Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaka lampa zewnętrzna do SP-560?

ladyhawke
3.01.09, 22:47
Chcialabym kupić sobie lampę do SP-560. Ale ponieważ nie ma on stopki, może to być lampa aktywowana błyskiem z lampy zewnetrznej. Przetestowałm takie rozwiazanie na Nikonie SB600 (ustawiłam wbudowana lampe w tryb slave o sile blysku minumalnej-tylko zeby aktywowal nikona), no i calkiem fajnie wyszlo.

BTW czy ktos z was korzysta z FL-36R? Olympus pisze, ze wtedy lampa sterowana jest radiowo i wbudowana lampa jet tylko sterownikiem i nie moze być stosowana do doswietlenia sceny. Co to oznacza? czy wbudowana lampa wtedy nie błyska?

Generalnie chodzi mi o taka lampke aktywowaną błyskiem z wbudowanej lampy. Czy to rozwiązanie to własnie fotocela o której słyszę? I ile taka lampka moze kosztować?

maj0nez
4.01.09, 06:23
Też miałem ten problem jest i zmieniłem aparat.

Rennsport
4.01.09, 11:27
Do czego ta lampę chcesz używać :roll:

Jak do studia to kup sobie dobra lampę studyjną a najlepiej dwie ze światłem modelującym z fotocelą

Możesz też kupić stara lampę manualna i podpiąć do niej fotocele

Tylko to rozwiązanie mam minusy że wszystko ustawiasz ręcznie

ladyhawke
4.01.09, 23:46
No, wydumałam sobie, że w domu podczas rodzinnej imprezy położe lampę gdzieś na szafie, skierowaną tak, że swiatło odbije się od sufitu i oświetli ludzi przy stole, a ja nie będę walić po oczach wbudowaną lampą, tylko ustawie błysk na minimum, tylko żeby wyzwolić zewnętrzną.

Czacha
5.01.09, 16:06
FL-36R jest sterowana zdalnie w trybie TTL, ale to rozwiązanie tylko dla obsługujących je lustrzanek E-Systemu. Niemniej jednak możesz ją wyzwalać tak, jak piszesz - błysk w aparacie na SLAVE i wyzwala on zewnętrzną lampę. Problem w tym, że siłę błysku musisz ustawić ręcznie na lampie lub przynajmniej podać przysłonę i ISO.

Czacha
7.01.09, 09:16
Właśnie patrzyłem i jednak podobno ten model potrafi bezprzewodowo sterować lampami (po aktualizacji firmware). Teraz to chyba żaden problem :)