Zobacz pełną wersję : [robertt] Moja galeria zdjęć
Będę tu co i raz wrzucał coś od siebie. Na początek coś z długim czasem naświetlania.
"A oni pędzą przez most"
10938
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Kompozycyjnie bez ładu i składu. Poobcinane w zupełnie przypadkowych miejscach.
Popracuj nad kompozycją bo fajnie kombinujesz, ja akurat lubie taką tematykę :)
Popracuj nad kompozycją bo fajnie kombinujesz, ja akurat lubie taką tematykę
Dziękuję za wypowiedź. Mnie taka tematyka interesuje od jakiegoś czasu. A to tylko ćwiczenia - chciałem na razie sprawdzić jak wyjdzie i wiedziałem, że błędy na pewno będą. Następnym razem już będę bardziej uważny.
Przyszła pora na aktualizację wątku. Wrzucam dwa zdjęcia.
Musisz dbać o czystość w takich zdjęciach, tj. żadnych kropek wosku itp. Psują odbiór.
No właśnie spotkałem się z wieloma opiniami: jedni twierdzą, że: "Nie - wosk nie psuje kadrów" a znów inni twierdzą odwrotnie. Ja właśnie twierdze, że wosk psuje zdjęcia. Cóż, raczej będą kolejne próby więc tym razem będę uważał na wosk. Dzięki.
Kolejne. Tym razem rośliny...
Broni się tylko jasno różowy, ze względu na przestrzenne ułożenie kwiatu.
Ostrość na zdjęciach jest poprawna, ale brakuje totalnie światła. Tzn. nie to, że jest ciemno, tylko zdjęcia są płaskie i nijakie - słoneczko nie tworzy klimatu na płatkach, kwiatki wyglądają mizernie.
Zresztą, o kwiatach to Ci może coś Lucca opowie :)
EDIT:
Popatrzyłem na nie drugi raz. No niby mają jakoś światło na sobie. Ale czegoś mi brakuje.
Ostrość na zdjęciach jest poprawna, ale brakuje totalnie światła. Tzn. nie to, że jest ciemno, tylko zdjęcia są płaskie i nijakie - słoneczko nie tworzy klimatu na płatkach, kwiatki wyglądają mizernie.
EDIT:
Popatrzyłem na nie drugi raz. No niby mają jakoś światło na sobie. Ale czegoś mi brakuje.
Ok, dzięki za uwagi. Wezmę je pod uwagę przy fotografowaniu kwiatów. Niebawem wrzucę kolejne zdjęcia.
K_Puchatek
25.01.09, 17:24
...
Podpisuję się pod uwagą kolegi (nie najlepsze światełko), dodałbym jeszcze że wszystkie kwiatki są centralnie w środku kadru. Spróbuj czasem zmienić kadr - powinno być lepiej..
Pozdrawiam
Ok, dzięki za uwagi. Wezmę je pod uwagę przy fotografowaniu kwiatów. Niebawem wrzucę kolejne zdjęcia.
Jeśli chcesz głębiej poeksperymentowac z fotografowanie kwiatów obejrzyj galerię naszego, forumowego kolegi o nicku Lucca:
https://galeria.olympusclub.pl/thumbnails.php?album=1935
Jest na co popatrzeć i piękny materiał do inspiracji :)
No wiem, że za centralnie. No cóż - trudno.
Wszystko git, ale ja postarałbym się o "COŚ" za kwiatkiem.
Może kawałek jakiejś materii lub kartonu - i nie było by "takiego bałaganu" w tle.
Pozdrówka.
Kolejne. Dwa kwiatki i pomarańczka. Kolejne zdjęcia wrzucę już z innej tematyki.
na kwiatkach si enie znam, ale ostatni hdr'ek niczego sobie. ni ejest nachalny, ale jest troszke jakby mgla-nie wiem, kontrast moze zwieksz? trzeba by qbica zapytac, czy dobrze :)
Cóż, kwiatki jak kwiatki. Ten temat jest tak oklepany, że tu trzeba perfekcyjnie podejść do tematu - oświetlenia, obróbki, kadrowania.
A most bardzo fajnie wyszedł.
Lekka mgła akurat była.A HDR taki w miarę delikatny. bo właśnie o taki mi chodziło - nie chciałem przesadzić.
Witam, tulipany bardzo przyjemne, rezerwat też, panoramy troszkę mniej.
Dzięki.
Panoramy te trzy to w ramach ćwiczeń...
kowalikster
25.05.09, 11:47
Panoramy ciekawe. Czuć z nich bijący spokój i ciszę...
K_Puchatek
25.05.09, 19:44
MSZ tulipany całkiem przyjemne, rezerwat też nieźle, na panoramach natomiast bardzo razi mnie niebo (a raczej jego brak)...
Pozdrawiam
Rezerwat mi się podoba. Panoramy ładnie posklejane :p
Dzięki.
Niebo "puste", ponieważ pogoda nie dopisała. No ale właśnie chciałem sprawdzić jak mi to ogólnie wyjdzie.
Dawno nie zamieszczałem nic tutaj. Na razie jedno... Architektura.
Próba niezła, ale: :wink:
Brzydki dół (przed budynkiem) i za mocno (MZ), pojechałeś z kontrastem :-P.
Łojojoj, dawno mnie tu nie było!
Zbiornik fajny ale mógł być większy (wysoki na 600pix)
Zbiornik bardzo ładny :) 2 zdjęcie nic specjalnego
Zbiornik - świetna fotka.
Pozdrówka.
Ładny ten "zbiornik wodny" ale tytuł mógłby być inny. Ta nazwa to taka oficjalna.:grin:
Heh, nie wiedziałem, że ktoś "przyczepi" się do takiego detalu jak nazwa... Nie no, oczywiście żartuję. To też się liczy.
A czy nie macie wrażenia, że leci trochę w lewo? Z daleka jak dla mnie wygląda dobrze, ale jak sobie przybliżam to tak jakby leciało... ale nie wiem - może mi się tylko wydaje (hę?).
Z tą nazwą to żart. :grin:
Wydaje mi się, że nie leci . To te cienie i ciemniejszy obraz z lewej powodują taki złudzenie. Jeśli leci to ni więcej niż mm.
Łojojoj, dawno mnie nie było na forum OC! Tak więc wrzucam kilka prac do odstrzału, hehe.
Błękitna architektura bardzo mi się podoba. Natomiast szaro-bura nie bardzo. Nie ze względu na temat, tylko na jego pokazanie. Kadr wydaje mi się niechlujny. MZ, trzeba tu większej staranności aby temat pokazać ciekawie. Jednym ze sposobów może być symetria. Celowo na przeróbce zostawiłem prowadnice, żeby pokazać o co mi chodzi: