zainteresowania ale może się mylę nie śledziłem tej aukcji do końca , warto poszukać. Na pytanie o jakość "obrazka " wydaje mi się najlepszym standardowym zoomem do systemu 4/3, niestety nie miałem okazji jeszcze wypróbować 14-35 f2 ale jeśli chodzi o pozostałe to wg. mnie najładniej "rysuje". Zaznaczam, że jest to moja subiektywna opinia.
ja bym jednak brał 12-60 bo:
jeżeli potrzeba Ci szybkiego AF to masz SWD,
jeżeli potrzeba Ci szerokości to ma 2mm na początku zakresu więcej (a to jest różnica),
jeżeli chcesz korzystać z LV i szybkiego ostrzenia masz pełną zgodność z ustawianiem ostrości po kontraście i wspomniane SWD,
Czy oby na pewno? W materiałach Olympusa czytamy:
* Pełna sprawność AF opartego na detekcji kontrastu dostępna jest wraz z nowymi obiektywami Olympus w tym obiektywami: ZUIKO DIGITAL ED 9-18mm 1:4.0-5.6, ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6, ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm 1:4.0-5.6, ZUIKO DIGITAL 25mm 1:2.8 typu “pancake” i z nowym obiektywem ZUIKO DIGITAL 14-54mm 1:2.8-3.5 II. Nie widzę tam ZD 12-60... nie wiem jak interpretować to "w tym".
ups...! faktycznie popełniłem błąd, bo 12 60 nie znajduje się na liście obiektywów posidających pełnej zgodności z AF po kontraście. Najmocniej przepraszam jeżeli wprowadziłem w błąd wątkotwórcę. Mam nadzieję że jeszcze żadne decyzje nie zapadły.
Brak tej zgodności faktycznie może działać na niekorzyść takiego zestawu z e-30, tym bardziej jeżeli kadrowanie LV miałoby być często używaną funkcjonalnością.
Oczywiście pojawiły się informacje, że taka zgodność się pojawi, ale czy będzie pełna, może być różnie.
Miałem okazję pobawić się E-30 z 14-54II (w nowej wersji) i zrobiło to na mnie bardzo pozytywne wrażenie/w porównaniu do LV z E-3/.
Rep+ dla Ktotek za czujność i wiedzę.
Pozdrawiam
witam,
dziękuję Wszystkim za odpowiedzi, najprawdopodobniej kupię E-30 z nowym 14-54, [ gdy wreszcie wejdzie na nasz rynek] a stary sprzedam- przynajmniej na razie tak myślę :-)
co do zdjęć- ostatnio nieco chorowałam, ale mam nadzieję, że zacznę niedługo wychodzić na mrozy, i jeśli w mojej ocenie nie będzie to totalnie nieudane, to postaram się wrzucić, by uczyć się na błędach i Waszymi oczyma widzieć więcej :wink:
pozdrawiam, Kaśka
Brak tej zgodności faktycznie może działać na niekorzyść takiego zestawu z e-30, tym bardziej jeżeli kadrowanie LV miałoby być często używaną funkcjonalnością.
Oczywiście pojawiły się informacje, że taka zgodność się pojawi, ale czy będzie pełna, może być różnie.
Rep+ dla Ktotek za czujność i wiedzę.
Pozdrawiam
Dzięki. Co do tej wiedzy to niestety jej nie posiadam bo z informacji, które czytałem nie mogę wyciągnąć jednoznacznych wniosków co do ostrzenia po kontraście z poszczególnymi obiektywami, głównie starszymi...
Czy Olympus wprowadzi tą funkcjonalność do innych obiektywów? Będą to wszystkie E-systemowe obiektywy czy wybrane? Jeśli wybrane, to które na pewno nie będą ostrzyć po kontraście? Czy jeżeli starsze obiektywy dostaną tą funkcjonalność w nowszym firmware to będzie ona w jakiś sposób ograniczona w stosunku do nowych obiektywów? Czy zdolność obiektywu do ostrzenia po kontraście w 4/3 będzie oznaczała to samo w m4/3 (po podpięciu poprzez przejściówkę)? Pytania się nasuwają, dotychczasowe informacje pozwalają jedynie na cząstkowe odpowiedzi. Myślę, że w przeddzień pojawienia się E-30 w sklepach dobrze byłoby wiedzieć na czym się stoi.
Czy Olympus wprowadzi tą funkcjonalność do innych obiektywów?
Gdzieś tam kiedyś napisali że będą się starać.
Będą to wszystkie E-systemowe obiektywy czy wybrane?
Będą się starać ze wszystkimi, ale sami nie wiedzą czy się to uda.
Jeśli wybrane, to które na pewno nie będą ostrzyć po kontraście?
Trudno powiedzieć, ale na 99% można stwierdzić że 14-54 nie dostanie nowego firmware.
