Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Moja Nieszuflada

Strony : 1 [2]

2em
13.08.10, 20:02
Tak od jakiegoś czasu zaprzedałem duszę i portfel z canonowi, jeszcze jedna panoramka, tym razem Beskidy, okolica Jaworzynki.

Dawid
13.08.10, 23:47
Płot który wleciał Ci w kadr jakoś mi nie leży :roll:

2em
14.08.10, 16:07
Odnalazłem jeszcze jedną panoramę z Mazur, obiecuję, że to już koniec Mazur :).........chyba, że co jeszcze znajde :P

Igorra
14.08.10, 16:19
Ostatnia panorama ładna :) jednak ja widziałabym ją bez tego drzewa z lewej :wink:

helmuth
14.08.10, 17:09
...widziałabym ją bez tego drzewa z lewej :wink:Mnie ono nie przeszkadza, natomiast dałbym więcej nieba i chyba ciut jaśniej.

Dawid
15.08.10, 02:23
Super ta ostatnia ;)

2em
18.08.10, 21:40
Tradycyjnie już dziękuję za czas poświęcony moim zdjęciom, na dziś taki mjały portrecik:

2em
19.08.10, 19:55
Witajcie dziś mała sesyjka małżeńska, jestem ciekaw waszych opinii.

acidmk
20.08.10, 07:44
Jak dla mnie najlepszą z ostatniej dodałeś do galerii :grin: Jest super, bardzo ładne kolory i klimat. W pierwszym iu drugim, oczy mi zupełnie nie pasują...chyba za bardzo poPSute :-P

2em
21.08.10, 12:03
Dzieki, mnie chyba w gruncie rzeczy też się najbardziej podoba, choć i taka kompilacja wydaje się być fajna:

2em
21.08.10, 12:05
A tak z innej beczki, choć w dalszym ciągu eksperymentując z klimatem i kolorystyką, które Wam się bardziej podoba:

grizz
21.08.10, 12:10
A tak z innej beczki, choć w dalszym ciągu eksperymentując z klimatem i kolorystyką, które Wam się bardziej podoba:

Ciemniejsze, ale głównie przez to, że drugie jest nieostre/miękkie/zamglone na koniku.

2em
28.08.10, 12:20
Tak co by odpocząć od tematyki macro.

2em
5.09.10, 09:53
Ot taki portret w ramach ćwiczenia, napiszcie co byście poprawili.

Dawid
5.09.10, 12:18
Podkreślił bym oczy troszkę ;)

2em
5.09.10, 21:22
ok rozumie, że chodzi o wyostrzenie, jakieś inne sugestie?

Dawid
6.09.10, 00:19
Ogólnie mi się podoba, Go ładna, sympatyczny portret ;) W chwili weny machnąłem trzy wariacje;)

2em
6.09.10, 07:34
Dziekuję, za trud daję rep.

2em
18.09.10, 18:32
Kolejna seria, tym razem biedronka

2em
10.10.10, 21:49
Moje spojrzenie na niemiecki obóz zagłady Auschwitz

2em
10.10.10, 21:51
Może pojedyńczo będzie lepiej jednak.

Dawid
11.10.10, 21:41
4 wymiata msz

acidmk
12.10.10, 07:56
Ostatnia bardzo w klimacie, świetne kolory i ta winieta też pasuje do klimatu.

helmuth
12.10.10, 08:25
Ostatnia bardzo w klimacie...:?:
Mógłbyś coś bliżej o tym klimacie? Nie bardzo rozumiem co masz na myśli :roll:
Co do samego zdjęcia, to uważam że jest najgorsze z tej wrzutki. Najgorsze technicznie. Pofalowany budynek w tle, paskudne kolory (rdzawe plamy na trawie, budynek z prawej- część różowa a część czarno- biała, niebo wielokolorowe).
Tyle wad, MZ dyskwalifikuje to zdjęcie.

acidmk
12.10.10, 08:47
To napiszę coś o tym klimacie, dla mnie to miejsce przepełnione cierpieniem. Pewnie każdy odbiera je indywidualnie ale ja właśnie tak chciałbym oglądać te miejsca. Nie w 100% dopracowane ale pokazujące też emocje fotografa.

Wyobrażam sobie że nie jest łatwo robić tam zdjęcia i niuanse techniczne, nie maja tutaj MZ żadnego znaczenia.

helmuth
12.10.10, 13:31
...dla mnie to miejsce przepełnione cierpieniem. Miejsce tak ale ja tego na zdjęciu nie widzę.
Pewnie, oprócz Polaków, jeszcze tylko Żydzi wiedzą co to za miejsce.

Nie w 100% dopracowane ale pokazujące też emocje fotografa. Wyobrażam sobie że nie jest łatwo robić tam zdjęcia...Nie czepiam się emocji na miejscu, w trakcie robienia zdjęcia. Chodzi mi o niedostatki obróbki, którą robi się na spokojnie, w domu, po opuszczeniu "tego miejsca", kiedy emocje już opadły.

Pewnie każdy odbiera je indywidualnie ale ja właśnie tak chciałbym oglądać te miejsca.Masz rację, to sprawa indywidualna. Ja wolę oglądać te miejsca na zdjęciach z przemyślaną i starannie wykonaną obróbką.
Dla tego zabrałem głos :)

Quentin35
12.10.10, 13:46
1,2 i 4 Najdłużej przykuły moją uwagę także ze względu na ich potencjał emocjonalny. Tego typu zdjęcia inaczej odbiera się mając świadomość co przedstawiają. Znając miejsce i historię pokazane szczotki czy buty nabierają innej, silniejszej wymowy. A to miejsce jest szczególne pod każdym względem.

szalik07
12.10.10, 14:41
Zdjecia z auschwitz swietne. Dobre kadry polaczone z umiejetna obrobka daly super efekt :)*

2em
12.10.10, 20:07
Cieszę się, że zdjęcia wreszcie ożywiły nieco wątek - wszyscy mają po trosze rację, ale i nikt jej nie ma - dwoistość sprawy, tischnerowska "***** prawda". Jeszcze kilka fot:

Hrr
12.10.10, 20:27
Ta panorama fenomenalnie by wyglądała gdybyś dołożył jeszcze z 2 rzędy na górę. Chociaż tak też mi się podoba.

Ania_
12.10.10, 20:30
Za Hrr, róże chyba byłyby lepsze w bardziej stonowanych kolorach.

helmuth
13.10.10, 00:00
Ta panorama fenomenalnie by wyglądała gdybyś dołożył jeszcze z 2 rzędy na górę.Pełna zgoda :)

danmacz
13.10.10, 00:19
mam tylko pytanie dotyczące oceny zdjęć, w jaki sposób wystawia się komentarze? dzięki

grizz
13.10.10, 11:53
mam tylko pytanie dotyczące oceny zdjęć, w jaki sposób wystawia się komentarze? dzięki

Trzeba poczekać, az dostanie się do tego możliwość.

danmacz
19.10.10, 23:18
a jak długo trzeba czekać i od czego to zależy ?

grizz
20.10.10, 11:26
Od funkcjonowania jako klubowicz.

danmacz
20.10.10, 14:39
Dzięki.
W sumie polubiłem to forum.

2em
24.10.10, 12:43
Kilka fotek z wczorajszej sesji - wszystkie Wasze opinie są mile widziane.

gulasz
26.10.10, 21:42
po miniaturkach byłam niemal pewna że mnie będą mega drażnić - ale nie...
w sumie zachwycać też nie zachwycają, ale dziewczyna wprowadza spokój do tych zdjęć...
niebieskie chyba najmniej do mnie przemawia (najlepiej ostatnie)
ale jakoś więcej szczegółów póki co nie jestem w stanie wyciągnąć z siebie... ;)
ogólnie pozytywnie odbierane

2em
1.11.10, 22:31
No i pierwszy ślub zaliczony, wrzucam kilka pierwszych fotek, jestem ciekaw waszych uwag.

2em
2.11.10, 22:23
aż taka kiszka? miejcie litość, ja się uczę! :)

oczko
2.11.10, 22:27
Na 3 wyciągnąłbym przepały i byłaby elegancka fotka :)
Obrączki bardzo fajnie wyszły, reszta - ok ;)
(młodzi chcieli fiszajem, czy Twoja inicjatywa?)

ps
jakie czasy naświetlania i przysłony? bo patrząc na fotki to musiałeś mieć fajny, jasny kościół ;)

2em
3.11.10, 09:08
Dzięki za kilka słów, które napisałeś.
Czasy mniej więcej 1/60 a przyslony ok 3.5 (domykałem z 2.8), iso 640-800, ale kościół wbrew pozorom super jasny nie był - doświetlałem pierwszy plan lampą.

