Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : co wybrać olek e-3 vs nikon d 90???

amator<e-510>
31.12.08, 00:49
Witam!
pół roku posiadam e-510 dual kit...i uzbiarała sie kasa na lepszy sprzęt:)
myśle tylko o tych 2 aparatach...piszcie swoje za i przeciw:)
z góry dzięx za porady

Daniello
31.12.08, 00:51
Ani E-3 a D90 ani A900.

Obiektywy to najważniejsza rzecz zaraz po osobie trzymającej aparat.

Karol
31.12.08, 00:54
W czym Cię ogranicza obecny aparat?

slawek
31.12.08, 00:54
zd 14-54 poczujesz różnice :)

sławekb
31.12.08, 01:06
Witam!
z góry dzięx za porady

A dlaczego to my mamy się produkować, kiedy Ty napisałeś raptem dwa zdania????
Rozumiem, że masz wątpliwości pomimo tego, że:
-znasz specyfikacje obu puszek
-miałeś obie w rękach
-naoglądałeś się sampli
i nadal masz jakieś wątpliwości ??
Napisz jakie konkretnie to ktoś Ci na pewno konkretnie doradzi.

amator<e-510>
31.12.08, 01:25
chcę robić dobre zdjęcia bez lampy w ciężkich warunkach oświetleniowych bez statywu-ludzie,miasto itp-z tego co widzę na forach te 2 aparaty nieżle sobie z tym radzą..portrety,reporterka:),zwierzęta to przeważnie foce..
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
3 opcja-dobra lampa+14-54:)

Daniello
31.12.08, 01:53
Ciężkie warunki oświetleniowe to jasne szkła. E510 nie jest takie złe jeśli chodzi o szumy, więc pomyśl o obiektywie. D90 czy E-3 z kitem nie za wiele Ci pomoże.

EuroLiberty
31.12.08, 02:04
Witam!
z góry dzięx za porady

Kup skrzynkę Chardonnay i zaproś na chatę miłą dziewczynę, a nie o głupotach myślisz.

Sebu$
31.12.08, 02:29
Witam!
z góry dzięx za porady

Zostaw E-510. Sprzedaj dołączone do zestawu obiektywy. Przynajmniej ten krótszy. Dokup ZD 14-54 i jak chcesz to FL-36 lub 50.
Powinno być lepiej ;)

Eddie
31.12.08, 09:55
Nikon D3 i po klopotach. Tylko jakis obiektyw do niego podepnij.

Joki
31.12.08, 10:16
Witam serdecznie.

Ciężkie warunki oświetleniowe to jasne szkła...
Tylko pozornie. Do większości zdjęć i tak trzeba przymknąć przysłonę, bo GO za mała.
Sam wpadłem kiedyś w tę pułapkę licząc na zysk z jaśniejszego ED14-54. Chociaż zakupu nie żałuję z innych powodów. To szkło jest świetne pod każdym względem jako uniwersalne.
Pozdrawiam.

amator<e-510>
31.12.08, 10:25
dzięki za rady:)...chyba wezne-
http://www.euro.com.pl/obiektywy3/olympus-14-54-mm-f-2-8-3-5-ii.bhtml?from=skapiec#opis
jeżeli chodzi o lampę to sie jeszcze zastanowie...mam taką starą z analoga nisisin 26t tylko jakoś nie działa na e-510...nie wiecie może jak ją uruchomić na tym sprzęcie?

Largo
31.12.08, 10:29
Kup sobie Metza 48 za 700zł. Jest o nim wątek na forum. Podobno bardzo dobra lampa.

Rafał Czarny
31.12.08, 10:52
Witam serdecznie.

Tylko pozornie. Do większości zdjęć i tak trzeba przymknąć przysłonę, bo GO za mała.
Sam wpadłem kiedyś w tę pułapkę licząc na zysk z jaśniejszego ED14-54. Chociaż zakupu nie żałuję z innych powodów. To szkło jest świetne pod każdym względem jako uniwersalne.
Pozdrawiam.

Na szerokim kącie jest tak duża GO, że spokojnie można focić reporterkę na pełnej dziurze.

sanminen
31.12.08, 11:08
Nie czesto sie wypowiadam w takich kwestiach, bo uwazam, ze nie nalezy nikogo do niczego przekonywac - najlepiej jest samodzielnie zdecydowac - ale...

Poniewaz mialem podobny problem, tyle ze mi bardziej chodzilo o portrety i zdjecia w pomieszczeniach, to rowniez rozwazalem zmiane puszki. Dla mnie rozwiazaniem okazalo sie kupienie 14-54 i FL50r. Oczywiscie nie musiala to byc FL50r ale moglby byc jakis metz. Wg. mnie to rozwiazanie ma wiecej zalet niz zmiana puszki.
Obiektyw 14-54 jest rewelacja, aczkolwiek docenilem go dopiero po mniej wiecej 2 miesiacach uzywania - zwlaszcza kiedy dla zabawy podpialem kitowy 14-42 widac roznice.
A lampa zewnetrzna no coz, lampa to po prostu teraz dla mnie podstawa...

Reasumujac: e3 lub d90 z gorszym szklem i bez lampy daje mniejsze mozliwosci i pole manewru niz e510 z 14-54 i lampa.

Jedyne czego teraz mi faktycznie brakuje to wykorzystania R w FL50R i obracanego wyswietlacza, ale to sa drobiazgi ;)

To takie moje calkowicie subiektywne podejscie do tematu...

Pozdrawiam i zycze trafnego wyboru
sanminen

Rafał Czarny
31.12.08, 11:27
Reasumujac: e3 lub d90 z gorszym szklem i bez lampy daje mniejsze mozliwosci i pole manewru niz e510 z 14-54 i lampa.

Podpisuję się pod tym stwierdzeniem.

Joki
2.01.09, 11:26
Na szerokim kącie jest tak duża GO, że spokojnie można focić reporterkę na pełnej dziurze.
Pewnie każdemu inaczej pasuje. Mnie nawet "pstryki" na imprezie irytowały brakiem GO, niezależnie od ogniskowej. Teraz nie otwieram bardziej niż 5,6. Wyjątkowo 4,5.
Pozdrawiam.

Darekw1967
2.01.09, 12:47
chcę robić dobre zdjęcia bez lampy w ciężkich warunkach oświetleniowych bez statywu-ludzie,miasto itp-z tego co widzę na forach te 2 aparaty nieżle sobie z tym radzą..portrety,reporterka:),zwierzęta to przeważnie foce..
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
3 opcja-dobra lampa+14-54:)

Witam

Z zestawem
E-410 + ZD 14-54 + FL 36R zrobilem nocna sesje slubna
na Starym Rynku w Bydgoszczy, na Mostowej i na Dlugiej przy
tramwaju ;)
i zrobilem pieknie wydziobane odbitki 21x15 w 300 DPI.

Co do ciezkich warunkow oswietleniowych nieodzowny byl
statyw.

Niezaleznie od uzywanego systemu bez dobrego szkla
daleko nie zajedziesz a tutaj Olek trzyma sie wysokich norm.

Pozdrawiam.

pat.p
2.01.09, 14:01
Witam.

Do tego, co Koledzy napisali, i z czym trudno się nie zgodzić, dorzucam link:

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1022&message=30508001

Pozdrawiam w Nowym Roku

Pat