Czy zdolność obiektywu do ostrzenia po kontraście w 4/3 będzie oznaczała to samo w m4/3 (po podpięciu poprzez przejściówkę)?
Tak, obiektyw który w pełni obsługuje contrast AF będzie działał w m4/3
Witam,
stoję przed podobnym dylematem. Chodzi mi głownie o focenie obiektów w ruchu, zawody motocrossowe itp. Zastanawiam sie czy silnik SWD w 12-60 da mi duzą przewage czy lepiej wybrac lepsze swiatlo w 14-54 do tego celu? Czytalam juz wszystkie posty, ktore sie dalo na forum, ale wciaz sie waham.
Witam,
stoję przed podobnym dylematem. Chodzi mi głownie o focenie obiektów w ruchu, zawody motocrossowe itp. Zastanawiam sie czy silnik SWD w 12-60 da mi duzą przewage czy lepiej wybrac lepsze swiatlo w 14-54 do tego celu? Czytalam juz wszystkie posty, ktore sie dalo na forum, ale wciaz sie waham.
Nie zastanawiaj sie nad SWD tylko nad tym czy czasem 12-60 nie bedzie lepsze na zawody, ze względu na ciekawszy zakres.
Witam,
MZ Szybki AF w tym wypadku to podstawa bo różnica w świetle miedzy tymi szkłami zbyt mała żeby zrekompensować SWD.
Nie mam obiektyu z SWD. Ale motocrossu raczej nie foci się po ciemku.
Czy w dobrym świetle przewaga AF z obiektywem SWD będzie aż tak wyraźna- nie wiem. Dla mnie S-AF z 14-54 i z 50-200 jest PIORUNUJĄCY. Co do C-AF- właśnbie wróciłem ze spaceru w lesie i wypadło mi pod obiektyw kilkanaście kładów. Efekty sprawdzę wieczorem.
Witam,
Miałem podpięte do E-3 (zakładam, że w E-30 będzie podobnie) zarówno 14-54 jak i 12-60 SWD. Dla mnie AF wymiata z jednym i drugim szkłem i szczerze to nie zauważyłem żeby 14-54 był gorszy niż 12-60 SWD. W każdym razie ja potrafię wychwycić tych różnic, oczywiście specjalistycznych testów nie robiłem. Podobnie z jasnością - jak popatrzysz na rozkład jasności obu szkieł, owszem 14-54 jest jaśniejszy ale w praktyce nie sa to wartości duże, dla mnie są wręcz pomijalne.
To co czyni dużą różnicę to zakres - tu 12-60 będzie lepszy, szczególnie na szerszym końcu. Nie wiem na ile to jest istotne w Twoich zastosowaniach. Kolejna różnica to cena - 14-54 można kupić znacznie taniej i to duży plus. Filtry też są tańsze, szkło jest nieco poręczniejsze. Nie wiem czy zależy Ci na ostrzeniu po kontraście w E-30 - jeżeli tak to tylko 14-54 II będzie tak pracować...
po kontraście pracować będą wszystkie szkła tylko te dedykowane troche szybciej.
Nie zależy mi na ostrzeniu po kontraście. Natomiast cenię sobie jasność obiektywu. Kiedys ktos wkleił porownanie i w sumie dla 14-54 II bylo duzo na korzysc.
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=223370
Eh najlepiej byloby obejrzec i poprzymierzac sie do obu obiektywow w jakims sklepie,ale nigdzie ich oczywiscie nie maja. Pozostaje mi podjac decyzje na sucho. Wydac te 700zł wiecej czy też nie, o to jest pytanie.
Czesto robie tez zdjecia w swietle zarowym i tu chcialabym ladnie, szybko ostrzyc. Obecne szkło 50mm+510 ma z tym problemy.
Eh najlepiej byloby obejrzec i poprzymierzac sie do obu obiektywow w jakims sklepie,ale nigdzie ich oczywiscie nie maja.
Gdy we wtorek bylem w MM na Bukowskiej mieli 50/2, 11-22, 12-60, 14-54 I, 7-14.
W Fotojokerze w Plazie można "przymierzyć" E-30 z 12-60. 14-54 nie mają.
Ja już jakiś czas temu zdecydowałem się na E-30 z nowym 14-54.
o kurcze szkoda, ze tak pozno to przeczytalam już bym tam była. dzieki za info, bylam w dwoch fotojokerach, ale panowie nie byli pewni nawet czy mają te obiektywy w ofercie. jutro obczaje w king crossie i plazie, bosko
Epicure a Ty już masz ten zestaw?
Epicure a Ty już masz ten zestaw?
Jeszcze nie, ciągle czekam na realizację zamówienia.
W Plazie w gablocie stoi sam E-30 i E-3 z podpiętym 12-60. Myślę, że nie powinno być problemu ze sprawdzeniem tego obiektywu na E-30.