2em
5.11.10, 09:50
To jedziem dalej z tej samej imprezy. Taki strzał, który strasznie mi się spodobał :)

Mirek54
5.11.10, 10:16
aż taka kiszka? miejcie litość, ja się uczę! :)
Sliczne:wink:.Ale poćwicz jeszcze jak będziesz się decydować na robienie nastepnego.Duzo poćwicz.

2em
5.11.10, 13:29
jakie masz konkretne uwagi, bo "dużo poćwicz" jest mało miarodajnę

2em
6.11.10, 10:28
Widzę Mirku, że nie masz ochoty ciągnąć tematu (ale też chyba mnie to nie dziwi), wrzucam jedną fotkę z samego weselicha.

kornik50000
6.11.10, 11:27
Może ja się wypowiem , ostatnio miałem możliwość przyglądania się pracy fotografa profesjonalnego ( Asp w Łodzi wydział fotografia ) kilka ładnych lat w branży i jest to osoba już znana w Gdańsku . Po konsultacjach z nim na temat fotografii ślubnej mogę powiedzieć jedno :) Ile osób tyle opinii pamiętaj że wystawiasz swoje zdjęcia na forum pod krytykę więc się nie frasuj :) to raz:) no a dwa :
- przepały
- mało ciekawe kadry
- unikaj rybiego oka na weselach (młodym może się to nie podobać)
- w kościele powiedz młodym żeby się na ciebie nie patrzyli bo wygląda to sztucznie , ty robisz reportaż a nie sztuczną ustawkę
- drugie zdjęcie prze kadruj ze względu na obrzydliwą otoczkę

Wiem ze ja nie robię ślubów , może się nie znam , nie posiadam doświadczenia ale wiem jedno ... praktycznie na każe ujecie znajdzie się jakiś amator . Ja ze swojej strony życzę ci samych zadowolonych klientów

2em
6.11.10, 11:45
kornik50000 - daję rep + i dziekuję za wszystkie uwagi - z wiekszością się zgodzę.
Szczerze powiem, że nie przywiązywałem celowo do przepałów jakiejś dużej wagi (mógłbym wyciągać w LR ale kosztem poszarzałych twarzy), rybie oko na weselu było na prośbę Młodych (nota bede słoik pożyczony od Pana Młodego :))

I jeszcze do Twoich początkowych słow. Ja się nie napinam na krytykę (sam jestem bardzo i zdrowo krytyczny wobec siebie) ale do szewskiej pasji doprowadzają mnie jakieś półsłowka, werbalne uśmieszki puszczane półgębkiem, zawoalowanie pseudo znajomością tematu z kilkoma kwiatkami na koncie jeśli chodzi o fotografie. Wrrr...
Marzę o merytorycznej dyskusji na formach internetowych, korniku swoją wypowiedzią dałeś nadzieję na ich zrealizowanie :)

2em
9.11.10, 21:19
I jeszcze kilka "ściepów" ślubnych i obiecuje, że już Was tym nie męczę.

wanilia
9.11.10, 23:30
2em nie znam się na fotach ślubnych i nie mam w nich doświadczenia. Ale Twoje kadry są na moje oko dość poprawne. Czarno-białe z sali fajne tylko jak dla mnie znalazlo się tam trochę za dużo prawej strony. Widziałam już takie próby zdominowania kadru taką plamą ale w nieostrości. Czy mnie się to podoba? jaka potencjalna klientka- tylko wtedy jeśli mam też zdjęcie na którym mam gości jako głównych bohaterów kadru.
W Twoich fotkach brakuje mi jeszcze złapania właściwego momentu, fajnego spojrzenia, zabawnej sytuacji, odrobiny humoru, ale jeśli dopiero zaczynasz wszystko jeszcze przed Tobą.
Pobaw się z tak zwanymi wieloplanami, czyli np. fotkę jak gdyby zza np. rozmytego pierwszego planu, przez ramię cioci kloci, między nogami wujka Kazika :wink: (nie dosłownie :wink:)- to wprowadza fajny element humorystyczny do fotek i dodaje dynamiki zdjęciom.

A.... i koniecznie zmień logo- moim zdaniem nie powinno być kolorowe, bo odwraca uwagę od fotki. Nie jestem przeciwniczką logo, w oczach przeciętnych klientów fotek ślubnych mogą dodawać zdjęciu rangi, no i mają funkcję reklamową, ale jego estetyka świadczy o Tobie. :grin:

gulasz
10.11.10, 01:14
podpisuje się obiema ręcami ;) hehe
serio wanilia odwaliła kawał dobrego podsumowania
i całkowicie zgadzam się z tym co pisze...

ogólnie juz późno na rozpisywanie się a rano trzeba wstać
ale w zdjęciach tego typu chyba faktycznie najważniejszy jest moment - i choć sama też się nie znam na tego typu fotografii - to raz zdarzyło mi się fotografować ślub cywilny kumpeli...
jej mama podziękowała mi właśnie za momenty które są uwiecznione i których się nie zapomni ;)

2em
10.11.10, 10:00
Wanilio bardzo dziękuję, kilka momentów udało się złapać, mimo, że miało już nie być fotek z tego ślubu to postaram się pozbierać te momenty, którą mogą wydawać się zabawne, nietypowe itp.

wanilia
10.11.10, 23:47
Marku strona jeszcze malutka, ale kilka fajnych fotek znalazłam, których chyba w wątku nie było.
Natomiast konia z rzędem temu,kto zrobił Ci fotkę z zakładki "o sobie", taką twarz z przyjemnością bym uwieczniła na jakimś portrecie :grin:
Pzdr.

2em
11.11.10, 00:15
He he nie mam osobiście najlepszego zdania o swej gębie, więc wybacz, że tylko się poczciwie uśmiechnę na Twoje powyższe słowa Wanilio. Fotka była robiona we współpracy z moją wspaniałą żonką jako statywem :)

Mnie się zawsze wydawało, że stronka z mojej stopki jest niepotrzebnie rozbuchana ilością zdjęć - szczególnie przyrodniczych - (bardzo dużo fotek i tak czeka na dysku w celu wrzucenia ich, ale nie mogę się za to zabrać).

Pozdrowienia

wanilia
11.11.10, 00:31
Wiec połówka uzdolniona :) Brawo!
A zdania co do twej facjaty nie zmienię ale przesładzać nie będę.:cool:
Wiesz , nie wypada :wink:
ale jestem fanką tej foty - pochwal żonę :mrgreen:

2em
17.11.10, 22:32
Miało być slubnie.....a będzie portretowo. Napiszcie proszę, która z fotek podoba Wam się najbardziej, co można by poprawić.

gulasz
18.11.10, 00:10
choć wiem że nie zawsze warto trzymać się konwencji złotego podziału - to tutaj zdecydowanie jego brak mi przeszkadza...

to czyli 2
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=40952&d=1290025887
chyba najbardziej (poza kadrem) mi się podoba
tonacja ciekawa - choć jeszcze nie jestem w 1oo % do niej przekonana ;)
ogólnie portrety z murem w tle mi osobiście się podobają - więc możę dlatego

co do reszty
1 - choć uśmiech dodaje temu zdjęciu plusów - to tu z kolei tonacja kompletnie mi nie leży (są gusta i guściki - o nich ponoć się nie dyskutuje - ale do mnie nie trafia)

3 - drugie najlepsze - tu z kolei i kadrowo i tonacyjnie i ogólnie (minus to kosmyk włosów zasłaniający oko modelki)

4 - tu też jak dla mnei chusta za wysoko pod oczy podchodzi i zakrywa delikatnie i ogólnie jakoś mi nie podchodzi - choć w miniaturkach myślałam że będzie inaczej

no i 5 - podoba mi się tu tylko modelka i światło
kadrowo sorry ale do bani...no i przyciaśniłabym i to dość mocno :)

Dawid
18.11.10, 09:56
Ale na pierwszym załatwiłeś dziewczynie zęby ;)