Zobacz pełną wersję : Lampa FL-40 - instrukcja
Witam
ma ktoś może instrukcję obsługi (polską) do oly Fl-40?
Przeszukałem forum (może żle?) i nie mogę nigdzie znależć :oops:
Obsługa tejże lampy jest prosta jak budowa cepa. Zdradź nam tajemnicę, co miałoby kryć się w instrukcji...?
Jedna rzecz ,r-ttl
Tu coś o tym piszą....
http://www.allegro.archiver.pl/olympus-camedia-fl40-fl-40-lampa-gratis-191-161284.html
Dodalam w temacie, ze chodzi o instrukcje ;)
mam angielską instrukcję,pytanie jest kto może mi wytłumaczyć "budowę tego cepa" jak napisał karol ,a teraz nagle zamilkł...( swoją drogą , całkiem dobry cep) i wytłumaczyć mi ,czym się różni ttl od r-ttl???????????
od 13 lat używałem w sumie 8 nikonów,wiem dosyć dużo na temat tego systemu.przeszedłem na system olympusa i chciałbym żeby mi ktoś zdradził tą strasznie skrywaną tajemnicę bez uszczypliwych uwag
O Stary...
R-TTL jest czymś w rodzaju jednorożca w systemach Olympusa. Podobno ktoś to widział, wielu może o tym powiedzieć, ale dowodów brak...
I nie żartuję!
Pojawiło się to to w instrukcji Fl-40. Wytłumaczone w zasadzie identycznie jak TTL. Poza jednym: że działa tylko z wybranymi modelami aparatów.
Na dpreview, tropili to namiętnie.
To były czasy hybryd serii C-3030 chyba, potem 5050 i 8080 oraz niesamowitych E-10 i E-20.
Na nich wszystkich próbowano odpalić funkcję R-TTL i o ile dobrze pamięta chyba nikt nigdy nie dotarł :)
Pojawił się szereg hipotez na temat tej funkcji.
R-TTL to nic innego jak FP TTL, czy dopalenie na synchronizacji z szybką igawką. wtedy zdaje się mowa była o 1/640 s.
R-TTL - R to skrót od remote i miałoby działać w układzie gdy wbudowana lampka oświetlała obiekt, a FL-40 waliła na ścianę/sufit dopalając tło, po odbłysku
R-TTL - mówiło się też, że może to być system stroboskopowego błysku, ale chyba by go wyzwolić trzeba było do lampy podłączyć dodatkowe zasilanie.
Sumując. To wszystko co napisałem to okruchy pamięci z czasów kiedy obiektem kultu były dla mnie wymieniane wcześniej hybrydy Olka. 8080 i E-20 uważam za legendy do dziś i dlatego coś tam coś tam ;) pamiętam.
Generalnie nie łam się. Pewnie i tak nie masz aparatu, który obsługuje R-TTL. WIęc nigdy tego magicznego napisu nie uświadczysz na wyświetlaczu.
Jak chcesz szukaj starych wpisów na dpreview. Może ktoś kiedyś faktycznie doszedł o co chodziło. Ja nie pamiętam.
Powodzenia! Mam nadzieję, że chociaż odrobinę rozjaśniłem ci tą tajemnicę...
WIELKIE DZIĘKI
TAK JAK PISAŁEM WCZEŚNIEJ UŻYWAŁEM SYSTEMU NIKONA, E SYSTEM DOPIERO POZNAJĘ STĄD MOJA CIEKAWOŚĆ NA TEMAT DODATKOWEGO SKRÓTU KTÓREGO W ŻADEN SPOSÓB NIE MOGŁEM URUCHOMIĆ,CHOCIAŻ WIDNIEJE W INSTRUKCJI.WIDZĘ TEŻ ,ŻE NA FORUM SĄ JEDNAK LUDZIE KTÓRZY OPRÓCZ DZIWNYCH ZACZEPEK MAJĄ DUŻĄ WIEDZĘ,PAMIĘĆ I POTRAFIĄ NORMALNIE ODPOWIEDZIEĆ NA "DZIWNE" PYTANIE.
Tak na marginesie,4 lata temu miedzy 8080 a 70s przez parę miesięcy miałem e-20p.Do dzis wspominam go jako jeden z najlepszych aparatów jakie trzymałem w ręku,i pewnie też dzięki niemu po tych 4 latach zdecydowałem się wrócić do Olympusa na dobre I WCALE TEGO NIE ŻAŁUJĘ!!!!
Proszę o przestrzeganie zasad netykiety - nie da się tego czytać. - wyłącz CAPS LOCK.
Pozdrawiam