Ja dziś pierwszy raz cykałem coś więcej e-30 z podpiętym właśnie 12-60.
Tak się składa, że były to zawody - motocross i quady. I powiem, że jestem super zadowolony (mam niestety tylko odniesienie do 510 z kitami albo 70-300 czy tez 50), SWD pracuje szybciutko a obiektyw jest żyletka. Az mi się zaczęła marzyć wymiana 70-300 na 50-200 SWD... Ale niestety raczej nieprędko to nastąpi raczej... Więc mogę polecić ten zestaw, choć z drugiej strony mam słabe porównanie, więc moje zachwyty moga byc mało miarodajne.
Ruff A możesz wkleić fotki z motocrossu?
Dobrze Ci się manewruje pokrętełkami w e-30?
Ja mam małe dłonie i dziwnie kciuk mi się układał jak przymierzałam się do e-30 w sklepie, ale może to kwestia przyzwyczajenia.
Nie zależy mi na ostrzeniu po kontraście. Natomiast cenię sobie jasność obiektywu. Kiedys ktos wkleił porownanie i w sumie dla 14-54 II bylo duzo na korzysc.
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=223370
Ech, daj spokój z tym porównaniem jasności, jak to różnica? Chyba nawet nie 0.5EV?
Jak zależy Ci na jasności to kup 14-35mm 1:2.0 SWD.
Jak dla mnie 12-60 jest dużo ciekawszym szkiełkiem, trochę ze względu na SWD, ale głównie zakres.
Jeśli 2mm na dole są dla Ciebie bez znaczenia to kupuj 14-54 bo jest znacznie tańsze.
Ruff A możesz wkleić fotki z motocrossu?
Dobrze Ci się manewruje pokrętełkami w e-30?
Ja mam małe dłonie i dziwnie kciuk mi się układał jak przymierzałam się do e-30 w sklepie, ale może to kwestia przyzwyczajenia.
Fotki tu:
http://flickr.com/photos/przemo_r/sets/72157614348364301/
Obrabiane oczywiście, niektóre mocniej, niektóre słabiej.
Pokrętłami manewruje się spoko, nawet w rękawiczkach.
A SWD działa rewelacyjnie - tez miałem dylemat czy 14-54 czy 12-60 - teraz już wiem, że 12-60 to był świetny wybór, choć bezpośredniego porównani nie mam, bo miałem kiedyś do 510 podpiętego 14-54, ale wtedy robiłem statyczne fotki z manualnym ostrzeniem na LV, więc o pracy AF nie mogę nic powiedzieć a tym bardziej porównac jej do 12-60.
problem rozwiązał się sam. to prawda, że jak weźmie się do ręki 12-60 to już nie chce się go wypuścić. szkiełko jest rewelacyjne. na razie podpiełam je do 510 i powiem wam, ze dziala szybko i jest mega roznica.
brakuje mi troche tylko malej glebi na koncu, ktora była w 50mm, no ale to inne szkło.
po obejrzeniu filmiku z youtuba wzrosl moj apetyt na e-30, ale ze wzgledu na pusta kieszen moge na razie zapomniec.. myslicie ze stanieja za jakis czas?
Ruff fotki spoko bardzo.
myslicie ze stanieja za jakis czas?
Za jakiś czas stanieje na pewno. Pytanie tylko kiedy i ile?
Darekw1967
27.02.09, 14:46
W Fotojokerze w Plazie można "przymierzyć" E-30 z 12-60. 14-54 nie mają.
Ja już jakiś czas temu zdecydowałem się na E-30 z nowym 14-54.
Witaj
Zalezy jakie zdjecia robisz ale zwroc uwage, ze 12-60 daje Ci
wiekszy zakres zooma przy swietnej optyce.
Zrobienie krajobrazu na 12mm a 14mm to znaczna roznica w
przekazie i moim zdaniem na 12mm krajobrazy dostaja
wiekszej przestrzennosci.
Pozdrawiam
Zalezy jakie zdjecia robisz ale zwroc uwage, ze 12-60 daje Ci
wiekszy zakres zooma przy swietnej optyce.
To prawda, ale ZD 12-60 jest poza moim zasięgiem finansowym, a ZD 14-54 będzie dla mnie w zupełności wystarczający.
Zrobienie krajobrazu na 12mm a 14mm to znaczna roznica w
przekazie i moim zdaniem na 12mm krajobrazy dostaja
wiekszej przestrzennosci.
To też prawda, ale do krajobrazów mam już ZD 9-18 :) Więc te 12 mm już mnie aż tak bardzo nie urządza, choć wiadomo, że większy zakres ogniskowych to zawsze większa uniwersalność takiego spacer-zooma.
Myślę że 12-60 owszem,ale E-30?E-3!Mało co dopłacisz.