Zobacz pełną wersję : Stopień kompresji w C-725
Krzysiek30
19.08.04, 18:25
Dzisiaj właśnie kupiłem Olympusa C725.
Przeszukałem całe meny i instrukcję i niewiem jak ustawić stopień kompresji.
Jest tylko ustawienie poniższych rozdzielczości:
TIFF-1984*1498 14 zdjęć na 128 MG
SHQ-1984*1498 59 zdjęć na 128 MG
HQ-1984*1498 173 zdjęć na 128 MG
SQ1-1600-1200 199 zdjęć na 128 MG
SQ2-640-480 798 zdjęć na 128 MG
Ja ustwiłem HQ i wtedy wchodzi 175 zdjęć na kartę 128 MG i wydaje mi się że to jest trochę za dużo i pewnie trzeba jeszcze ustawić stopień kompresji aby zmniejszyć ilość zdjęć wchodzących na kartę a zwiększyć jakość tych zdjęć.Bo przy ustawieniu SHQ wchodzi już tylko 59 to trochę za mało.
Może ktoś wie jak zmienić stopień kompresji w tym aparacie???
Jedynym sposobem zmiany stopnia kompresji jest zmiana trybu HQ na inny. Będąc w trybie HQ nie można dodatkowo regulować stopnia kompresji.
rychu_lhotse
19.08.04, 18:44
Nie ma możliwości ustawiania dowolnego stopnia kompresji.Są tylko te które masz do wyboru w menu. A tak poza tym taka ilości zdjęć wychodzi Ci po zrobieniu tych zdjęć czy tyle pokazuje aparat po włożeniu pustej karty.Tzn.że tyle masz możliwość zrobić gdy karta jest pusta.Jeśli to drugie to dolicz ok 20% więcej bo aparat pokazuje ilość jaka wchodzi na kartę jeśli zdjęcia miały by max.wielkość (ilość MB).
Ja mam Olympusa C-4000 i na HQ przy 4MPX pokazuje mi przy pustej karcie 130zdjęć do zrobienia a mogę zrobić ok.160.Przy SHQ i 4MPX pokazuje 50 a robię ok.70.
Pozdrawiam
Szczerze mowiąc, focę w roznych trybach. Nie widze znaczącej roznicy pomiedzy nimi ;-) Chyba ze jeszcze nie wiem na co mam zwracac uwage, ale staram sie dopatrzec i...roznice sa prawie niezauwazalne.
Krzysiek30
19.08.04, 19:47
To doradźcie mi jaką mam wybrać rozdzielczość.
Krzysiek30
19.08.04, 19:51
A mam jeszcze jedno pytanie sorry że nie w jedny poście.
Czy jest w tym aparacie opcja tryb nocny bo niemogę tego znajść???
A mam jeszcze jedno pytanie sorry że nie w jedny poście.
Czy jest w tym aparacie opcja tryb nocny bo niemogę tego znajść???
Z tego co widze :
Scene Program (landscape-portrait, sports, portrait)
Tak wiec nie ma. Pozostaje Ci Manual i zabawa :-)
Krzysiek30
19.08.04, 20:32
Powiedzcie mi jeszcze jedno:
1.Czy jest różnica ustawiając aparat na tryb zdjęć portretowych( jest na pokrętle ) a w pełnym automacie.Piszą tam że aparat ustawia optymalne warunki a przecież w automacie też ustawia optymalne warunki???
2.Jak ustawiać przysłone w trybie A , a jak migawkę w trybie S dla dobrej jakości zdjęć? Może ktoś zna strony poświęcone nauce fotografi to proszę o link.
A tryb P to nieto samo co Auto z pokrętła?
Najwygodniejsza jest rozdzielczosc HQ. Różnica w jakości do SHQ jest niewielka, zdjęć wychodzi dużo i krótki jest czas zapisu zdjęcia.
Zamiast trybu Auto i programów tematycznych najlepiej uzywac trybu P. Jest to prawie to samo co tryb AUTO, ale możesz ustawić czułość ISO (jesli to tylko możliwe należy używać ISO 100) W trybie auto aparat będzie w sposób niekontrolowany zmieniał ISO (100, 200, 400), co może powodować większe szumy na zdjęciach. Ponadto w trybie P masz podgląd ustawionych parametrów zdjęcia i w razie potrzeby możesz przejść na tryb A, S lub M.
Dodam ze w trybie portretu aparat podbija kolory w barwie skory i skora moze wyjsc naprawde ladnie (oczywiscie wszystko mozna poprawic w PS).