Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : plama na zdjeciach - matryca? obiektyw?

leszcz2
3.01.09, 15:20
Witam
Przeglądając zdjęcia z wakacji na niektórych zaobserwowałem plamę. Wbrew temu co napisałem w temacie wydaje mi sie ze obiektyw odpada. Zdjecia byly robione obydwoma obiektywami kit olympus.
Ostatnie zdjecie nie ma plamy.
Czy mozecie zasugerowac jakis test do sprawdzenia pochodzenia "plamy"
Przy okazji bardzo prosze o krytyke tych zdjec

J.Graph
3.01.09, 15:23
Czy mozecie zasugerowac jakis test do sprawdzenia pochodzenia "plamy"

Zrobic zdjęcie bez podpiętego słoika ?? :roll:

luc4s
3.01.09, 16:07
Miałem tak kiedyś, jakiś syf Ci na matrycę wpadł, delikatnie przedmuchaj jakąś gruchą i po problemie.

epicure
3.01.09, 16:12
Wygląda jak farfocel na matrycy.

Tomek22
6.01.09, 16:13
Miałem coś takiego na kilku fotach, ale samo ustąpiło po pewnym czasie. Zrób jak koledzy podpowiadają przedmuchaj!

epicure
6.01.09, 16:31
Albo chociaż włącz wymuszone czyszczenie matrycy. Może pomoże...

XXL
6.01.09, 17:59
Albo chociaż włącz wymuszone czyszczenie matrycy. Może pomoże...

Przecież i bez tego przy każdym włączeniu trzepie matrycą. Jak by coś siedziało to powinno spaść. Może dawno nic nie fociłeś i zalęgły się mole, przy trzepaniu matrycą odlatują a potem znów siadają. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

luc4s
6.01.09, 18:33
Jak sie dobrze naelektryzuje to nie spadnie tak łatwo.

pol189
8.01.09, 13:40
"Brudek" w tym samym miejscu - obstawiam syf na matrycy!
W najgorszym razie servis wyczyści - na początek spróbuj sam.
Przedmuchaj matryce gruszką (czystą!!) matryce po otwarciu migawki (w meni znajdziesz pozycje - ewentualnie patrz do instrukcji). Nie dotykaj lepiej niczym matrycy (dla świętego spokoju - naszego i Twojego).

Napisz jak poszło.

J.Graph
8.01.09, 13:46
Ostatnie zdjecie nie ma plamy.

Ma ... tylko sie schowała ;)

epicure
8.01.09, 14:13
Przecież i bez tego przy każdym włączeniu trzepie matrycą. Jak by coś siedziało to powinno spaść.

Włącza się, ale na pół sekundy. A jak przetrzepie matryce przez kilka - kilkanaście sekund, to może syf spadnie.

dominius
9.01.09, 11:50
Fajnie by było gdyby tak aparat "potrzepał" matrycą dłużej niż wspomniane pół sekundy.

epicure
9.01.09, 12:03
Fajnie by było gdyby tak aparat "potrzepał" matrycą dłużej niż wspomniane pół sekundy.

Potrzepie, jak włączysz czyszczenie matrycy przez menu.

kevin
10.01.09, 17:23
Potrzepie, jak włączysz czyszczenie matrycy przez menu.
Cleaning Mode nie trzepie, tylko otwiera lustro i migawkę do przedmuchania, przynajmniej tak jest w 510.

J.Graph
10.01.09, 18:19
Cleaning Mode nie trzepie, tylko otwiera lustro i migawkę do przedmuchania, przynajmniej tak jest w 510.

No i wtedy gruszką dmuch i aparat z czystą matrycą w ruch :D