Zobacz pełną wersję : Ladowarka i Aku do C-750
witam
jaki sprzet polecacie? i w jakiej cenie udalo wam sie go kupic?
na razie mam na oku ladowarke godzinna GP ale cena troche odstrasza. moze sa jeszcze inni producenci warci uwagi ale tansi?
Poza tym podobno sa akumulatory o roznym napieciu - 1.3 i 1.5V, ktore moga wspolpracowac z C-750. Jak to wyglad na prawde?
Jacek Romb
19.08.04, 12:27
Nie wiem jak Inni uzytkownicy Olimpusa,ale Ja kupiłem Ładowarkę V1888 f-my Batimex(dostępna na Allegro w cenie około 25zł) i używam akumulatorków Energizer 2300mAh,i drugi komplet Forever 2400mAh.Obydwie pozycje dostepne są w dobrych cenach na Allegro.Jedynym minusem jest dość długi czas ładowania,około 24 godzin.
Ja osobiście nie jestem zwolennikiem szybkiego ładowania akumulatorków,dlatego wybrałem opisany model,ktory może ładować zarówno AA,i AAA.Wybór należy do Ciebie.
Ta ladowarka ktora opisales nie jest ladowarka procesorowa tylko czasowa i nie polecam takowej. Duzo uzytkownikow chwali sobie EMOS MW 8168GS - Procesorowa z opcja rozladowania AKU. Czas ladowania 2100mAh to okolo 4,5h. A Aku osobiscie polecam firmowe Sanyo, Energizer, GP...
Witam
Korzystam z ładowarki Energizer, ktora dosc dlugo ładuje baterie. Cena ok.80zł ponadto uzywam aku Panasonic 2100mAh oraz Energizer 2300 mAh. Korzystam równiez z aku Panasonica 1600 mAh i nie polecam. Przy Olympusie c-4000 niemiłosiernie szybko padaja, tzn. raptem 100 fotek z włączonym LCD i koniec zabawy ;-)
Podłączam sie pod Vodnika z EMOSem. Dobrze zachwalona ładowarka w rozsądnej cenie. Polecana na roznych forach foto.
Dla trwałości akumulatorów najlepsza jest ładowarka, która ładuje 10-15 godzin. Ale ja też używam EMOSa :D
Dla trwałości akumulatorów najlepsza jest ładowarka, która ładuje 10-15 godzin. Ale ja też używam EMOSa :D
i wlasnie tyle ładuje moj Energizer :roll: ok 15h. Gdzies tam wyczytałem, ze ona najpierw rozładowywuje aku a kolejno zaczyna ładować.
dzieki !
czy macie spostrzezenia co do V1000 i MW? raczej bede wylacznie uzywal AA (aparat, rower i latarka) ...
...w swoim C2100UZ "rotacyjnie" :wink: trzy komplety akumulatorków:
1/ Olympus 1700mAh - zdecydowanie najsłabsze, mimo, iż "rozładowywaniowo" zachowują się nieźle, :o :o :o
2/ Sanyo 2300mAh, bardzo dobre, ostatnio ukazały się w zwykle sakramencko drogim Fotojokerze za ca 50zł "kwartet" (sic!), :D :D :D - taniej niż na Allegro i w gliwickiej hurtowni "Bater"... :shock: :shock: :shock:
3/ Annsmann 2100mAh - porównywalne z Sanyo, no, może ciut, ciut szybciej sie rozładowują - wynika to zapewne z mniejszej pojemności. :) :) :)
Ciekawostka: Sanyo na swoich 2300mAh akumulatorkach nadrukowała"gwarantowana pojemność 2100mAh", co świadczy, że te2300mAh są wyselekcjonowane pod kątem największej pojemności.
Cena 2300 i 2100mAh jest w Fotojokerze taka sama!!!
Ładowarka: Olympus BU100 (szybka, 4 - 5 godzin) i BU300 ("leniuch", nawet 12 godzin przy Sanyo). Z konieczności korzystam z szybszej ale od czasu do czasu włączam "lenia" (patrz niżej).
Od czasu do czasu stosuję "katowanie" akumulatorków" poprzez dalsze (bo aparat "rozładowuje" je tylko do pewnego stopnia więc duża cześć energii zostaje w akumulatorkach) rozładowanie ich w latarce aż do ciemnoczerwonego świecenia włókna - jest to dosyć skuteczny sposób na przedłużenie ich żywotności. Zabieg powtarzam co 10 - 12 ładowanie. Wtedy w ruch idzie wolna BU300 :lol: :lol: :lol:
ja polecam MW8168 GS (http://www.fotozakupy.pl/?page=product&product=1194) mialem dwie ladowarki i ta jest najlepsza....
a co do akumulatorkow to bezapelacyjnie najlepsze sa GP (bardzo dlugo trzymaja....)
Pozdro
@ZoltAn - zastanawiam sie, czy zabawa z rozładowywaniem kompletnym aku poprzez np. walkmana,latarke etc. jest zabiegiem ktory przyniesie odpowiednie korzysci :-) poza tym aku nie sa az tak drogie a przy okazji zamiast tego, mozna kupic porządną ładowarke, ktora najpierw rozladuje aku a kolejno je naładuje ;-) Nio chyba, ze wyjątkowo podoba Ci sie czerwone swiatelko z latarki :-):)
czy zabawa z rozładowywaniem kompletnym aku ... jest zabiegiem ktory przyniesie odpowiednie korzysci :-)
poza tym aku nie sa az tak drogie a przy okazji zamiast tego, mozna kupic porządną ładowarke, ktora najpierw rozladuje aku a kolejno je naładuje ;-) Nio chyba, ze wyjątkowo podoba Ci sie czerwone swiatelko z latarki :-):)
...nawyk z okresu rozpowszechnienia akumulatorów NiCd z "efektem pamieciowym"i okresu, kiedy i one nie były za dostępne :)
Wprawdzie producenci piszą, że najnowsze akumulatorki Ni-MH nie mają "efektu pamieci" - ale ja tam wolę "na zimne dmuchać" :lol: :lol: :lol:
Po za tym nie chodzi mi o jakieś "unieśmiertelnienie" ogniw a głównie o zmniejszenie pojawiającej się z czasem coraz wiekszej rozbieżności w ich pracy - gdy jeden z akumulatorków jest słabszy i całość zaczyna szybko "zdychać" - zaś pomiar pod obciążeniem wykazuje, że pozostała trójka jest wciąż naładowana. Zakup nowego akumulatorka jest niecelowy - pozostałe są już nieco wyeksploatowane i całość wcale nie będzie pracować lepiej.
Niekiedy po głębokim rozładowaniu stosowałem kilkunastosekundowe "podładowanie" akumulatora udarowym prądem ( przy napięciu 6V!!!) o wiele przekraczającym pełny prąd wyładowania akumulatorka - aż do chwili wyraźnego rozgrzania się ogniwa. :shock: :shock: :shock: Proces natychmiast przerywałem a rozgrzany akumulatorek szybko chłodziłem przez zanurzenie w zimnej wodzie.
Takie brutalne potraktowanie szwankującego ogniwa nierzadko przywracało mu poprzednią funkcjonalność. Widocznie udarowy prąd musiał niszczyć jakieś nieprawidłowe zmiany strukturalne w materiale ogniwa. A jeśli nie - i tak nie miałem nic do stracenia :!:
Może to i jest błędne rozumowanie, ale jeden z moich Olympusków 1700mAh - który zaczął wykazywać wyraźne zmniejszenie pojemności - wrócił do normy po kilkakrotnym "przekatowaniu" i cały kwartecik znowu spisuje się należycie :oops:
A porządna ładowara... no, cóż przydałaby się takowa ... ale co z tego, że są zamiary skoro "sił" brak... :cry:
Jaki byś model polecił Twoim zdaniem najlepszy?
Pozdrawiam. ZoltAn
@ZoltAn - ciezko mi powiedziec jaka ładowarka bedzie najodpowiedniejsza.
Na pewno należy unikać ładowarek bardzo szybkich (1-2 godz.). Ładują one akumulatory bardzo dużym prądem, co powoduje silne nagrzewanie ogniw i skrócenie ich żywotności.
HAMA delta 2/4! Szybka ładowarka procesorowa 4,5h ładują się 4 ogniwa 2100mAh jak do tej pory nie mam z nią żadnych kłopotów, nie widzę również żadnego spadku mocy aku.
Mam dwa komplety aku:
1. Panasonic Ni-MH 2100 - są suuuuuper
2. Hama Ni-MH 2200 kupione razem z ładowarką- nie są super ;) choć mają większą pojemność to nie dorównują panasonikom.
Polecam aku. panasonic 2100 ja mam taki komplet już od marca, a moja dziewczyna katuje taki sam komplet aku już od 1.5 roku!!
Pozdrawiam!!!
Mają jedną wadę: ogniwa nagrzewają się do dosyć wysokiej temperatury (ponad 40stC) - nie wiem na ile to ujemnie na nie wpływa, ale nie wygląda zachęcajaco. Zarówno wolna niskoprądowa BU300 jak i szybka mikroprocesorowa BU100, posiadająca ponoć termiczne zabezpieczenie ograniczające prąd ładowania przy wyższej temperaturze ogniw nagrzewają je mocno przy ładowaniu.
Zakładam, że producent dopuszcza taką temperaturę ogniw podczas ładowania - ale, jak mam być szczery - nie podoba mi się to!
Zapraszam na ciekawą chorwacka stronę poświeconą ładowarce BU100 -
http://jarac.net/photo/_mala_skola_fotografije/3_punjaci_i_baterije_za_digitalce_001.html -
niestety coś zubożoną ostatnio, poprzednio było tam dużo więcej zdjęć i danych technicznych kilku ładowarek,
oraz testowi obiektywu 38- 380 stosowanego w C7xxUZ i C2100UZ:
http://jarac.net/photo/_mala_skola_fotografije/4_testovi_zoom_38_380mm_001.html
Waldi.Waldi
22.08.04, 21:05
Ostatnio zdarzylo mi sie cos takiego, iz w pewnym momencie potrzebowalem aparatu i tu nagle okazalo sie, ze baterie sa rozladowane. :cry:
Prosze podpowiedzcie mi czy mozna do aparatu C-750UZ stosowac w takich sytuacjach kabelki zasilajace do sieci 230V /jest takie wejscie na aparacie/.
Jezeli tak to jakie one maja byc.
Pozdrawiam -
Waldemar
...musisz mieć zasilacz "dedykowany" dla tej rodziny aparatów. Nie jakiś tam przypadkowy 6-voltowy od radia czy walkmana, ale wysokoprądowy, przeznaczony specjalnie do aparatów cyfrowych.
Na Allegro pokazują się takie od czasu do czasu - oryginalne Olympusa (drogie jak cholera!) albo kompatybilne (także polskie Tatarki) - tańsze a też dobre:
Np. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=29943758
Ale chyba najlepiej żebyś dokupił jeszcze jeden komplet akumulatorków (2100 - 2300mAh), a jeżeli bardzo dużo pstrykasz czy często korzystasz z dużego wyświetlacza to nawet dwa: w lesie czy górach zasilacza nie podłączysz... :oops:
Zresztą - wbrew pozorom - wiekszy pożytek będziesz mieć z zapasowych akumulatorków niż z zasilacza :!: :D
niektorzy przerabiaja ladowarki na zasilacze ale ...
"tom soyer": jesteś pewien? W ładowarce występują inne napięcia i raczej nie uzyskuje się prądu 2A...
Raczej słyszałem o takich co oszczędzają i próbują zmienić zasilacz za 10 zł od "ruskiego" na ładowarkę :shock: i potem przez tydzień doczyszczają pokój z resztek akumutorków...
:D
Usunięte z uwagi na odmienną - od zamierzonej przeze mnie -interpretację treści przez uczestników tego wątku.
Usunięte z powodu usunięcia poprzedniego postu z powodu niewłaściwej interpretacji (cytat z raportu p. A. Błochowiak...) :wink:
No-shadow Kick
23.08.04, 14:15
:?: :?: Ale o co chodzi :?: :?: Czy to aby na pewno ten wątek :shock:
Pozdrawiam
ZoltAn: nie bardzo rozumiem Twój post: kontynuujesz jakiś inny wątek, odpowiadasz na pytanie, czepiasz się czegoś, uczysz się wstawiać emotikony i kolory do postu czy masz po prostu zły dzień?!
...pozwoliłem sobie na niewinny żarcik - nawiązujący do (dla mnie zabawnego - lecz dla innych widać NIE!!!) podpisu pod postem Kerry'ego ("...+ trzęsące rece + mętny wzrok").
Ale, skoro na tym Forum są aż tak ŚMIERTELNIE POWAŻNI P.T. Korespondenci - więc widac nie miejsce tu na jakikolwiek uśmiech, żart czy cokolwiek innego!
Czyli: nie wypada mi nic innego jak położyć się i zatrzasnąć za sobą wieko (tej) trumny!
Co niniejszym czynię - przepraszając najmocniej Wszystkich Urażonych i Zdezorientowanych.
A inkryminowany post zaraz wycofam, żeby nie powiększać tych szeregów!
...pozwoliłem sobie na niewinny żarcik - nawiązujący do (dla mnie zabawnego - lecz dla innych widać NIE!!!) podpisu pod postem Kerry'ego ("...+ trzęsące rece + mętny wzrok").
Ale, skoro na tym Forum są aż tak ŚMIERTELNIE POWAŻNI P.T. Korespondenci - więc widac nie miejsce tu na jakikolwiek uśmiech, żart czy cokolwiek innego!
Może mam spaczony humor, ale raczej nie wyglądało mi to na żarcik, tylko na zmasowany atak (może stosuj mniej emotikonek, to przesłanie będzie jaśniejsze) :?
BTW, proponuję na tym zakończyć wymianę zdań na temat poczucia humoru, bo temat postu był całkiem inny.
"tom soyer": jesteś pewien? W ładowarce występują inne napięcia i raczej nie uzyskuje się prądu 2A...
Raczej słyszałem o takich co oszczędzają i próbują zmienić zasilacz za 10 zł od "ruskiego" na ładowarkę :shock: i potem przez tydzień doczyszczają pokój z resztek akumutorków...
:D
dlaczego w ladowarce maja wystepowac inne napiecia?
jesli w ladowarce mialby byc nizszy prad niz potrzebuje tego aparat to ladowala by dluzej niz rozladowuje aparat.
wydaje mi sie jednak ze mimo wszytsko przerabianie ladowarek na zasilacze moze byc szkodliwe dla aparatow (szczegolnie tych b.szybkich, b. wolnych nie ma sensu wlasnie ze wzgledu na wydajnosc) a stabilizowany zasilacz 2A moza zrobic samemu dosyc tanim kosztem bez start w ludziach i aparatach ;)
No-shadow Kick
23.08.04, 17:35
@ZoltAn Nie ma się o co obrażać i obruszać na cały świat. Są tu ludzie z poczuciem humoru, ale wyjechałeś z tym postem ni z gruszki ni z pietruszki. A "...+ trzęsące rece + mętny wzrok" albo nie dowidziałem i nadal nie widzę, albo jest już zdjęte :lol:
Sorry za OT
Pozdrawiam
Witam
Korzystam z ładowarki Energizer, ktora dosc dlugo ładuje baterie. Cena ok.80zł ponadto uzywam aku Panasonic 2100mAh oraz Energizer 2300 mAh. Korzystam równiez z aku Panasonica 1600 mAh i nie polecam. Przy Olympusie c-4000 niemiłosiernie szybko padaja, tzn. raptem 100 fotek z włączonym LCD i koniec zabawy ;-)
Podłączam sie pod Vodnika z EMOSem. Dobrze zachwalona ładowarka w rozsądnej cenie. Polecana na roznych forach foto.
A jak oceniasz te Energizery w por do Panasonicow?
W tej chwili mozna kupic Energizer Advanced za 40PLN ale na ile to polecany przez was zakup?
dlaczego w ladowarce maja wystepowac inne napiecia?
jesli w ladowarce mialby byc nizszy prad niz potrzebuje tego aparat to ladowala by dluzej niz rozladowuje aparat.
wydaje mi sie jednak ze mimo wszytsko przerabianie ladowarek na zasilacze moze byc szkodliwe dla aparatow (szczegolnie tych b.szybkich, b. wolnych nie ma sensu wlasnie ze wzgledu na wydajnosc) a stabilizowany zasilacz 2A moza zrobic samemu dosyc tanim kosztem bez start w ludziach i aparatach ;)
tom soyer: z jednym się tylko zgodzę: łatwiej zrobić samemu zasilacz 2A:)
A co do prądu ładowania: Wiesz jak wyglądałby akumulator ładowany prądem 2A? Prądy w ładowarkach to ok 300-500mA czyli 1/6, 1/4 tego co daje zasilacz do Olympusa...
Znalazłem na Allegro - jeszcze dwa dni: http://allegro.pl/show_item.php?item=29930858
kupiłem taki sam za 80 zł, też na allegro - oryginał, idealny, naprawdę warto!
I jeszcze: http://allegro.pl/show_item.php?item=29966469
thx za info... chyba sobie kupie zasilacz :]
Do robienia zdjęć poklatkowych jest niezbędny... :D
no sesji .... zdjeciowych tesh :->
BTW. czy jak pracujemy na takim zasilaczu to akumulatorki musza byc wyjete z aparatu?
Baterie spelniaja funkcje buforowe.
Vodnik, przerażasz mnie :D A nie ma tam przypadkiem prostego mechanizmu znanego z kaseciaków - wkładasz wtyczkę i automatycznie odłączasz bateryjki? :D
Chyba nie, chociaz nie wiem. Kiedys wyjalem akumulator z golarki i podlaczylem kabel do ladowania i zasilania i tyle po mojej golarce.
Sprawdzcie w instrukcji, moze cos pisza na ten temat.
A co, pamięć jej się skasowała? :D
Próbowałem w C740 podłączyć zasilanie przy wyciągniętych bateriach i działało, powiem więcej: zaryzykowałem wyciąganie baterii przy włączonym aparacie i podłączonym zasilaczu... i żyję!
ps. oczywiście nie radzę tego robić podczas zapisu/odczytu zdjęć na/z pamięci... :shock:
A jak oceniasz te Energizery w por do Panasonicow?
W tej chwili mozna kupic Energizer Advanced za 40PLN ale na ile to polecany przez was zakup?
nic nie podpowiecie w sprawie akumulatorow? czy te same aku mozna uzywac zamiennie w np latarkach albo odtw mp3 bez szkody dla ich pojemnosci kiedy znow trafia do aparatu?
Oczywiscie ze mozna, tyle tylko, ze np jak z kompletu 4 bedziesz czesto uzywal np 2, to w wyniku nierownomiernego uzytkowania po kilkuzdiesieciu lub kilkuset cyklach mozesz zauwazyc spadek wydajnosci wszystkich czterech.